Tcháni a návštěvy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4151
26.2.13 09:34
@kjhui píše:
@kotyk
To byla ironie.. Nechápu předchozí příspěvky kde někdo vnucuje že jí vadí tchyně, když se slušně ptá na něco jiného..

ale ona píše, že jí tchyně vadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9018
26.2.13 09:34

@sparaxis a proč to tchýni neřekneš sama? :think: Proč ji klidně nepožádáš a nevysvětlíš důvod, proč by sis přála pozdější dobu příjezdu.
Uvař si s ní kafe, sedni si a mluv. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
26.2.13 09:35

Tak mě by spíš lezlo na nervy, že každý druhý víkend tu musím být pro tchány a ne si naplánovat víkend pro rodinu…už to, že tu budou za 14 dní zas by mě asi nejvíc bralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406

@sparaxis Tak opravdu nech manžela ať si to zkusí. Zůstaň v postely do půl 9 a on ať se snaží. Třeba pochopí, že to není tak jednoduché.
A na nablýskaný byteček bych se vykašlala. Většina rozumných ženských (i tchýní)to pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
@sparaxis píše:
Vždycky přijedou před oběděm, ok beru, že to mají dále a po obědě, by to už němelo smysl, jen mě štvě, že se to bere tak nějak všecko automaticky a hodí se to na mě. Všecko se dá nějak vyřešit, jako uvařit dopředu a nějak přetrpět, ale otázka je, proč by to tak mělo být? Snažila jsem se k tchýni najít cestu, ale prostě to nejde..Problém, co tu řeším je ten, že ty pravidla nejsem schopni nastavit s manželem společně, protože každý máme jiný pohled, on pohledn syna na rodiče, já snachy na tchýni…

A jaký postoj má manžel, nevidí ten rozdíl v čase, nechce se o tom bavit?
Prostě je to teď na tobě, buď to necháš být a bude to bez pravidel, což je dle mně neúnosné ( ke mně návštěva bez ohlášení nebo domluvy nesmí)nebo trvej na svém, že se musíte domluvit. Opravdu je to o tom jak se o sebe postaráš. To neznamená, že musí mít manžel tvůj názor v žádném případě, spíš neopouštěj snahu najít ten kompromis i když jste ho zatím nenašli.

A nebo což je další řešení - prostě se s nimi domluv sama.

Přeji hodně sil :kytka:

Příspěvek upraven 26.02.13 v 09:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
26.2.13 09:39

@kjhui Myslíš jako, že slovy tchýni moc nemusím… se deklaruje bezbřehá láska :lol:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kies
26.2.13 09:40

Pokud ty ‚zveš‘, tak snad na ‚tvou‘ hodinu, ne?! Ale musíš to říct! Žádné obkliky… Prostě přijeďte až na 11, děkuji… Vše je o domluvě, ikdyž já zrovna chápu ‚nerozumnou‘ tchýni. Naštěstí v tomhle jsem generál já, ona k nám už nejezdí a kdyby náhodou někdy chtěla, tak v tolik hodin v kolik řekneme my (já) ;)

• Citovat
  • Upravit
328
26.2.13 09:41

Ptávě, že jsem se to tom bavili až příliš dlouho a k ničemu nakonec nedospěli..

@Mišela1 píše:
A jaký postoj má manžel, nevidí ten rozdíl v čase, nechce se o tom bavit?
Prostě je to teď na tobě, buď to necháš být a bude o bez pravidel, což je dle mně neúnosné ( ke mně návštěva bez ohlášení nebo domluvy nesmí)nebo trvej na svém, že se musíte domluvit. Opravdu je to o tom jak se o sebe postaráš. To neznamená, že musí mít manžel tvůj názor v žádném případě, spíš neopouštěj snahu najít ten kompromis i když jste ho zatím nenašli.

A nebo což je další řešení - prostě se s nimi domluv sama.

Přeji hodně sil :kytka:

Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
26.2.13 09:43
@kjhui píše:
@kotyk
To byla ironie.. Nechápu předchozí příspěvky kde někdo vnucuje že jí vadí tchyně, když se slušně ptá na něco jiného..

Protože jí ta tchýně vadí, taky z toho mám takový pocit.

Jak cestují? Vlastním autem? autobusem? Vlakem?
Předpokládám, že jsou už starší a ta cesta je pro ně náročná(130 km není málo), jedou na otočku, ráno a večer domů, byla bych za to ráda, že „neotravují“ déle(sama píše, že nemají co dělat).

Myslím, že řeší prkotiny..Já jsem teda ranní ptáče, vstávání by mi nevadilo, když vstanu brzy, v 9 mám už uvařený celý oběd(třeba o víkendu) a můžu s dětmi ven..Tak se snažím vžít se do situace, kdyby mi tu návštěva otravovala do pozdějších večerních hodin(to by zase vadilo mě)
No ale, chápala bych dálku a jednou za 14 dní bych to přetrpěla.

