Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně pomáhá hodně naštvaný a nepříjemný tón. Když to nepomůže, tak omezuji styky, nejen s tchýněmi, ale i s ostatními lidmi. ![]()
Ty jsi matka a musí tě respektovat. Když to nejde po dobrém, tak po zlém. Mně tchyně furt pusinkovala malou. Jedině po zlém. Máme k sobě respekt. Teď jsem ji řekla, že za mnou do porodnice mohou až 2.den po porodu a jen na 1/2 hod. Řeknu to jasně, důrazně, asertivně. Trvej na svém. Nechce poslechnout, omez styky.
Tak to by mě taky zajímalo. Akorát u nás důraznost a naštvanost nepomohla. Už to zkouším měsíc a jsem jen za neschopnou a špatnou matku. Vždyť ona všechno myslí dobře. Takže jedině asi ještě zkusit omezit styky. ![]()
Chová se jako kdyby malá bylo její dítě, rozhoduje o ní, vytahuje si ji z kočárku a pak ji třeba 2 hod. nosí v náručí. Ví, že si to nepřeji, takže podle mě už to dělá naschvál.
Já furt nechápu, co je tchýně za zvláštní živočišný druh. Přijde mi, že jsou tu jen od toho, aby nás prudily a dělaly naschvály.
Teda ta moje naštěstí takto neprudí…
bydlíme pod jednou střechou
já tam s malým nechodím, ale můj chlap ho tam nechá a to pak vidím z okna, jak je pořád na rukách, a můžu mluvit jak do dubu ![]()
Ono to časem přejde, moje větší holky se už umí bránit samy. ![]()
To je děs, fakt. Moje tchýně občas něco zkusí, ale když řeknu, tak to nedělá/udělá atd.
A vždy se zeptá, jestli může udělat to nebo ono…
peggy.sl píše:
Ono to časem přejde, moje větší holky se už umí bránit samy.
Jo, to je taky fakt. Ondra se moc nemusí chovat a babičce to jasně dá najevo sám, případně jí rovnou skáče z náruče ![]()
KPKristy píše:peggy.sl píše:Jo, to je taky fakt. Ondra se moc nemusí chovat a babičce to jasně dá najevo sám, případně jí rovnou skáče z náruče
A počkej až začne mluvit a bude v pubertě, to babičky nestačí valit oči. Kam se hrabu… ![]()
peggy.sl píše:KPKristy píše:A počkej až začne mluvit a bude v pubertě, to babičky nestačí valit oči. Kam se hrabu…peggy.sl píše:Jo, to je taky fakt. Ondra se moc nemusí chovat a babičce to jasně dá najevo sám, případně jí rovnou skáče z náruče
Zajímavé, že mojí mamce z náruče neskáče. To bude asi tím, že na něj tak nepíská a neječí a neňuchňá… ![]()
Jasne si stuj za svym, jak to uvidis, proste si pro maleho dojdi ![]()
Ja jsem se s tim nastesti nepotkala, s tchyni se nevidame a moje mamka je perfetni…
Nicmene dedecek jednou pochybil (mala pul rocku dostala omastek) a udelala jsem takovy vitr, ze se me pta, jestli ji muze dat snad i napit!!! ![]()
pokud bydlíte v jednom baráku, tak si musíš tvrdě trvat na svém a neustoupit. ono to asi slušně vysvětlit nepůjde… a nebo druhá varianta, zatnout zuby a všechno to strpět. ale pak bude den s takovým dítětem za trest.
my babičky blízko nemáme, takže jednou do měsíce to o víkendu děti zvládnou a jsou rády rozmazlovány. už pochopily, že doma to pak chodí jinak. jen ten první den je s viktorem náročnější. u nás je z něj hlavně na větvi děda a kdykoliv se viktor připlazí a zachechtá, tak ho chová
naštětsí děda ho už taky nemůže moc tahat - viktor má 9,5 kg…
takže mě napadá ještě jedna rada - rychle dítě vykrmit, aby bylo hodně těžké a babička nošení nezvládala
![]()
Na jedné straně, babi si chce vnoučka „užít“ a má na to, co my jako mámy, jen pár chvilek, do kterých musí svou lásku vměstnat. My to vnímáme jako rozmazlování. Já věřím tomu, mít babi toho prcka doma 24 hodin denně 30 dní v měsíci, honem rychle ho z tý náruče pustí. Stejně tak jako ho nebud ekrmit čokoládama a jenýma věcma, protože zjistí, že jí odmítne oběd, s kterým se vyvařovala hodinu a déle. (A nebo ne.
). Dost její chování bude podobný tomu, jaká byla máma. (Bohužel včetně některých dnes již „nemoderních“ postupů.)
Na druhé straně, je to rodič, resp. máma, kdo stanoví, jak bude dítě vychováváno, a zbytek rodiny by to měl respektovat.
Co na to říct. Kázáníčko kázání. ALe já nechci vidět sebe v roli tchýně! To bude strašný!
![]()
donaga píše:
Rozmazlování ze starny babiček považuji za normální, pro mě je hlavní, že já vůči dítěti svůj standart zachovám a to ví, co ode mne může čekat.
No jo, to je těžký, když zakladatelka píše, že babička vnouče pořád chová a ono to pak vyžaduje doma a nemůže se srovnat ![]()
To by si babča měla uvědomit, že takhle asi ne a respektovat to…
Zdravím všechny maminky i tatínky,
potřebuji poradit, jak vysvětlit slušně a jasně tchýni, ať pořád malého netahá na rukách. Pokaždé co je malý u ní, tak ho nepustí z ruk a pořád ho nosí a nosí. Doma se pak s ním nedá vydržet. Ví, že si to nepřeju, ale jakoby mi to dělala naschvál.
Jak byste to vysvětlili ženě, která všechno proti vám otočí a cokoli řeknete, jste ta špatná?
Omlouvám se za inko, ale chodí tu švagrová