Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Moje deti taky videli babicku 1× za dva mesice a vikend zvladaly uplne v pohode, nevim proc by i tohle ditko to nezvladlo. Hrozna je, od ty doby co zjistila ze bude mit vnouce. Ja na takovyhle humbuk fakt nejsem zvykla a zvykat si nehodlam. S manzelem jsme v tom za jedno. Neminim se tady holky spovidat, prisla jsem si pro radu, jak to citlive oznamit, ne pro lync…
to není humbuk..ona se těší na vnoučatko!! Je to přirozené. A tvoje vyjadřování „tohle dítko“… je divné
@Baba Přečti si nejdřív vsechnxpříspěvky zakladatelky… Otec dítěte se zakladatelkou souhlasí.
@Anonymní píše:
Moje deti taky videli babicku 1× za dva mesice a vikend zvladaly uplne v pohode, nevim proc by i tohle ditko to nezvladlo. Hrozna je, od ty doby co zjistila ze bude mit vnouce. Ja na takovyhle humbuk fakt nejsem zvykla a zvykat si nehodlam. S manzelem jsme v tom za jedno. Neminim se tady holky spovidat, prisla jsem si pro radu, jak to citlive oznamit, ne pro lync…
Každé dítě je jiné, co zvládne jedno druhé nemusí. Tohle citlivě neoznamis. Nicméně bych ti přála, aby s tebou tvoje děti jednou taky takhle vymetly. Vzpomeň si až uvidíš vnouce jednou za 2 měsíce ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, s tchýní se nemusíme ale zdvořilostně se spolu snažíme vycházet když přijedou oni nebo my. Nicméně potřebuji poradit - Tchýně se ráda do všeho montovala (kolik máme peněz, kolik vyděláme, apod) volala xkrát denně co děláme a tak. Otěhotněla jsem a ona si hned plánovala jak mi bude se vším pomáhat, že se na nějakou dobu k nám nastěhuje apod (já už 2 děti z predchoziho vztahu mam, pro ni je to první vnouce), tak jsem ji vysvetlila, ze to teda ne, ze zadnou takovou pomoc nechci, ze nejsem prvorodicka a zvladnu se postarat sama. Ona se sice moc netvarila, ale skousla to. Pije mi krev, furt vola, pta se jestli uz nahodou nerodime, co miminko a takovy kecy…nicmene ted přišla s predstavou, ze az se mimi narodi, bude sem courat kazdych 14 dni na celej den na navstevu a me vstavaj vlasy hruzou (ted kdyz nemame mimi, jezdi jednou za pul roku na dve hodiny) Nemame se radi, celej den a jeste tak casto s ni proste nevydrzim. Moje predstava je, 1× za 2 mesice na par hodin a az mimi povyroste (cca od 1 roku), tak az si ho bere k sobe na vikendy. Jsem si jista, ze tohle bude boj, nebude souhlasit, jak ji citlive vysvetlit, ze proste tak casto ji tady fakt nechci? Diky
Moje dítě není pro tchýňku první vnouče a přesto má ten luxus vidět dítě, kdy si vzpomene. 1× za 14 dní je podle mě celkem slušné, když dorazí ona a vy se nebudete muset harcovat za ní. Klidně bych, až miminko povyroste, nechala dítko babičce a užila den pro sebe. Já bych třeba celý víkend od roku dítěte nezvládla, stýskalo by se mi.
At se tesi ale ne jako kdyby to bylo jeji mimi! Ne jako kdyby cekala svoje..si vedle tech jejich kecu a neustalych volani a psani pripadam jak jeji chodici deloha… ano, pouzila jsem tohle ditko (o kterem je tedka rec) protoze mam jeste 2 vlastni ktere nejsou jeji vnoucata.
Okej, holky, asi jsem nic jineho necekala nez lync a moudre rady jak je tchynka vyborna, babicka nejlepsi a kecy v kleci - o tomhle mame s manzelem uz davno rozhodnuto. Jen jsem chtela radu, jak to rict. Tak vsem dekuji, mejte se pekne.
Mám dva syny a pevně doufám, že si najdou nějaké normální partnerky. Nedokážu si představit, že bych vnouče, které bydlí nedaleko měla povolené vidět 12 hodin za rok. A snad i mí synové mě budou chtít vidět častěji.
Nevím co tchyně provádí tak strašného, že s ní nedokážete strávit jedno odpoledne v měsíci, ale prostě to nechápu. Ale dát jí dítě, které ji v podstatě nebude znát na víkend, s tím problém nemáš ![]()
@Anonymní píše:
Tak to je tu docela normální, že tu místo konstruktivních rad každéj radši kopne… Nic si z toho nedělej.
Me je uprimne smutno z celeho vaseho prispevku..uplne z nej vane zlo a je mi te tchyne lito…tak se asi proste prestante pretvarovat a reknete ji do oci ze vas obtezuje i ze dycha, ze je to jen a jen vase mimino… a jednou, na stari, az budete nekde sama a budete vdecna za kazdy mily usmev bych vam prala totez… ja si s tchyni taky od zacatku vylozene nesedla do noty, ale nikdy v zivote bych se k ni takhle nezachovala-aby na me byla mila a ja ji takto nenavidela… protoze i kdyz mame kazda jiny zivotni styl, nazor…tak jako babicka je skvela a moje deti ji miluji..a jsem rada, kdyz je vidim pohromade-vzajemne stastne. timhle vasim jednanim podle me docilite jedineho…zacne vas nesnaset tchyne, po case i vas muz, vase dite… a nakonec zacnete nesnaset i sama sebe… zivot je tak kratky..proc si ho tak strasne kazit sobectvim…
@Lu1234 píše:
Mně to přijde docela kruté takhle omezit vztah babičky a vnoučete. Přijde mi fajn, že se babi zajímá a chce dítě vídat. Naopak roční dítě dát na celý víkend, tak to bych neudělala, zdá se mi to brzo.
moje dcerka stravila o babicky prvni vikend na 5m. Nebyla teda kojena a moje mama vi, jak se o dite postarat. Dostala jsem fotku, jak si mimco spokojene hovi v houpatku na zahrade a tankuje jarni slunicko. Spokojena jako zelva, usmev na tvari od ucha k uchu. Psi na ni koukali vyjukane, co je to za noveho privilegovaneho clena rodiny, mladsi fena kolem dcerky chodila obloukem a bala se na ni dokonce i jenom podivat, aby bylo jasno, ze ona nic, ona muzikant a tomu miminku se ani vlasek neskrivi.
Od 8m mi mama hlida dcerku 1,5 dne v tydnu. Pokud to dite dobre zvlada, neplace a k babicce se tesi, tak nevidim duvod, proc by nemohla od roka nahoru babicka nejaky ten den pohlidat. I treba vikend.
V nasem pripade to dcerce prospiva, babicka bydli v dome se zahradou, je tam hodne zeleni, ovoce, babicka ma dokonce slepicky a samozrejme psi. Mimo to se dceri hodne intenzivne venuje a je to videt. Mala ma jine podnety, nez tady doma na sidlisti, rychle se uci a je velmi prizpusobiva. Za mne same pozitiva.
Řekni ji to normalne jak to citis. Ať se nezlobí, sle ze jsi introvert, mas rada svůj klid a soukromi. Chces mít dostatek klidu na sziti s miminkem, dejme tomu aspoň sestinedeli, první mesice a pak se třeba uvidí. Až budu mimi starší tak toho můžeš využít, babi prijede a ty třeba se starsima vypadnes něco podniknout. Já bych toho využila. Moje tchyne měla podobne nápady a já bych ji doma taky často nezvládla, ona hlavně organizuje mou domácnost a me děti! Teď čekám třetí s rozhodne žádnou “pomoc” neocekavam a ani s ni nepocitam.
@Kriss Tina píše:
Každé dítě je jiné, co zvládne jedno druhé nemusí. Tohle citlivě neoznamis. Nicméně bych ti přála, aby s tebou tvoje děti jednou taky takhle vymetly. Vzpomeň si až uvidíš vnouce jednou za 2 měsíce
Týhle to asi vadit nebude…je to studenej psí čumák…a znovu se modlím, aby mi kluk jednou neco takovyho neprivedl domu
To, že nevychazis ty s tchyni tak to je váš boj.
Já ke své babičce s mýma dětma jejím na celý víkend skoro každých 14dni. Věř, že budeš pak ráda až ti pomůže. Buď s nákupem nebo může jít na procházku z kočárem a ty se budeš moct vyspat. Mám taky dvě děti. A jsem ráda, že jsem měla pomoct. Jako každý den bych to nedala ale buď ráda za těch pár hodin co by k tobe mohla přijít. Může se ti stát taky, že pak když se k ní otočíš zády tak tě pošle do háje a pak zapomeň na nějaký "až mu bude rok tak bude hlídat "
. To mi nehlídají ani babičky přez noc a to jsou sní velmi často. A synovi bude rok a půl po novém roce ![]()
@Anonymní píše:
Pochopíš, že tohle,,citlivě" oznámit nejde?
TO e diskuze - podporte me, schvalte mi to, ujistete me, ze je to v poradku, ze je to norma… blablabla. No tak ne, neni.
@warita píše:
moje dcerka stravila o babicky prvni vikend na 5m. Nebyla teda kojena a moje mama vi, jak se o dite postarat. Dostala jsem fotku, jak si mimco spokojene hovi v houpatku na zahrade a tankuje jarni slunicko. Spokojena jako zelva, usmev na tvari od ucha k uchu. Psi na ni koukali vyjukane, co je to za noveho privilegovaneho clena rodiny, mladsi fena kolem dcerky chodila obloukem a bala se na ni dokonce i jenom podivat, aby bylo jasno, ze ona nic, ona muzikant a tomu miminku se ani vlasek neskrivi.Od 8m mi mama hlida dcerku 1,5 dne v tydnu. Pokud to dite dobre zvlada, neplace a k babicce se tesi, tak nevidim duvod, proc by nemohla od roka nahoru babicka nejaky ten den pohlidat. I treba vikend.
V nasem pripade to dcerce prospiva, babicka bydli v dome se zahradou, je tam hodne zeleni, ovoce, babicka ma dokonce slepicky a samozrejme psi. Mimo to se dceri hodne intenzivne venuje a je to videt. Mala ma jine podnety, nez tady doma na sidlisti, rychle se uci a je velmi prizpusobiva. Za mne same pozitiva.
@warita píše:
moje dcerka stravila o babicky prvni vikend na 5m. Nebyla teda kojena a moje mama vi, jak se o dite postarat. Dostala jsem fotku, jak si mimco spokojene hovi v houpatku na zahrade a tankuje jarni slunicko. Spokojena jako zelva, usmev na tvari od ucha k uchu. Psi na ni koukali vyjukane, co je to za noveho privilegovaneho clena rodiny, mladsi fena kolem dcerky chodila obloukem a bala se na ni dokonce i jenom podivat, aby bylo jasno, ze ona nic, ona muzikant a tomu miminku se ani vlasek neskrivi.Od 8m mi mama hlida dcerku 1,5 dne v tydnu. Pokud to dite dobre zvlada, neplace a k babicce se tesi, tak nevidim duvod, proc by nemohla od roka nahoru babicka nejaky ten den pohlidat. I treba vikend.
To at klidně hlídá, ale dala bys dítě babičce která před tím měla omezené návštěvy 6× v roce..takže dítě nezná a pak ji ho šupněš na noc?