Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezký den,
jelikož jsem z oboru, tak se o toto téma docela zajímám, ale hlavní důvod je, že se mě to osobně taky týká. Od 1.3. budou nemocnice bez lékařů a co, my, které budeme rodit? Můj první porod nebyl zrovna jednoduchý, tak si ho bez lékaře ani nedovedu představit. je taky možné že některé porodnice , z důvodo omezené lékařské kapacity, raději zavřou. Ale co když budeme potřebovat odbornou neonatologickou pomoc pro předčasně narozeného novorozence?
Vyjádření České neonatologické a České pediatrické společnosti
Vážený pan
Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.
Ministr zdravotnictví ČR
Palackého nám. 4
128 01 Praha 2
Prohlášení výboru České neonatologické společnosti České lékařské společnosti J.E. Purkyně k zajištění akutní péče o novorozence po 28.2.2011
Výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP na zasedání dne 20.1.2011 zanalyzoval nastávající situaci léčebně preventivní péče o novorozence. V souvislosti s celostátní iniciativou „Děkujeme, odcházíme“ jednomyslně konstatuje:
1. Na základě nedostatku lékařů dojde minimálně v 5 z celkem 12 specializovaných perinatologických center k výraznému omezení až zastavení akutní péče o novorozence.
2. Kapacita zbývajících center neumožňuje vzniklý výpadek akutní péče nahradit. Výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP v posledních sedmi letech opakovaně upozorňuje na závažný nedostatek kapacity pro novorozeneckou intenzivní a resuscitační péči.
3. Od 1.3.2011 tedy nebude možné zajistit akutní péči o nemocné a nedonošené novorozence v České republice. Výbor proto vyzývá kompetentní činitele k neodkladnému řešení situace s cílem zachovat péči a zabránit tím ohrožení života a zdraví novorozenců.
Za výbor České neonatologické společnosti ČLS JEP
Předseda: Prof. MUDr. R. Plavka, CSc.
Místopředseda: primář MUDr. M. Čihař
Vědecký sekretář: primář MUDr. L. Kantor, Ph.D.
Kopie:
Předseda vlády
Předsedkyně Poslanecké sněmovny
Předseda Senátu
Prezident České lékařské společnosti
Prezident ČLK
Předseda LOK
Já prostě budu muset jet porodit tam, kde si zavolám, že mají místo, až to na mě přijde…bohužel ![]()
no my jednu malou porodnici máme, ale jak to s ní dopadne , když 90% lékařů podalo výpověd a další je zhruba 50km a to by jsme museli nastudovat cestu, aby jsme tam trefili ![]()
Hm
Taky už jsem nad tím přemýšlela… hlavně mám rodit na přelomu února/března.. takže to bude teprv zajímavé… Obě porodnice máme stejně daleko, ale upřímně se mi do té v ČB moc nechce.. jenže tam lékaři výpověď nepodali.. V Hradci bohužel ano… tak jsem teda moooc zvědavá, jak to nakonec bude.
Ahoj.To mě vůbec nenapadlo o tom přemýšlet.Ze začátku těhotenství bych rodila jen v Č.B pak jsem si to rozmyslela na J.Hradec.Tady nevím nic o výpovědích.
Mám to už za pár nebudu se stresovat,věřim,že tohle doktoři mají vymyšlený ![]()
Martyy, lékaři to neřeší, prostě nedostanou, co chcou , tak odejdou a děj se vůle boží
já si tak úplně nemyslím, že když nedostanou, co chtějí, odejdou - jedná se o nátlakovou akci a jsem zvědavá, jak to budou řešit, pokud jim nebude vyhověno - většina z nich žádné jiné místo sehnané nemá a ani by nebylo tak jednoduché někde hned něco sehnat, takže já bych se zas až tak nebála.
Já jsem si vždycky myslela, že být lékařem je poslaní a ty lidi to dělají, protože chtěji pomáhat lidem.