A pokud by to jen trošku šlo(podmínky pro spaní dítěte), snažila bych se to i otočit - jednou za 14 dní přijedou oni a za dalších 14 dní zase my..A tím pádem bych se přizpůsobila jen jednou za měsíc.

Věř, že můžou přijít ještě horší spory - až malá vyroste a oni ji budou chtít na víc dní(bydlí daleko), Ty třeba nebudeš chtít(taky bych malé dítě nedala, až v předškolním nebo školním věku), malá, jak poroste, bude mít svoje zájmy, povinnosti, budete chtít trávit víkendy i jinak(náš prvňáček mívá někdy v sobotu zápas nebo nějakou akci s kamarády). Pokud se nedovedete s manželem domluvit, v kolik mají tcháni přijet, ještě v situaci, která je relativně volná a netíží vás žádné jiné povinnosti, jak se budete domlouvat potom?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
26.2.13 09:47
@pannda píše:
Tak mě by spíš lezlo na nervy, že každý druhý víkend tu musím být pro tchány a ne si naplánovat víkend pro rodinu…už to, že tu budou za 14 dní zas by mě asi nejvíc bralo.

To je sice hezké, ale dítě má na prarodiče právo a naopak.
Pokud skutečně nebydlí v jednom městě nebo kousek, v dojezdové vzdálenosti, tak by se mohlo stát, že by se viděli dvakrát do roka - na Vánoce a o letních prázdninách(dovolené).

To taky nepovažuju za dobře, a tady jde jen o jeden den, psala, že jedou večer domů(pokud jsem správně pochopila).

My jsme řešili podobný problém taky(s našima), ale je potřeba se na to podívat s více úhlů pohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
26.2.13 09:48

Zakladatelko, nechci se tě dotknout, ale dle tvých příspěvků ohledně tchýně v jiných diskuzích tady vůbec nejde o to, že jezdí na návštěvu brzy ráno, ale to, že ji prostě nemůžeš vystát. To ti neberu, tchýně je každá nějaká, ale nevyšťourávej nesmyslné důvody k tomu, aby jezdila co nejméně nebo nejpozději… Buď ráda, že jsou ochotni absolvovat dlouhou cestu, aby si vytvořili vztah s vnoučetem. Pokud si chceš odpočinout, tak oběd připrav v sobotu, tak nějak uklizeno je pořád, a v případě únavy dej prcka po příjezdu tchýni, řekni, že jsi měla špatnou noc a jdi si lehnout. Není na tom nic špatného a tchýně to pochopí. A když nepochopí, tak je to jen její problém ;)
Upřímně - já mám svou tchýni ráda, vážím si jí, ač jsme jeden čas měli obrovskou krizi a její některé rady a názory mi dodnes silně lezou krkem, občas bych ji odstřelila, i tak jsem ráda, když se občas zastaví. Což je málokdy. Bydlí 5 minut od nás, o víkendech odjíždí na chalupu, takže k nám nepřijde, a v týdnu přijde jen, když ji pozvu. Večer na kafe, a děti vidí chvíli. Sama od sebe nepřijde, ani nezavolá, jestli může přijít, a manžel ji nezve - pozvání jsou vždycky na mě. Takže když chci, aby si jí děti trochu užily, tak jedeme na víkend na chatu za ní.
A moji rodiče? Autem 20 minut jízdy. Přijedou jen párkrát do roka. Maminku omlouvá to, že je nemocná, ovšem taky příšerně líná a nejraději tráví čas v posteli u televize :cert:. Taťka zase pořád maká, takže jsem ráda, když si odpočine a nikam ho moc netahá. Takže aby děti viděli mé rodiče, tak jezdíme na půl dne o víkendu k našim, nebo na víkend za tchýní. Co bych dala za to, kdyby oboje rodiče k nám chodili častěji. Né kvůli mě, ale kvůli dětem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
26.2.13 09:50
@Jana206 píše:
To je sice hezké, ale dítě má na prarodiče právo a naopak.
Pokud skutečně nebydlí v jednom městě nebo kousek, v dojezdové vzdálenosti, tak by se mohlo stát, že by se viděli dvakrát do roka - na Vánoce a o letních prázdninách(dovolené).

To taky nepovažuju za dobře, a tady jde jen o jeden den, psala, že jedou večer domů(pokud jsem správně pochopila).

My jsme řešili podobný problém taky(s našima), ale je potřeba se na to podívat s více úhlů pohledu.

No, to máš sice pravdu, ale já nesnáším tyhle pravidelnosti. Mám sestru 20 let na slovensku a jezdíme my i naši tak 3× 4× do roka, kdybych měla mít pevně stanovené návštěvy, tak bych se z toho po…
Prostě chci říct, že nevím co bude za 14 dní a počítat s tím, že OPĚT někdo přijede mi staví vlasy na hlavě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
26.2.13 09:53
@sparaxis píše:
Ptávě, že jsem se to tom bavili až příliš dlouho a k ničemu nakonec nedospěli..jemu to příjde prostě jako blbost, co nemá smysl řešit..prostě je to tak, že návštěvy jeho rodičů domlouvá manžel (stejně jako já návštevy našich) a to tak, že si potvrdí den, čas pak tím způsobem, jako kdy asi dojedete, ne přijedte prosím na 11.

