Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, rada bych se zeptala, jestli je tu nejaka budouci maminka, ktera zije v cizine, ale chysta se porodit v Cesku? Na pojistovne mi delaji problemy se zdravotnim pojistenim, tak jestli by jste mi mohl nekdo poradit, jak se to da vyridit. Predem moc dekuju
Nechapu, jake Ti mohou delat problemy. Mas na mysli ceskou zdr. pojistovnu? Na pojisteni mas ze zakona pravo, pokud mas v CR trvale bydliste a to, co Ti nejaka pani na pojistovne vyklada, nema nejmensi oporu v zakone. Takze se nedej, mas na to pravo, ale pouze za predpokladu, ze mas v CR trvale bydliste a ze Ti bud zamestnavatel nebo Ty sama platis zdr. pojisteni. Linda
Ja myslim, ze je to trosku jinak. Pokud zijes dlouhodobe v cizine, predpokladam, ze ses odhlasila ze zdravotniho pojisteni v Cechach a platis si pojisteni v cizine. Pokud ses v Cechach odhlasila, musis si vsechna osetreni hradit hotove a nebo se znovu prihlasit. Podle zakona platis pojisteni tam, kde pracujes, zamestnavatel ti to strhava z platu. V Cechach si muzes pojisteni platit sama jako samoplatce a pak ti samozrejme budou placeny vykony tak jako kazdemu pojistenci. Moje kamaradka byla tehotna v Anglii, ale platila si i pojisteni v Cechach a na vsechny kontroly jezdila domu. Tenhle postup je tusim protizakonny, ale co vim, nekdo to tak dela.
A jeste k Linde. Nevim, jak je to s tehotnyma, mozna je to jinak, ale nemyslim, ze na pojisteni mas ze zakona pravo. Ja pracuju ctvrty rok v zahranici, trvale bydliste mam v Cechach a na pojisteni pravo nemam. Protoze jsem odjizdela z Cech na dlouho, musela jsem se odhlasit z pojisteni a tady mi ho z platu strhava zamestnavatel, funguje to stejne jako v Cechach. V Cechach nemuzu byt pojistena, jestlize jsem pojistena v cizine.
Tak dekuju za odpovedi, je to presne tak jak jsi psala Mandarinko. Jelikoz jsem uz v cizine delsi dobu, musela jsem se z ceske pojistovny odhlasit. A momentalne mam pojisteni tady v Italii. Rodice se mi prave na ceske pojistovne ptali, na co bych tak mela narok, kdybych chtela rodit v cesku a pry ze na nic. Za absolutne vsechno bych si musela platit. Ptali jsme se i na to dvoji pojisteni, ze bych si ho jako sama platila v cesku, jenze to pry zas neni mozne. Jak jsi psala, je to protizakonne a jsou z toho pry celkem velke sankce,jak nam tvrdili. Jedina moznost pry je, odhlasit se z italskeho pojisteni a na dobu porodu se znovu prihlasit do Cech. Tak nevim. Myslela jsem, ze by to slo nejak zaridit, protoze na internetu jsem cetla o spouste maminkach, ktere zijou v cizine, ale rodili v cesku. Prislo mi divne, ze by si to vsechno platily samy. No nic, tak dekuju a snad se to nejak vyresi jeste.
No, nevim nevim, protoze mam kamaradku v US, je pojistena tam a take v CR. V CR to ma udelano tak, ze je prakticky zena v domacnosti a do veku 7 let jejiho nejml. ditete ji pojisteni plati stat. Ma to naprosto legalni cestou a ja chystam to same, az budu mit cesky rodny list pro sve dite. Nahlasim na pojistovnu jak sve dite, tak sebe. Mozna u nas to tak jde, ze nejsme EU (ackoliv ziju v Nemecku, tak nemecky system se me netyka, spadam po USA i se zdr. pojistenim), kdo vi… Ale brzy to pro me bude aktualni, tak povim, jak to bylo. Linda
No, nevim nevim, protoze mam kamaradku v US, je pojistena tam a take v CR. V CR to ma udelano tak, ze je prakticky zena v domacnosti a do veku 7 let jejiho nejml. ditete ji pojisteni plati stat. Ma to naprosto legalni cestou a ja chystam to same, az budu mit cesky rodny list pro sve dite. Nahlasim na pojistovnu jak sve dite, tak sebe. Mozna u nas to tak jde, ze nejsme EU (ackoliv ziju v Nemecku, tak nemecky system se me netyka, spadam po USA i se zdr. pojistenim), kdo vi… Ale brzy to pro me bude aktualni, tak povim, jak to bylo. Linda
Ahoj, tak to uz asi moc neporadim. Vim, ze moje kamaradka to tak delala. Rodila nakonec v Anglii, ale cele tehotenstvi jezdila na kontroly do Cech a sama si platila pojisteni jako samoplatce. Mozna bych zkusila jinou pojistovnu a nikomu nerikala, ze vlastne zijes v cizine. Ja kdyz jsem delala na zivnostak, taky jsem si kazdy mesic platila zdravotni pojisteni jako samoplatce, bylo to tehdy asi 1000 korun, ale je to uz 4 roky zpatky. V podstate by to melo jit, pokud se te urednice nebudou ptat, co a jak. Muzes jim treba tvrdit, ze jsi osoba samostatne vydelecne cinna. Ale zalezi, jestli chces riskovat, ze se na to prijde. Tak hodne stesti ve vyrizovani!