Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potoky slz, strach a trápení.. hodiny a hodiny v ordinacích.. a nekonečné čekání. Takhle pro některé z nás vypadá cesta k mateřství.. Až se jednoho dne stane zázrak a na testu jsou //. Neskutečná radost a pocit štěstí, která se ale změní v další strach, obavy a ještě neskutečně delší čekání. Pojďme si povědět naše cesty a ukrátit čekání, přeci jen vnímáme to jinak než klasické těhule. Jste doma? Cvičíte? Strachujete se či radujete?
Antikoncepce vysazena v 25 hned po svatbě. Ještě teď si pamatuji euforii z nechráněného sexu s tím, že by z něj mohlo být miminko. Teď je mi 30.. pět let snažení.. z toho téměř dva roky v CAR. Na blázinec zralá tak někde v době nástupu do CAR. Nespočetně IUI, klasické IVF s hyperstimulákem a rovnou ET, menses do 7 dní, pár měsíců na to KET 2embyrí, do 14ti dní menses. Rána jako z děla, ztracená naděje, zanevření na CAR. Tři měsíce akupunktura.. vyhozené peníze. Přihlášení na mojžíšovou a 3/4 roku pravidelných rehabilitací než jsem se odhodlala k dalšímu kroku v CAR. Nejdřív IUI, pak pokus o nativ, ale folikul prasknul před OPU, další IUI, pak samoplátcovská minimálka - v polovině stimulace stopnutá pro nereakci a pozvánka na další měsíc. Mnou vydupaný UTZ za 4 dny a heleme se krásný jeden folikl bez hormonů. OPU bez narkózy, trochu nezralé vajíčko, dozrálo, oplodnilo se a dostalo se 5tý den do hatchujicí blastocysty. Zavedeno.. 9tý den závratě a mdloby.. 11tý den od ET první testování a slabá čárka.. žádný duch, ale čárka. Bože to snad ani není možné!! Poprvé v životě!! 13tý den už je stejně silná jako kontrolní. Já jsem snad těhotná
Nemůžu tomu uvěřit!! Ultrazvuk až 20tého května.. toho se snad nedočkám. Tak a to jsem já v kostce.. šťastná, vyděšená nespavá s nízkým tlakem a závratěma.. přející si aby už i my měli to štěstí a dospěli do zdárného konce s miminkem v náručí.
Ahojky, já byla na KET 28.4. a mám krásné // čárky
. Mám strašně velkou radost, ale zároveň se i bojím, aby bylo srdíčko, aby bylo vše v pořádku, aby…
Na kontrolu ultrazvukem jdu 24.5., poslední ms jsem měla 8.4. Takže doufám, že srdíčko bude
.
Jinak, chodím do práce a dělám vše jako normálně. Byla jsem doma pouze v den KET a pak den po, pak byl víkend, takže jsem si odpočinula. Jinak jsem dělala vše, vařila, chodila na procházky, jezdila autem. Dokonce v den KET jsem odpoledne jela na náš baráček, měli jsme schůzku s paní designerkou. Brala jsem to tak, že to nevyležíš, že pokud to má vyjít, vyjde to i tak a vyšlo. Čárky jsou krásné a příznaky začínají, dnes mi bylo pěkně na
celý den.
Jak to máš ty? Už jsi byla na kontrole? Chodíš do práce?
@BonaDea píše:
Moc moc drzim pesti! Vim, co prozivas!At vse dobre dopadne
![]()
Diky moc! Jsi na tom podobne?
@fragollinna Jéé já byla na ET 25.dubna
ms 4.dubna.. To jsme fakt kousek od sebe
Já si myslím, že na té první kontrole ještě srdíčko nebude.. je to hrozně brzy. Pro mě je strašák snad všechno.. mimoděložní.. zamlklý apod.. ale naštěstí jsem dostatečně silná, abych o tom nečetla žádný diskuze
Snažím se si říkat, že už je to dané a nic s tím neudělám. Taky chodím do práce.. jen teda vůbec necvičím, což mi trochu vadí, ale chci raději počkat na první kontrolu. Pak bych ráda naskočila na jógo a plavání. Z příznaků jen trochu závratě způsobené nízkým tlakem a začínám pomalu a jistě cítit prsa
A trochu nálady
Jednu chvíli bych to nejraději vykřičela do celýho světa a druhou si říkám, že ani já bych tomu raději ještě neměla moc věřit.. takových let zklamání.. Kampak jsi chodila do CAR?
@Ploutvik to jsme opravdu kousek od sebe
. Já si myslím, že by mohlo už srdíčko být, těhotenství se počítá od poslední menstruace a srdíčko se objevuje už kolem 6. tt.
Naprosto chápu, bojím se mimoděložního a tak. Vždy, když mě bolívá v podbřišku, tak si říkám, snad je vše v pořádku
.
Prsa necítím vůbec, ale nevolnosti. Dnes zůstávám i doma na sick day, je mi fakt blivno. Doufala jsem, že tento příznak se mi teda vyhne
.
Chodila jsem do CARu Apolinář, kam ty? Jsi z Prahy? Nad nějakým cvičením také přemýšlím, plavání bych chtěla a jóga je super, jen nevím, jakou zvolit.
Musíme tomu věřit, máme // čárky, příznaky, já věřím, že bude vše v pořádku a za pár měsíců už budeme mít miminko
.
@Ploutvik prvni dceru mame z Ket po 3 letech snazeni. Tech petipetii a vseho okolo…IUI, IVF a KETy bylo to hrozne. Pak dlouhych 5 let snazeni se. IVF, KETy, po jednom po dvou embryich. Bylinky, regrese, vse mozne i nemozne… a pak jsme to vzdali a zacali se smirovat s jedinackem. Zmenila jsem praci, odjeli jsme na dovcu a ja otehotnela. Za sest tydnu cekame narozeni dvojcatek
@fragollinna No tak jestli bude srdíčko, tak to bude nejvíc super na světě
To je skvělý jak je člověk rád za to, že je mu blbě
Že si může aspoň říkat, že vše jde tak jak má
Chodila jsem do Pronatalu v Praze, ale chtěla jsem odejít. Dokonce jsem po té nepodařené stimulaci objednala do Gennetu
A ono nakonec tohle
Mě terapeutka říkala, že jakákoliv jóga je v pohodě, jen je třeba se vyvarovat cviků jako stojka a svíčka a informovat lektorku. Já jsem právě před ET chodia 5× týdně do posilovny, což mě drželo nad vodou, ale i když mi to hrozně chybí, tak se prostě bojím. S bazénem zase všude holky hrozně děsí s infekcema a tak, takže to chci probrat s Dr. ale vážně bych plavala ráda. Je to super na protažení i kondičku.. jen v Praze najít pořádný kontrolovaný bazén. Prý pár měsíců budeme mít miminko.. to jsi hezky řekla.. tak neuvěřitelné to je a přitom je to pravda ![]()
@Anonymní píše:
@Ploutvik prvni dceru mame z Ket po 3 letech snazeni. Tech petipetii a vseho okolo…IUI, IVF a KETy bylo to hrozne. Pak dlouhych 5 let snazeni se. IVF, KETy, po jednom po dvou embryich. Bylinky, regrese, vse mozne i nemozne… a pak jsme to vzdali a zacali se smirovat s jedinackem. Zmenila jsem praci, odjeli jsme na dovcu a ja otehotnela. Za sest tydnu cekame narozeni dvojcatek
Ahoj, je super, že to takhle někomu vyjde.. a vy po těch letech si to strašně zasloužíte! Ale upřímně, já si nedovedu představit, že bych se někdy smířila s tím, že dítě mít nebudu. Takže já ať se zaměřila na cokoliv, změnila životní styl.. přestala se stresovat prací a nalhávala si jak to teď neřeším, tak podvědomě to pořád bylo o tom, že nejsem úplná.. Snad už mi jen chybělo pořídit si psa, ale na to já naštěstí moc nejsem.. K dvojčátkům moc moc gratuluji a zvládněte to!! Čekáte jednovajky nebo dvojvajky?
Ahoj holky, přidám se k vám protoze z každého příběhu vidím kus toho meho. My se s manželem snažili o miminko 6 let a po par vysetrenich nam zjistili příčinu… Manza hodně spatny spermiogram a tak nam v car řekli ze jediná cesta k miminku je Ivf tak jsme to obreceli a šli do toho. 19. Dubna nam v Brne zavedli jedno nejsilnější embryjko a začali poradny nervy a po 8. dnech jsem to nevydržela a zkusila test no a byly tam //
Porad tomu nejak nemuzeme uvěřit a ten strach je porad, tak se ani nedokážu jen radovat ale porad premyslime aby to bylo vse vporadku atd. Je mi často špatne a prsa uz mam jako balony ale tohle mi aspon dává tu „jistotu“ ze se miminko za vrtava
Jsem rada ze nejsem sama co prožívá tohle vsechno k vysnenemu miminku. Přeji vám všem aby jsme v tom lednu vsechny držely ty nase drobečky. ![]()
@Ploutvik je pravda, že bazén je na infekce pitomej, ale když to člověk nezkusí, tak nezjistí, jestli na to bude trpět. Plavání mám moc ráda, člověk se u toho fakt uvolní. Já chodívala plavat na Šutku na Praze 8, tam je pěkný bazén a když se jde ráno, tak je tam minimum lidí. Otevřeno mají snad od 6:30 a já chodívala na 7:00, max. 7:15 a plavalo nás tam celkem max. 20 lidí.
@Michell mesany ahojky, hodně se v tvém příspěvku potkávám. Snažili jsme se tedy 4 roky, ale manžel také špatné spermio, nejdřív byl výsledek úplně tragický, to byl šok. Manžel začal aktivně bylinky, urologii a zlepšilo se to, že jsme mohli některé dobré zamrazit a použít je
. Špatně mi je taky, koupila jsem si v lékárně COCCULINE, to je homeopatikum, které v těhu můžeš a vzala jsem si první dvě tabletky a cítím citelnou úlevu. Zkus to, třeba to pomůže
.
Do jakého CARu jsi chodila?
Fragollina dekuji za radu. No určitě zkusim. Byli jsme v Repromede, teda cenově je to síla ale vysledky maji opravdu dobre a zatim to vypada, ze jsme se rozhodli dobre. A kdepak jsi byla ty a kdy? Premyslis o nějakém cvičeni? ![]()
@Michell mesany My chodili do Apolináře a super, byla jsem spokojená. Super lékaři, hlavně vedoucí lékař As. Řežábek je opravdu kapacita v tomto oboru, empatické sestřičky, vždy milé, usměvavé a takové podporující. Zbytečně netahali z lidí peníze jako v soukromém CAR. Takže za mě Apolinář super
.
Nad cvíčením přemýšlím, co ty? Kam bys chtěla chodit cvičit a na co? ![]()
Juuu tak to mas super. No měla jsem za to, ze nam dokáži pomoct jen v car. No začala jsem vse procitat az uz jsme byli v Repromede tak uz jsme zůstali. Ale pravda je, ze jsem slyšela skvěle vysledky z Apolinare. No prave ze se tak bojim aby vse bylo vporadku ze se cvičit bojim ale chtela bych zacit. Treba aspon jógu nebo neco ![]()