Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vokishka píše:
A bude schopny resit, kdyz bude mit taxik treba zpozdeni, nebude stat na tom spravnem místě, zaplatit atd? Bude sam sedat k naprosto cizimu cloveku, pochybuju, ze poslou stejneho ridice opakovane
Jo, presne tohle me napadlo taky, jestli nahodou neni vetsi riziko dite samotné s cizim chlapem v autě, nez v mhd ![]()
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa no jo, syn taky umí manželi poskytnout pomoc a zavolat rychlou po epi záchvatu a píchnout mu glukopur, když má hypo… Já se fakt ptám na něco jinýho!!!
To je šikovný. Upřímně mi kolikrát taxikáři přijdou víc divnolidi, než lidi v MHD. Jezdí jako prasata, hulí v autě. To snad opravdu radši klukovi dodat trošku sebedůvěry a naučit ho jezdit MHD. Hodí se mu to do budoucna.
Když už je tedy MHD problém, tak je lepší mít „svého“ rodinného taxikáře, než spoléhat na firmu, že pokaždé pošle člověka bez jakékoliv poskvrny.
@Anonymní píše:
@welovefashion díky, konečně někdo k tématu…
Ve kterém městě jezdí? Tady mi to přijde bezpečnější než to MHD, zvlášť když se syn na to necítí…
@j.a.n.i1 píše:
Jo, presne tohle me napadlo taky, jestli nahodou neni vetsi riziko dite samotné s cizim chlapem v autě, nez v mhd
No přesně. Dítě klidně posadí samotný do auta k cizímu člověku, to už je bezpečnější v MHD se spoustou svědků. Radši bych zaplatila nějakýmu známýmu důchodci, aby ho doprovázel, když už teda nezvládá, ale samotný dítě do taxíku ani omylem.
@Prostě Vodnář @Janli odpovědi na vaše otázky naleznete v textu, nemáme nikoho, kdo by nám vypomohl…
2× za měsíc to při nikoho nebude zajímavé…
Proto se ptám na ty zkušenosti, trvá s konkrétní firmou, kde to budemou třeba stabilně dva řidiči…
Se mi líbí, jak je MHD bezpečnější, než taxi… Kolik z vás a jak často a kudy MHD jezdí…??? Se kolikrát bojí vyjít ven z kabiny i řidič a ostatní dělají, že se jich to netýká ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
To je šikovný. Upřímně mi kolikrát taxikáři přijdou víc divnolidi, než lidi v MHD. Jezdí jako prasata, hulí v autě. To snad opravdu radši klukovi dodat trošku sebedůvěry a naučit ho jezdit MHD. Hodí se mu to do budoucna.
Tohle mě právě taky napodlo. Jeden čas jsem pracovně taky jezdila víc taxíkem a i když šlo o proflaknutou nasmlouvanou pražskou taxisluzbu, tak občas ti taxikáři stali za to. Tady ve městě taky.
@Anonymní píše: Řeším, jak syna dopravovat na kroužek.
Nemáme nikoho na hlídání, ani babičky, kamarádky a známí všichni zamestnani.
Je to jediný kroužek tohoto typu, který jsme ve městě našli.
Zatím se střídáme s manželem ( dělá krátký dlouhý týden).
Já budu od ledna v jiné práci. Možnost jako nyní ho vyzvednout ve škole a dovézt 40 minut městskou dopravou, mít nebudu. Vyzvednutí z kroužku už pak problém není. Samotného ho posílat nechci, přestup vramci městské ve velkém městě a občas divné individua v MHD či na zastávkách..
Tak mě napadlo, že co využít taxi? Máte někdo zkušenosti z většího města? Jo synovi je čerstvě devět.
Díky
Samotné dítě Ti běžná taxislužba nikam nepoveze. Vzít do auta dítě bez jeho zákonného zástupce vyžaduje určité podmínky a informované souhlasy. Po cestě se může cokoliv stát, může potřebovat ošetření atd.
V práci máme taky služební mikrobus. Řidič pravidelně absolvuje příslušná školení, plus ty souhlasy. A ještě jede pedagogický doprovod, což je trochu jiná situace. Můj syn jezdí od mala na závody s trenérem, případně jel i oddílovým mikrobusem jiného oddílu, který ho nabral po cestě na benzince. Opět ale s příslušným doprovodem.
Jak tu někdo psal, v Praze to asi funguje za příplatek a splnění těch podmínek. Já to znám u nás v okrese z vesnic, někdo pověřený z obcí vozí děti na kroužky, rodiče taky podepisují informované souhlasy a jsou tam další podmínky, které musí obec zajistit. Vím o jedné trase, kde děti kromě řidiče doprovází pověřená úřednice, která má aspoň kurz AP.
Myslet si, že dítěti prostě a jednoduše zavoláš taxíka, je utopie. Spíš bych si obvolala taxislužby, jestli náhodou některá tuto službu nenabízí nebo se zeptat na obecním úřadě v městské části. Zaplatit si důchodkyni nebo studentku bude asi jednodušší.
