Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Koukni a čti-nic není nemožné http://kojeni.arcs.cz/index.php?… a konec konců i tady https://www.emimino.cz/pages/story/640 .
ahoj, stejne tak ale tento dotaz (a odpoved) z www.kojeni.net
9. Těhotnění a kojení - už jsem jednou potratila, mám se dále při kojení pokoušet o těhotenství?
Dotaz: Vážené maminky, ráda bych znala Váš názor. Mám 18-ti měsíční dceru, kterou stále 3-4×/24 hodin kojím. Kojení mě neobtěžuje, jsem naopak ráda, neboť já i manžel jsme alergici. Když bylo dceři 15 měsíců, tak jsem otěhotněla. Gynekoložka se velmi podivovala, jak je možné, že jsem těhotná, když kojím, prý to nejde (asi tu gynekologii studovala z rychlíku). Bohužel těhotenství skončilo to tzv. missed ab v 10 tt. Gynekologové na klinice mi říkali,že to mohlo být způsobeno kojením, resp. zvýšenou hladinou prolaktinu a před dalšími pokusy o těhotnění mě doporučovali dceru odstavit. Teď tedy mám dilema - odstavit dceru, i když ta o MM stále stojí a pokoušet se těhotnět, nebo kojit a těhotnět. Rozhodně bych tedy nechtěla zažít opětovný spontánní potrat. Co si o tom myslíte? Děkuji.
Odpověď: Jitko, dobrý večer, kojení v průběhu nekomplikovaného těhotenství není problémem, ale pokud již máte za sebou jeden spontánní potrat, tak bych byla obezřetná a skutečně v těhotenství nekojila. Záleží jen na Vás, zda ještě dáte dcerce třeba půl roku na kojení prostor a nebo dáte přednost dalšímu těhotenství. Kdybych byla na Vašem místě, tak bych již kojení během těhotenství raději neriskovala, protože u žen s citlivější dělohou může dojít k potratu v důsledku určitého výlevu hormonu oxytocinu (k němuž dochází při spouštění mléka), který způsobuje děložní stahy a může embryo vypudit. S hormonem prolaktinem by abort souvisel neměl, jeho zvýšená hladina bývá spíše problémem při samotném otěhotnění, ne tak už v těhotenství.
já myslela jestli nekdo nema osobní zkušenost.
Tedy že dost kojí, přesto otěhotněla, a na plod to němělo vliv.
Každopadne díky.
Zakladatelka
Ahoj,
já jsem plánovaně otěhotněla půl roku po porodu a to při plném kojení. Sice jsem nepočítala s tím, že se zadaří hned první měsíc,ale jak vidíš tak to jde:-) Dcera byla víc jak 10× za den kojená, teď už má v poledne příkrmy a odpoledne svačinku,ale jinak ji stále jen kojím a problém není.
Jinak co se týká zvýšeného prolaktinu, pokud by jsi prolaktin měla při kojení zvýšený, máš velmi malou pravděpodobnost otěhotnět. U kojení se vylučuje oxytocin,ale tak v malé dávce, že pro zdravou dělohu to nemá žádný vliv. Takové mám informace od lékaře. Jen nevím jak je to u maminek co mají zkušenost ze zamklým těhu nebo potratem.Možná tam jsou lékaři opatrnější.
Jitka
Ahoj
segra planovane otehotnela rok po porode.Snažili sa 2 mesiace.Dr jej povedal aby prestala kojiť,že može potratiť ![]()
Ahoj, já jsem neplánovaně otěhotněla když byl synovi rok a byl stále hodně kojený ( a to ho máme z CARu protože jsem nemohla přirozeně otěhotnět
). Bohužel jsem v smém týdnu skončila v nemocnici s velkým krvácením a tam mi přímo zakázali kojit. Ne že y mi hematom způsobilo kojení, ale mohlo celou situaci dost zhoršovat.Takže já už bych to rozhodně znovu neriskovala ![]()
Ahojky!
Já otěhotněla v době, kdy jsem malou kojila 3× denně (v noci jsem to zrušila měsíc před otěhotněním) - moje Gyndr mi doporučila do 20tt ukončit kojení, kvůli tomu, že oxytocin by mohl vyvolat předčasný porod. Ale během těhotenství se složení MM mění a většina dětí se kolem 4.,5. měsíce těhu odstaví samo - tak to bylo i u malé.
Z mého okolí taky maminy otěhotněly už během prvního půl roku po porodu, i když plně kojili a děti se jim pak kolem toho 5m odstavili sami. Si myslím, že příroda ví, jak si to zařídit.
Ahoj, prosím máte někdo zkušenost? Já teda těhotná nejsem, ale tak mě napadlo, kdybych byla
jak je to s kojením půlročního mimina a těhotenstvím. Zvyšuje se riziko potratu (já třeba konkrétně jsem před porodom prodělala jeden MA) kvůli zvýšenému prolaktinu?
Díky