Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@J_Doe Mně by to teda nevadilo, kdyby to bylo pro nás oba na nečekané výdaje. Navíc se může cokoliv stát, rozvod, odchod z bytu a to se pak „tajná“ rezerva hodí ![]()
@avm3 píše:
Zkrouhnul? Co je za výraz… jak to mezi sebou máte, že tohle tajíš? Já tohle prostě nepochopím. My máme 100% přehled o tom, kdo co utratil, kolik má na účtě a tak…
Pro mě je třeba tahle informace nepodstatná, když vím, že je o vše postaráno. Můj manžel ani netuší kolik beru mateřskou…
Já mu to netajím, ale jemu je to jedno. Taky mi vždycky přepošle částku na domácnost, na které jsme domluveni a dál společně řešíme ostatní věci kolem nákupů a všeho, co je potřeba
Vím kolik bere, přístup k jeho účtu mám, ale upřímně řeknu, že tam jdu jen tehdy, když mě požádá, abych vyřídila nějaký převod
Tehdy se mrknu, jinak nemám potřebu. Možná kdybychom měli napnutý rozpočet a něčím by mě omezoval, tak bych to ošéfovala jinak
![]()
@a12 píše:
to je faktsotva ma zenska ma matersky jentak prachy na vanocni darky.. a prece si nerekne chlapovi o penize na darek pro nej
Přesně ![]()
@carola to není vtip.
Anonymní, auto by mělo sloužit, ne že do něj každý měsíc narvete půlku platu. To si buď kupte nové, protože máte totální vrak anebo do něj manžel rve peníze jen tak, protože ho to baví. Stejně tak podnikání, mělo by vydělávat, ne že ho ještě dotujete.
Být vámi bych přehodnotila výdaje a začala společně s manželem systematicky pracovat na disponibilní rezervě minimálně těch 100 tisíc - to nejsou peníze „aby bylo na dovolenou“, ale tvůj manžel nebo ty se můžete ocitnout v dlouhodobé pracovní neschopnosti, vyhoří vám byt nebo nevím co a pak nebudete mít co jíst.
@carola píše:![]()
dobrej fór, to nemáme ani my a to chodíme oba do práce, nekouříme, do restaurací nechodíme, ani nemáme žádné drahé koníčky.Fakt mě to dostalo, ale možná je to vtip a já ho nepochopila.
Já to teda jako vtip vůbec nevzala, já mít hypotéku a dítě a nemít rezervu alespoň trojnásobek příjmů (což u zakladatelky zhruba vyjde na těch 100000), tak nespím. A to mi přijde ještě docela málo
Ona se nemusí podělat jen lednička, známým se v jednom měsíci rozbil plynový kotel, pračka a auto, blbá náhoda, ale stane se.
@catherine100 moje rec na tom není nic špatného. U nás to funguje tak, ze máme každý svůj účet ( v případě ze by se na me drahy vyprdnul tak at nemám holej zadek
) tam občas když zbyde nějaká kacka si ji tam vlozim. To same manžel. Ten si z toho pak kupuje věci do auta a pro me prostě kraviny
pak máme společný účet který slouží jako rezerva pro nenadále situace. Rozbije se nám mycka, pračka, lednice, jsou zapotřebí nové gumy na auto, chceme jet na dovcu apod. Na společný účet dáváme peníze každý mesic oba dva zhruba stejne. No manžel vetsinou víc
ma vyšší příjem
vyhovuje nám to naprosto
a samozřejmě o větších výdajích které naskytnou se společně radime. A věříme si oba! ![]()
@a12 píše:
proc by mi melo vadit kdyby si partner setril stranou? nereknu kdyby jsme byli jak supaci, zili z rohliku a on mel na ucte milion, to bych nas… byla.. ale takhle? Byla bych rada ze ma nasetreny penize a bylo by mi fuk jestli setril tajne nebo neto mi m kazdy mesic rikat z vyplaty mi na ucte zbylo 5000 atp.?
Já prostě nechápu to skrývání, a ještě tu radost, že „jsem si urvala z toho, co mi dal manžel!“ Tak snad jsou peníze v manželství společné, tak jaképak fasování peněz od manžela? A skrývání za zády, kolik jsem vlastně utratila? Co to je? Příjmy jsou společné, výdaje taky, když chci koupit manželovi dárek, tak mu řeknu, že mu jdu koupit dárek, nejsme přece malé děti, abych předstírala, že je to zadarmo, nebo že mu to donesl Ježíšek… ne?
@neila moje rec nějaké kontrolování kdo kolik bere a kdo si co kupuje mi přijde jako nedůvěra ![]()
@kacz Já tím myslela, třeba tu tiskárnu, ta je potřeba k podnikání, ale jerezvu 100000 nemám, ale když budu takhle poctivě spořit jako do teď. Tak to mám 4 roky, uf aby to už teda bylo, jestli někdo má tolik naspořeno, tak to má můj obdiv. ![]()
@J_Doe ale nemusí vědět kolik to stálo, já taky neznám cenu šperků co mi koupil naposled ![]()
určitě nečekal, že by dostal ten notebook a to překvapení, ta radost mi za to stojí ![]()
@rainucha píše:
@J_Doe Mně by to teda nevadilo, kdyby to bylo pro nás oba na nečekané výdaje. Navíc se může cokoliv stát, rozvod, odchod z bytu a to se pak „tajná“ rezerva hodí
A to si tu rezervu opravdu není možné dělat společně? To se musí za zády? ![]()
@Anonymní píše:
@kacz Já tím myslela, třeba tu tiskárnu, ta je potřeba k podnikání, ale jerezvu 100000 nemám, ale když budu takhle poctivě spořit jako do teď. Tak to mám 4 roky, uf aby to už teda bylo, jestli někdo má tolik naspořeno, tak to má můj obdiv.
nasporeno jsme meli i vic, ale prisel barak nemame nic ![]()
@carola píše:![]()
dobrej fór, to nemáme ani my a to chodíme oba do práce, nekouříme, do restaurací nechodíme, ani nemáme žádné drahé koníčky.Fakt mě to dostalo, ale možná je to vtip a já ho nepochopila.
No my mít reservu jenom 100tis, tak manžel od nervozity nespí
![]()
@J_Doe tak víš co, v takovém případě bych si na dárky vůbec „nehrála“. To už by bylo co za překvapení, když mu řeknu, že mu jdu koupit dárek, uvidí kolik z účtu zmizelo a pak se bude tvářit natěšeně?
Opačně si to už vůbec nedovedu představit
holky to asi těší víc, když někde utáhnou a záměrně peníze ušetří a pak ten dárek koupí. Já to chápu, zvlášť když je ženská na mateřské a do společné kasy leda tak „naplive“
To když pak řekne chlapovi, že mu jde koupit dárek, tak ten se musí pousmát…
K čemukoliv jinému ten společný přístup beru, ale dárky teda ne… ![]()
@zrcadlo píše:
Já to teda jako vtip vůbec nevzala, já mít hypotéku a dítě a nemít rezervu alespoň trojnásobek příjmů (což u zakladatelky zhruba vyjde na těch 100000), tak nespím. A to mi přijde ještě docela máloOna se nemusí podělat jen lednička, známým se v jednom měsíci rozbil plynový kotel, pračka a auto, blbá náhoda, ale stane se.
Tak to tedy čučím. Já se opravdu snažím už několik let šetřit, ale tolik fakt nemám a to si fakt nic nedopřáváme, ani na dovolené jsme letos nebyli a uvažujeme o druhém dítku.