Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kiedroňová
Jako kdybych si to nepřečetla, tak bych mimčo asi lapala taky všelijak
Moje babička ho třeba bere hrozně a když jsem ji pěkně asertivně i nasertivně
řekla, že tak se náš malý nezvedá, tak se naštvala, že ona už brala tolik dětí
Jenže je to mé dítě, že
Takže kdo ho nebude brát podle mě, ať si ho nebere na ruce vůbec
A už ho každý bere podle knížky
Malý má 3 měsíce, a dalo se to starší generaci naučit ![]()
No trochu možná ano ![]()
Jenže třeba moje babička malého zvedala z postýlky tak, že ho brala za ramínka-on měl hlavu zakloněnou atd. Hlavu ještě nedrží
Takže to mám jako mlčet a čekat až bude držet hlavu? ![]()
kamak - no tak to ne, ale lze se přece domluvit s babičkou normálně ......... jak Vás tak čtu tak mi přijde, že na Vaše dítě nesmí pomalu nikdo jinej než Vy šáhnout ![]()
Sahat můžou ![]()
Ale třeba já opravdu nerada, když mi ho někdo nosí…Takže vždy jsem řekla, že ok, ale ať si sednou a dají si ho na nohy
Každý to respektoval…
Tchýně nerespektovala to nošení a to mi prostě vadilo, měla ho čelem k sobě, páteř se mu křivila, jednu ruku pod zadkem, druhá někde na hlavě, ještě nebyl vůbec zpevněný…Když jsem ji řekla, že ho má držet tak a tak, nedělala to
Tak jsem ji dala knihu a teď si ho vždy vezme správně
Udělala bych to tak znovu ![]()
A s někým se normálně domluvit nedá
![]()
jistě s někym je složitější domluva, ale když se chce všechno jde …jinak nechápu proč ho nechceš nosit aspon sama když to podsle tebe nikdo jinej neumí -
jako sorry, ale sednout si a dát si dítě na nohy je podle mě ještě horší protože je vpodstatě v pasivnim sedu, když ještě samo nesedí a tim se mu krásně křiví záda ![]()
Tady nejspíš nejde ani tak o to, jak a u koho sedí, nosí se atd. Jde především o to, že většina tchýněk jednoduše matku svého vnoučete nerespektuje a považuje ji za nezralou a neschopnou osobu, která omylem přivedla na svět dítě…
. (Nadsázka samozřejmě) a která potřebuje řádně poučit, jak se s dítětem zachází. ![]()
Je to všechno jenom o domluvě, toleranci. Záleží taky na tom, jak snacha je schopná se svou tchýní mluvit a jednat. Pokud snacha vysílá směrem ke tchýni naštvané pohledy, naprčené ksichtíky a bude tchýni dávat najevo, že je trubka a neumí ani dítě podržet podle knížky, která je zrovna teď moderní a in, tak se pak nemůžou snachy divit, že jim tchýně budou dělat neustále naschvály. Taky by jste dělaly - mít takovou snachu…
.
Je ale taky pravda, že jsou i tchýně, které to myslí dobře a nedá se s nima domluvit. To je fakt. Ale i tam platí, že pokud budu s tchýní jednat slušně, bude i ona.
Holky, trošku tolerance by vám některým neuškodilo. Taky jednou budete tchýně a kecy o tom, že „taková“ jako ta moje určitě ne, to si povíme třeba za 20 - 30 let. Taky to budete myslet dobře…
.
A myslete na to, že i tu tchýni jednou můžete ještě potřebovat.
Radun, máš pravdu
Nicméně někdy tchýni nestačí jen říct
Bohužel… (říkám tchýni, ale mohla bych tam zahrnout i mou mamku, babičky). Taky poprvé, když jsem to viděla, jsem nic neřekla…Příště už ano
Přece nebudu držet pusu ![]()
A dalo by se říct, že jsem tolerantní, ona si tu přijde, kdy chce, to ji toleruju…Ale nebudu tolerovat u ní, ani u mé rodiny, když malého budou držet tak, jak se zřejmě nemá
A když nestačí říct jednou, dvakrát, třikrát, tak bohužel…Jde o mé dítě ![]()
radúna píše:
Tady nejspíš nejde ani tak o to, jak a u koho sedí, nosí se atd. Jde především o to, že většina tchýněk jednoduše matku svého vnoučete nerespektuje a považuje ji za nezralou a neschopnou osobu, která omylem přivedla na svět dítě…. (Nadsázka samozřejmě) a která potřebuje řádně poučit, jak se s dítětem zachází.
![]()
Je to všechno jenom o domluvě, toleranci. Záleží taky na tom, jak snacha je schopná se svou tchýní mluvit a jednat. Pokud snacha vysílá směrem ke tchýni naštvané pohledy, naprčené ksichtíky a bude tchýni dávat najevo, že je trubka a neumí ani dítě podržet podle knížky, která je zrovna teď moderní a in, tak se pak nemůžou snachy divit, že jim tchýně budou dělat neustále naschvály. Taky by jste dělaly - mít takovou snachu…
.
Je ale taky pravda, že jsou i tchýně, které to myslí dobře a nedá se s nima domluvit. To je fakt. Ale i tam platí, že pokud budu s tchýní jednat slušně, bude i ona.
Holky, trošku tolerance by vám některým neuškodilo. Taky jednou budete tchýně a kecy o tom, že „taková“ jako ta moje určitě ne, to si povíme třeba za 20 - 30 let. Taky to budete myslet dobře…
A myslete na to, že i tu tchýni jednou můžete ještě potřebovat.![]()
.
Radún, souhlas, navíc některé by si měli uvědomit, že jednou taky budou tchýně - se pak nebudou stačit divit ![]()
No s tím souhlasím, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že někdy to FAKT nejde ![]()
Já neříkám, že mám zlou tchýni. Jen je prostě šílená, ale to není jen můj pocit - to prostě tvrdí každej kdo ji minimálně jednou viděl/slyšel.
A s ní je to jak do dubu. Ona vlastně ani neslyší na to co jí kdo říká, natož pak nějaká reakce.
RyBANA píše:
No s tím souhlasím, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že někdy to FAKT nejdeA s ní je to jak do dubu. Ona vlastně ani neslyší na to co jí kdo říká, natož pak nějaká reakce.
Ryb, souhlas, mám to zřejmě velmi podobně i já s tou svou. Ale přesto u mně zvítězil ten pocit, že je to skvělá žena, která si zaslouží můj obdiv a respekt. Prostě když jsem sečetla její superlativa, tak to naprosto převážilo to, že mě málo respektuje jako vychovatelku svých dětí. Je to prostě opravdu skvělá žena a 100% vím, že kdyby se cokoliv stalo, mám u ní zastání. Veliké. Takže nějaké takové „trápení“ s tím, že neposlouchá, co jí říkám ohledně výchovy a zacházení s mými dětmi, prostě už tak nějak ignoruju.
Dám příklad:
Babička jednou dovolila holkám (i přes můj zákaz), aby jí vylezly na okenní parapet. Z domu, ne zvenčí. Protože přesně vím, že děckám podáš prst a budou chtít celou ruku…
Podotýkám, je to relativně bezpečné, protože oni bydlí v baráčku, okna byla zavřená, pararpet široký 60 cm a nízko od země. Babička si myslela, že když jim to nedovolí, budou děti naštvané a budou ji mít míň rády. Podruhé jí to už vadilo, potřetí je seřvala, že je tam nechce. Co na to říct? Když jsem jí to říkala, že to není dobré, že kdesi cosi, měla mě za debila. A přitom stačí tak málo, aby se přesvědčila sama o tom, že i matka jejích vnoučat může mít pravdu. A jde to přitom bez hádek a ještě se babička zastyděla, že se spletla…
.
Ale jinak samozřejmě souhlasím, že opravdu existují i takové tchýně, co se vyžívají v tom, že svým snachám chtějí jen a jen ubližovat a ventilují to přes děti. Ale pořád si myslím, že takových extrémních čarodějnic není tak moc, kolik je zde diskuzí založených na téma, jak strašnou tchýni doma máme.....
Taky věřím, že je na tom plno snach hůř než já. Ta moje má samozřejmě taky své plusy, ale bohužel mi často přijde, že převažují mínusy.
No rozepisovat se nebudu, ono to je hlavně pro ostatní velmi úsměvné, mě to ze začátku přišlo taky…ale někdy už je to fakt moc a to já vydržím hodně ![]()
RyBANA píše:
Taky věřím, že je na tom plno snach hůř než já. Ta moje má samozřejmě taky své plusy, ale bohužel mi často přijde, že převažují mínusy.
To mě mrzí
. Já si teda nemůžu stěžovat, mám ve své tchýni daleko větší oporu než bych si zasloužila, a proto k ní mám tak obrovskou úctu.
I když mě někdy taky docela vytočí s něčím
.
tak jsem zrovna přišla od tchýně, poslechla jsem vaše rady a dopadlo to tak, že moje urážlivá tchýně se mnou kvůli toho nemluví, když jsem jí malého nedala do ruky, taxe pak celý zbytek návštěvy na mě ani nepodívala a opět nezabučela na pozdrav… mě z té baby jednou střelí