Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:
Ahoj Veru,mám zkušenosti z „obou“ stran, tak snad ti to k něčemu bude.
Početí - jakákoliv odchylka (nahoru i dolů) od funkce štítné žlázy má vliv na celý metabolismus, takže i na početí. Když je funkce kompenzovaná, může žena počít normálně.
Váha - při zvýšené funkci je metabolismus rychlejší, takže se hubne. Při snížené je to naopak. Zvýšená funkce (nebo zvýšená hladina hormonů z léků) ale není dobrý nápad na dietu, protože je nadměrně zatížený celý systém - takže trpí například srdce, můžou se odvápňovat kosti, špatný je dopad i na psychiku (únava, agresivita). Takže nic moc.
Těhotenství - pro vývoj miminka je nutné, aby odchylka byla kompenzovaná, jinak hrozí vážné vývojové vady. Proto se chodí často na kontroly, hlavně na krev. Při snížené funkci šž není kompenzace takový problém, protože podávané léky neprochází placentou. Při zvýšené funkci je to průšvih, protože bezpečné léky nejsou a hrozí nebezpečí miminku. To ale není tvůj případ.Šestinedělí - během šestinedělí dochází k velkým hormonálním změnám, navíc jsme všechny obvykle pod velkým stresem. V principu to znamená riziko zhoršení stavu. Na kontrolu se většinou chodí po ukončení šestinedělí, když je metabolismus už trochu stabilizovaný.
nepřihlášená Ivi
(thyreotoxikóza, v těhotenství přešlá do snížené funkce, 1 zdravé dítě a 1 mimi v bříšku)
Jéžiš, to jakože budu tloustnout,néé ![]()
Verunielko - nedes se s tloustnutim!
Byla jsem na tom podobne. Po vysazeni HA a naslednem jednom zamlklem tehotenstvi se mi pomatl cyklus a nedarilo se tehotnet, dr. hormonalnim profilem prisla na mirnou hypothyreozu - snizenou funkci a s tim souvisejici nedostatek progesteronu - stitna zlaza ridi spoustu veci v tele, vcetne hladin nekterych dalsich hormonu. Doslala jsem Euthyrox, a brala polovinu 50. Po otehotneni jsem sla na krev, zvysila se mi davka na 50, pak jeste jednou na 75. Pri kojeni jsem pak brala 50. V dalsim tehotenstvi 75 a to mi ted zustalo. Po prvnim tehotenstvi se mi hublo bajecne. A tehonelo jeste bajecneji, az jsem z toho byla paf.
Po druhem porodu uz se tak bajecne nehubne, mozna to je i tim, ze mam porad hlavu, ruce i nohy zaneprazdnene temi dvema raubiri a casto na tabletku zapomenu. Na kontrolu jdu na zacatku ledna, tak jsem zvedava, co mi v krvi nameri.
saraai píše:
Verunielko - nedes se s tloustnutim!
Byla jsem na tom podobne. Po vysazeni HA a naslednem jednom zamlklem tehotenstvi se mi pomatl cyklus a nedarilo se tehotnet, dr. hormonalnim profilem prisla na mirnou hypothyreozu - snizenou funkci a s tim souvisejici nedostatek progesteronu - stitna zlaza ridi spoustu veci v tele, vcetne hladin nekterych dalsich hormonu. Doslala jsem Euthyrox, a brala polovinu 50. Po otehotneni jsem sla na krev, zvysila se mi davka na 50, pak jeste jednou na 75. Pri kojeni jsem pak brala 50. V dalsim tehotenstvi 75 a to mi ted zustalo. Po prvnim tehotenstvi se mi hublo bajecne. A tehonelo jeste bajecneji, az jsem z toho byla paf.Po druhem porodu uz se tak bajecne nehubne, mozna to je i tim, ze mam porad hlavu, ruce i nohy zaneprazdnene temi dvema raubiri a casto na tabletku zapomenu. Na kontrolu jdu na zacatku ledna, tak jsem zvedava, co mi v krvi nameri.
Tak tak nějak bych si to představovala
Ale uvidíme jak to budu mít já, snad dobré.
Na zapomínání prášků je dobré mít je na nočním stolku, aby to bylo první, co uvidíte, jak se vzbudíte - třeba vedle budíku nebo tak. Já už to mám tak automatizované - rozloupnu oko a beru prášek
Polykám nasucho, jsou prťavé… Díky tomu mi nedělá pak problémy třeba ani antikoncepce - beru to naráz ![]()
Ale též mi to trvalo, hlavně jak jsem byla menší, jsem dost zapomínala… ![]()
Angua píše:
Na zapomínání prášků je dobré mít je na nočním stolku, aby to bylo první, co uvidíte, jak se vzbudíte - třeba vedle budíku nebo tak. Já už to mám tak automatizované - rozloupnu oko a beru prášekPolykám nasucho, jsou prťavé… Díky tomu mi nedělá pak problémy třeba ani antikoncepce - beru to naráz
Ale též mi to trvalo, hlavně jak jsem byla menší, jsem dost zapomínala…
Ale přece máš půlhodky počkat než si vezmeš cokoli po prášku na štítnou žlázu ![]()
Já myslím, že půlhoďky počkat s jídlem, jiný prášek se podle mě může… Tak je to i definované, nedávno jsem to kdesi četla, že nalačno znamená půl hodiny před jídlem u jakýchkoli léků. Takže to právě ďobnu hned jak otevřu oko, než se vyhrabu, převleču, nachystám snídani, uteče právě ta půlhodina a můžu snídat
Myslím, že je to proto, aby se to nějak líp vstřebalo a jiný prášek tomu neva… ![]()
Takto to teda píšou na Euthyroxu:
Denní dávka by měla být užita ráno nejméně 30 minut před snídaní s trochou tekutiny. Tu se přiznávám, že vynechávám, ale zatím se nic neděje. Ono na táboře nebo na výpravě se skautem se těžko dalo někde shánět půl hodiny před snídaní nějaké tekutiny, tak jsem se to naučila takto… Dycky si naberu hodně slin, aby to líp klouzalo
![]()
Angua píše:
Já myslím, že půlhoďky počkat s jídlem, jiný prášek se podle mě může… Tak je to i definované, nedávno jsem to kdesi četla, že nalačno znamená půl hodiny před jídlem u jakýchkoli léků. Takže to právě ďobnu hned jak otevřu oko, než se vyhrabu, převleču, nachystám snídani, uteče právě ta půlhodina a můžu snídatMyslím, že je to proto, aby se to nějak líp vstřebalo a jiný prášek tomu neva…
Takto to teda píšou na Euthyroxu:
Denní dávka by měla být užita ráno nejméně 30 minut před snídaní s trochou tekutiny. Tu se přiznávám, že vynechávám, ale zatím se nic neděje. Ono na táboře nebo na výpravě se skautem se těžko dalo někde shánět půl hodiny před snídaní nějaké tekutiny, tak jsem se to naučila takto… Dycky si naberu hodně slin, aby to líp klouzalo![]()
![]()
Já jsem se dr.přímo ptala a ona říkala, že i Ha až po té půl hodce,prostě nic kromě toho prášku na šž a vody do půl hodky.
Veru, fakt? To mi nikdy neříkala… Se jí na to budu muset teda přeptat…
Ale tak žádnou škodu mi to zatím nepáchá…
Ahojky holky, moc díky za příspěvky.Mám ještě otázku.Za jak dlouho jste otěhotněli po vysazení HA a se špatnou funkcí štítné žlázy?Plánuji vysadit ale chtěla bych aby se mimi narodilo né dřív jak v lednu.Vysadila bych už ted ale…nesměla bych otěhotnět do dvou měsíců.
ahoj,poprvé jsem otěhotněla ani nevím jak,ale když jsme se snažili o druhé mimi dlouho to nešlo,udělaly mě hormonální rozbor a zjistili sníženou funkci štítné žlázy nasadili mi euthyrox pak se zadařilo,ale v 5 týdnu jsem potratila.Poté se zase rok a půl nedařilo,zase rozbor nasadily clostylbegyt na ovulaci a zase se nedařilo pak mě zvedli dávku euthyroxu a po 2 měsíční kontrole mě doktorka řekla,že to přepískla tak to zase o trochu snížila a na gyndě mi doktor řekl,že mě dává ještě na posled clostylbegyt a když se nepovede tak mě doporučí na umělé oplodnění což mě dost vylekalo .Nastoupila jsem po 4 letech do práce a po měsíci jsem zjistila ,že jsem těhotná takže 4.7. 2010 čekáme přírustek do rodiny.doktor mi řekl,že ta přepísknutá dávka euthyroxu mi asi pomohla.
Veru, když se koukneš, kolik je tady diskuzí na téma „nemohu otěhotnět“ a povídají si tam úplně zdravé ženské…
Fakt by to byl takový problém? Tipuju, že řešíte bydlení … v tomhle směru moje zkušenosti říkají jít do toho, protože kolaudace a stěhování do nového se z nějakého důvodu vždycky stejně zpozdí. A stěhovat se v 3. trimestru nebo s miminkem, to vyjde vlastně skoro na stejno. S bříškem stejně skoro nic nemůžeš a s ničím nepomůžeš a malé miminko kromě postýlky a místa na koupání nic moc nepotřebuje.
A k té otázce - pokud máš ten problém se šž správně léčený, tak můžeš klidně otěhotnět už v prvním cyklu.
nepřihlášená Ivi
ahojky, take mam snizenou funkci stitne zlazy. Pred otehotnenim jsem brala ob den jednu 150 a jedna a pul 150. Take mi doktor rikal, ze hned jak otehotnim at dojdu na kontrolu, tak sem tedy sla na kontrolu a zjistili mi ze tu hladinu mam hooodne snizenou tak mi pridal, ze ted beru 3× 150, takze rikate ze to ma vyliv na vyvoj miminka ? Doktor mi nic takeho nerikal ani me nenapadlo se ho zeptat
. Snad teda bude vse ok. Snad se mi hladina rychle vyrovna. Jinak mam teda snizenou funkci od 15 let. A podle vlastnich zkusetnosti vim, ze cim vyssi davka tak tim min se pribira. Ale neni dobre si stim zahravat.
Ahojky holky snažíme se už 7 měsícu o miminko a zatím se nám nedaří a mám šřítnou žlázu má stím tady některá z vás zkusenosti otehotnet když máte dřív štítnu žlázu než otehotníte? Děkuju za odpoved ![]()
Ahoj holky,
jdu si pro radu a možná i tak trochu uklidnění
Mám více, než 3 roky po odstranění štítné žlázy, beru Euthyrox, dávku mám vyladěnou. Teď jsem v 8 tt těhotenství a příští týden jdu na kontrolu k endokrinologovi, na krev a tak. Teď jsem si tady na emiminu něco přečetla a docela se vyděsila, že jdu na kontrolu pozdě a mimi díky tomu může být postižené
jak jste to měli holky vy, kdy jste byli po zjištění těhotenství na kontrole u endokrinologa? Děkuji za odpovědi.
Urcite nejdes pozde, v 8. tydnu lecktera zenska teprve zjisti, ze je tehotna.