Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
opakovala bych dokola a pokud nepomůže tak jsem brala dítě z ruky se slovi pojď si lehnout na zem ať se můžeš protáhnout a pořádně hýbat a položila jsem na zem. Takhel jsem dělala i několikrát. ![]()
jj, když už je to fakt moc dlouho a Petronelka kňourá, tak jí ji vezmu a řeknu, že se potřebuje natáhnout na postel nebo do kočárku. Ale to zase paní tchýně remcá, že jí ju beru.
S tchýní taky bydlíme v jednom baráku
![]()
Malého by nosila stále! Takže jasně jsem ji řekla, že pokud ho chce na ruce, tak není problém, ale ať si sedne! Což ji tak moc nebaví!
A malému jednou vyrolovala hovajze málem až na krk, takže už ho snad na rukou ani nemá! A věci říkám jasně a důrazně! (My malého nikdy nenosili, jen vlastně přenášeli z místa na místo, nikdy jsme ho jako nechovali…Já jsem byla rázně proti od začátku
, takže jsem to vyžadovala od ostatních a vždy jsem řekla, že naše miminko se nenosí!) ![]()
Dneska jsme byli všichni venku a ona, že si ho nechá v kočárku. Řekla jsem, že nní problém, ať mi ho pak prosím donese a že ho nemá chovat! Opakuji ji to skoro vždy. Ona někdy i tak zapomene. Ale už to téměř nedělá, protože jsem ji třeba řekla, že jsem ji viděla z toho okna jak nosí, řeknu to třeba s úsměvem na tváři,ale rázně ![]()
No a dneska mi ho donesla-malý měl hlad, tak jsem ji řekla, ať mi ho položí na zem do pokoje, kde manžel teď něco dodělává, že ho nakojím tam. Pobavím se u toho s manžou a tak, prostě pohoda chvilka u kojení. Jen ho položila, tak začal řvát- no jistě, chtěl prso! Před ní nekojím, tak jsem čekala až vysmahne. Šla jsem za manžou do kuchyně a čekala až půjde a ona byla stále nad malým. OK, za chvíli ho měla na rukou, že se mu na zemi nelíbí a kdesi cosi. Tak jsem řekla, ať ho položí, že ho nebude tahat, když jen začne řvát. Šla jsem rázným krokem k ní, takže hned malého položila a šla pěkně k sobě domů ![]()
**A jak to budeš dělat pak? ![]()
Já se teda obávám toho, že třeba malému něco zakážu, řeknu že něco nesmí nebo něco-malý začne řvát a babička ho bude utěšovat**
Jako z toho mám depku už teď, protože vlastně já budu vždy za tu špatnou. Normálně, kdybychom bydleli sami, tak by ho nikdo neutěšoval a tak by nepřišel, že třeba matka je ta špatná a babička se ho vždy zastane ![]()
Jako tady s tím nevím, jak to bude… Jak to má někdo jiný??? nějaké rady a zkušenosti ![]()
u nás tchýně malého taky věčně tahá a nejhorší je, že když kňourá, nebo mu něco je a pláče, tak ho mermomocí chce mít u sebe. Minule zakašlala tak blbě, že se malej lek a začal hystericky brečet. Mě to úplně rvalo srdce, protože takhle řvát jsem ho slyšela poprvé a ona mi ho normálně nechtěla dát a furt ho utěšovala. No bohužel jsem jí ho doslova sebrala, ale podle mě, pokud miminko pláče a maminka je nablízku, mělo by být u ní. Takhle jsme jednou malého rozčílili, když jsme se mu snažili vyndatt z oka řasu a on pořád plakal a plakal a ona mi ho doslova vyrvala z náručí, že u ní mu bude dobře
![]()
pokud tchýně nechápe rázný přístup a nechce se domluvit jedině omezit styk s dítětem.Mě to pomohlo a teď když něco má klidně rázně vyjedu .Je to moje dítě a já za ně zodpovídám.Hlavně mě štve když dceři zakazuje co má dovoleno.Ta pak kouká a nechápe,je doslova zmatená.Vysvětlila jsem ji,že se poslouchají rodiče pokud tam jsou a nikdo jiný.Babička se poslouchá když není na blízku máma nebo táta.
Pájinko, tak to bych taky ![]()
Já bych byla málem pro založení diskuze pro ty, co bydlí s tchýní
Mohly bychom si dávat rady a popisovat naše příběhy ![]()
No já bych jí to řekla, ať ho nenosí, že se pak z něj zblázníte, že bude chtít pořád chovat. Ale je fakt, že to naše mamča dělala taky
jenže tam jsme jezdili jednou za měsíc, takže jsem to neřešila a brala jsem to jako že si jí mazlí, když nás tak dlouho neviděla.
