Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@marcellia no on má takové ty výkyvy, zodpovědný je docela dost, tak když mi řekne, že si na cestu sám netroufne ( jezdíme tam už rok), tak nemám důvod mu nevěřit.
Můžu se zeptat, jak jste na tom se školou a okolo. My momentálně období temna, ty asi rozumíš
Ve skole zatim dobry, tenhle rok. Loni bylo hur, mela jinou ucitelku a bylo to pro ni dost narocny, protoze prvni 3 roky ve skole byla ve specialce, coz je zas jina liga.
Ale na dceru uz ted leze puberta a ja teda cekala, ze takovy ty problemy s porozumenim, logikou atd.se zlepsi, cim bude starsi, ale prijde mi to naopak horsi
. Porad ji musim neco opakovat a vysvetlovat, nedokaze si pospojit souvislosti. Takze netusim, jak to bude dal, za me docela narocny..
@Anonymní píše:
@marcellia no on má takové ty výkyvy, zodpovědný je docela dost, tak když mi řekne, že si na cestu sám netroufne ( jezdíme tam už rok), tak nemám důvod mu nevěřit.
Můžu se zeptat, jak jste na tom se školou a okolo. My momentálně období temna, ty asi rozumíš
Tohle záleží i hodně co dítě.
Jedno naprosto v pohodě. Jen lehký Mimoň, ale školu( 9.trida ) zvlada zcela ok. V takových předmětech jako angličtina, matematika je fakt na dobré úrovni. Ale má dobré učitele.
Druhé dítě na střední škole. Má k tomu SPU, takže se to veze stále a tedy tam to, hlavně období puberty, velmi, velmi náročné.
Za mě tedy nejde ani tak o dg., jako o to jaké dítě je, jakou má povahu, jak zvládá kompenzovat, co dalšího v balíčku k tomu má.
Obě děti smíšená VD.
Prosím ponechat anonym, soukromé informace.
Moje sedmileta prvnacka jezdí do školy od září sama, cca 1,5 km na kolobezce po sídlišti, nekolik přechodů. V celém okolí jsme naprostá rarita, žádný prvnak nechodí sám do školy, pokud nebydlí vyloženě vedle, natož aby snad někam jezdil mhd. Zakladatelky dítě je o něco starší, ale aby jezdilo pravidelně mhd s několika prestupy… No, šla bych do toho taxiku.
Mně spíš přijdou úsměvné návrhy typu důchodkyně nebo studentka za 150 Kč. Zakladatelko, já bych se taxíku bála. Dítě ti nastupuje do uzavřeného prostoru k někomu, koho neznás, každý týden někdo jiný. Zkusila bych se obrátit na hlídací agenturu, zda takovéto služby neposkytuje.
Je to neohleduplné vůči ostatním, vzduch je znečištěn už dost, lidi přestaňte už jezdit zbytečně auty.
@Anonymní píše:
@vokishka bože od tří, takže bych v práci musela končit opravdu brzy… končí o půl páté, tak to budu stíhat o prsa, ale může tam počkat, protože je po nich ještě jedna skupina… Ve škole mu končí kruh s psycholožkou v 13:45, do družiny nemůže, protože mezi 14 a 15 jsou venku.
Cesta MHD dobrý 40minut…taxíkem za 15 minut.
Takže mladej by dojel domů, odhodil tašku, dal si svačinu a v 14:45 by ho mohl vyzvednout taxík…
Já bych to normálně zrealizovala, nevidím problém. V taxislužbě si zjistíš, jestli ti dítě vezmou (= vezmou) a je. Při frekvenci 2× do měsíce by to i pro mne bylo řešení jednodušší než hledat studentku/důchodkyni.
Mám stejně staré dítě, bez VD, jezdí mi samo ze školy z jedné vesnice do druhé, přijde za mnou v okresním městě z autobusové zastávky do práce. Ale že by jezdilo mhd ve větším městě s několika přestupy, to fakt ne
A kor v případě, kdy se na to samo necítí, nenutila by ho. Třeba to bude řešení na pár týdnů/měsíců a pak to bude chtít zkusit, do té doby nemá smysl tlačit na pilu. Může se mu pak zprotivit i kroužek, měl by ho spojený se stresující cestou - a to by byla škoda, pokud ho to baví ![]()
Na MHD v Brně a nádraží, pochybné existence na něm nemám dobré vzpomínky. A to jsem tam žila mnohem starší. Dopravní uzly jsou nebezpečné, tam bych dítě samotné přestupovat nenechala. A popravdě, bála bych se na některých místech i s tou důchodkyní nebo studentkou. A to mám poměrně samostatné děti, které se taky pohybují samy. Ale v Brně navíc v centru bych s nimi žít nechtěla ani za zlaté prase.
