Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
pro mě nejhorší v mhd je odolat „nenápadnému“ rýpání a pokašlávání apod.od postarších lidí - vžydcyk ale sedí i někdo stejně starej jako já a ještě chlap, takže těhotnej asi nebude
ale mě bývá i teď v mhd prostě šíleně blivno, takže vyloženě trpím a pokud bych měla někomu něco říct, tak ho stopro pozvracím. a s už rýsujícím se pupkem tahám min.batoh, ale obvykle ještě jednu až dvě tašky a všichni se musíme nasáčkovat na jednu sedačku, žaludek musí necestovat, musím vypadat dost „zaměstnaně“, abych zrakem ani náznakem nezamířila k důchodcům a ještě ideálně přemýšlet, co všechno si musím oběhat kvůli rodičáku. no parádní zážitek. naštěstí mi to gyndr.zatrhla častějc jak 3× týdně, jinak bych tohle absolvovala každej všední den tam a zpět, jendna cesta hodnu a čtvrt (až půl) až do konce 7.měsíce ![]()
a pak že když jste zdraví je těhotenství radost ![]()
Tak to já se v těhotenství naopak na všechny tyhle „nenápadné“ rýpaly usmívala jak měsíček na hnoji… a nikdy si o puštění nikdo přímo neřekl a já si vychutnávala jejich kafrání ![]()
U nás naštěstí jsou všechny troleje i busy nízkopodlažní,ale i když někteří důchodci vidí že mám golfáč a pupek,stejně se rvou vpřed,abych je potom objížděla.Jinak mne naštěstí většinou někdo pustil a teda i do nízkopodlažního se u nás často chlapi ptají,zdy nechci pomoct,to je milé.a pokud jsem jela v prvním těhu a nikdo mne nepustil,prostě jsem si řekla,ale jsem úča a tak tohle mám v krvi:-)
Já sice nejsem těhotná, ale se zážitkama z MHD se přidám. Možná mě za názor ukamenujete, ale principiálně nepouštím sednout nerudný důchodce či nerudný lidi, co se toho dožadují. Mají vyhrazený místa, na který si nikdy nesedám. POuštím sednout lidi, kteří to potřebují a nedožadují se toho. Ty moc ráda pustím.
A můj důvod? Jednou mě takovejhle nrudnej důchodce co si děsně spěchal sednout do poloprázdný tramvaje srazil schválně ze schodů nebo když jsem měla vyvrknutej kotník, tak se jedna maminka děsně nevychovaných asi pětiletých dětí dožadovala sednutí zrovna na to moje místo a když jsem jí řekla, že ne, tak mě na celou tramvaj seřvala…
Nečetla jsem reakce, ale…v těhotenství mě vypekly většinou mladé slečny a postarší pánové. Ale málokdy, většinou mě pustili sednout a za to jim, samozřejmě, patřil hlasitý dík. Spíš mi přijde momentálně úsměvné chování občanů, když cestuji s kočárkem…kolikrát mi pomůžou a chovají se slušně, ale někdy odvrátí tvář, když nastoupím s kočárem a nehodlají přesednout z místa pro kočárky. A to nejezdím ve špičkách, takže místo jinde je…Nejšílenější ovšem byl jeden autobusák, který projel kruháč tak rychle, že jsem měla co dělat, abych udržela sebe, natož kočár…kdybych se nedržela pevně tyče a se zaťatými zuby nedržela kočár, tak snad malá nepřežije… ![]()
Tak v prvnim tehu me pustili tak 3× a sois starsi, nebylo moc videt, ted to videt je a pousti me ruzne skupiny, velmi casto nikdo. Nejhorsi je, ze kdyz sedim, mam pred sebou batoh takze videt nic neni a ty pohledy, ze bych mohla nekoho pustit sou desny. S kocarkem cekam na nizkopodlazaky, protoze hned pri orvni jizde mi chlapik kolem 40 odmitl pomoci a pak mi pomahala jina mamina.
Bohuzel me jednou ridic s nizkopodlazaku vyhodil, ze uz tam ma tri kocarky a jinej vjel do zatacky tak prudce, ze se mi prevrhl kocar, nastesti jsem ho asi 10 cm bad zemi zachytila a po zbytek jizdy krecovite drzela.
Ale jednou se mi stalo, ze v buse pustil ridic nahravku, uvolnete vyhrazene misto pro kocarek. Skoda, ze to nedelaji automaticky, kdyz vidi, ze je problem.
@Sarik12 píše:
Ale jednou se mi stalo, ze v buse pustil ridic nahravku, uvolnete vyhrazene misto pro kocarek. Skoda, ze to nedelaji automaticky, kdyz vidi, ze je problem.
U nás to ve špičce pouští celkem často. Ale s některými chytrolíny nehne ani to. Takže já pak říkám „S dovolením“, nejdřív normálním hlasem, pak zvyšuju. Zabírá to velmi účinně, arogantní slušnost mě ještě nikdy nezklamala ![]()
@Sarik12 jakýkoliv řidič tě má právo nepustit…tedy spíš povinnost nepustit, pokud už má plnou kapacitu…to tři kočárky jsou. A mně jednou řidič stejnou nahrávku taky pustil…v autobuse, kde byli cca 3 lidi ![]()
To je jasny, ze se necpu, kdyz je plno. Tady teda uz tri kocarky byli a ja sla jako ctvrtej, bezne se u nas takto cestuje, ctvrty vadi ve derich, ale pokud neni plnej bus tak vystup a nastup se da i dalsima dverma. Kromtoho dalsi zastavka tesco, kde dve maminy hlasili vystup.
Paradox byl, ze tobyl dlouhy bus a tak me poslal dozadu, tam mi uz ovsem musel nejaky pan pomahat a misto je tam pro dva kocarky, ktere uz tam byli, takze ve finale sem stejne stala mezi dverma, akorat delsi dobu, pac tam dalsi zastavku nikdo nevystupoval. A slova ridice, ze si mam pockat na dalsi by znamenalo cekat hodinu (na nizkopodlazak) a stejne nemam jistotu, ze se vejdu.
Já teda nevím, asi mám štěstí, ale mě v těhotenství pouštěli lidi sednout sami a teď s kočárem se tak v 90ti procentech případech taky lidi nabízejí sami.. Občas, když dobíhám, tak na někoho houknu dovnitř a nikdy nikdo nedělal, že mě nevidí… Dokonce mi už několikrát do vysoký tramvaje na konečný pomohl sám řidič (Praha - Bílá Hora
)
Holky když to tu čtu tka je to fakt hnus…já teda vždy pouštěla starý a těhotný a nemuseli si říkat prostě automaticky jsem je pozvala na sovje místo a zvedla se,by mě hanba fackovala
jako těhule ani jako máma jsem busem nejela bylo mi zle ,potřebovala jsem věčně na záchod a s dětma jsem si prostě netroufla..
Holky, zlobte se jak chcete, ale já v buse nepouštim nikdy, když je někde jiný prázdný místo…někdy jindy taky nepouštim jelikož mi bejvá dost často špatně od žaludku, tak kdybych stála a cloumalo to tam se mnou, tak asi někoho pozvracim (a to nejsem těhotná, ale prostě to tak mám), lidi okolo to na mě nepoznaj, ale co mám dělat. Navíc s sebou vždycky tahám těžký tašky, takže ještě lepší.
Jednou jsem takhle jela a stála a skoro sem se tam v půlce cesty (po cca 15km) složila v narvaným autobuse, nezbylo mi nic jinýho než říct slečně, u který jsem stála jestli by mě nepustila sednout, naštěstí byla hodná.Já bych tam fakt jinak asi omdlela. Takže musíte to brát taky tak, že i těm který sedí, nemusí bejt fakt moc dobře a potřebujou sedět, proto nepouští (je mi 21).
Tak já si fakt tohle poslední těhu nemůžu stěžovat, sednout mně lidi pouštěli sami. Asi to taky bylo tím, že bylo léto a bylo to na mně víc vidět. S Luckou jsem byla těhotná v zimě, tak to pod kabátem nebylo moc vidět. Navíc teď se mi ani špatně nedělalo, takže celkem pohoda. A teď s kočárem je to taky v pohodě, ještě mi nikdo pomoct neodmítnul. Ono taky dost záleží, jak se člověk tváří, já jdu vždycky mile, s úsměvem a ještě mi nikdo neodmítnul. A je pravda, že u Lucky prchali spíš před mým kočárem než přede mnou
, bo vypadal jak obojživelnej vůz a taky tak vážil. Teď mám o dost lehčí kočárek a je to o 100% lepší. Taky si většinou teda vybírám nízkopodlažky, naštěstí jich tu jezdí celkem dost a v metru si poradím sama. Ale když jsme dřív bydleli na Barrandově, tak ty tramvaje byl teda dost děs, hlavně na konečný už většinou nikdo nevystupoval a řidiči na mně kašlali, takže jsem se naučila s tím tankem ty schody z tramvaje sjíždět.
Když si na to dneska vzpomenu, tak už bych to asi nedělala, docela to bylo riskantní. Jenže to bych asi nevystoupila
.
@svecovaveru Tak když je jinde prázdný místo, tak nepouštím taky, nevidím důvod… a s tím jak píšeš, že ti bývá zle, to znám, mám problémy s tlakem i jako netěhotná a občas jsem si taky musela říct o puštění - no a občas mě někdo pustil sám od sebe, když viděl, jak jsem z ničeho nic zezelenala ![]()
@svecovaveru já tě chápu, mám to vpodstatě stejně, je mi blbě v buse, trolejbuse, autě i jako netěhu a to hned po pár metrech. ale jako těhu už nezvládám ani po pěti minutách v šalině. no krize…a ještě mě do ramen dloubou babky hůlkama - asi si dloubnout do dvoumetrovýho puberťáka (mužského pohlaví) netroufnou. když jsou moc neodbytný, tak je teda pustím a stoupnu si tak, aby byl pupek co nejvíc vidět a ještě si ho „chráním“ před okolím ručně a to jsou pak taky dobrý pohledy ![]()
ale běžně se mi stává, že mě někdo vrazí loket do bříška místo aby normálně řekl zdovolením nebo prostě počkal, až bude možný uhnout a to mi vadí teda absolutně nejvíc. z takových lidí se mi chce brečet ![]()
uvidíme, co se změní, až si budu muset sedat. zatím jsem sice už pěkně zakulacená, ale postát přinejhorším vydržím. blbý je, že já jezdím vždycky v té nejhorší špičce a těma nejnarvanějšíma spojema. a těma stejnýma budu za rok jezdit s kočárem nebo šátkem s půlročákem. to bude ještě adrenalinových a nezapomenutelných zážitků
![]()