Jinak moje tchýně je druhý extrém. U nich se děti nikdy nechovaly dokud nedržely samy hlavičku, takže Terku odmítala pochovat i když měla třeba prdík nebo si potřebovala krknout. A v roce a půl mi tchýně říká: jak ta malá už krásně drží hlavičku viď.
a od té doby jí občas pochovala. Nejlepší je to teď kdy si na ní normálně Terka s rozběhem naskočí a ona se nemůže bránit.
Takže já radím, říct jí to třeba že si to nepřeješ, že to pak je celý dni na tobě ho chovat. Tchýně je taky „nasír..cí“ ale po chvíli věc překousne. Já jsem třeba hrozná matka, že dítě v létě chodí déle spát nebo jí beru na plavčo s rýmou. ![]()
Jéé tak já taky bydlím s tchýní ![]()
nooo a opravdu mě někdy štve ale zase je pravda že když něco řeknu tak to tak je, ale pořád se mi snaží vnucovat ty věci se dělaly kdysi jako třeba čajíky když plně kojím, pořád malému cpe dudlíka i když ho nechce a nejhorší, to už jsem trochu vyjela, když mu chtěla dát rohlík ![]()
Tera:)1 píše:
Jéé tak já taky bydlím s tchýní
nooo a opravdu mě někdy štve ale zase je pravda že když něco řeknu tak to tak je, ale pořád se mi snaží vnucovat ty věci se dělaly kdysi jako třeba čajíky když plně kojím, pořád malému cpe dudlíka i když ho nechce a nejhorší, to už jsem trochu vyjela, když mu chtěla dát rohlík
no tak tohohle se zase bojím u mého táty, už se těší, až začne malému dávat polívky......vyjela jsem, když řekl, že se to musí osolit, jinak mu to nebude chutnat
a moje mamča se už ptala, kdy mu bude moct dát bobíka nebo lipánka ![]()
No tak moje neteř doma nesmí coca colu, džusy a tak a babička s dědou ji vždy dají. Byli jsme na oslavě a maminka colu zakázala, děda si jako vzal colu pro sebe a neteř chodila pít k němu ![]()
Na to jsem jim řekla, že něco takového snad nebudou provozovat u nás, že to je mazec a oni, že ano, že prarodiče jsou od toho…Na což jsem řekla, že jestli tohle udělají, dítě k nim nebude chodit bez ohledu na to, že s nima bydlíme
![]()
Ahojte, tak já mám tchýni v baráku …bydlim tu už skoro 12 let a mohla bych o svých zkušenostech napsat román ![]()
no a co dělat, rázně si stát za svym když to po dobrym nejde ![]()
ono ale nejlepší je najít nějakej ten kompromis - oni ty babičky tak trochu jsou od toho rozmazlování a pochybuju že My budeme jiné ![]()
p.s. a ještě něco tim, že si prosadíte svoje, jste samozřejmě ty nejhorší
s tím já sem se dávno smířila a je mi uplně šumák, co si myslí ![]()
Já jsem ráda za nejhorší…
![]()
Já si stále říkám, že já respektuji ji, tak ať ona respektuje mě, ne?
Nechci po ní nic, jen ať mi třeba nenosí dítě, pak mu necpe nějaké sladkosti, když to ještě nebude jíst a tak. Oni si tak neteř kupují, jako opravdu. A jestli mě nebude respektovat, tak ji nemusím respektovat ani já. Její dcera o ní mluví docela nehezky, i když se baví, tak je to babka, babina, babka je úplně blbá atd. a to vše říká před neteří… ![]()
Mě tak rodiče teda nevychovali a nikdy jsem ani od jednoho neslyšela nadávat na „tu matku od toho druhého“
Takže tak
Já se budu chovat slušně, budu vést syna k tomu, aby se k ní choval slušně, poděkoval, poprosil, neřval na ni (jako to dělá neteř:„babi, podej mi to pití,…ale hned říkám! Dělej! Tobě to trvá…No konečně!“ a odejde s pitím
Moje nervy
Takže ona má na výběr vlastně
![]()
Celá moje tchýně ![]()
Darek se teda rozeřve, když se u to už nelíbí (což se mu nelíbí od začátku), ale ona jen řekne, že je protivnej a drží ho dál - já ji můžu říkat stokrát, ať ho pustí, že si chce hrát atd…a ne.
Pak se diví, že řve, jen když přijde. Moje rodiče miluje, z tchýně má pomalu strach ![]()
Zakladatelko a jak často ho tchýně vidí? Divím se totiž, že to nošení pak vyžaduje i doma - my syna nikdy nenosili, za to tchýně ho při každé návštěvě nepustila z ruky, přesně jako u vás.A malej to přesto doma kvůli té hodince jejího nošení fakt nevyžadoval …
Jinak zkus jí říct, co jí řekl můj manžel - že tím věčným taháním z kluka nic nemá, že nevidí jeho pokroky, jak se třeba otáčí na bříško, blabla…
Ta naše tu teď byla na 2 dny a poprvé kluka viděla jak leze, stoupá si, blbne, prostě poprvé viděla jakýkoliv jeho pohyb
Je mu 9 měsíců mimochodem..