Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@celipipka54 co je u tebe stará paní? počítej, že až se konečně dostaneme do důchodu, bude nám všem skoro 70
anonymní: když nechce chodit s kočárkem, proč tedy nenecháš občas hlídat doma? Zpočátku na kratší dobu a pak na delší? Prostě vynechávání tchyně mi přijde dost sobecké
@Adduše píše:
tak začni postupně…nech je ať se starají a bu´d u toho a koriguj je. aby pak věděli, jak to mají dělat, kdyby s ní byli sami. já to tak dělám a zdá se mi, že mě v rámci možností respektují. tchán uplně a tchýně je přece jenom ženská, takže občas se snaží vnutit nějaký rady, jak to bylo dřív.
ale souhlasím, že ochudit dítě uplně o jednu babičku je škoda. a navíc pokud tchýně nemá dceru, tak ji to musí hodně mrzet.
ne, to my tam chodíme stejně jako k našim, ale co se týče hlídání na delší dobu, tak řikám mojí mamce..to zase neni tak často, zatim asi 3krát, protože vim, že mamka vezme kočár a vydrží s ní dlouho venku, malá v kočáře nebrečí, mám strach, že tchýně by panikařila a byla z toho třeba i špatná, že jí neutiší..to už je trochu teď
No já ani můj muz by jsme tchýni/manželově matce prcka nesvěřili. Naši sem jezdí, malej je zná, tchýně akorát vykládá, jak se jí stýská, ale za malým se podívat nedojede. Naši a ona bydlí ve stejné vesnici, já s manželem jinde. Když jsme teď posledně byli u našich, říkali jsme tchýni, ať dojde k našim-odpověď byla já nechci
přitom to nkdy předtím problém nebyl
jinak o tom, co malej bude jíst, dělat atd. nediskutuju s nikým jiným než s manželem. Moje mamka třeba se vším co děláme nesouhlasí, tak mi to řekne, já jí řeknu proč to tak chceme a prostě se tím řídí, to tchýně je chytřejší než já, mažel, dotoři… takhle bych mohla vyjmenovávat hodinu
a stejně i když jí řekneme co chceme a proč, tak nás stejně považuje za idioty a udělá si podle svýho
začala se nám do toho montovat, ještě malej nebyl ani na světě
takže jí prostě nedůvěřujeme natolik, aby mohla prcka hlídat, její smůla ![]()
@ynax píše:
@celipipka54 co je u tebe stará paní? počítej, že až se konečně dostaneme do důchodu, bude nám všem skoro 70
anonymní: když nechce chodit s kočárkem, proč tedy nenecháš občas hlídat doma? Zpočátku na kratší dobu a pak na delší? Prostě vynechávání tchyně mi přijde dost sobecké
No tak nějak, 65, 70? Mi to tak příjde, podle toho co zakladatelka psala
Myslím, že takhle to cítí většina, prostě máma je blíž, ale když se člověk zamyslí nad tím, že i já se dostanu do role tchýně, chtěla bych, abych ke svým dětem mohla přijít, pomuchlovat se s vnoučaty, vzít je na procházky a jiné aktivity a pod. a né, aby se ke mě chovali jak k vetřelcovi, který je otravuje. Je to těžké. Více dětí, a nedělat z toho vědu.
Já mám báječnou tchýni a než jsem otěhotněla, tak jsem si s ní rozumněla víc, než se svojí mámou. Po narození dcery mi došlo, jak strašně silná vazba je mezi mámou a dcerou, dneska si s mámou volám skoro každý den a kecáme hodiny…
Máma je prostě máma, nejbližší člověk na světě a nikdo Tě nebude milovat víc, než ona. Stejně jako bude milovat Tvoje děti. Tchýně, ač může být báječná, bude vždycky,,cizí"…
Matka je bližší než tchýně, to je podle mě přirozený. Většinou má podobný přístup k dětem, styl výchovy, tchýně jiný. Pokud teda nemá člověk nějaký problém s vlastní matkou. Já dávám dceru hlídat oběma a jsem ráda, že pohlídají, ale u tchýně mám někdy pocit, že si nerozumí. A to podotýkám, že tchýně je přes děti profesionál a objektivně se jí nedá asi nic moc vytknout.
No a taky tchýně má větší tendenci radit a kecat (a nenaslouchat), ale to je jiná věc
.
@ynax píše:
já jí nevynechávám když tam jsme, tak si jí chová apod, ale na to větší hlídání řeknu mamce, proto si třeba mamka s malou samozřejmě vytvoří lepší vztah, což nechci, ale prostě se vůbec nebojim, když je s mamkou, až bude větší, chci aby to bylo nastejno..potřebuje obě babči, to mi je jasný
Mně to vůči tchýni také přijde nefér, pokud tam není nějaký zásadní problém..
tak to zkus nějak rozlišovat, když si potřebuješ na hodinu odpočinout nebo dojít něco vyřídit, dej tchýni, když na půl den dej mamce.. jen bych jí nechala ten pocit, že je taky potřebná.. u nás je to naopak, mně hlídá více tchýně, protože moje mamka dělá dvanáctky a je na tom časově hůř.. a ponejvíc hlídá prababička (mamka tchýně) ačkoli je to stará paní a do všeho kecá a všechno dělá po svým a víš co je fakt? s ní je malá nejhodnější, poslechne ji na slovo a zbožňuje ji a co je proti tomu „pár dobře míněných rad“ ![]()
@celipipka54 píše:
No tak nějak, 65, 70? Mi to tak příjde, podle toho co zakladatelka psala
@MMili píše:
Já mám báječnou tchýni a než jsem otěhotněla, tak jsem si s ní rozumněla víc, než se svojí mámou. Po narození dcery mi došlo, jak strašně silná vazba je mezi mámou a dcerou, dneska si s mámou volám skoro každý den a kecáme hodiny…
Máma je prostě máma, nejbližší člověk na světě a nikdo Tě nebude milovat víc, než ona. Stejně jako bude milovat Tvoje děti. Tchýně, ač může být báječná, bude vždycky,,cizí"…
přesně takhle to cítim, mně je prostě strašně dobře, když přijede mamka a povídáme si a ona jí chová a mazlikuje, popovídáme si..je to strašně hezkej pocit, tchýni taky vidim ráda, ale jednou za čas..
@veverkas22 píše:
Mně to vůči tchýni také přijde nefér, pokud tam není nějaký zásadní problém..tak to zkus nějak rozlišovat, když si potřebuješ na hodinu odpočinout nebo dojít něco vyřídit, dej tchýni, když na půl den dej mamce.. jen bych jí nechala ten pocit, že je taky potřebná.. u nás je to naopak, mně hlídá více tchýně, protože moje mamka dělá dvanáctky a je na tom časově hůř.. a ponejvíc hlídá prababička (mamka tchýně) ačkoli je to stará paní a do všeho kecá a všechno dělá po svým a víš co je fakt? s ní je malá nejhodnější, poslechne ji na slovo a zbožňuje ji a co je proti tomu „pár dobře míněných rad“
to já ty rady taky vydržim, dělám si to stejně podle svýho:-)zkusim to udělat jak radíš, ona potřebuje bejt taky potřebná-to je logický a výstižně napsaný
@Pipi 00 píše:
Matka je bližší než tchýně, to je podle mě přirozený. Většinou má podobný přístup k dětem, styl výchovy, tchýně jiný. Pokud teda nemá člověk nějaký problém s vlastní matkou. Já dávám dceru hlídat oběma a jsem ráda, že pohlídají, ale u tchýně mám někdy pocit, že si nerozumí. A to podotýkám, že tchýně je přes děti profesionál a objektivně se jí nedá asi nic moc vytknout.
No a taky tchýně má větší tendenci radit a kecat (a nenaslouchat), ale to je jiná věc.
jj, mamka a tchýně jsou úplně jiný, jiný styl života, jiný priority, jiný chování, mně je samozřejmě blíž to mamky, když mě vychovala
Zakladatelko, úplně mi mluvíš z duše.
i kdyby tchýně doma nekouřila a furt nepopíjela, stejně bych měla problém jí malou půjčit. Už i u psa si dělá co chce a ještě je na nás protivná, že je prostě u ní a že si s ní bude dělat co chce, takže bych nechtěla ani pomyslet jak by to bylo u malé. Prostě mám takový zvláštní vnitřní pocit už jen když si malou chová, natož jí malou dát na délší dobu na hlídání.
Ahoj, promin za anonym, ale chodi sem známi;) já to mám pocitově naprosto stejne…navíc jsme s tchyni úplne rozdílný…ona je takovej „smoula“ ( říká to o ni ze srandy sám manžel). Vím, že moje mamka si naprosto se vším poradi, ale tchyne je takova zmatkarka a nedokáže se moc sama rozhodovat…k malymu se chova moc pekne a i si sním hodne hraje kdyz je tady a on ji ma rád ( jsou mu dva roky), a ani nám nedává zádný rady, ale jsem proste radši kdyz jsem někde já nebo manžel poblíž…ted se navíc asi v létě bude stěhovat do stejnyho města ( predtim bydlela 2,5 hodiny jízdy od nás) tak jsem na to zvědavá, ale zase si říkám, čím bude malej větší, tím to bude pak snazší…
A není to jen můj pocit, i partnerův..