Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Imamother tem detem se teda rozhodne nestyska - ani mne jako diteti, ani zadnymu jinymu tenkrat nebo dneska. to je naprosto absurdni. naopak ti kazdej zkusenej vedouci nebo ucitelka reknou, ze deti jsou povetsinou (jasne, najde se sem tam ufnukana vyjimka) uplne v pohode do doby, nez je vyprudi maminka po telefonu jak se ji desne stejska a jak se chudnkovi detickovi musi stejskat taky ![]()
nazor, prip vlastni zkusenost to samozrejme brat nechci, ale nesir tady defetismus a nedes zakladatelku…
Já bych byla v klidu, vedoucí by jistě volali, kdyby byl nějaký problém. Týden není až zas taková doba, to by mělo sedmileté dítě v pohodě zvládnout. Ale hodně záleží na tom, na jaký tábor dítě jede, jestli do zcela neznámého prostředí, nebo na tábor, kde dítě i rodiče znají vedoucí (buď osobně, nebo aspoň na doporučení) a vědí, co mají čekat. ![]()
Proto naše dvě nejstarší jely sice už v předškolním věku (od 5 let) na týden bez nás, ale na školku v přírodě, kde známe paní učitelky a víme, že se o děti dobře postarají. A nejstarší jela loni v 7 letech na skautský tábor na 14 dní. Mobil neměla, nevidím důvod, proč bych jí měla volat, naopak by mi přišlo, že jí akorát připomenu domov a úplně se tím rozhodí. Přijela v pohodě a nadšená a už se hned těšila na další rok (letos jela opět).Mám zkušenosti i z opačné strany, byla jsem mnoho let vedoucí na skautských táborech, mobily tenkrát ještě moc neexistovaly, ale stačilo, aby přišly dopisy a děti byly lítostivější. A nejhorší byla vždy neděle po návštěvní sobotě, to jsme celý den utěšovali nějaké stýskající dítě, přitom předtím i potom bylo dítě v pohodě.
Z fotek bych nedělala žádné závěry, naše dcera se taky na žádné fotce nesměje, přitom v dopise psala, jak je tábor skvělý.
Takže ode mě je závěr, že bych se hodila do klidu, nikam bych nevolala a uvidíš, že to dobře dopadne a dcera přijede nadšená. ![]()
@Imamother
Možná se některým dětem může stýskat, ale tím, že to překonají a zvládnou týden, dva týdny bez rodičů, odkázaní sami na sebe, se taky hodně naučí. Tvým přístupem, že maminka dítěti neustále stojí za zadkem, pořád ho kontroluje, aby nedejbože nepřišlo k sebemenší újmě, vyrůstají z dětí akorát mamánci, kteří i v dospělosti očekávají, že za ně rodiče budou vše řešit. ![]()
Příspěvek upraven 01.08.17 v 09:58
@pppetulda22 já s tebou naprosto souhlasím. Proč by s sebou měla mít mobil? Protože tu ta možnost je? Ty děti dneska potrebujou umet přežít bez mobilu, xboxů.. Nehledě na to stýskání. Pokud nedělá, co nemá, je pod dohledem vedoucích.
Ty děti zkouseji tahat mobily na našich kroužkách, občas i na těch příměstských (!) táborech
samo mají okamžitě nakázáno schovat. Jedna holčička za mnou pravidelně chodila, cca dvě hoďky před tím než se šlo domů, jestli může zavolat mamince, že jí chce něco říct
ale to je prostě dobou no…
@Kamkam
Jj presne tak.ale za to ty deti nemuzou. muzou za to rodice. a jeste nejlepsi rodice jsou ti co zavolaji diteti ze jim napr. umrel rodinny mazlicek.no to uz jsi rovnou pro to dite muzou prijet.
@pppetulda22 píše:
@Kamkam
Jj presne tak.ale za to ty deti nemuzou. muzou za to rodice. a jeste nejlepsi rodice jsou ti co zavolaji diteti ze jim napr. umrel rodinny mazlicek.no to uz jsi rovnou pro to dite muzou prijet.