Pokud chtěli vysoké platy, měli se stát manažerem a nebo pilotem a nebo jít do politiky.
Chápu, že je štve, že jim neproplácí přesčasy, ale to se nedělo nikdy…
tak ono jim asi nejde jen o platy - jde jim o to, že více jak polovinu pracovní doby tráví papírováním, když by ji mohli věnovat pacientům a papírování by mohla dělat méně kvalifikovaná síla, štve je, že peníze ze zdravotnictví utíkají no a ty platy samozřejmě taky. na druhou stranu, ono je fakt smutné, když kvalifikovaný lékař má v průměru na hodinu o hodně mín než třeba zedník.
sajinda píše:
já si tak úplně nemyslím, že když nedostanou, co chtějí, odejdou - jedná se o nátlakovou akci a jsem zvědavá, jak to budou řešit, pokud jim nebude vyhověno - většina z nich žádné jiné místo sehnané nemá a ani by nebylo tak jednoduché někde hned něco sehnat, takže já bych se zas až tak nebála.
ale oni už ty výpovědi podané mají a dvouměsíční lhůta jim končí konce unora
. hodně jich odchází do zahraničí
holky, já ted zrovna sleduju a přispívám do online rozhovoru s jedním z odcházejících lékařů plzenské fakultky - jestli chcete jukněte. jinak ten dotaz na porod na začátku května je ode mě.
http://plzensky.denik.cz/…hlovsky.html
sajinda píše:
tak ono jim asi nejde jen o platy - jde jim o to, že více jak polovinu pracovní doby tráví papírováním, když by ji mohli věnovat pacientům a papírování by mohla dělat méně kvalifikovaná síla, štve je, že peníze ze zdravotnictví utíkají no a ty platy samozřejmě taky. na druhou stranu, ono je fakt smutné, když kvalifikovaný lékař má v průměru na hodinu o hodně mín než třeba zedník.
v tomhle tom je např. taky chápu, né už ty mladé po škole, co se jen přidali a samy ještě nic nedokázali. bohužel kvalifikovaní lékaři u nás nejsou oceněni
určitě se nemocnice postarají o to aby jsme mohly odrodit.Navíc doktor k porodu příjde až úplně na ten konec.Po celou dobu tam je s tebou PA.A Dr.nejde jen o peníze,i když jak píše Sajinda.mají míň než nějekej zedník což je hodně smutný.Jde hlavně o to uznání…
lleennttiillkkaa píše:
Já jsem si vždycky myslela, že být lékařem je poslaní a ty lidi to dělají, protože chtěji pomáhat lidem.
Pokud chtěli vysoké platy, měli se stát manažerem a nebo pilotem a nebo jít do politiky.
Chápu, že je štve, že jim neproplácí přesčasy, ale to se nedělo nikdy…
Lentil, to jim jdi sdělit osobně, to je fakt pobavíš
.
Kromě jiného jim jde třeba taky o to, že spousta peněz se utopí v nesmyslně drahých nákupech zdravotnického zařízení a přístojů, jež se dají třeba v zahraniční nebo za pomocí grantů sehnat za úplně jiné ceny, ale holt si někdo dopředu zaplatil zakoupení přístroje u „jeho“ společnosti s příslušným ziskem. ![]()
Upřímně si fakt nedovedu představit, jak to dopadne…
tikule píše:
určitě se nemocnice postarají o to aby jsme mohly odrodit.Navíc doktor k porodu příjde až úplně na ten konec.Po celou dobu tam je s tebou PA.A Dr.nejde jen o peníze,i když jak píše Sajinda.mají míň než nějekej zedník což je hodně smutný.Jde hlavně o to uznání…
kdyby mi k terce k porodu doktor přišel až na konci, tak ji asi nemáme, bohužel
. pokud tu porodnici zavřou, tak se starat nemusí
. jako zdravotník je chápu jako pacient-klient mám velké obavy
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.