Odchod lékařů - co bude?

5597
26.1.11 08:55

taky už jste, těhulky, přemýšlely, co bude?

Hezký den,

jelikož jsem z oboru, tak se o toto téma docela zajímám, ale hlavní důvod je, že se mě to osobně taky týká. Od 1.3. budou nemocnice bez lékařů a co, my, které budeme rodit? Můj první porod nebyl zrovna jednoduchý, tak si ho bez lékaře ani nedovedu představit. je taky možné že některé porodnice , z důvodo omezené lékařské kapacity, raději zavřou. Ale co když budeme potřebovat odbornou neonatologickou pomoc pro předčasně narozeného novorozence?

Vyjádření České neonatologické a České pediatrické společnosti

Vážený pan
Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.
Ministr zdravotnictví ČR
Palackého nám. 4
128 01 Praha 2

Prohlášení výboru České neonatologické společnosti České lékařské společnosti J.E. Purkyně k zajištění akutní péče o novorozence po 28.2.2011

Výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP na zasedání dne 20.1.2011 zanalyzoval nastávající situaci léčebně preventivní péče o novorozence. V souvislosti s celostátní iniciativou „Děkujeme, odcházíme“ jednomyslně konstatuje:

1. Na základě nedostatku lékařů dojde minimálně v 5 z celkem 12 specializovaných perinatologických center k výraznému omezení až zastavení akutní péče o novorozence.
2. Kapacita zbývajících center neumožňuje vzniklý výpadek akutní péče nahradit. Výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP v posledních sedmi letech opakovaně upozorňuje na závažný nedostatek kapacity pro novorozeneckou intenzivní a resuscitační péči.
3. Od 1.3.2011 tedy nebude možné zajistit akutní péči o nemocné a nedonošené novorozence v České republice. Výbor proto vyzývá kompetentní činitele k neodkladnému řešení situace s cílem zachovat péči a zabránit tím ohrožení života a zdraví novorozenců.

Za výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP

Předseda: Prof. MUDr. R. Plavka, CSc.
Místopředseda: primář MUDr. M. Čihař
Vědecký sekretář: primář MUDr. L. Kantor, Ph.D.

Kopie:
Předseda vlády
Předsedkyně Poslanecké sněmovny
Předseda Senátu
Prezident České lékařské společnosti
Prezident ČLK
Předseda LOK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6299
26.1.11 09:17

Já prostě budu muset jet porodit tam, kde si zavolám, že mají místo, až to na mě přijde…bohužel :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
26.1.11 09:39

no my jednu malou porodnici máme, ale jak to s ní dopadne , když 90% lékařů podalo výpověd a další je zhruba 50km a to by jsme museli nastudovat cestu, aby jsme tam trefili :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fellix
26.1.11 09:46

Hm :think: Taky už jsem nad tím přemýšlela… hlavně mám rodit na přelomu února/března.. takže to bude teprv zajímavé… Obě porodnice máme stejně daleko, ale upřímně se mi do té v ČB moc nechce.. jenže tam lékaři výpověď nepodali.. V Hradci bohužel ano… tak jsem teda moooc zvědavá, jak to nakonec bude.

• Citovat
  • Upravit
423
26.1.11 10:14

Ahoj.To mě vůbec nenapadlo o tom přemýšlet.Ze začátku těhotenství bych rodila jen v Č.B pak jsem si to rozmyslela na J.Hradec.Tady nevím nic o výpovědích. :nevim: Mám to už za pár nebudu se stresovat,věřim,že tohle doktoři mají vymyšlený :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
26.1.11 10:23

Martyy, lékaři to neřeší, prostě nedostanou, co chcou , tak odejdou a děj se vůle boží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
26.1.11 10:26

já si tak úplně nemyslím, že když nedostanou, co chtějí, odejdou - jedná se o nátlakovou akci a jsem zvědavá, jak to budou řešit, pokud jim nebude vyhověno - většina z nich žádné jiné místo sehnané nemá a ani by nebylo tak jednoduché někde hned něco sehnat, takže já bych se zas až tak nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
26.1.11 10:30

