Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, 23.4. mi zjistili tehotenskou cukrovku. Byla jsem odeslána do dia poradny. Mám držet dietu a měřit se jednou týdně celý profil. Dietu držím ale mám 4,5 kg dole. Chci se zeptat jestli je takový váhoví ubytek normální. Děkuji za příspěvky
@rezanahodu můžu se zeptat kolik jsi vážila před dia poradnou? Ten úbytek je za cca 3 týdny což by zas při normálním stavu nebylo špatné (může jít o to, že jsi byla zavodnena atd.) Ale měli by ti udělat celkové složení tela (poměr tuku ke svalum atd.) No a taky bych to konzultovala přímo s nutriční doktorkou a gynekologem ne jen se sestrou.
@janickaIII vážila jsem 90kg než jsem otehotnela měla jsem 79kg jsem ve 30tt
Myslím, že v pohodě. ja od zjištění cukrovky nabrala do porodu 100g, což znamená, že jsem něco zhubla. kamaradka začínala s podstatně vyšší váhou než ty a diky cukrovce v těhotenství zhubla 14kg.diky cukrovce jíš totiž správně, vyvážene, pravidelně,…
@rezanahodu píše:
Ahoj maminky, 23.4. mi zjistili tehotenskou cukrovku. Byla jsem odeslána do dia poradny. Mám držet dietu a měřit se jednou týdně celý profil. Dietu držím ale mám 4,5 kg dole. Chci se zeptat jestli je takový váhoví ubytek normální. Děkuji za příspěvky
Je to v pohodě. Měla jsem to taky tak. Nakonec jsem šla rodit a měla 3,5 kg navíc.
Je to tou pravidelnou a vyváženou stravou.
A tip na léto. Můžeš nanuka Míšu
![]()
Já začínala těhotenství s váhou 105 kg (jsem malá, takže fakt hodně obézní), do 4. měsíce jsem měla 108 a zjistili mi cukrovku. Teď začínám 7. měsíc a mám 102 a všichni mě chválí, že to hubnutí je jedině dobře. Takže bych to neřešila, pokud nezačneš s váhou 60 kg ![]()
@rezanahodu píše:
Já při cukrovce nehubla, ale ani jsem nějak skokově nepřibírala. Oni tě na příští cukrovkoporadně zváží a řeknou co a jak. Hlavně dodržuj to, co ti napsali a měř si cukr.
Zdravím, těhotenství jsem začínala se 107 kg před dia poradnou jsem vážila 109 kg a teď držím dietu (mám těhotenskou cukrovku) a už mám 105 kg to znamená 4 kg dole… jsem v 18tt… je to normální? Neublíží to mimču?
já osobně jsem ráda, že mi to jde trošku dolů s váhou bojuji už pěkně dlouhou dobu a nikdy mi to nešlo tak dobře a rychle dolů jako teď, ale mám strach o své mimi…
Jako jím vyváženě, snažím se jist podle jídelníčku který jsem dostala… samozřejmě mám často hlad (i když jím podle jídelníčku) ale předtím jsem byla zvyklá jíst extrémní porce… tělo si asi musí zvyknout?
Buď v klidu, miminko má rozhodně z čeho brát.
Kdybys vážila 50kg a zhubla, bylo by to blbý, takhle naopak..
@Anonymní píše:
Zdravím, těhotenství jsem začínala se 107 kg před dia poradnou jsem vážila 109 kg a teď držím dietu (mám těhotenskou cukrovku) a už mám 105 kg to znamená 4 kg dole… jsem v 18tt… je to normální? Neublíží to mimču?já osobně jsem ráda, že mi to jde trošku dolů s váhou bojuji už pěkně dlouhou dobu a nikdy mi to nešlo tak dobře a rychle dolů jako teď, ale mám strach o své mimi…
Jako jím vyváženě, snažím se jist podle jídelníčku který jsem dostala… samozřejmě mám často hlad (i když jím podle jídelníčku) ale předtím jsem byla zvyklá jíst extrémní porce… tělo si asi musí zvyknout?
Je třeba si uvědomit, že z vysoké váhy jdou kila dolů velmi snadno a docela rychle. Je to něco jiného, než když se do takové diety pustí 60kilová holka.
V těhotenství se sice nedoporučuje hubnout - ale to je spíš takové všeobecné pravidlo, aby si šiblé ženské samy neordinovaly nějaké šílené diety a netrápily se hlady. Pokud dodržuješ dietu, kterou ti nastavili v dia poradně a jsi hlídaná lékařem, tak je to úplně něco jiného.
Jinak tahle dieta je docela dost podobná nízkosacharidové (lowcarb) stravě, proto ta kila jdou dolů tak krásně. Nejdřív se odvodníš - to při tvé váze dělá třeba i 3 kila, a pak jde dolů tuk.
Silným ženám se v těhotenství naopak zase nedoporučuje přibírat, takže můžeš být úplně v klidu. Pokud jíš vyváženě, zdravě, držíš se toho co ti řekl doktor a chodíš na kontroly, tak z toho můžeš jenom získat. Naučíš se pravidelně a zdravě stravovat a můžeš v tom pokračovat i po porodu.
Klid já otěhotněla s 86kg když jsem šla rodit měla jsem 78kg.
Obnovím diskuzi.
Hubnete s těhot. cukrovkou-dietou? Nadváhu jsem měla před těhotenstvím max. 7kg. V těhotenství jsem jedla zdravě, spíš víc a podle chuti (i v 1.trim, špatně mi nebylo) a pohybu není moc, jsem na rizikovém. Přibrala jsem do 25tt „jen“ 3kg. Pak mi zjistili cukrovku, tak jsem začala jíst pravidelně, trochu méně, ale sacharidy jím… A mám 2kg dole. Takže teď ve 27tt jsem vlastně přibrala tak možná 1kg.
Je to v pohodě? To můžu jít rodit s menší váhou než před otěhotněním, i když jsem nebyla obézní? Miminko mělo doposud tabulkovou váhu, teď nevím, čekám na 3.screening. Jsem potřetí těhotná a v minulých jsem přibrala těch normálních cca 17kg, začínala jsem teda štíhlejší, ale hodně hubená ne… cukrovku jsem neměla, tu mám poprvé.