Pustit dítě do taxíku bych se fakt nebála. Řidič není žádný uchylák, ale profesionál, který prochází pravidelně školením a testy. Auto prochází pravidelnou kontrolou. Přemýšlet tímto směrem by mě ani nenapadlo. Spíš je z mého pohledu pravděpodobnější, že to nepůjde zrealizovat. Ale to lze zjistit jen u konkrétního poskytovatele
@ebroker777 píše:
Je to neohleduplné vůči ostatním, vzduch je znečištěn už dost, lidi přestaňte už jezdit zbytečně auty.
Hele, vzhledem k tomu, že jako rodina auto nemáme, tak o znečištění ovzduší 2× za měsíc se fakt nebojím..kdyby všichni jezdili tak často autem jako my…
Zelený mozek se fakt najde všude… ![]()
@marcellia a slunečnice 🌻 díky
Synovi uzavřeli diagnózu letos, on je takový docela oříšek od mala, já všechno sam, hlavně mi neříkejte, jak mám co dělat, na druhé straně docela citlivý a vnímavý dítě…
Manuálně opravdu hodně zručný
Teď cvičíme neurovyvojovku a mi fakt přijde, že se v tom vývoji reálně vracíme zpátky, což je někdy náročné. Vrací se věci, které dělal jako malej a člověk už byl rád, že to máme za sebou… má dny, kdy je úplně v pohodě a pak dny, kdy mu vysvětluje že školu a hlava evidentně myšlenkám úplně mimo 🙉
Puberty se upřímně docela desim, on dokáže solidně odmlouvat a argumentovat a diskutovat už teď v těch devíti
Nejhorší je u něj vybavnost slov a paměťový věci. Je dyslektik…díky za sdílení, že někdo chápe, jaké to je ![]()
Ja to resila taxikem parkrat do mesice, kdy mama nebo chuva uz musely do prace ve chvili, kdy me teprve koncila pracovni doba. Syna mi poslaly taxikem do prace. Ale ja pracovala v gastru, meli jsme s taxikarema uzke vztahy (vozili nas z prace, volali jsme je pro hosty), takze jednu mou oblibenou firmu, kde jsem si tykala se vsemi ctyrmi ridici, jsem oslovila. Kluci znali meho syna, jednou mesicne jsem jim zaplatila, prihodila dvacet procent dysko a bylo.
Zkusila bych se poptat po znamych, jestli neznaji nekoho spolehliveho.
@Anonymní píše:
@KimL opět další, co má problém s porozuměním textu.
Ptám se na zkušenosti těch, které své dítě taxikem samotné posílají…
Jo fakt nejsem v tíživé finanční situaci, aby mě 600 měsíčně zabilo…
@martina.se
Tak v jednom komentáři děti jezdí MHD běžně a v druhém si protiřečíš, že děti vozíš na kroužky
Jako sorry, ale Ostrava a MHD vaši snědí spoluobčané… táta pochází z Ostravy, město znám a jako safe place mi to fakt nepřijde.
Protože už bydlím mimo Ostravu. Každopádně 2 starší tam stále chodí do školy.. a prostředního vozím na vsi, tady jede bus 1× za hodinu, když je hlavní čas, jinak Smolík
![]()
V Brně na hlaváku je to za mě hardcore. Posledně tam po mě nějaká fetka chtěla peníze a ve chvíli kdy sem řekla, že nemám se dělo teda slušný tóčo. Ten zmetek mě poplival (bleeee ještě teď je mi špatně) a nadavkami taky nešetřil. O tom, že by si normální lidi sedli na zastávce nemůže být řeč. Nechápu, že to v Brně nikdo neřeší.
@markytka3 píše:
ja tu zacla s posmeskami o helikopterach? tohle delaji hokynarky na pavlecisorry, ale srovnavat situaci ve meste pred 40ti lety a dnes, to ti fakt prijde adekvatni vysoke inteligenci?
… autorka se jen zeptala na zkusenosti s tagem pro dite, kdyz se ji jeji cerstve 9ti lete sverilo, ze cestu jeste nezvladne, a z tech posmesku je mi k zbliti…Příspěvek upraven 28.10.22 v 17:33
Nechápu ty reakce. Já jdu z práce večer a bojím se přejít přes parkoviště. Ségra co bydlí v Suchdole, tak musí 1 km přes pole na bus a i v 16 hodin bych se tam bála
, jsou tam opuštěné boudy. Ne každý má kroužek na Václaváku, kde je milion lidí. Až pak někomu to dítě domů nepřijde, tak si třeba vzpomenou, jaké tu byly hrdinky.
Je normální, že se někdo bojí více. Já se bojím o puberťáka i dnes, když pojede ze Štěrbohol do Hlubočep ![]()
@nikitice já si myslím totéž, raději dítě budu doprovázet a budu v klidu…
Ono ty centra měst a některé části jsou fakt docela nepříjemné…
Ale jak píšeš, některé si možná vzpomenou až se něco stane…