@Anonymní píše:
@Prostě Vodnář @Janli odpovědi na vaše otázky naleznete v textu, nemáme nikoho, kdo by nám vypomohl…
2× za měsíc to při nikoho nebude zajímavé…
Proto se ptám na ty zkušenosti, trvá s konkrétní firmou, kde to budemou třeba stabilně dva řidiči…
Se mi líbí, jak je MHD bezpečnější, než taxi… Kolik z vás a jak často a kudy MHD jezdí…??? Se kolikrát bojí vyjít ven z kabiny i řidič a ostatní dělají, že se jich to netýká
Proboha kde žiješ? V Bronxu?
Mám dítě ještě starší a když spolu vystupujeme na hlaváku v Praze a vidí ty divný existence rozvalený na lavičkách v libovolnou denní dobu, tak se regulérně bojí a já se nedivím. A to jinak MHD na kroužky jezdí samo, ale některý trasy a hodně přestupů, já bych teda pro klid duše doprovod/ taxi volila. A je mi fuk, že sousedovic Pepíček uměl ve druhý třídě přejet celou republiku. Ale třeba by ten doprovod pro nějakou studentku zajímavý byl, zkusila bych se poptat v sousedství. Varianta MHD s doprovodem mi přijde lepší v tom, že se to dítě naučí, zažije si to, vyzkouší případně nějaký nestandardní situace, protože asi do maturity by vožen nebyl a nějak se to naučit musí. Ale na rozdíl od mnohých variantu taxi nepovažuji za zavrženíhodnou, jen bych se pokusila domluvit někoho stálého či aspoň velmi důvěryhodného. Varianta - pokaždý pro mě přijede někdo jinej a já ani netuším, kdo to bude - by mi na klidu v duši taky nepřidala.
@Anonymní píše:
Se mi líbí, jak je MHD bezpečnější, než taxi… Kolik z vás a jak často a kudy MHD jezdí…??? Se kolikrát bojí vyjít ven z kabiny i řidič a ostatní dělají, že se jich to netýká
My jezdíme všichni tři každý den a dítko dokonce po tanečních dost po půlnoci nočním rozjezdem, stejně jako spolužáci a všichni žijí. U nás se tedy řidiči nebojí a místní bronxem linky normálně jedou, je tam i budova jednoho nižšího gymplu a dítka tam nechodí s ochrankou.
Ani naše sociální pracovnice z aktivizacnich služeb nemohou posadit do svého služebního auta dítě bez zákonného zástupce, pokud není plná moc.
Tuto pravomoc má jen výjezdní tým OSPOD, soudní vykonavatel a složky IZS. Víc mě teď nenapadá.
Jeden z trenérů v oddíle mého syna je shodou okolností taxikář ![]()
@1Pears1 píše:
Ani naše sociální pracovnice z aktivizacnich služeb nemohou posadit do svého služebního auta dítě bez zákonného zástupce, pokud není plná moc.
Tuto pravomoc má jen výjezdní tým OSPOD, soudní vykonavatel a složky IZS. Víc mě teď nenapadá.
Jeden z trenérů v oddíle mého syna je shodou okolností taxikář
Zas bych z vize i dítěte autem nedělala kovbojku. Tady jezdí taxíkem cikánská omladina
A vozíme děti na závody (střídáme se s ostatními rodiče + část děti jede v autě s vedoucími) a nikdy jsme nic nepodepisovali krom klasické návraty.
Nicméně zakladatelka nenapsala, odkud je, takže ji tady nikdo konkrétní doporučení na konkrétní taxi/odvozovou službu nedá.
Mne to neprijde jako spatny napad. Primarne bych se snazila, aby dite mohlo dojizdet samostatne, ale kdyz to nejde a jsou jine moznosti, proc ne. Prijde mi jistejsi nasmlouvat taxi nez nekde nahanet nrjakou studentku nebo duchodkyni. U nas je tezke nekoho takoveho najit, navic hrozi ruzne vypadky. Uprimne, ja tohle resim taky. Vyresila jsem to tak, ze syn ma jeden krouzek primo v druzine a druhy kousek od domu. Chtela bych, aby zacal syn chodit do centra Prahy na AJ a vubec nevim, jak ho tam dopravovat, mne ta cesta pro 7-8lete dite prijde drsna.
A proc vlastne pisu - budu vdecna, kdyz mi pak napises SZ s nejakym doporucenim:)
@Svistice píše:
Zas bych z vize i dítěte autem nedělala kovbojku. Tady jezdí taxíkem cikánská omladina
A vozíme děti na závody (střídáme se s ostatními rodiče + část děti jede v autě s vedoucími) a nikdy jsme nic nepodepisovali krom klasické návraty.Nicméně zakladatelka nenapsala, odkud je, takže ji tady nikdo konkrétní doporučení na konkrétní taxi/odvozovou službu nedá.
Náhodně jsem vygoglila přepravní řády taxislužeb, píšou, že přeprava dětí a mladých do 18 let jen se souhlasem zákonného zástupce.
Není nic jednoduššího, než si tam zavolat a přeptat se, dřív než tady. Souhlas stačí jeden, který bude platný určitý časový úsek.
Věřím tomu, že omladinu taxíky vozí, jde o kšeft, ale slušný provozovatel by měl chtít prokázat věk jako třeba při prodeji alkoholu.
Omladina není osmileté dítě.