Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Imamother píše:
Promiň, ale mobil snad mají děti proto, aby si mohly kdykoliv přivolat pomoc. Může se stát kdekoliv cokoliv. Nebo jsou i špatné tábory a špatní vedoucí. Nedovedu si představit zavřít dítě na týden nebo i dva někam, odkud se ani nedovolá pomoci, kdyby něco.
Nezlob se na mě, ale tohle je hysterická reakce. V dobach meho detstvi nebyly mobily, na zavedení telefonní linky se kolikrát čekalo několik let, v nekterych vesnicich nebyla ani posta a ani telefonni budka. A deti jezdily na školky v prirode, na tabory, do ozdravoven, k babickam a jinym pribuznym.
Btw, školní dite umí napsat dopis. Poklud ne, je to vizitka rodice.
@pppetulda22 píše:
Tohle je nejhorsi co muzou rodice delat-volat diteti a vyptavat se. v tu chvili se okamzite diteti zacne skyskat a nic jineho ho nezajima nez ze chce jet domu za maminkou protoze ji slysi. Mluvim ze sve vlastni zkusenosti. a tyden neni zas tak dlouha doba. lepsi je kdyz dite posle treba pohlednici nebo dopis domu ze je v poradku
Začne se mu stýskat?
Jako promiň, ale těm dětem se stýská celou dobu, znám to z vlastní zkušenosti. Když zavolá mamka, tak to jde všechno ven (protože říct to ostatním na táboře není úplně ideální, jeden by byl za ufňukance). Ale od toho ta maminka taky je, dát dítěti podporu, promluvit s ním apod.
Hlavně jsem sama zažila opravdu špatné tábory na hranici rizika pro zdraví nebo se šikanou. Takže ponechat malinké dítě tak dlouho svému osudu a nestarat se je podle mě trochu mimo.
Můj syn jel taky poprvé na tabor (hned na 14 dnů ).Taky na fotkách vypadal zkleslý a bez nálady…ale vůbec se mu nestýskalo a ani neměl čas mi napsat
. Takže se neboj, kdyby vedoucí viděli že dítě trpí, určitě by volali
@Imamother
Histericka matka…jde videt ze vubec nemate poneti jak tabor funguje
Mam to same s dcerou na skole v prirode. Ucitelka nam posila kazdy den fotky mailem /je skvela/ a Adel se vzdy tvari jako by mela na kahanku. Poprve jsem byla, stejne jako ty, vykolejena, jak ze je tam asi nestastna a po prijezdu byla nadsena, jak to bylo super. Druhy rok jsem jeji vyrazy uz neresila. Prijela opet v pohode a nadsena.
@Svistice píše:
Nezlob se na mě, ale tohle je hysterická reakce. V dobach meho detstvi nebyly mobily, na zavedení telefonní linky se kolikrát čekalo několik let, v nekterych vesnicich nebyla ani posta a ani telefonni budka. A deti jezdily na školky v prirode, na tabory, do ozdravoven, k babickam a jinym pribuznym.
Btw, školní dite umí napsat dopis. Poklud ne, je to vizitka rodice.
V době mého dětství děti dost často mobil taky neměly. Taky se na záchranku čekalo víc jak dnešních 10 minut a děti byly naučené snášet toho víc od učitelů i vedoucích, včetně šikany
Je jiná doba, moje dítě bude mít mobil především pro svoji vlastní bezpečnost a přivolání pomoci.
@pppetulda22 Ne, vůbec, já totiž vůbec nechodila na tábory a do Skauta. Naopak vím, co se může velmi rychle přihodit.
@Imamother píše:
Promiň, ale mobil snad mají děti proto, aby si mohly kdykoliv přivolat pomoc. Může se stát kdekoliv cokoliv. Nebo jsou i špatné tábory a špatní vedoucí. Nedovedu si představit zavřít dítě na týden nebo i dva někam, odkud se ani nedovolá pomoci, kdyby něco.
Jako myslíš jako betonovou kryptu nebo tak něco? ![]()
Stačí kontakotovat vedoucí. Dětem na tábor mobily nepatří. Tohle je „móda“ posledních cca 10ti let.
LKL: Jo přesně taky se s každou fotkou ujišťuju, že tam je, že jí neztratili.
![]()
@Imamother
Ale to dite tam jede aby jsi naslo nove kamarady, osamostatnilo se, aby jsi to uzilo a melo nove zazitky. Tak to rovnou muze zustat dite doma aby melo podporu od maminky. nerikam ze se nema rodic o dite behem tabora starat ale tohle mi prijde uz dost prehnane.
Já nikdy nezkoumala, jak se dítě na fotkách tváří.
Asi bych měla začít. ![]()
@Fassatka
no vidis, bude v pohode. ja si tenkrat spocitala, ze kdyby kazdej rodic od vsech 45 deti volal kvuli kazdymu vyrazu na fotce, bud by prestali davat fotky, zvedat telefony nebo hlidat deti, pac to by se s programem dohromady stihat teda nedalo ![]()
bud v klidu, dite se vrati nadseny!!
@Imamother píše:
Začne se mu stýskat?Jako promiň, ale těm dětem se stýská celou dobu, znám to z vlastní zkušenosti. Když zavolá mamka, tak to jde všechno ven (protože říct to ostatním na táboře není úplně ideální, jeden by byl za ufňukance). Ale od toho ta maminka taky je, dát dítěti podporu, promluvit s ním apod.Hlavně jsem sama zažila opravdu špatné tábory na hranici rizika pro zdraví nebo se šikanou. Takže ponechat malinké dítě tak dlouho svému osudu a nestarat se je podle mě trochu mimo.
Tohle je ale potřeba pořešit předtím, než dítě na nějaký tábor vůbec pustím. Něco si o těch lidech i táboře zjistit. Mobil to fakt nevyřeší.
Mě třeba nevadí poslat takto malé dítě na týdenní tábor se skautským oddílem. S těmi lidmi se znám a vím, že je na ně spolehnutí. Že to není žádný megalomanský tábor nacpaný k prasknutí a vedoucí tudíž dokážou děti ohlídat. A že kdyby byl jakýkoliv větší problém, dají mi vědět. (O malých pseudoproblémech, které by mi dítě bezesporu hlásilo každý večer do telefonu, raději vědět nechci). ![]()
@Imamother Omlouvám se, že to takhle napíšu, ale přesně kvůli matkám, jako seš ty, jsme přestali pořádat dětské tábory
Teď už jezdíme na pobyty jen s naším sportovním oddílem, protože rodiče známe…