Tchýně a má dcera

239
15.8.11 11:13

Tchýně a má dcera

Ahojky maminky! Potřebuji poradit nejen od Vás, ale pokud znáte i nějaké odborníky.
Na úvod bych chtěla napsat, že dcera je absolutně společenské dítě a nemá problém se seznámit - na každého se usmívá a je nesmírně společenská. Začátkem září jí bude 8 měsíců.
Jak již název tématu napovídá mám problém (dcera) s navázáním jakéhokoliv vztahu s tchýní - jakmile jí spatří, tak spustí brek :-x (což je nezvyklé, protože vůbec nepláče).Myslím, že to pramení od nějaké špatné vzpomínky - tchýně tvrdí, že se nic nestalo, ale trvá to již od 5.měsíce. To jí hlídala (ne poprvé)a malá dostala hysterický záchvat, že nešla utišit - s tím se nám sama pochlubila, další záchvat se opakoval asi po 14 dnech - dceru jsem utěšovala asi 4 hodiny - pláč vůbec neustával :cry: . Nyní zde byla o víkendu celý den, a celý úspěch pramenil v tom, že malá se na ní bez pláče dokázala podívat až za 4 hodiny. U nikoho jiného se nám to nestalo, ale bohužel tchýně si chybu nepřipouští.
Mám tedy pokračovat v pokusech o sblížení (a tak dceru stresovat) anebo počkat do pozdějšího věku?

Děkuji předem za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
882
15.8.11 11:20

Ahoj, něco podobného měl můj synovec s mojí mámou, nemohl vystát do 1 roku, pak to nějak přešlo. :think:
Myslím, že mu tchýně nějak neublížila, třeba jí u nich něco vadí, něčeho se tam vylekala, nějaký hrozný zvuk(to jsme měli my - holící strojek), nebo jí vadí vůně (kamoška měla špatnopu zkušenost u mámy-vonná svíčka), nebo její parfém, může být víc důvodů, zkus zapátrat. :think: Určitě to nelámej přes koleno, :wink: to byse malá ještě víc zabejčila, :cry: držím palečky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
15.8.11 11:20

KDyž bráchovi bylo pár měsíců a viděl babičku (tátovu mamku), tak hned spustil histerický řev, až to bylo babičce líto, vůbec se k němu nemohla přiblížit. Nakonec jsme zjistili, že ho straší její velké kudrnaté vlasy! :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
15.8.11 11:24

No jo - ale to se stalo u nás doma - k nim moc nejezdíme, protože ani já se tam necítím nejlépe :-(.

A stejně se to děje i v naší přítomnosti - nedejbože, že bysme se vzdálili…ale ono je to těžké - tchýně má vlastní hlavu a když jí něco řeknu, že tak je na to malá zvyklá, tak stejně udělá pravý opak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22017
15.8.11 11:27

U nás bylo totéž s mým strejdou - dcera, když ho viděla, chytala hysteráky, naprosto bez příčiny. Po určité době z toho vyrostla, zvykla si na něj postupně a dneska si s ním nejvíc vyhraje. A totéž začal dělat mladší syn - jak ho viděl, začal brečet, úplně vedle. Teď, jak je malinko starší, už začne jenom natahovat, chvíli se schovává a po půlhodině už se taky normálně kamarádí.

Pochybuji, že jí Tvoje tchyně něco udělala. Jsou prostě typy lidí, kterých se malé děti bojí, z nějakých důvodů si udržují odstup. Na Tvém místě bych to nelámala přes koleno, prostě nechala malou, ať je u toho, u koho zrovna chce. Nenechávala ji u babičky úplně samotnou (třeba na hlídání), ale v žádném případě bych ji od tchyně neizolovala, to ani omylem. Postupně k ní malá bude získávat důvěru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4823
15.8.11 11:30

Ono se to u deti hodne meni. Marecek mel od malicka strasne rad jednu tetu - na nikoho se tak nesmal jako na ni.
Aniz by mu cokoli udelala, jednoho dne, jak ji spatril, zacal brecet. Vydrzelo mu to asi 2-3mesice, nez na nej mohla promluvit, aniz by se rozbrecel a ted uz ji akceptuje natolik, ze ho muze i vzit do naruce, ale musi s nim chodit a ukazovat mu veci :lol:
V dobe jeho bojkotu jsme styk nijak neomezovali, pokud prijela teta na navstevu (bydlime pospolu s manzelovou rodinou), sli jsme se vzdy ukazat, ale nevnucovali jsme ji Marovi. Kdyz si ji vic vsiml a zacal brecet, snazila jsem se odvest pozornost nebo jsme sli domu.

