tehotenstvi v zahranici

5
8.1.08 18:25

tehotenstvi v zahranici

Ahoj, rada bych se zeptala, jestli je tu nejaka budouci maminka, ktera zije v cizine, ale chysta se porodit v Cesku? Na pojistovne mi delaji problemy se zdravotnim pojistenim, tak jestli by jste mi mohl nekdo poradit, jak se to da vyridit. Predem moc dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2346
8.1.08 19:56

Nechapu, jake Ti mohou delat problemy. Mas na mysli ceskou zdr. pojistovnu? Na pojisteni mas ze zakona pravo, pokud mas v CR trvale bydliste a to, co Ti nejaka pani na pojistovne vyklada, nema nejmensi oporu v zakone. Takze se nedej, mas na to pravo, ale pouze za predpokladu, ze mas v CR trvale bydliste a ze Ti bud zamestnavatel nebo Ty sama platis zdr. pojisteni. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
9.1.08 14:37

Ja myslim, ze je to trosku jinak. Pokud zijes dlouhodobe v cizine, predpokladam, ze ses odhlasila ze zdravotniho pojisteni v Cechach a platis si pojisteni v cizine. Pokud ses v Cechach odhlasila, musis si vsechna osetreni hradit hotove a nebo se znovu prihlasit. Podle zakona platis pojisteni tam, kde pracujes, zamestnavatel ti to strhava z platu. V Cechach si muzes pojisteni platit sama jako samoplatce a pak ti samozrejme budou placeny vykony tak jako kazdemu pojistenci. Moje kamaradka byla tehotna v Anglii, ale platila si i pojisteni v Cechach a na vsechny kontroly jezdila domu. Tenhle postup je tusim protizakonny, ale co vim, nekdo to tak dela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
9.1.08 14:42

A jeste k Linde. Nevim, jak je to s tehotnyma, mozna je to jinak, ale nemyslim, ze na pojisteni mas ze zakona pravo. Ja pracuju ctvrty rok v zahranici, trvale bydliste mam v Cechach a na pojisteni pravo nemam. Protoze jsem odjizdela z Cech na dlouho, musela jsem se odhlasit z pojisteni a tady mi ho z platu strhava zamestnavatel, funguje to stejne jako v Cechach. V Cechach nemuzu byt pojistena, jestlize jsem pojistena v cizine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
9.1.08 17:40

Tak dekuju za odpovedi, je to presne tak jak jsi psala Mandarinko. Jelikoz jsem uz v cizine delsi dobu, musela jsem se z ceske pojistovny odhlasit. A momentalne mam pojisteni tady v Italii. Rodice se mi prave na ceske pojistovne ptali, na co bych tak mela narok, kdybych chtela rodit v cesku a pry ze na nic. Za absolutne vsechno bych si musela platit. Ptali jsme se i na to dvoji pojisteni, ze bych si ho jako sama platila v cesku, jenze to pry zas neni mozne. Jak jsi psala, je to protizakonne a jsou z toho pry celkem velke sankce,jak nam tvrdili. Jedina moznost pry je, odhlasit se z italskeho pojisteni a na dobu porodu se znovu prihlasit do Cech. Tak nevim. Myslela jsem, ze by to slo nejak zaridit, protoze na internetu jsem cetla o spouste maminkach, ktere zijou v cizine, ale rodili v cesku. Prislo mi divne, ze by si to vsechno platily samy. No nic, tak dekuju a snad se to nejak vyresi jeste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
10.1.08 14:00

No, nevim nevim, protoze mam kamaradku v US, je pojistena tam a take v CR. V CR to ma udelano tak, ze je prakticky zena v domacnosti a do veku 7 let jejiho nejml. ditete ji pojisteni plati stat. Ma to naprosto legalni cestou a ja chystam to same, az budu mit cesky rodny list pro sve dite. Nahlasim na pojistovnu jak sve dite, tak sebe. Mozna u nas to tak jde, ze nejsme EU (ackoliv ziju v Nemecku, tak nemecky system se me netyka, spadam po USA i se zdr. pojistenim), kdo vi… Ale brzy to pro me bude aktualni, tak povim, jak to bylo. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
10.1.08 14:02

No, nevim nevim, protoze mam kamaradku v US, je pojistena tam a take v CR. V CR to ma udelano tak, ze je prakticky zena v domacnosti a do veku 7 let jejiho nejml. ditete ji pojisteni plati stat. Ma to naprosto legalni cestou a ja chystam to same, az budu mit cesky rodny list pro sve dite. Nahlasim na pojistovnu jak sve dite, tak sebe. Mozna u nas to tak jde, ze nejsme EU (ackoliv ziju v Nemecku, tak nemecky system se me netyka, spadam po USA i se zdr. pojistenim), kdo vi… Ale brzy to pro me bude aktualni, tak povim, jak to bylo. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
10.1.08 15:06

Ahoj, tak to uz asi moc neporadim. Vim, ze moje kamaradka to tak delala. Rodila nakonec v Anglii, ale cele tehotenstvi jezdila na kontroly do Cech a sama si platila pojisteni jako samoplatce. Mozna bych zkusila jinou pojistovnu a nikomu nerikala, ze vlastne zijes v cizine. Ja kdyz jsem delala na zivnostak, taky jsem si kazdy mesic platila zdravotni pojisteni jako samoplatce, bylo to tehdy asi 1000 korun, ale je to uz 4 roky zpatky. V podstate by to melo jit, pokud se te urednice nebudou ptat, co a jak. Muzes jim treba tvrdit, ze jsi osoba samostatne vydelecne cinna. Ale zalezi, jestli chces riskovat, ze se na to prijde. Tak hodne stesti ve vyrizovani!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí