Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, včera jsem měla delší diskuzi s manželem opět na téma tcháni…S manželovými rodiči bydlíme od sebe cca 130 km, na návštěvy jezdí převážně oni k nám, cca co 2 tydny. Co řeším je to, že oni by nejraději přijeli v neděli už v 9 hodin ráno, což se už i stalo, aby si malou užili co nejvíce, tzn. celodenní návštěva. Většinou však jezdí tak na 10.00 hod., manželovi to nevadí, já bych si však, pokud se s dcerkou zadaří, ráda pospala, v klidu nasnídala, poklidila, oblíkla, umyla…a ne nad každou palačinkou, co snažím, koukala na hodiny, jestli se stihnu ještě v klidu nasnídat…požádala jsem ho, aby se na příště domluvil na 11. a hned z toho byla velká diskuze. Argumentovala jsem, že když přijedeou o hodinu dříve, můžou tady přeci být i o hodnu déle, den už se prodlužuje, tak co je za problém.. nic.. hodina je nezabije a mě by pomohla, myslíte si, že toho chci tak moc?
Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:11
@sparaxis
A co to pro jednou udělat naopak? Vy přijedete k nim na devátou ráno..
Třeba oni (nebo ty) objeví nový úhel pohledu?
Ty jsi paní domu a hostitelka u tebe, tchyně si může diktovat až pojedete k nim ne?
No jak píše kjhui proč to neotočit
na druhou stranu můžeš bejt ráda, že jsou od vás 130 km a jezdí jen na návštěvy a nemáš je přímo v baráku jako já ![]()
Tak jezděte vy tam…
mám tchány zhruba stejně daleko a všichni u nás byli loni třikrát (na návštěvě, tchán se švagrem nám tady byli několikrát pomáhat, když jsme dalvali dohromady kuchyň a tak) jinak jezdíme my…
Je teda fakt, že tchyně vždycky přiveze i oběd, ale mě to zas trochu vadí… Protože mám pocit, že mi tím dávánajevo, že neumím vařit…
![]()
A jak často jezdí? Jestli je to jen občas tak se to dá zvládnout si teda myslím já.
no problém je v tom, že jim by ta 9. u nich asi vůbec nevadila, jsou to ranní ptáčata, takže ještě naopak…
Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:00
@brumdinka píše:
No jak píše kjhui proč to neotočitna druhou stranu můžeš bejt ráda, že jsou od vás 130 km a jezdí jen na návštěvy a nemáš je přímo v baráku jako já
jojo, to jsem štastná!!! to si ani nedovedu předtavit, tchýně v důchodu, nemá nic na práci, koníčky žádný, tak by u nás byla pečená, vařená
![]()
@sparaxis Řeknu ti to takhle, uklidit i uvařit se dá den předem. Devět hodin není nijaké děsivé ráno, pokud tak nejezdí každý víkend. Že se pozvou na oběd, je snad samozřejmé
A vážně to můžeš otočit a vyrazit k nim ![]()
A spíte, tam? Naše návštěva u nich je vždy i automaticky se spaním a to už radeji přetrpím tu ranní hodinu
v neděli, než celý víkend u nich.
ale to je zase hodná, že přiveze jídlo…
@kate02 píše:
Tak jezděte vy tam…mám tchány zhruba stejně daleko a všichni u nás byli loni třikrát (na návštěvě, tchán se švagrem nám tady byli několikrát pomáhat, když jsme dalvali dohromady kuchyň a tak) jinak jezdíme my…
Je teda fakt, že tchyně vždycky přiveze i oběd, ale mě to zas trochu vadí… Protože mám pocit, že mi tím dávánajevo, že neumím vařit…
![]()
Příspěvek upraven 06.10.19 v 14:01
@sparaxis
No a co to pro jednou teda otočit s manželem?
V osm ráno v neděli sedni do auta a jeď na půldenní nákup a nech ho ať si příjezd návštěvy vychutná sám ![]()
A co bys přesně chtěla? Aby si na oběd odskočili do hospody Na růžku? Nebo aby si přivezli kastrůlek? Jedou 130 km, takže kdyby přijeli po obědě, v podstatě, aby se hned otočili a jeli.
S tou jednou hodinou se snad můžeš domluvit s tchyní, ne? Nemusíš to řešit přes manžela.
@kotyk
Ono asi né každá tchýně je kouzelná babička z pohádky, aby kvůli ní snacha musela pro pírko přes plot skákat.
Možná by sis mohla uvědomit, že cesta domů jim pak trvá cca 2 hodiny, takže tvůj argument, že tu můžou být o hodinu déle je divný. Třeba by tu byli o hodinu déle, v kolik by se pak dostali domů? Chodí ještě do práce? Někdo nerad řídí v noci nebo šeru. Btw. v kolik malou koupeš? Aby tam zbytečně neseděli, když ty budeš koupat a uspávat, abys pak nebyla naštvaná, že tam opruzují. Podle mého tě štve, že vůbec k vám jezdí. Jen se zeptám, je něco tak hrozného přivítat je v noční košili, dát jim dítko a jít se v klidu nasnídat? Nebo znovu zalézt do postele?
@kjhui píše:
@sparaxis
No a co to pro jednou teda otočit s manželem?V osm ráno v neděli sedni do auta a jeď na půldenní nákup a nech ho ať si příjezd návštěvy vychutná sám
Jsou to jeho rodiče, ne mongolská útočná horda, nemyslím si, že by ho to nějak traumatizovalo.
Ja si myslim, ze ty jsi ten, kdo by mel urcit cas. At sii kazdej mysli, co chce, ale ty jsi ta, co vari, stara se o dite a uklizi, ne? Rekla bych, ze jako matka jsi ta hlavni ty! A pokud oni nerespektuji tvoje soukromi, rekni jim to, mas k tomu sve duvody, nenech se omezovat. Prarodice jsou duleziti, ale zit podle nich - to rozhodne ne
Manzel by mel byt pri tobe. U nas mame podobnou situaci, od zacatku je to nastavene tak, ze ja reknu, kdy je to nejlepsi casove, pritel mi to bud potvrdi nebo se dohodneme na jiny cas vyhodny pro vsechny.