Tak ono v partnerském životě jsou pořád situace kdy se „nemůžeme“ domluvit ( máme každý jiný pohled na věc), mám to doma dnes a denně o tom je život:-). Jde o to se na to nevyprdnout:-), protože TY jsi nespokojená.
Situace má dvě možnosti vývoje:
1. přestaneš o tom mluvit s manželem - ten si domyslí, že už si se tím smířila a vlastně ti to ani nevadí a jede se dál - běžná věc v komunikaci - neřeším, ten druhý si myslí, že už je vyřešeno a problémy se hromadí, hromadí a buch- jednou kotel přeteče
2. nebo budeš pořád trvat na svém - tedy manžel bude vidět i slyšet, že nespokojenost pořád trvá. Tam jde ale o správné argumentaci ( hádkou se to nevyřeší), snažit se manželovi ukázat jak to máš ty, jak tě to omezuje a jak je to bez pravidel neúnosné.

Příspěvek upraven 26.02.13 v 09:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
328
26.2.13 09:53

Všem spekulacím, k tchýni mám velmi vlažný vzath. Kdyby muj vztah k ní byl vřelý a bezproblémový, tak tady nesedím a nezakládám diskuzi v sekci pozor na prarodiče.:D :D :D

:) +

@tterka píše:
Zakladatelko, nechci se tě dotknout, ale dle tvých příspěvků ohledně tchýně v jiných diskuzích tady vůbec nejde o to, že jezdí na návštěvu brzy ráno, ale to, že ji prostě nemůžeš vystát. To ti neberu, tchýně je každá nějaká, ale nevyšťourávej nesmyslné důvody k tomu, aby jezdila co nejméně nebo nejpozději… Buď ráda, že jsou ochotni absolvovat dlouhou cestu, aby si vytvořili vztah s vnoučetem. Pokud si chceš odpočinout, tak oběd připrav v sobotu, tak nějak uklizeno je pořád, a v případě únavy dej prcka po příjezdu tchýni, řekni, že jsi měla špatnou noc a jdi si lehnout. Není na tom nic špatného a tchýně to pochopí. A když nepochopí, tak je to jen její problém ;)
Upřímně - já mám svou tchýni ráda, vážím si jí, ač jsme jeden čas měli obrovskou krizi a její některé rady a názory mi dodnes silně lezou krkem, občas bych ji odstřelila, i tak jsem ráda, když se občas zastaví. Což je málokdy. Bydlí 5 minut od nás, o víkendech odjíždí na chalupu, takže k nám nepřijde, a v týdnu přijde jen, když ji pozvu. Večer na kafe, a děti vidí chvíli. Sama od sebe nepřijde, ani nezavolá, jestli může přijít, a manžel ji nezve - pozvání jsou vždycky na mě. Takže když chci, aby si jí děti trochu užily, tak jedeme na víkend na chatu za ní.
A moji rodiče? Autem 20 minut jízdy. Přijedou jen párkrát do roka. Maminku omlouvá to, že je nemocná, ovšem taky příšerně líná a nejraději tráví čas v posteli u televize :cert:. Taťka zase pořád maká, takže jsem ráda, když si odpočine a nikam ho moc netahá. Takže aby děti viděli mé rodiče, tak jezdíme na půl dne o víkendu k našim, nebo na víkend za tchýní. Co bych dala za to, kdyby oboje rodiče k nám chodili častěji. Né kvůli mě, ale kvůli dětem…

Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
26.2.13 09:55

@tterka
Hezky napsáno, taky to tak beru, u rodičů z obou stran :kytka:
Na obou stranách se najde něco, co mi vadí, ale člověk musí trochu ustoupit, udělat nějaký kompromis.
Ani bych se tomu manželovi nedivila, že zakladatelce říká, že je to blbost a hledá záminky.
Ale zase na druhou stranu, pokud se nedovedou domluvit, jak potom budou řešit situace, které nastanou později, až to dítě bude mít v sobotu své zájmy.
Ale pokud jsou tcháni ochotni přijet třeba v neděli, problém v tom nevidím.

Já si myslím, že děti by měli s prarodiči pěstovat vztah, i když jsou daleko a mají povahy jakékoliv.
My máme známé, co mají prarodiče od sebe 400 Km a řeší to tak, že k sobě jezdí na více dní(třeba týden), o prázdninách - když mají děti prázdniny, chodí už do školy a prarodiče jsou naopak zváni na delší pobyt, když je nějaký významný okamžik(narození dítěte, vstup do školy nebo „jen tak“), ale tam se předpokládá, že babička trochu pomůže v domácnosti maminky(ta je zaměstnaná)..Ale vztahy mají dobré, nikdo pro nikoho nejsou přítěží. Kdyby přemýšleli, jako zakladatelka, asi by se neviděli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová