Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Děkuji za podporu. No fyzičku myslím, že mám lepší než dobrou, stále se hýbu a makám na sobě, tak snad se to do pátého měsíce neztratí. To počasí by mě asi mrzelo, kdyby bylo takové, jak píšeš „janiczka82“. Ale i na to musím být připravená, vitamínky, čajíčky sebou., Máte nějaké doporučení, co sebou?
S tím kolem, to ti věřím, to asi moc lidí nezkousne
, ale já také jezdím na kole, takže uvidím, co mi na to řekne okolí, hihi. Zatím to nikdo neví a dokud to na mě neuvidí, nikomu říkat nebudu.
Myslim že jako každá těhule si musíš odpovědět sama na pár otázek
když se něco stane-krvácení atd.. je tam v blízkosti dobrá nemocnice?
když budeš unavená mužeš jen ležet?
pokud nebudeš pojištěná máš na to zaplatit výdaje za hospitalizaci?¨
je pro tebe ten výlet tak duležitý že bys nelitovala kdyby se něco stalo?
myslim si že taková dovolená pro těhotné v žádném případě není
Mě osobně bylo ve vyšších nadmořských výškách dost zle a to sem jen ležela nebo plavala v bazénu
A co na to tatínek od mimi, ten jede taky? já nevím jestli bych jela.. to fakt záleží jak se cítíš a jestli jsi zvyklá.. ale zas je nejbezpečnější cestovat ve druhém trimestru, to jo ![]()
S krvacením to taky není sranda, já jsem začela jen tak zničehonic krvácet jedno odpoledne na přelomu pátého a šestého měsíce, okamžitě jsem musela do nemocnice a ikdyž mi nic nenašli, tak jsem musela týden ležet.. Je to prostě velké riziko.
No a jak to bude…budete mít základnu z které budete chodit na tůry nebo to všechno potáhnete sebou?
Pokud jsi na tyhle tůry (zátěž) zvyklá, tak bych se toho nebála. Jak říkala Kamča - je důležité vědět, zda budeš mít možnost si během chůze odpočinout, nebo se někam vrátit (kemp, bus) a počkat na ostatní…Není nutné jít všechny tůry nebo musíš?? (myslím, když se jedná o přechod hor).
Raft bych vynechala - tam bych se bála překlopení (vypadnutí) a taky tahat ten raft není to dobrý ořechový.
Dobře se obléknout, mít dobré spaní…
Máš někde odkaz na ten zájezd nebo jste si ho plánovali sami?
No opravdu mi dáváte, chvilku jedu a pak zase ne.
Tady je odkaz na ten zájezd http://www.alpina.cz/…dy/norsko-1d.
Dobré, je, že si můžu program upravit dle sebe, zkrátit, změnit cestu či se jen válet v kempu a nebo si udělat svůj vlastní program.
Musím zaklepat, ale myslím, že těhu bude ok, ani u prvního jsem neměla sebemenší problém. Ale to jsem se jen válela doma a chodila na dlouhé procházky.
No vždy je riziko a nemocnice odhaduji nebude blízko, naopak bych to viděla na vrtulník. Vztahuje se na to pojištění? Mám ho u VZP zadarmo, jako dárce krve, to jsem tedy zvědavá, jestli mě pojistí. Ale švagrová byla v 6.měsící v Alpách na lehkých tůrách a pojistili jí.
Tatínek nejede, hlídá naší dcerku, ani by nejel, tyhle země ho nelákají a tak jsem se vydala sama s kamarády.
V Norsku pod stanem jsem byla. Také jsem jela autobusem tam i zpět. Jela jsem tam na 14 dní a ke konci jsem byla opravdu hodně unavená, a to jsem nebyla těhotná. Ta únava se tam prostě nastřádá a těhotenství ji myslím ještě umocní. Já se sice v 5. měsíci těhotenství cítila docela dobře, ale na tohle bych si asi netroufla. Kdyby se pak něco stalo, strašně bych si to vyčítala.
@Jajulin
Já sama za sebe bych nejela. Jsem docela adrenalinový typ, ale těhotenství mě vyléčilo z riskování.
Projeli jsme dost světa způsobem, jak ty popisuješ a pro mě to bylo i jako netěhotnou dost náročný. Denní režim, strava, klid, pohoda, odpočinek… to všechno tam nebylo.
Na dovolenou si budete moci zajet kdykoliv, ale pak litovat svého rozhodnutí, kdyby se náááhodou něco přihodilo a nebyla po ruce lékařská péče, to podle mě za to dobrodružství nestojí. ![]()
Jakože mám Norsko ráda, tak bych nejela. Ty možné komplikace by mi za to nestály - po dlouhé cestě tě bude všechno bolet, může se ti v horách náhle udělat špatně a co tam s tebou budou dělat?
Já bych teda nejela, první těhotenství jsem měla dost náročný, ač ne rizikový, a kdo ví, jaký bude tohle. A břicho jsem měla v 5m už zřetelný.
Jen nějak nechápu, proč se radši nejedete někam válet na dovču všichni 3, jako rodinka. Bylo by to pro Vás lepší, ne? Takhle solo jet na drahou dovolenou bez dcerky, a manžela, navíc v těhotenství… to by mi fakt neprošlo. ![]()
„Clarkia“ Ve čtvrtém měsíci těh. letíme ještě jako rodinka k moři, ale tohle Norsko mělo být bonus než bude druhé mimi, protože se dvěma už se asi nikam nepodíváme a co si budeme povídat, s dětma bych si na takovýto zájezd netroufla, dokud jim nebude min.10let a druhá věc je, že jako pracující si nebudu moct vzít dovolenou, kdy budu chtít, natož 14dní v kuse v létě a ještě jí zaplatit pro 4lidi.
Dáváte mi, co proto, ještě mám 3týdny na rozmyšlenou, pak už mi strhnou větší storno poplatek. Zatím je za zrušení 200,–. Jen bych musela sehnat za sebe náhradu, aby kámoši nejeli ve špatném počtu 3lidí, ale aby mohli být 2stany po 2lidech.
@Jajulin píše:
No opravdu mi dáváte, chvilku jedu a pak zase ne.
Tady je odkaz na ten zájezd http://www.alpina.cz/…dy/norsko-1d.
Dobré, je, že si můžu program upravit dle sebe, zkrátit, změnit cestu či se jen válet v kempu a nebo si udělat svůj vlastní program.
Tak jsem na to koukla…jela bych hned, ale také jsem těhule ![]()
No dle toho programu je to pohoda!!! čekala jsem to horší. Vynechala bych (nebo jen minimalizovala) jen ty dny, co máte túru a ten raft, zbytek jsou výlety a návštěvy muzeíí.
Nebála bych se. S pojištěním nevím, na to se zeptej, ale Norsko je civilizace ohledně nemocnic, někam dojedete nebo si zavoláš pomoc.
Ja bych asi taky na takovou dovolenou nejela, taky jsem si rikala, ze tehotenstvi neni nemoc, planovala jsem letet do Anglie a celkove mit aktivni tehotenstvi, bylo mi skvele, zadne nevolnosti, atd. Pak ze dne na den krvaceni, hematom a od 3. mesice lezim, ted se biju do hlavy, ze jsem v druhem mesici stehovala, atd. protoze tim se to mohlo zpusobit. Nechci te strasit jen pisi sve zkusenosti.
To je právě ono. Každý má jinou zkušenost.
Ty, které krvácely, ležely v nemocnicích…budou říkat: Nejezdi!
Ty, které to měly v pohodě, budou říkat: Klidně jeď!
![]()
Něco se může stát i tady v ČR. Nebo kdyby se nedejbože něco stalo, máš strach ze zdravotnictví v Norsku? Třeba kdyby to bylo do Albánie, Rumunska a tak…taky bych se bála. Tady v té zemi vím, že zdravotnictví je OK.
Příspěvek upraven 14.04.13 v 12:41