Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lecijasek Ale přece v opravdové krizi bude volat spíš záchranku nebo policii, ne? Jasně, že to je o nějaké hranici. Mluvím jen o tom, když to dítě fakt dlouhodobě zneužívá a už je to podezřelé.
Hele s dětmi částečně pracuju a vím, že tohle je hrozně individuální. Ono když umíš zaujmout a vymyslíš zajímavou aktivitu, tak ti nikdo do mobilu čumět nebude. A že na to někdo jednou za půl hodiny mrkne, aby zjistil, kdo mu co olikoval, to mě osobně nevytáčí.
@Imamother píše:
@lecijasek
Hele s dětmi částečně pracuju a vím, že tohle je hrozně individuální. Ono když umíš zaujmout a vymyslíš zajímavou aktivitu, tak ti nikdo do mobilu čumět nebude. A že na to někdo jednou za půl hodiny mrkne, aby zjistil, kdo mu co olikoval, to mě osobně nevytáčí.
no vidíš a v tomhle se právě rozcházíme. To já právě považuji za problém dnešních dětí - neumí se zabavit. Pokud jim nedá někdo zábavu až pod nos a extra nabitý program, tak se nudí. Spousta dětí vůbec nezná žádné hry, neumí si nic zahrát sami, vymyslet si zábavu sami.
@lecijasek píše:
no vidíš a v tomhle se právě rozcházíme. To já právě považuji za problém dnešních dětí - neumí se zabavit. Pokud jim nedá někdo zábavu až pod nos a extra nabitý program, tak se nudí. Spousta dětí vůbec nezná žádné hry, neumí si nic zahrát sami, vymyslet si zábavu sami.
To víš že umí. Ale jsou náročnější! Já jsem v tom obecně hodně tolerantní, to si uvědomuju. A má to svoje nevýhody, o tom žádná. Ale má to i jedno výhodu, prostě ti nesežerou všechno
A to je výzva, ale pro lektory/vedoucí je to prostě mnohem náročnější než dřív.
Pro mě je braní mobilů spíš o tom, že si to ulehčují.
jenže součástí táborového programu je i osobní volno, kde se ty děti musí zabavit samy, nelze jim diktovat zábavu od budíčku do večerky. Zíkaz mobilů není o ulehčení práce, ale o tom, aby ty děti nesděly celé osobní volno přilepené k mobilu, ale aby se zabavily s kamarády jinak, než řízenou činností.
mimochodem - jak se dítě koukne, co mu kdo olajkuje, kdy je FB legální až od 13 let? Předpokládám, že u 13letého dítěte už se nebudeme bavit o tom, že jede na tábor poprvé a v noci si tajně fňuká do spacáku.
@neumisa píše:
@Imamotherjak se dítě koukne, co mu kdo olajkuje, kdy je FB legální až od 13 let?
Já mám sama s tábory celkem četné zkušenosti, tak vím, že mají děti i osobní volno.
@Imamother píše:No, tak jednak to není „nelegální“, a druhá věc je, že to nikdo nerespektuje.Já mám sama s tábory celkem četné zkušenosti, tak vím, že mají děti i osobní volno.
no to si jen myslíš, že to není nelegální. Nedávno byla u nás ve škole přednáška od PČR, kde paní moc hezky vysvětlila, jak se nakládá s těmi, kdo pomáhají dětem profily založit. Jediné štěstí je v tom, že se po tom nešlape, dokud se na tom profilu neobjeví nějaký průser. Ale to sem nepatří.
@neumisa Promiň, ale 8leté dítě si dokáže zcela hravě založit profil samo, i mladší. Že má FB nějaká vnitřní pravidla je pěkné, ale to z toho nedělá nelegální činnost ![]()
@Imamother píše:
@neumisa Promiň, ale 8leté dítě si dokáže zcela hravě založit profil samo, i mladší. Že má FB nějaká vnitřní pravidla je pěkné, ale to z toho nedělá nelegální činnost
jasněže dokáže. Taky tam byly sankce pro rodiče, kteří o tom vědí a nezakročí
a budeš se divit, jsou i takoví, co respektují i vnitřní nařízení.
@neumisa Hm, a jaká sankce a jaký přestupek (nebo trestný čin)? Navíc to velmi těžko těm rodičům dokážeš, u starších dětí okolo 8 a víc už si to vůbec nedovedu představit.
@Imamother píše:
@neumisa Hm, a jaká sankce a jaký přestupek (nebo trestný čin)?
šetření a dohled sociálky, v závažných případech odebrání dítěte. Tuším, že to patřilo pod zanedbání výchovy. A končím debatu o ne/legálnosti FB, toto sem opravdu nepatří.
@Imamother tak promin ale 8leté dítě si založí profil jen když už jako předškolák čuchne k technice - což teda je hrůza..
moje dítě v 8mi letech mít fb určitě nebude..jestli dostane mobil když pujde do školy, tak jen takový který umí psát a volat - určitě né chytrý hned s datama
muj syn má pět let a jsem ráda že si ještě neumí zapnout ani pohádky na youtube..a ani ho to neučím.. ![]()
@neumisa Dobře, ale načala jsi to ty
Promiň, to je dobrý hoax, odebrání dítěte kvůli tomu, že si založilo profil. Safra, půlka dětí mých známých by byla po děcákách.
@smurfka To je tvoje věc, můj bratr byl první ve škole, který měl přístup k PC pořád (tehdy nebylo ještě běžné, aby měl každý doma počítač), naučil se perfektně anglicky a dnes je IT expert ![]()
Příspěvek upraven 04.08.17 v 14:53
@Imamother píše:
@neumisa Dobře, ale načala jsi to tyPromiň, to je dobrý hoax, odebrání dítěte kvůli tomu, že si založilo profil. Safra, půlka dětí mých známých by byla po děcákách.
říkala jsem, že se řeší pouze závažné případy - propagace nacismu, rasismus a tak. A ne, není to hoax.
@Imamother píše:
@smurfka To je tvoje věc, můj bratr byl první ve škole, který měl přístup k PC pořád, naučil se perfektně anglicky a dnes je IT expert
no muj bracha byl na pc taky furt ( teda ne od první třídy - to ještě počítače moc nebyli )..taky studoval IT a je z něho mimon první třídy..jediné co měl ze života je škola, počítač, spát, později práce počítač hospa..
Nevím k čemu potřebuje mít 8leté dítě fb nebo chytrý mobil..je to děs ta dnešní mládež, jen čučí do mobilu, venku z něho poslouchají hudbu, nic nehrají, nepovídají si.. ![]()