Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, zajímá jak to děláte vy, kdo máte doma kotel na tuhá paliva. Bydlíte v baráku od léta a ta zima mě fakt dostává a to ještě krutá nebyla. Jsem asi antitalent nebo co, ale dělá mi problém zatopit, kotel pokaždé strašně čoudí i když mám vše otevřené a zavřené tak jak má při zatápění být. Mám 1,5 roku starou holčičku, která beze mne ani ránu, takže ji musím do kotelny tahat sebou a jsem těhotná, v 6. měsíci. Snad nemůže ten kouř ublížit mimču, co myslíte? A jak to děláte vy ostatní? Zatopit je boj, protože malá chce být v náručí, hrabe do uhlí atd atd. Je to tlak na nervy, že buď budem mrznout anebo toho nadýchaný až hrůza. Manžel má směny, tak to prostě vždy nevydrží a v noci ještě vstávat fakt nedávám.
@veve.m těhotná jsem to dělala běžně a když se mladý narodil, tak jsem ho prostě frkla do ohrádky nebo postýkly a běžela přiložit nebo ráno zatopit ![]()
Pořiď si na zatápění „pepo“, to je velikej pomocník. Jinak manžel taky směnuje, když má ranní, tak zatápím já, malýho obložím hračkama, klidně i pikslou s piškotama a bordel nebordel běžím zatopit a za 10 minut není co řešit ![]()
@dandysek píše:
Pořiď si na zatápění „pepo“, to je velikej pomocník. Jinak manžel taky směnuje, když má ranní, tak zatápím já, malýho obložím hračkama, klidně i pikslou s piškotama a bordel nebordel běžím zatopit a za 10 minut není co řešit
jenže ona má teď období mamánek, takže jen vezmu za kliku už ječí mama mama a pláče ![]()
@veve.m to znám, synátor je to samý, prostě fakt zabavit a rychle zmizet, půjčím i věc, co normálně na hraní nedávám, jako třeba ovladač od televize, případně do vaničky napustím trošičku vody, aby mohl cákat, holt ho pak převleču a vytřu. A nebo zatápět, až dítko usne.
Zítra mám termín porodu, k tomu 3 děti a chodím zatápět a pak normálně topím. Rok a půl staré dítě bych vůbec neřešila, prostě bych ho dala na bezpečné místo a šla bych.
Dítě nech někde doma zavřené
A nauč se ten grif a budeš za pár minutek doma
Dělám to tak, že do kotle namačkám papír, dost novinového papíru namačkám po jednotlivých listech a udělám vrstvu po celém spodku kotle.. Klidně jedno zatopení/ jedny noviny, na to dám třísky (hodně jemné) a na to dám větší kusy dřeva.. Vždy všechno po celé ploše kotle.. A na vrh ještě dám tak 3-4 lopatky uhlí.. Takže mám vrsty noviny, třísky, dřevo, uhlí - kotel bývá úplně nacpaný
Zavřu horní dvířka a otevřu ty spodní, škrtnu sirkou a zapálím ty noviny dole, když viím, že papír hezky vzplál tak zavřu dvířka a jdu domů.. Nikde nic nekouří - nemá odkud
Přiložit jdu pak po dvou hodinkách jelikož už je tam i uhlí.. Dítě je mezitím samo doma, mám to za pár minutek. Třísky ať ti chystá manžel nebo si je nachystej třeba odpoledne v rámci procházky nebo tak..
@veve.m Já také zatapim s 1,5 starou holčičkou..je pravda nejsem těhotná, ale myslím, že to nevadí..no stejně stim nic moc neudělaš
Mne malá pomáhá nosit prkynka na stipani..a dělá bác bác
Ona se na to těší..je pravda, že vypadá jako kominik, ale nic nenadělám.. ![]()
@veve.m těch deset minut než zatopíš se nezblázní když bude řvát, jí v klidu řekni, že zatopíš, aby bylo teplíčko a že se hned vrátíš, ona to za chvilku pochopí, ty děti blbý nejsou. Já taky musím jít se psem aspoň kolem baráku honem, tak jí frknu do postýlky, obložím hračkama, řeknu, že jdu s pejskem a že hned přijdem, a teď už mi sama zamává a vůbec jí to nevzrušuje, první dva dny hulákala a pak pochopila, že nezdrhnu. A mamánek je teď taky děsnej.
Moc dík za rady, no musím si promluvit s manželem, protože na třísky mi prdí, nanosí akorát dřevo, ale to jsou polena, kterýma zatopit nejde. Snad to nějak vychytám. Krb byl absolutně v pohodě, ale ten kotel je prostě jiný
Kdyz jem byla tehu s 1. mimi, tak jsem chodila ze 3. patra do prizemi zatapet. Nekdy to slo zatopit a jindy jak pises, nejspis malo papiru a taky se to musi nejdriv prorostovat, dat dolu hodne papiru, dost trisek, zapalit, pockat, az to poradne zazhne a pak naskladat trochu drivi a dosypat uhlim. Je to kumst. Kazdopadne jsem v 8. mesici pres bricho nevidela a zkutalela se ze schodu. Pak uz rano zatapel tchan a ja tam sla rychle prilozit kolem 10 (dite jsem tu chvili nechavala rvat za dvermi v byte, bo bych to nedala). Ted mam 2 lete dite a jsem ve 4. mesici, nastesti uz jsou tchanovci v duchodu a dohodli jsme se, ze oni topi dopoledne a manzel odpoledne, tak uz tam nemusim ![]()
@veve.m píše:
jenže ona má teď období mamánek, takže jen vezmu za kliku už ječí mama mama a pláče
no bóže, párkrát bude chvíli řvát no - kdybych měla do kotelny vláčet tři smráďata, tak se tam můžu rovnou odstěhovat… ono každý kotel je trochu specifický, chtělo by to spíš očíhnout, jak to dělá partner. Píše ta, která nedávno kotlem málem vyhodila barák do povětří a ještě jí vytekla expanzka na hlavu ![]()
@veve.m píše:
jenže ona má teď období mamánek, takže jen vezmu za kliku už ječí mama mama a pláče
můj měl to samé, ale prostě musí vydržet
u nás nešlo ho tahat do sklepa /bylo to nebezpečné/.. takže poklusem ![]()
@Koblížek21 no konečně tady čtu příspěvek od nějaké maminky, která taky prostě musí se psem. Já jsem u nás v okolí považovaná za nejhorší matku, že si dovolím jít se psem, když mi syn na chvilku zaspí. ![]()