Ale tezko rict, jak to bude u vas. Myslim ale, ze by nebylo dobre babicku odsunout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
15.8.11 11:37

Určitě bych babičku neodsouvala, nemyslím si, že tvojí malé něco udělala a určitě ji to hodně mrzí. Moje starší měla hrůzu z lidí se šedivými vlasy, můj synovec se bál tmavovlasých výrazných lidí a spousta dětí se bojí lidí s brýlemi :nevim: Ona z toho vyroste, nenutila bych ji být u babičky, pokud to nechce, ale normálně bych se s tchýní navštěvovala a malou si nechala u sebe na klíně, aby se cítila dobře a pomalu si zvykala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
15.8.11 11:39

U nás podobný stav způsobila příbuzná, která měla barvenou hlavu červeným odstínem a ještě po trvalé či natáčkách ten den dost kudrnaté (hodně zvednuté od hlavy, takže výrazné), to byl šílený jekot a odmítání kontaktu.
Hlavně nelámat přes koleno, dítě bych nenutila jít za někým, koho se takhle bojí, i když z toho musí být babička nešťastná, ale to se nedá nic dělat, leda pátrat po příčině, ale k tomu zas musí být ochotná. :nevim:
Jo a u naší prababičky to bylo přístupem, už je málo pohyblivá, takže když šlo malé dítě kolem ní, tak ho silou čapla a nechtěla pustit, chtěla se pomazlit, jenže dítě to asi chápalo jako útok a taky ječelo a snažilo se utéct. Píšu obecně malé dítě, protože to způsobovala pravidelně všem malým dětem v rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
15.8.11 12:02

ahoj, tak ja mam obdobny problem, jaky koliv kontakt s tchyni je rev jako blazen, na ostatni se smeje, takze navsteva je horor nad horor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
15.8.11 12:13

Nevím,ale malá si může spojit tchýni s tím,že ty u ní nebudeš,žes ji opustila.Je to možné,bo ona hlídala a tys u ní nebyla.

• Citovat
  • Upravit
9819
15.8.11 12:33
Sumaya píše:
KDyž bráchovi bylo pár měsíců a viděl babičku (tátovu mamku), tak hned spustil histerický řev, až to bylo babičce líto, vůbec se k němu nemohla přiblížit. Nakonec jsme zjistili, že ho straší její velké kudrnaté vlasy! :-D

jojo, tiež ma napadlo niečo podobné, moja malá nechcela k švagrovej, bála sa jej hlasu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
15.8.11 12:36

Možná malá vycítí,že „něco řešíte“.Ty i tchyně jste nervozní a čekáte na reakci dcery a ona neví,co se děje,tak jako obranu brečí.
Nemyslím si,že by jí něco udělala-protože takto malé dítě by si stejně nepamatovalo…
A díky tomu,že dcera ví,že když brečí,má u maminky útočiště,chlácholíš jí,tak ona třeba i toho využívá,aby se víc chovala.
Určitě bych tchyni neodstrkovala,snažila se aby ty dvě si na sebe pomaloučku zvykly.Byla by škoda tento vztah nějak nabourat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
15.8.11 12:49

Synovec chytal hysterák když viděl mého tátu.Trvalo to 4 roky.Vždycky když ho uviděl,zdrhal a schovával se před ním,nemohl s ním být ani v jedné místnosti.Pak ho to přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
15.8.11 16:28

Ahoj, děkuji za odpověď - možná na tom něco bude, že malá vycítí, že něco řešíme. Je faktem, že s tchýní jsme si nesedly už už počátku - ona mne ingnoruje - veškerá komunikace - jak se malé daří a tak probíhá přes manžela - který jí už mnohokrát říkal, že se má ptát mne - ale to ona neudělá :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
15.8.11 16:31
lasička1 píše:
Možná malá vycítí,že „něco řešíte“.Ty i tchyně jste nervozní a čekáte na reakci dcery a ona neví,co se děje,tak jako obranu brečí.
Nemyslím si,že by jí něco udělala-protože takto malé dítě by si stejně nepamatovalo…
A díky tomu,že dcera ví,že když brečí,má u maminky útočiště,chlácholíš jí,tak ona třeba i toho využívá,aby se víc chovala.
Určitě bych tchyni neodstrkovala,snažila se aby ty dvě si na sebe pomaloučku zvykly.Byla by škoda tento vztah nějak nabourat.

Ahoj, děkuji za odpověď – možná na tom něco bude, že malá vycítí, že něco řešíme. Je faktem, že s tchýní jsme si nesedly už už počátku – ona mne ingnoruje – veškerá komunikace – jak se malé daří a tak probíhá přes manžela – který jí už mnohokrát říkal, že se má ptát mne – ale to ona neudělá .

A že by si malá vynucovala chování - to se mi také nezdá - vzhledem k tomu, že jsem na vše sama a nikdo mi nepomáhá, tak nemám čas " chovat"…Ale uvidíme. Jenže ona je do všeho hrrr - ví, že brečí, když jí vidí a na jí hned bere do náruče - chtěla by jí krmit a já nevím co všechno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí