Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Imamother píše:
Stát dětem celý den za zadkem a dělat z nich mamánky je jedna věc, ale mít mobil pro případ neštěstí u sebe je věc druhá. Já jsem na táboře sama zažila topící se dítě, třeba.
Jo. To topící se dítě vytáhne z kapsy mobil a zavolá mamince, že se topí. ![]()
@Agneth Jenže na tomhle táboře se nevím proč volala záchranka z mobilu dítěte (samozřejmě jiného). A proč, to nevím - takže je buď varianta, že ho zrovna vedoucí neměl při sobě, nebo si spíš myslím, že ten mobil měl nějak vybitý. To je samozřejmě i chyba vedoucích.
Také nevím, kolik mají děti samostatnosti, za nás se chodilo poměrně dost, že jsme chodili i v noci do lesa apod.
@Imamother
A na co bude topícímu se dítěti mobil? Do vody si ho snad brát nebude, ne?
Nějak mi uniká souvislost.
Pokud by dítě nedejbože utrpělo nějaký úraz, tak od toho jsou tam vedoucí, aby přivolali pomoc a dali vědět rodičům. Ale to, že dítě bude mít svůj vlastní mobil, přece neovlivní, jestli se mu stane nějaký úraz, nebo ne. No možná myslíš, že by díky mobilu mohlo přivolat pomoc po někoho jiného, ale to už je takový alibismus, nezlob se na mě, takové to co by kdyby. Stejně půjde v prvé řadě o to, že dítě bude neustále volat rodičům/rodiče jemu, i v situacích, které by i bez mobilu bylo schopné zvládnout samo. ![]()
@Imamother
Jenže to už je chyba nezodpovědných vedoucích, i takoví samozřejmě existují. Proto jsem psala, že je potřeba vybírat tábor, kde vedoucí znám a vím, že je na ně spolehnutí. A pak se na takový tábor nebojím poslat dítě bez mobilu. ![]()
@katsha Myslela jsem tím, že je užitečné, když mají minimálně lidi (ale i děti) okolo mobily. Já nejsem odpůrcem techniky, podle mě nám zlepšuje život. V tomhle případě bezpečnost. Znám hodně maminek, které ten mobil nechtějí ani pro školáky na běžné fungování. Osobně si nepřipadám jako hysterická, rozmazlující matka, ale o dítěti chci mít přehled a chci, aby si mohlo případně přivolat pomoc nebo prostě vyřešit krizovou situaci (i kdyby to mělo být - zabouchnula jsem si klíče).
Nemyslím si, že je alibismus, že dítě zavolá pomoc jinému. Víš kolik dětí takhle někomu zachránilo život? Podívej se třeba na dětské ceny Michala Velíška.
Jo, jsou děti, které budou rodičům, volat i v situaci, kterou by zvládly samy. A není to problém jen mobilu, budou za ním chodit i reálně doma. To už je ale přece na rodičích, aby tohle zvládli. Není to chyba mobilu.
@katsha To se ti může stát ale vždycky - kor nějaký smartphone přestane fungovat, zamrzne, rychle se to vybije, zejména starší model, když zapomeneš vypnout data. Ale já opravdu nevím, kde byl problém tady.
@Imamother píše:
@katsha To se ti může stát ale vždycky - kor nějaký smartphone přestane fungovat, zamrzne, rychle se to vybije, zejména starší model, když zapomeneš vypnout data. Ale já opravdu nevím, kde byl problém tady.
A proč děláš z jednoho případu obecné pravidlo?
@Imamother
Ne, že dítě přivolá pomoc svým mobilem, skutečně není alibismus, tak jsem to nemyslela. Ale alibismus je, že dám dítěti na tábor mobil a zdůvodním to tím, že by mohlo případně přivolat pomoc někomu jinému, ale ve skutečnosti mi nejde o bezpečnost ostatních, ale jen o to, abych měla pod kontrolou svoje dítě.
A to, že bude mít mobil víc vedoucích, je samozřejmě v pořádku, o tom se tu vůbec nebavím. Nevím, kolik u vás jezdí na tábor vedoucích, u nás minimálně pět a tam už snad je velká šance, že alespoň jeden z jejich mobilů bude fungovat. ![]()
@pppetulda22 píše:
@Kamkam
Jj presne tak.ale za to ty deti nemuzou. muzou za to rodice. a jeste nejlepsi rodice jsou ti co zavolaji diteti ze jim napr. umrel rodinny mazlicek.no to uz jsi rovnou pro to dite muzou prijet.
jojo, samozřejmě rodiče.. a s tím mazlíčkem stejně jako s příbuzným (pokud to není nic vážného - tam bych váhala, co dál) co k tomu ty rodiče vede
@přírodní to mě ale přivedlo na myšlenku… kdyby na tom babička, či jiný člen rodiny, byla špatně a chtěla dítko vidět, zajet pro něj? spíš bych se přikláněla k tomu, aby ne asi… ale to už tady tuplem odbočuju a kdo ví, jak bych se zachovala, podle situace no… věk a vztah dítěte k tomu člověku, jak moc špatně by na tom byl…
@Kamkam píše:
jojo, samozřejmě rodiče.. a s tím mazlíčkem stejně jako s příbuzným (pokud to není nic vážného - tam bych váhala, co dál) co k tomu ty rodiče vede@přírodní to mě ale přivedlo na myšlenku… kdyby na tom babička, či jiný člen rodiny, byla špatně a chtěla dítko vidět, zajet pro něj? spíš bych se přikláněla k tomu, aby ne asi… ale to už tady tuplem odbočuju a kdo ví, jak bych se zachovala, podle situace no… věk a vztah dítěte k tomu člověku, jak moc špatně by na tom byl…
V tomhle konkrétním případě odvezli babičku do nemocnice sami, že jí nebylo dobře, tam zjistili, že je pouze dehydrovaná a nic vážnějšího jí není. Bylo to v době, kdy byly velký vedra, tak si jí tam pro jistotu nechali a oni tohle museli volat dítěti na tábor, fakt si myslím, že nemuseli ![]()
@přírodní píše:
A proč děláš z jednoho případu obecné pravidlo?
To nechci dělat obecné pravidlo, ale nevidím prostě důvod v dnešní době nedávat dítěti mobil. Už spoustě lidem v krizové situaci pomohl, nejen dětem. Nevýhody prostě nevidím -takové to „dítě si bude víc stýskat, když mě uslyší“, tomu moc nevěřím (stýskám si snad, i když mobil nemám, akorát to na mamku všechno vysolím, když ji slyším). Časté telefonáty domů se taky dají zvládnout jinak než tak, že mobil zahodím na 14 dní do šuplíku.
Pro mě prostě výhody převažují.
@Imamother píše:
To nechci dělat obecné pravidlo, ale nevidím prostě důvod v dnešní době nedávat dítěti mobil. Už spoustě lidem v krizové situaci pomohl, nejen dětem. Nevýhody prostě nevidím -takové to „dítě si bude víc stýskat, když mě uslyší“, tomu moc nevěřím (stýskám si snad, i když mobil nemám, akorát to na mamku všechno vysolím, když ji slyším). Časté telefonáty domů se taky dají zvládnout jinak než tak, že mobil zahodím na 14 dní do šuplíku.Pro mě prostě výhody převažují.
Jak jsem psala, proto tábory už nepořádáme, tohle si myslí hodně rodičů a podle toho to tam pak vypadá…
@přírodní Já si zase nerozumím s rodiči, kteří dětem odpírají pomalu do deseti mobily i počítače a potom jim počítač povolí na jednu hodinu za odměnu o víkendu
Za tablet v ruce čtyřleťáka vraždí pohledem. Asi je fajn, když má každá skupina rodičů holt svoje vlastní tábory
Ne, po „starých krásných časech“ bez mobilů se mi nestýská.
@Imamother píše:
@přírodní Já si zase nerozumím s rodiči, kteří dětem odpírají pomalu do deseti mobily i počítače a potom jim počítač povolí na jednu hodinu za odměnu o víkenduZa tablet v ruce čtyřleťáka vraždí pohledem. Asi je fajn, když má každá skupina rodičů holt svoje vlastní tábory
Ne, po „starých krásných časech“ bez mobilů se mi nestýská.
Ono je lepší najít tu střední cestu a neuvádět pořád nějaké extrémy ![]()
Děti (7 a 9) byly poprvé na táboře (opravdu do neznámého prostředí). O mladší dítě jsem měla strach, protože je introvertní. Děti byly bez mobilů a týden vydržely v pohodě. Ani jeden mobil stále nemá, starší dostane k narozeninám. Když jsme je vyzvedávali, tak nadšeně hulákaly, že chtějí jet příští rok znovu.
Prý tam bylo dítko, které si vyvolávalo domů - chci se pomazlit, chci dobrůtky apod. Rodiče sedli do auta a jeli se pomazlit, dovezli dobrůtky. Vím to od jiného rodiče. To se mi zdá docela šílený. Tak dítě mohli nechat rovnou doma. ![]()