Syndrom třeseného dítěte - informace

3138
6.1.11 16:03

Syndrom třeseného dítěte

Ahoj, po shlédnutí tohoto videa zakládám (informační) diskuzi o SBS. Je mi jasné, že tady nejste žádné tyranky, přesto, pokud by vám někdo po hlídání vracel dítě se zhoršeným dýcháním, zvracením, případně je dítě delší dobu otupělé, případně upadne do bezvědomí - je možné, že došlo k prudkému zatřesení (ve vzteku, ale i při spuštění moninoru dechu).

VZKAZ PEČOVATELŮM: PŘEDCHÁZEJTE SYNDROMU OTŘESENÉHO DÍTĚTE

Netřeste a necloumejte dítětem! Pokud jste vzteklí, neberte dítě do ruky!

· Otřesy mohou způsobit poškození mozku, ztrátu zraku a ostatní zranění

· Pokud se obáváte, že byste mohli dítěti ublížit, postupujte podle následujících tří bodů:

PŘESTAŇTE*******UKLIDNĚTE SE*******ZKUSTE TO ZNOVU

1. PŘESTAŇTE

· Uložte dítě na bezpečné místo, například do ohrádky nebo do postýlky

2. UKLIDNĚTE SE

· Posaďte se nebo vyjděte z místnosti – ale ne tak daleko, abyste dítě neslyšeli.

· Na chvilku si poslechněte hudbu. Zavolejte příteli nebo příbuznému a poproste o podporu nebo o radu.

· Zapněte vysavač, abyste přehlušili pláč. Takový hluk některé děti uklidní.

· Pamatujte, že pláč může znamenat hlad, bolest, nemoc, nepohodlí, růst zubů, bolesti ucha nebo cokoli jiného. Pokud nejste schopni dítě utišit a pláč pokračuje dlouhou dobu, zavolejte lékaře

3. ZKUSTE TO ZNOVU

· Jakmile jste se uklidnili, pokuste se opětovně dítěti pomoci

Autor: Susan Palmer, Ph.D.

okopírováno z těchto stránek

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1648
6.1.11 16:15

a tobě se to stalo? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
6.1.11 16:21

Já už jsem o tom taky četla na netu ale toto video jsem neviděla, až teď. Taky si myslím, že se o tom moc neví a mělo by se to dát do podvědomí veřejnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
6.1.11 16:33
Lowel píše:
a tobě se to stalo? 8-o

Ne nestalo. :wink:

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
6.1.11 16:39

já jen, že tohle je známé už léta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
žirafííí
6.1.11 16:51
Lowel píše:

já jsem o tom ještě neslyšela.

• Citovat
  • Upravit
12658
6.1.11 17:01

super , diky za video .. dodam dalej ako dokazovy material… pretoze ked som sa to snazila vysvetlit sama, ze si nezelam aby mi to s dietatom niekto urobil, bola som vyhlasena za cvoka a urazana .. :-) nastastie za mnou stal manzel a zatrhol to , ale myslim ze po tomto videu uz nebude pochyb :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
6.1.11 17:03
Lowel píše:

Je to možný, že je to známé už léta, ale například já, dokud jsem neměla malé miminko, tak jsem se o tohle téma naprosto nestarala a nezajímalo mě to. Až pak jsem náhodou našla tohle téma na netu, tak jsem si to přečetla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4509
6.1.11 17:30

ja jsem to mozna uz taky zaslechla, ale slo to u me jednim uchem dovnitr a druhym ven, tohle clovek opravdu zacne vnimat az kdyz se ho to bezprostredne tyka, pri detech..
ale je to teda strasny, hlavne myslim, ze generace nasich babicek a maminek by tohle mely videt..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
6.1.11 18:11
Lowel píše:

no je a neni .. zvlast v cr si myslim, ze je to hodne casto zamenovano se syndromem tyraneho ditete, coz podle me je uplne neco jineho ;-)

je super, ze ty o tom vis, ale jsem presvedcena, ze spousta lidi o tom nevi. hlavne ti, kteri ditka hlidaji jen prilezitostne.

ziju v usa a pri registraci v nemocnici pred porodem se musi podepsat papir, ze jsou rodice obeznameni s timto syndromem a ze vi, ze se s ditetem nema trast ;-)

cim vice osvety u tohoto problemu, tim lepe ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
6.1.11 18:28

My jsme tohle tak trochu braly ve školy.Takže jsem o tom slyšela.Bohužel jsem byla svědkem, kdy matka svým dítětem třásla jen proto,že dítě plakalo achtělo její pozoronost a ona se v danou chvíli chtěla bavit se svojí kamarádkou.
V ten moment jsem nevěřila svým očím,pak jsem se zhrozila,co vlastně udělala,neb dítě bylo apatické,neplakalo a jen koukalo,skráka bylo v šoku.Matce to nepřišlo vůbec divné,dítě nechala být a povídala si dál.
Bylo mne toho malého moc líto,ale bohužel nebylo v mé pravomoci v tomto matku zastavit! :cry: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
6.1.11 19:10

No tak já o tom vím už od mala, možná je to taky tím, že máma dělala v jeslích a to se vědělo teda i za komančů, že to může dítě i zabít :wink: , otázka je jak to ví nové generace, protože se pak pediatři zaměřovali na jiné věci :nevim: . V německu se o tom mluvilo tak cca 15 let zpět, když jsem dělala aupairku tak jsme museli i podepisovat proškolovací program, kde tohle taky bylo. V čr na to po revoluci evidentně dlabali :think: Proto mě překvapilo, kolik z vás o tom nemělo ani tušení :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bonparka
6.1.11 22:30

A co treba treseni v kocarku na dlazebnich kostkach, haldach snehu,ledu atd. V centru Prahy je teren takovy, ze by musel kocarek levitovat, aby to nedrncalo. To nevadi? Docela jste me vydesily :nevim:

• Citovat
  • Upravit
44197
7.1.11 05:58

Já o tom vím dávno, i když mi někdy ujedou nervy, s dítětem by mě nenapadlo třást.
Co se týče např. intenzivní houpání dítěte ve starém houpacím kočárku,to se dnes nedoporučuje.Tím se nemyslí lehké zahoupání ale intenzivní „vzteklé“ houpání aby dítě usnulo - taky jsem to viděla. Taky e nedoporučuje různé „vyhazování“ dítěte do výšky, jak to rádi někdy dělají tatínci.
Já jsem četla, že se nedoporučují z tohoto hlediska ani kolíbky apod., i když ty nejsou tak nebezpečné, protože je houpání rovnoměrné a tolik tam nelítá hlava.

Otázkou je, do jaké míry může dítě poškodit situace, kterým se nedá vyhnout, např. když jedu s dítětem ve starším autě, např. nějaké starší škodovce - Favoritu, Felicii, tak to taky pěkně a pravidelně „třese“.

Nad těmito situacemi se snažím moc nepřemýšlet, to by se člověk mohl zbláznit. Úplně všemu se vyhnout nejde. To video a prevence je spíše myšlená tak, aby rodiče s dítětem netřásli ve vzteku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
7.1.11 06:37

jezismarja a to vyhazovani skodi taky jo?? 8-o treseni je hnus nemuzu se na to video ani koukat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí