Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj dámy.. zakládám diskuzi na oblíbené téma a to tchýně..
Prosím anonymně, kdyby se v tom poznala…Takže můj příběh…Přítelovo rodina ze začátku fajn vztahy se všemi, ale jednoho dne paní mámě nějak cvaklo - ze dne na den odešla z dobře placené práce na ÚP s tím, že se přece nebude na stará kolena dřít - ok, její věc - začala nabádat k tomu i tchána a švagrovou, že se dá v klidu vyžít i z různých dávek atd, že to v tomto státě nemá smysl a kdesi cosi
.. utla kamarádská pouta se všemi svými přítelkyněmi a začala simulovat snad 20 chorob naráz. Ok, její věc, ať si vážně dělá co chce, to jen k vykreslení situace, že mimo toho, co „provedla“ mně se děje ještě toto…
No a co mám tedy na srdci já?
Ve stejnou dobu, co začala tento „nový život“ se asi rozhodla, že už mě nebude mít ráda a začaly nechutné pomluvy - nejprve jsem se je dozvídala od švagrové, ta se ale později postavila na její stranu. Pak sousedé občas když jsme přijeli tak se nám zmínili (starší lidé, vozíme jim tvrdý chléb a skořápky pro zvířata).. no a pak jsme se jednou stavovali nečekaně - přítel si chtěl u tchána vypůjčit nějaké nářadí, tak jen zavolal, že se stavíme. Ona byla za domem s návštěvou a když jsme dojeli, tak o nás asi nevěděla a oba jsme s přítelem vyslechli kousek konverzace, která nebyla pro naše uši.. řekla, cituji„no ta moje nevěsta to je taková cuchtle líná a je blbá až to mlátí dveřma, vůbec nechápu co na takový k..ndě ten náš mladej vidí…“
nutno podotknout, že pomluvy co mi donesli sousedi nebo švagrová byly podobného rázu - p…ca a podobná kouzelná slovíčka.
Přítel prý nechtěl před návštěvou a tátou, tak za ní jel druhý den a vše popřela, že jsou ze mě unešení a jsem super holkatak jsme to nějak nechali být..no jenže to mělo pokračování. Já přestože jsem to nemohla polknout, tak jsme ji pozvali na takovou malou zahradní oslavičku i s celou rodinou z jejich strany. Chtěli jsme jim oznámit, že čekáme přírůstek
a taky jsem měla kulaté narozeniny a švagrová svátek. Dovalili na oslavu, vše s prominutím sežrali a vychlastali, udělali nám tam bordel…dovezli pouze dort pro švagrovou a celý ten den se točil jen na tom, že má svátek. Mně nikdo nepopřál vyjma přítele, tak jsem mu pak když jsme šli pro další občerstvení řekla, že na to oznamování těhotenství se dnes necítím…bylo mi z toho smutno..( no o miminko jsem pak přišla a oni o tom dodnes neví, ale to není tématem diskuze. )
Když se oslava blížila ke konci a tchýně, že pojedou, šel je přítel vyprovodit k autu a zeptal se zda jim není blbé, že mi nepopřáli. Švagřice vyvalila oči, že to prý nevěděla (věděla, ale tak…) a tchýně s ledovým klidem odvětila, že ona věděla, ale NA CO by mi prý měla přát.. tak se přítel zeptal, zda jsem jí něco provedla a ona, že nic…Toto bylo na začátku léta a od té doby tam přítel párkrát byl sám. To už mě nezvali a řekla, že jsem moc nafrněná na to, abych tam jezdila.. Blíží se Vánoce a mně to moc mrzí, ale asi mě nepozvou. A mně se popravdě taky je nechce zvát po tom co se stalo…
Tak jsem se vypsala, třeba někdo potěší slovem či radoujsem asi moc hrdá, ale nedokážu jí odpustit ty věci co o mně říkala.. a ona se taky asi omlouvat nebude. Podle mě si myslí, že nám to spolu s jejím synem nevydrží a proto mě nerespektuje. Ale jsme spolu 5 let a až letos tohle.. jinak jsme podnikali jako „rodina“ spoustu výletů, kafíčka, s tchyní a švagrovou nákupy
, ale to už se asi nevrátí. Nejsem si vědoma, že bych jim něco udělala…
![]()
s takovým člověkem nechceš trávit svůj čas, ikdyž se jedná o tchýni. Ten kdo tě dobře zná, nebude věřit těm jejich pomluvám. Bohužel její chování neovlivníš a taky ji nedonutíš se změnit.
Tchyně dokážou být různý materiál, to by mě zas až tak nepřekvapilo, ale co mi přijde jako větší problém je to, že se za tebe tvůj partner není ochotný postavit teď a tady, nechá si nabulíkovat nesmysly (matka nikdy neřekla to, co na vlastní uši slyšel) a všechno nechá vyšumět do ztracena. To by třeba pro mě bylo horší než nepříjemná tchyně, s kterou se koneckonců ani nemusím vídat.
Neporadím nic objevného, ale pokud o mě někdo nestojí, tak bych s ním prostě nebyla v kontaktu. Vánoce oslav se svou rodinou a na ně se vykašli. Jediný, kdo by mohl matce něco pořádně od plic vysvětlit, je její syn, ale ten se do toho, zdá se, asi moc nepožene, takže neuděláš nic.
A.kdyz te nepozvou na Vánoce, tak pritel bude kde? U nich? A ty sama?
Děkuji za reakce.. také mě mrzí, že se mě přítel „více nezastal“, nepostavil se za mě.. ale jeho pohled je, že jsme všichni dospělí a máme si promluvit. Asi ideálně, abych sklopila uši a dělala, že se nic nestalo..
ale já již po tom všem na to nemám opravdu sílu a první krok by měla dle mého když už, udělat ona. Ale to se asi nestane.
@PaníBovaryová píše:
A.kdyz te nepozvou na Vánoce, tak pritel bude kde? U nich? A ty sama?
To jsme ještě neřešili. Vždy jsme Štědrý den trávili spolu u nich. Ale teď je to takhle vyhrocené, takže nevím.. když to téma načnu, přítel řekne, že je to ještě daleko…
Kolik vám s přítelem je let? Myslím, že se tě měl víc zastat. Tohle je prostě pro tebe blbá situace. Jít do konfliktu s tchýní bych nedoporučovala. Můžeš tak maximálně přijmout, že je, jaká je. Přítel tou její výchovou není nějak poznamenaný? Nemá nějaký náznaky?
@terien píše:
A ty bys tam šla, kdyby tě pozvali?
Velmi váhám. Co si o tom myslíte vy ostatní? Šly byste? ![]()
Myslím si, že případné pozvání by bylo jen ze „slušnosti“ pokud ještě nějakou mají nebo jen kvůli příteli, aby tam nebyl sám (a švagrová se svým partnerem..) a nebylo to hloupé VUČI jemu.. a že bych dostala nějaké dárky to asi taky nehrozí ![]()
@Anonymní píše:
Velmi váhám. Co si o tom myslíte vy ostatní? Šly byste?Myslím si, že případné pozvání by bylo jen ze „slušnosti“ pokud ještě nějakou mají nebo jen kvůli příteli, aby tam nebyl sám (a švagrová se svým partnerem..) a nebylo to hloupé VUČI jemu.. a že bych dostala nějaké dárky to asi taky nehrozí
Já bych tedy nešla v žádném případě. Mám svoji hrdost a sebeúctu.
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce.. také mě mrzí, že se mě přítel „více nezastal“, nepostavil se za mě.. ale jeho pohled je, že jsme všichni dospělí a máme si promluvit. Asi ideálně, abych sklopila uši a dělala, že se nic nestalo..ale já již po tom všem na to nemám opravdu sílu a první krok by měla dle mého když už, udělat ona. Ale to se asi nestane.
A bude hůř, to ti garantuji. Tchyně se nezmění (nadávky a chování vůči tobě) přítel se nezmění (nezastane se tě, nepostaví se za tebe, při sebemenším konfliktu, konfrontaci s problémem uteče pryč, doslova a ty jakožto poslušná přítelkyně budeš muset sklopit uši a držet hu.bu a krok)
A opravdu chceš trávit svátky s osobami, které se takto o tobě vyjadřují?
Navíc, kdybych opravdu slyšela to, co ta tchyně řekla těm lidem, klidně bych se tam zjevila a se slovy „No vy/ty ale hezky o mě mluvíte/mluvíš.“ A pak bych se chlapa zeptala „Co tedy na mě vidíš?“ Aspoň bych neztrácela čas a utla ty vztahy hned. Lidi by měli aspon o čem drbat…
Vůbec bych to neřešila, evidentně je tchyně jednodušší a možná u ní i začíná nějaká choroba (demence, Alzheimer). Přestala bych tam jezdit a úplně bych je vypustila, ať si říkají, co chtějí. Stejně to nijak nezměníš, nezačnou tě mít rádi, tak na co se v tom pitvat.
@Tosidelassrandu píše:
Kolik vám s přítelem je let? Myslím, že se tě měl víc zastat. Tohle je prostě pro tebe blbá situace. Jít do konfliktu s tchýní bych nedoporučovala. Můžeš tak maximálně přijmout, že je, jaká je. Přítel tou její výchovou není nějak poznamenaný? Nemá nějaký náznaky?
Mně je 30 a příteli 31. Vychovával ho dědeček
Často si s mojí mamčou a ségrou říkáme po kom je, že ho snad adoptovali (od té doby, co se začala jeho rodina takto chovat.. ) = a to je další věc, co mě hlodá. Byla to snad do této doby jen nějaká přetvářka z jejich strany?.. nebo jí opravdu přeskočilo a všichni se teď bojí, tak kolem ní našlapují na spičkách ![]()
Přítel je skvělý, ale ne v tomhle. Nic jí neřekne navíc a ideálně aby tyto problémy neexistovaly nebo jsem si to s ní vyřešila bez něj…
@Anonymní píše:
Mně je 30 a příteli 31. Vychovával ho dědečekČasto si s mojí mamčou a ségrou říkáme po kom je, že ho snad adoptovali (od té doby, co se začala jeho rodina takto chovat.. ) = a to je další věc, co mě hlodá. Byla to snad do této doby jen nějaká přetvářka z jejich strany?.. nebo jí opravdu přeskočilo a všichni se teď bojí, tak kolem ní našlapují na spičkách
Přítel je skvělý, ale ne v tomhle. Nic jí neřekne navíc a ideálně aby tyto problémy neexistovaly nebo jsem si to s ní vyřešila bez něj…
A jak si to představuješ do budoucna? Někdo radí utnout a hotovo, ale nejsou z toho snadné situace. Po 17 letech vztahu ti říkám, že nesnášet a nebavit se s tchýní bych nechtěla a nebyla by to pro mě dlouhodobě udržitelná situace. Vztahy se širší rodinou jsou důležité a pokud navíc nejste s partnerem za jedno, tak nevím, jak to chcete do budoucna udělat. Já bych to nedala, to vím.
Ahoj dámy.. zakládám diskuzi na oblíbené téma a to tchýně..
Prosím anonymně, kdyby se v tom poznala…
Takže můj příběh…Přítelovo rodina ze začátku fajn vztahy se všemi, ale jednoho dne paní mámě nějak cvaklo - ze dne na den odešla z dobře placené práce na ÚP s tím, že se přece nebude na stará kolena dřít - ok, její věc - začala nabádat k tomu i tchána a švagrovou, že se dá v klidu vyžít i z různých dávek atd, že to v tomto státě nemá smysl a kdesi cosi
.. utla kamarádská pouta se všemi svými přítelkyněmi a začala simulovat snad 20 chorob naráz. Ok, její věc, ať si vážně dělá co chce, to jen k vykreslení situace, že mimo toho, co „provedla“ mně se děje ještě toto… 
No a co mám tedy na srdci já?
„no ta moje nevěsta to je taková cuchtle líná a je blbá až to mlátí dveřma, vůbec nechápu co na takový k..ndě ten náš mladej vidí…“
nutno podotknout, že pomluvy co mi donesli sousedi nebo švagrová byly podobného rázu - p…ca a podobná kouzelná slovíčka.
tak jsme to nějak nechali být..no jenže to mělo pokračování. Já přestože jsem to nemohla polknout, tak jsme ji pozvali na takovou malou zahradní oslavičku i s celou rodinou z jejich strany. Chtěli jsme jim oznámit, že čekáme přírůstek
a taky jsem měla kulaté narozeniny a švagrová svátek. Dovalili na oslavu, vše s prominutím sežrali a vychlastali, udělali nám tam bordel…dovezli pouze dort pro švagrovou a celý ten den se točil jen na tom, že má svátek. Mně nikdo nepopřál vyjma přítele, tak jsem mu pak když jsme šli pro další občerstvení řekla, že na to oznamování těhotenství se dnes necítím…bylo mi z toho smutno..( no o miminko jsem pak přišla a oni o tom dodnes neví, ale to není tématem diskuze. )
Ve stejnou dobu, co začala tento „nový život“ se asi rozhodla, že už mě nebude mít ráda a začaly nechutné pomluvy - nejprve jsem se je dozvídala od švagrové, ta se ale později postavila na její stranu. Pak sousedé občas když jsme přijeli tak se nám zmínili (starší lidé, vozíme jim tvrdý chléb a skořápky pro zvířata).. no a pak jsme se jednou stavovali nečekaně - přítel si chtěl u tchána vypůjčit nějaké nářadí, tak jen zavolal, že se stavíme. Ona byla za domem s návštěvou a když jsme dojeli, tak o nás asi nevěděla a oba jsme s přítelem vyslechli kousek konverzace, která nebyla pro naše uši.. řekla, cituji
Přítel prý nechtěl před návštěvou a tátou, tak za ní jel druhý den a vše popřela, že jsou ze mě unešení a jsem super holka
Když se oslava blížila ke konci a tchýně, že pojedou, šel je přítel vyprovodit k autu a zeptal se zda jim není blbé, že mi nepopřáli. Švagřice vyvalila oči, že to prý nevěděla (věděla, ale tak…) a tchýně s ledovým klidem odvětila, že ona věděla, ale NA CO by mi prý měla přát.. tak se přítel zeptal, zda jsem jí něco provedla a ona, že nic…
Toto bylo na začátku léta a od té doby tam přítel párkrát byl sám. To už mě nezvali a řekla, že jsem moc nafrněná na to, abych tam jezdila.. Blíží se Vánoce a mně to moc mrzí, ale asi mě nepozvou. A mně se popravdě taky je nechce zvát po tom co se stalo…
jsem asi moc hrdá, ale nedokážu jí odpustit ty věci co o mně říkala.. a ona se taky asi omlouvat nebude. Podle mě si myslí, že nám to spolu s jejím synem nevydrží a proto mě nerespektuje. Ale jsme spolu 5 let a až letos tohle.. jinak jsme podnikali jako „rodina“ spoustu výletů, kafíčka, s tchyní a švagrovou nákupy
, ale to už se asi nevrátí. Nejsem si vědoma, že bych jim něco udělala…
Tak jsem se vypsala, třeba někdo potěší slovem či radou