K nám jednou volali, že odvezli babičku do nemocnice, takže pro dítě naprosto zkažený tábor, i když babičku po pár dnech pustili ![]()
@Fassatka Já letos poslala poprvé naší Elišku. V červnu jí bylo 6 let. Jel s ní i starší brácha, takže z tohoto ohledu jsem byla relativně v klidu. Na tábor se strašně těšila. Kdykoliv dali na net fotky z tábora, tak jsem slídila, pátrala, projížděla každý kout fotky, kde se nachází její oblečení, nebo aspoň kousíček jejího těla. Na jedné fotce měla slzy v očích (dle mého názoru), na některých se smála, na některých mi přišla unavená, nebo smutná. Vydrželi jsme to a nekontaktovali vedoucí, ani jsme si pro ni nejeli. Když jsme přijeli pro děti, to bylo shledání! Byla šťastná, spokojená, měla radost, že to zvládla a příští rok prý jede zase. Prý brečela jen jednou a to bylo tehdy když jí přišel pohled od nás.
V tomto byla výhoda dříve když ještě mobily neexistovali a byla jen „pevná“ která navíc v táborech co jsem jezdil já prostě nebyla..
.Ty přátelství a kamarádství co se pak uzavřeli na konci tábora a během něj si člověk ještě pamatuje..
První či táborové lásky
,atd..,atd..,pak na konci pobytu výměna adres, jelikož to byl snad jediný tenkrát „dorozumívací způsob“.
Možná to je trochu off topic a není přímo k tématu, já jen pro odlehčení.. ![]()
Jdu s kámoškou k vodě, beru si nový plavky.
Díky za podporu všem maminkám a přeji Hezký den všem! ![]()
@Fassatka píše:
Jdu s kámoškou k vodě, beru si nový plavky.Díky za podporu všem maminkám a přeji Hezký den všem!
No vidíte..
,také řešení, ona určitě dcerka bude v pohodě a přinese si z tábora plno zážitků ![]()
@Stánina Betonový kryt? ![]()
@pppetulda22 A to dítě se s mobilem nemá šanci snad osamostatnit?
@katsha píše:
@Imamother
Možná se některým dětem může stýskat, ale tím, že to překonají a zvládnou týden, dva týdny bez rodičů, odkázaní sami na sebe, se taky hodně naučí. Tvým přístupem, že maminka dítěti neustále stojí za zadkem, pořád ho kontroluje, aby nedejbože nepřišlo k sebemenší újmě, vyrůstají z dětí akorát mamánci, kteří i v dospělosti očekávají, že za ně rodiče budou vše řešit.Příspěvek upraven 01.08.17 v 09:58
Stát dětem celý den za zadkem a dělat z nich mamánky je jedna věc, ale mít mobil pro případ neštěstí u sebe je věc druhá. Já jsem na táboře sama zažila topící se dítě, třeba.
@Souhym píše:
V tomto byla výhoda dříve když ještě mobily neexistovali a byla jen „pevná“ která navíc v táborech co jsem jezdil já prostě nebyla...Ty přátelství a kamarádství co se pak uzavřeli na konci tábora a během něj si člověk ještě pamatuje..
První či táborové lásky
,atd..,atd..,pak na konci pobytu výměna adres, jelikož to byl snad jediný tenkrát „dorozumívací způsob“.
Možná to je trochu off topic a není přímo k tématu, já jen pro odlehčení..
promiň, ale dneska určitě už děti nezažijou pevná přátelství ani lásky, protože maj mobily ![]()
@Fassatka ahoj,neplaš a jsi si užívat volna! Na fotkach se nemusí přece vždy usmívat. Kdyby se něco dělo, oni určitě zavolaji.Syn jel na tábor poprvé také v 7 letech a to dokonce na 3 neděle, byly tam teda známé zdravotnice. A od té doby jezdil pravidelně každý rok a to až do 15 let. Byl vždy nadšený. A to tenkrát facebook apod nebyl, takže info a foto žádné ![]()