Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@1Pears1 muselo by to byt individualne nasmlouvane. Nebo najit specialni taxi sluzbu, v googlu mi vyhdilo kids taxi od modreho andela. Podminky jsem nezkoumala, ale deti ocividne na krouzky vozi.
@Flinka ono je to řemeslný kroužek, jiný jsme fakt nenašli, reálné pracují se dřevem a reálnými nástroji. Hrozně ho to baví a je opravdu na svůj věk manuálně šikovný…
Další kroužek má u družiny. Praha je taky džungle. My Brno… teď tu u nás byli známí a jejich pubertální dcery měly z Hlavního nádraží regulérní šok…
@Anonymní píše:
@Flinka ono je to řemeslný kroužek, jiný jsme fakt nenašli, reálné pracují se dřevem a reálnými nástroji. Hrozně ho to baví a je opravdu na svůj věk manuálně šikovný…
Další kroužek má u družiny. Praha je taky džungle. My Brno… teď tu u nás byli známí a jejich pubertální dcery měly z Hlavního nádraží regulérní šok…
Jo, to nádraží v Brně je trošku děsivé.. Já jsem z Ostravy a naše nádraží ve Svinove je úplně někde jinde..
@Anonymní píše: Řeším, jak syna dopravovat na kroužek.
Nemáme nikoho na hlídání, ani babičky, kamarádky a známí všichni zamestnani.
Je to jediný kroužek tohoto typu, který jsme ve městě našli.
Zatím se střídáme s manželem ( dělá krátký dlouhý týden).
Já budu od ledna v jiné práci. Možnost jako nyní ho vyzvednout ve škole a dovézt 40 minut městskou dopravou, mít nebudu. Vyzvednutí z kroužku už pak problém není. Samotného ho posílat nechci, přestup vramci městské ve velkém městě a občas divné individua v MHD či na zastávkách..
Tak mě napadlo, že co využít taxi? Máte někdo zkušenosti z většího města? Jo synovi je čerstvě devět.
Díky
Když byl syn menší, tak jsem mu zaplatila taxi jednou, protože ho tam neměl kdo dovézt a i kdyby přestup zvládl, tak to bylo ještě daleko pěšky. A smaozřejmě záleží na tolika věcech. Syn jezdí od druhé třídy ze školy sám a to to měl 20 minut, ale když mu ještě v 9-10 letech končil kroužek ve 20 hodin a byla tma jako teď v zimě, tak bych mu to tágo asi zaplatila, než aby se toulal sám. Přesně záleží jestli je kroužek u tramvaje nebo musí kilometr na ní.
@Janli píše:
V devíti letech….. Myslela jsem, že je to prvňáček…..
Nedělej z toho dítěte mimino, vybav ho mobilem a trochu mu důvěřuj.
To se lehce napíše a když je na seznamu článek, že devítiletý šel sám po 20. hodině mimo centrum a něco se mu stalo, všichni kamenují matku. syn měl od těch 8 let kroužek 18-20 a v zimě je tma jak v pr.. Ze začátku to bylo u tramvaje, pak se přesunuli jinam a bylo to kus na autobus, nedokážu si představit, že by to šel ve tmě sám, kousek od lesíka.
A jak dlouho takhle bude jezdit taxi a s rodiči? Já chápu, že se venku válí bezdomovci a fetky, ale takhle vyletí z hnízda v 18 a vůbec nebude vědět jak na ně reagovat nebo co dělat, když ho osloví.
Chápu, že má VD, ale zkusila bych to s ním. Třeba jenom část úseku (např. z kroužku na nádraží, kde ho vyzvednete) nebo na nějaké nákupy a kratší cesty. A když to bude zvládat, tak i na ten kroužek.
@nikitice píše:
To se lehce napíše a když je na seznamu článek, že devítiletý šel sám po 20. hodině mimo centrum a něco se mu stalo, všichni kamenují matku. syn měl od těch 8 let kroužek 18-20 a v zimě je tma jak v pr.. Ze začátku to bylo u tramvaje, pak se přesunuli jinam a bylo to kus na autobus, nedokážu si představit, že by to šel ve tmě sám, kousek od lesíka.
ale on nemá jít ve tmě, ne? Jde jen o odpoledne, po kroužku ho vyzvednou
@Anonymní píše:
@welovefashion díky, konečně někdo k tématu…
Ve kterém městě jezdí? Tady mi to přijde bezpečnější než to MHD, zvlášť když se syn na to necítí…
Praha, ale v Brně jezdí určitě taky, navíc přes tu Apku vidíš s kým jede a jeho SPZ plus celou cestu
Příspěvek upraven 28.10.22 v 15:53
@KimL píše:
A jak dlouho takhle bude jezdit taxi a s rodiči? Já chápu, že se venku válí bezdomovci a fetky, ale takhle vyletí z hnízda v 18 a vůbec nebude vědět jak na ně reagovat nebo co dělat, když ho osloví.
Chápu, že má VD, ale zkusila bych to s ním. Třeba jenom část úseku (např. z kroužku na nádraží, kde ho vyzvednete) nebo na nějaké nákupy a kratší cesty. A když to bude zvládat, tak i na ten kroužek.
A třeba vyletí ve 30.. Je mu teprve 9, na vše má ještě moře času, není kam spěchat..
V Brně bych se pokusila najít nejlépe nějakého soukromého taxikáře, co by jezdil pravidelně, na jaře to už třeba chlapec zvládne sám…
@KimL víš, já své dítě docela znám, vím, že když mi řekne, že to nezvládne, tak nemá smysl tlačit na pilu. Zvládá spoustu věcí, co nezvládají jeho vrstevníci a řekla bych i část dospělých ( manžel je epileptik, tak už jako školkové dítě věděl, co má v případě záchvatu dělat. ). Na to že má VD je na tom víc než dobře…
Proto nemám strach, že bych ho do 18 ti vozila na kroužek.
Ze školy sám začal jezdit během týdne, do školy ráno dojede taky.
Fakt se mi hrozně líbí, jak tu máte všichni jasný názor jak to děcko je nesamostatný, přitom 90 % lidí jezdí autem a MHD a podmínky v nich nevidělo ani z letadla…
MHD jezdím denně a opravdu samostatně jezdících dětí v jeho věku vidím minimum…
Ty víš, jak bys zareagovala, když by tě chtěl někdo okrást nebo napadnout? V devíti bys věděla co máš dělat? Popravdě sama nevím ani teď ve svém dospělém věku a jen se modlím, abych se do této situace nikdy nedostala.
@nikitice a taxikář v pohodě, nebyl s ním problém, že dítě pojede samo?
Ale pak není jasný na co se ptáš, když nechceš slyšet jiné názory a peníze nejsou problém. ![]()
@Anonymní píše:
@Kelsey
@martina.se
Má VD, takže sice devět, ale sám se na cestu přes celé město s přestupem na Hlavním nádraží, kde nanastupisti staví 4 linky MHD plus pak přejít přes dvouproudovku, fakt necítí.
Domů těch pár zastávek ze školy dojede.
Díky za nerypave komentáře, jen se podívejte okolo, kolik dětí rodiče rozváží po aktivitách autem, to k té helikoptéře a rozmazlování…
Jako v Ostravě bych dítě do MHD nepustila, je to adrenalin i pro mě.
Ptám se na zkušenosti s taxi. Těch pár stovek dvakrát za měsíc nás finančně nepoloží…
Jako nevím, proč bys nepustila v Ostravě dítě do MHD. Naše se tam pohybují běžně už pár let
jinak nevím, 9lety asi ještě potřebuje sedačku, taxi bude asi nadšený ![]()
@ugluk auto nemáme, takže MHD je zvyklý jezdit, takže o naučení trasy fakt nejde. Spíš má tu opravdovou zkušenost, co se může všechno stát. Navíc ten incident s nějakými fetkama z minulého týdne mě fakt přesvědčila, že samotný fakt ne… Měšťáci vedle a tvářili se, že se nic neděje…park plný děti, i těch co na ty kroužky chodí samy…nic příjemného to nebylo. Tři odpoledne…měšťáci začali něco řešit, až když jsem je na to vysloveně upozornila..
Právě bych chtěla spíš někoho stálého, proto se tu jak trouba ptám a všichni jen, ať jezdí sám, že je to skleníková kytka…