Já jsem si vždycky myslela, že být lékařem je poslaní a ty lidi to dělají, protože chtěji pomáhat lidem.
Pokud chtěli vysoké platy, měli se stát manažerem a nebo pilotem a nebo jít do politiky.
Chápu, že je štve, že jim neproplácí přesčasy, ale to se nedělo nikdy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
26.1.11 10:35

tak ono jim asi nejde jen o platy - jde jim o to, že více jak polovinu pracovní doby tráví papírováním, když by ji mohli věnovat pacientům a papírování by mohla dělat méně kvalifikovaná síla, štve je, že peníze ze zdravotnictví utíkají no a ty platy samozřejmě taky. na druhou stranu, ono je fakt smutné, když kvalifikovaný lékař má v průměru na hodinu o hodně mín než třeba zedník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
26.1.11 10:43
sajinda píše:
já si tak úplně nemyslím, že když nedostanou, co chtějí, odejdou - jedná se o nátlakovou akci a jsem zvědavá, jak to budou řešit, pokud jim nebude vyhověno - většina z nich žádné jiné místo sehnané nemá a ani by nebylo tak jednoduché někde hned něco sehnat, takže já bych se zas až tak nebála.

ale oni už ty výpovědi podané mají a dvouměsíční lhůta jim končí konce unora :think: . hodně jich odchází do zahraničí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
26.1.11 10:45

holky, já ted zrovna sleduju a přispívám do online rozhovoru s jedním z odcházejících lékařů plzenské fakultky - jestli chcete jukněte. jinak ten dotaz na porod na začátku května je ode mě.
 http://plzensky.denik.cz/…hlovsky.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
26.1.11 10:46
sajinda píše:
tak ono jim asi nejde jen o platy - jde jim o to, že více jak polovinu pracovní doby tráví papírováním, když by ji mohli věnovat pacientům a papírování by mohla dělat méně kvalifikovaná síla, štve je, že peníze ze zdravotnictví utíkají no a ty platy samozřejmě taky. na druhou stranu, ono je fakt smutné, když kvalifikovaný lékař má v průměru na hodinu o hodně mín než třeba zedník.

v tomhle tom je např. taky chápu, né už ty mladé po škole, co se jen přidali a samy ještě nic nedokázali. bohužel kvalifikovaní lékaři u nás nejsou oceněni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1605
26.1.11 10:48

určitě se nemocnice postarají o to aby jsme mohly odrodit.Navíc doktor k porodu příjde až úplně na ten konec.Po celou dobu tam je s tebou PA.A Dr.nejde jen o peníze,i když jak píše Sajinda.mají míň než nějekej zedník což je hodně smutný.Jde hlavně o to uznání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
26.1.11 10:51
lleennttiillkkaa píše:
Já jsem si vždycky myslela, že být lékařem je poslaní a ty lidi to dělají, protože chtěji pomáhat lidem.
Pokud chtěli vysoké platy, měli se stát manažerem a nebo pilotem a nebo jít do politiky.
Chápu, že je štve, že jim neproplácí přesčasy, ale to se nedělo nikdy…

Lentil, to jim jdi sdělit osobně, to je fakt pobavíš :mrgreen: :mrgreen: .

Kromě jiného jim jde třeba taky o to, že spousta peněz se utopí v nesmyslně drahých nákupech zdravotnického zařízení a přístojů, jež se dají třeba v zahraniční nebo za pomocí grantů sehnat za úplně jiné ceny, ale holt si někdo dopředu zaplatil zakoupení přístroje u „jeho“ společnosti s příslušným ziskem. :cert:

Upřímně si fakt nedovedu představit, jak to dopadne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
26.1.11 10:55
tikule píše:
určitě se nemocnice postarají o to aby jsme mohly odrodit.Navíc doktor k porodu příjde až úplně na ten konec.Po celou dobu tam je s tebou PA.A Dr.nejde jen o peníze,i když jak píše Sajinda.mají míň než nějekej zedník což je hodně smutný.Jde hlavně o to uznání…

kdyby mi k terce k porodu doktor přišel až na konci, tak ji asi nemáme, bohužel :-( . pokud tu porodnici zavřou, tak se starat nemusí :-? . jako zdravotník je chápu jako pacient-klient mám velké obavy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková