Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, asi se potřebuji vykecat a udělat si v hlavě pořádek… na tchýni nemůžu říct nic špatného, ale… je hodně mateřský tip a mám pocit, že kdybych jí nabídla, že si malého může nechat, šílela by blahem, už v těhotenství jsem měla pocit, že si malého přivlastňuje, prostě pořídili si do obýváku postýlku, nakoupila si duchny, kočár na dvůr, atd., měla jsem pocit, jako by ho měla porodit jí… Od té doby, co se malej narodil, tak pořád plánují, jak tam bude bývat u nich, jak budou chodit tam a tam, v jednu chvíli jsem to vše nesla hodně těžce, měla jsem pořád pocit, že mi malého někdo bere a žárlila jsem, bála jsem se, že bude mít rád víc ji, než mě… malému jsou tři měsíce, tchýně je u nás každý den, nedávno mi řekla, že klidně bude jezdit i dvakrát denně
(bydlí ve vedlejší vesnici)… na druhou stranu je empatická a inteligentní, vesměs ji stačí vše jen naznačit a hned hodí zpátečku, někdy mám pocit, že mi čte myšlenky a když se třeba na malýho culím a on se na mě směje, tak říká „No jo, maminka je nejlepší“, jakoby se snažila náš vztah podpořit, když řeknu, ať něco nedělá, tak to nedělá, nikdy nám do ničeho nemluvila, nerozumuje, atd. Asi mi nejvíc vadí ta její horlivost, jak by se obětovala pro něj, jako by nic jinýho neexistovalo, nevím, je toho ve mě tolik, uvědomuju si, že řeším malichernosti a že o nic nejde, vidím, že problém je spíš ve mě, možná si málo věřím, mám malé sebevědomí a proto ty obavy, co si o tom myslíte vy? Přeháním? Myslím, že bych měla být ráda za takovou tchýni, jen mě to někdy prostě přepadne… dnes například malý plakal a plakal a když si ho vzala tchýně, tak přestal
to mě trochu zabolelo, ale snažila jsem se uklidnit tím, že ze mě už třeba cítil nervozitu, nevím… díky za vaše pohledy na věc…
Myslím, že nepřeháníš. Já, kdybych viděla, že tchýně si pořídila postýlku, duchny a kočárek, tak by mě to asi vylekalo, přece je to tvoje dítě a taky bych měla pocit, jako kdybych ho porodila jí. Nevím, příjde mi zo divný.
Myslím, že přeháníš. Máma je jen jedna.
Buď ráda, že má babička zájem.
Podle mě taky nepřeháníš, docela se v tom i vidím, taky mi někdy přijde, jak kdyby to mimi čekala tchýně a ne já. Jen s tím rozdílem, že ona nám do všeho mluví a plánuje a nepozná kdy má přestat, takže mám hodně velkej strach, až se mimi narodí. Jseš ještě docela trpělivá, asi bych nesnesla, aby u nás byla každý den..
Buď ráda za zájem, jen aby jí to vydrželo do budoucna
Jéé, co já se naprosím, aby mi malého pohlídali když potřebuji!!!
Já myslím, že má malý supr babču, která se oproti mnoha jiným babičkám dovede PŘIZPŮSOBIT. Tři měsíce je celkem krátká doba, ještě to cloumá s vámi oběma, ale až se otrkáte víc, ty nebudeš tak úzkostná a ona tolik poprděná z vnoučka ![]()
Sumaya píše:
Myslím, že nepřeháníš. Já, kdybych viděla, že tchýně si pořídila postýlku, duchny a kočárek, tak by mě to asi vylekalo, přece je to tvoje dítě a taky bych měla pocit, jako kdybych ho porodila jí. Nevím, příjde mi zo divný.
Jj, taky se mi to zdálo moc… připadne mi, že je na hraně mezi tím, co chce ona a tím, aby nás neobtěžovala, přitom dělá vše pro to, abych na ni nezanevřela a ona mohla být v kontaktu s malým, ještě bych měla podotknout, že mě má ráda jako dceru, jako takhle ji nemám co vytknout…
Bubulina, díky za názor…
Když nad tím tak přemýšlím, každodenní návštevy by mi teda asi vadily, i kdybychom spolu vycházely dobře. Vážně chodí každý den? a jak dlouho se zdrží? ![]()
saiiimona, taky jsem to takhle rozhodně neplánovala, ale naštěstí vždy vycítí, že už by měla jet, tak jede a říká, aby nás tady neotravovala, atd. nebo když přijde třeba ségra, tak hned odchází, abysme si mohli pokecat, atd… já ji řekla, jestli by spíš mohla teda jezdit dopoledne, že večer už chci mít svůj klid…
Kometa, tak toho se fakt nebojím…
Zuzouš, snad máš pravdu…
Myslím že přeháníš, ale jen trošku… Dítě ví kdo je jeho máma a nemusíš se bát o pozice, když je s tchýní řeč, tak jí o tom můžeš povědět, ne? A nebo stačí říct, že jí zavoláš až budeš potřebovat, že nemusí jezdit každý den, že chceš byt s miminkem sama, a že je tak ochotná, a vstřícná to je dobře… ale co to plácám, to přece víš… Chce to jen nastavit hranice, a to je jen na tobě…
Eneer píše:Sumaya píše:
Myslím, že nepřeháníš. Já, kdybych viděla, že tchýně si pořídila postýlku, duchny a kočárek, tak by mě to asi vylekalo, přece je to tvoje dítě a taky bych měla pocit, jako kdybych ho porodila jí. Nevím, příjde mi zo divný.Jj, taky se mi to zdálo moc… připadne mi, že je na hraně mezi tím, co chce ona a tím, aby nás neobtěžovala, přitom dělá vše pro to, abych na ni nezanevřela a ona mohla být v kontaktu s malým, ještě bych měla podotknout, že mě má ráda jako dceru, jako takhle ji nemám co vytknout…
Bubulina, díky za názor…
To je dobře, že máte takovej hezkej vztah
Když se babička stará, tak je to super. Já teda dítě zatím nemám. Zkusila jsem se vžít do tvé situace a příjde mi, že se tchýně chce starat až moc, ale vše má svoje hranice. Tím se nechci nikoho dotknout. ![]()
bubulina píše:
Když nad tím tak přemýšlím, každodenní návštevy by mi teda asi vadily, i kdybychom spolu vycházely dobře. Vážně chodí každý den? a jak dlouho se zdrží?
Tak hoďku asi, když mám něco na práci, tak si to podělám, někdy se to fakt hodí… když máme třeba den předem návštěvu, tak ten další den nepřijede, abych si „odpočinula“, no rpostě mám pocit, že se snaží neotravovat, ale je to silnější než ona… jestli víš, jak to myslím… nevím, jak bych to měla omezit, mám pocit, že spíš čeká, že jí řeknu, aby fakt jezdila i dvakrát denně…
jestli ti milá Eneer nebude vadit, že ti píše nerodička
tak bych tě chtěla utěšit, mě osobně by to asi vadilo, mám moc hodnou maminku, ta by tak ráda byla u nás každý den, ale mě to vadí, jsem jiný typ, asi po tátovi, mám ráda svůj klid s manželem… zas tolik nevyhledávám společnost, ráda se vídám s kamarádky, ale doma je doma, každý to má prostě jinak a tchýně, tak to je taky poklad, je pro mě smůla, že je úplně stejná, jako moje matka, vím, že až se nám jednou narodí mimi, tak budu mít to samé ale dvojí jako ty…
mám je MOC ráda, chran bůh, ale… chci, aby jsme byli hlavně já, manžel a miminko, abych si ho užívala plnými doušky… celou rodinu moc miluji, nechci je nikdy ztratit, ale NIC SE NEMÁ PŘEHÁNĚT, naprosto s tebou souhlasím, nemyslíš to špatně, máš ji ráda, ale kdyby jezdila 2-3 do týdne, tak se nic nestane a vy ženský hned nedělejte, BŮH VÍ CO, zas někdo neřekl…
Luminar píše:
Myslím že přeháníš, ale jen trošku… Dítě ví kdo je jeho máma a nemusíš se bát o pozice, když je s tchýní řeč, tak jí o tom můžeš povědět, ne? A nebo stačí říct, že jí zavoláš až budeš potřebovat, že nemusí jezdit každý den, že chceš byt s miminkem sama, a že je tak ochotná, a vstřícná to je dobře… ale co to plácám, to přece víš… Chce to jen nastavit hranice, a to je jen na tobě…
Mě by to možná ani tak nevadilo, kdyby tu byla kratší dobu… spíš ve mě občas vyvolává pocit, že ji malého snad odpírám, když tu nemůže být dýl… ale to ona nedá nijak najevo..
žížalka0 píše:
jestli ti milá Eneer nebude vadit, že ti píše nerodičkatak bych tě chtěla utěšit, mě osobně by to asi vadilo, mám moc hodnou maminku, ta by tak ráda byla u nás každý den, ale mě to vadí, jsem jiný typ, asi po tátovi, mám ráda svůj klid s manželem… zas tolik nevyhledávám společnost, ráda se vídám s kamarádky, ale doma je doma, každý to má prostě jinak a tchýně, tak to je taky poklad, je pro mě smůla, že je úplně stejná, jako moje matka, vím, že až se nám jednou narodí mimi, tak budu mít to samé ale dvojí jako ty…
mám je MOC ráda, chran bůh, ale… chci, aby jsme byli hlavně já, manžel a miminko, abych si ho užívala plnými doušky… celou rodinu moc miluji, nechci je nikdy ztratit, ale NIC SE NEMÁ PŘEHÁNĚT, naprosto s tebou souhlasím, nemyslíš to špatně, máš ji ráda, ale kdyby jezdila 2-3 do týdne, tak se nic nestane a vy ženský hned nedělejte, BŮH VÍ CO, zas někdo neřekl…
Taky jsem spíš uzavřenější typ, co má ráda svůj klid, hlavně doma… proto jsem ty návštěvy přeorientovala na dopoledne, kdy jsem sama doma, než aby dojela večer, kdy už je doma manža, atd… je to složitý…