Těhotenství a tetanovka

33
3.8.10 16:54

Těhotenství a "tetanovka"

Jsem v 5. měsíci a měla bych jít na tzv. „tetanovku“ - injekce proti tetanu. Můžu to podstoupit i v těhotenství? Nerada bych nějak ublížila mimču. Raději se zeptám na gyndě, ale jdu tam až příští týden. Poradíte někdo? :-) Ať vím, jestli se mám stresovat, určitě to bolí, au au :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16492
3.8.10 16:57

Mě obvodní řekla, že mám přijít až přestanu kojit. Byla jsem u ní taky asi v pátém měsíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
3.8.10 17:03

Takže to mě čeká teda nejspíš až příští rok. Díky, jsem klidnější. Zeptám se ještě dr. na gyndě, pro jistotu. Snad mě teda do té doby (přece jen je to celkem dlouhá doba ještě) ten tetanus nepostihne, nevím, jaká je možnost to chytit, když není člověk očkovanej :nevim: :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
3.8.10 17:06

Doktora se ptej určitě. Jinak mě to očkování taky vyšlo na těhu a Dr. mi řekla, že mam přijít až přestanu kojit. Takže jsem potom místo jedné, dostala tři dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
3.8.10 17:13

Tři dávky? 8-o Při jedné návštěvě obvodní? Tak to si užiju :mrgreen: A ještě dotaz - nedává se to do zadku, že ne? :lol: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
3.8.10 17:21

Ahoj, já se ptala gynekologa a říkal, že by si tetanovku v těhotenství dát nenechal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
3.8.10 17:29

Uvidím, co mi řekne doktorka na gyndě, ale myslím si, že mi řekne, ať tam jdu až porodím, jestli ne až později, až přestanu kojit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9592
3.8.10 17:31

Ahoj, v těhotenství určitě ne. Ona ta tetanovka nemá účinek jen přesně 10 let ( nebo na jak dlouho se to dává ). TAkže se nemusíš bát. Četla jsem různé studie a mělo by dokonce stačit pouze jedna injekce, vzhledem k tomu, že v těle už nějaké protilátky jsou.....
Tady:
Správný postup
"Přijde-li do ordinace praktického lékaře pacient a od poslední dávky vakcíny neuplynul interval delší 15 let, pak se přeočkovává jen jednou dávkou vakcíny. Patnáctiletý interval znamená, že mezi oběma daty (poslední a nynější vakcinace) není doba delší než 15×365 dní. Očkovat se sice může již po deseti letech od poslední vakcinace, ale je to zbytečné. U osob nad 60 let věku se pak znovu přeočkovává po deseti letech.

Lékař by měl vědět, že účinnost vakcíny může být nespolehlivá u osob s onemocněním imunitního systému nebo u osob, které prodělávají imunosupresivní terapii. To se týká například léčby kortikoidy, cytostatiky nebo vlivem některých chorob. Pokud se tito pacienti poraní, musí se jim současně s očkováním podat antitetanický humánní imunoglobulin," dodává profesor Beran.

Jiná situace ovšem nastane, jestliže nevíme, kdy jsme byli naposled očkováni, nemáme očkovací průkaz a tento údaj není ani v naší zdravotní dokumentaci. Nic však není ztraceno. Podle rozboru krve se dá zjistit, zda přeočkování potřebujeme nebo zda zatím ještě není třeba.

Pozn.Vyhláška se musí dodržovat
Informace o očkování a přeočkování proti tetanu je sice jasná, ale stále existuje řada zdravotnických pracovníků, kteří se dopouštějí omylů nebo přímo poškozují pacienta a přeočkovávají jinak, než je uvedeno ve vyhlášce 439/2000 Sb., (platí již od ledna 2001) a podle její novelizace (vyhláška 30/2004, platná od 01/02/2004) konkrétně dle paragrafu 4, odstavec 3 a 4 a podle paragrafu 14.

Nejdůležitější informace pro laiky i odborníky: nově se proti tetanu přeočkovává po 10-15 letech jen jednou dávkou vakcíny. K dopravním a sportovním úrazům dochází velmi často. Je proto dobré vědět, jak jsme na tom s očkováním proti tetanu.

A tady odkud čerpáno :-D :
http://www.rozalio.cz/index.php?…
Tak pa a zatím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
3.8.10 17:40

Souhlas, rozptyl pro přeočkování je velký, takže bych to v těhotenství neřešila a šla až pak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
3.8.10 17:46

Taky jsem se měla jít očkovat, po 15ti letech asi ve 4 měsíci těhu. Nebylo mi to doporučeno, prý až se přestane kojit. Takže určitě nestresuj a na tetanus si ještě počkej :palec: .
Jinak mi dr řekl, že pro jistotu mám dávat pozor na svoje poranění, mám si je čistit a tak..Prostě více dbát, abych náhodou tetanus nedostala. Ale to možná proto, že to bylo na té vrchní hranici očkování - 15 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14771
3.8.10 17:55

tak já ji mám taky propadlou,naposled v 1997,a taky mi bylo řečeno až přestanu kojit,a já za tu dobu stihla dvě těhu a ještě kojím,takže to budu řešit až pak.ale teda pokud to budou tři injekce tak mě trefí,si pamatuju jak z tetanovky bolí prdel :-? :roll: tak se mám teda na co těšit :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
3.8.10 18:05

Tetanus se dá chytit pouze z půdy - když si poraníš kůži a zrovna se budeš vrtat v hlíně, kde zrovna bude ta bakterie. Mezi lidmi ani zvířaty se nepřenáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
772
3.8.10 18:09

V těhotenství na tetanovku určitě ne.Já jsem to měla plánované-když jsme se rozhodli,že budeme mít druhé dítě stavila jsem se u obvodního,kdy že bych měla dostat tetanovku,že ta doba na kterou plánujem druhé těhu je asi zrovna doba kdy bych měla být přeočkovaná.A bylo to tak!A tak jsem ji dostala o necelý rok dříve,abych měla těhu a kojení bez očkování :-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4618
3.8.10 18:11

Taky tak, mam prijit hned, jak prestanu kojit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
3.8.10 19:02
Beruska12 píše:
Tři dávky? 8-o Při jedné návštěvě obvodní? Tak to si užiju :mrgreen: A ještě dotaz - nedává se to do zadku, že ne? :lol: :nevim:

Ty tři dávky nebyly najednou, ale bylo to už asi 15 let od poslední dávky, takže to bylo potřeba přeočkovat. Tuším po měsíci a po půl roce. Už si to nějak nevybavuju.
Píchá se do zadku. To vím určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky