Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@terinka4444 píše:
a někteří mladí sportovci zemřou v padesáti. Co to je za řeči tohle? Právě můj 38letý kamarád, sporotovec, horolezec, co do huby s prominutím nestrčí nic, co není zdravé a pokud možno biovypěstované doma, tak ten onemocněl rakovinou tlustého střeva, je po operaci, v léčbě, s vývodem. Kdo chce být starý v 60? Myslíš, že si to někdo vybírá? Ano, někdo žije aktivně a někdo pasivně, ovšem to jen malá část úspěchu.
Nekteri sportovci si tim sportem nici telo a nekteri delaji adrenalinove a nebezpecne sporty typu horolezectvi. Co je tohle za reci?
Je to presne tak jak rikam, kdyz nekdo uz ve 25 mluvi o tom, jak bude v sedesati na odpis, tak to tak i bude. Ja rozhodne v 60 budu fit, na to se muzes spolehnout.
@warita píše:
Nekteri sportovci si tim sportem nici telo a nekteri delaji adrenalinove a nebezpecne sporty typu horolezectvi. Co je tohle za reci?Je to presne tak jak rikam, kdyz nekdo uz ve 25 mluvi o tom, jak bude v sedesati na odpis, tak to tak i bude. Ja rozhodne v 60 budu fit, na to se muzes spolehnout.
a já ti to moc přeju, kéž by sis v šedesáti nemusela na tuhle svou větu vzpomenout se slzama v očích. Nikdo nemluví v 25, že bude v šedesáti na odpis, jen ve 40 přemýšlí, nakolik zvládne dovézt takto pozdě porozené dítě do dospělosti, a myslím, že takový čtyřicátník, co neplácá budu fit každopádně, ať si kdo chce co chce myslí, ale přemýšlí, je čtyřicátník rozumný.
@terinka4444 píše:
a já ti to moc přeju, kéž by sis v šedesáti nemusela na tuhle svou větu vzpomenout se slzama v očích. Nikdo nemluví v 25, že bude v šedesáti na odpis, jen ve 40 přemýšlí, nakolik zvládne dovézt takto pozdě porozené dítě do dospělosti, a myslím, že takový čtyřicátník, co neplácá budu fit každopádně, ať si kdo chce co chce myslí, ale přemýšlí, je čtyřicátník rozumný.
no, v diskuzích o těhotenství kolem čtyřicítky většinou ty mladé dvacetileté matky mluví o tom, že ve čtyřiceti jsou už ženské na odpis…
![]()
@terinka4444 píše:
Mozna mas pravdu, ale pozitivni mysleni dela vic, nez si lide uvedomuji. Ano, stat se muze cokoliv, ale clovek by nemel malovat svou budoucnost tak jako by to bylo jiste, ze to spatne skonci v 60. Ja verim tomu, ze budu v 60 fit a krasna maminka dospivajicich deti. Tesim se na to!
Vubec ti to rozhodovani nezavidim. Ja osobne bych do toho nesla. Ani ne ze strachu o zdravi, ale z budoucnosti.
Nase rodinna situace-tchyne rodila syna-manzela v 36, behem jeho studii na VS sli s tchanem do duchodu, zacali mit zdravotni problemy, resili finance. Na rande jsme chodili do lekaren vyzvedavat leky a nakupovat potraviny. V dobe, kdy jsme zalozili rodinu, bylo tchanovcum pres 70, vubec si vnoucata neuzivaji, my mame kolotoc nejen kolem 3 malych deti, ale i kolem tchanovcu. Doktori, nakupy, vyrizovani, zarizovani, zkratka potrebuji dohled a peci a bude bohuzel hur.
Ja bych do toho nesla.
@warita píše:
Mozna mas pravdu, ale pozitivni mysleni dela vic, nez si lide uvedomuji. Ano, stat se muze cokoliv, ale clovek by nemel malovat svou budoucnost tak jako by to bylo jiste, ze to spatne skonci v 60. Ja verim tomu, ze budu v 60 fit a krasna maminka dospivajicich deti. Tesim se na to!
Věř mi, že ti to ze srdce přeju, nám všem to ze srdce přeju. Jen v práci vidím tolik „katastrof“, že jsem realista. Ovšem s velmi pozitivním myšlením.
@Regina Hero píše:
no, v diskuzích o těhotenství kolem čtyřicítky většinou ty mladé dvacetileté matky mluví o tom, že ve čtyřiceti jsou už ženské na odpis…![]()
![]()
Když zemřela má první švagrová, bylo mi 19let, znala jsem ji 4 roky, bylo jí 37let, všichni říkali takový mladý člověk, a já si říkala, jak mladý. Ano, byla to tragédie, dodnes vlastně je, už je to víc jak 20let, co tu s námi není, nicméně tenkrát mě zaráželo to takový mladý člověk. Asi to k tomu mlaďounkému věku patří, že na nás čtyřicátníky koukají jak na stařešiny. ![]()
@Ter85 Mému tchánovi je 89 a tchýni 84, mým dětem 10 a 4. Manžela měli na tu dobu velmi pozdě, prý přechod
, 40 a 45 jim bylo. I my měli děti až po třicítce. jsou soběstační, naprosto, zcela a plně, a ťuk ťuk na dřevo, až na ten vyšší tlak zdraví. Přesto moje děti prarodiče v podstatě nemají, malé děti je obtěžují, zvládnou je chvilku, pak je ruší, od začátku to tak je.
Při tom s vnoučatama od starších dětí, když byli mladší, tak to fungovalo.
@terinka4444 já jsem se svým rodičům narodila ve 22 letech… děti jsem měla v 19 a 22 letech, měli tedy něco pětačtyřiceti, když měli vnoučata… byli zdraví, soběstační… a k čemu, když o svá jediná vnoučata neprojevili zájem ani trošku? Děti je asi obtěžovaly, ač nebyli staří a nemocní… takže mým dětem dělali babičku s dědou vlastně prababička a pradědeček, oba přes sedmdesát… a fungovalo to, byli skvělí… jen o věku to není… ![]()
@Regina Hero jen o věku určitě ne, jen u toho vyššího stáří je ta pravděpodobnost, že je budou mrňata obtěžovat vyšší.
Zakldatelka malinké dítě má, dost malinké ![]()
@warita píše:
Ono nejde o to na odpis, ale většina už má ráda svůj klid. V tom věku stačí i chodit jen do práce (a bude hůř, věk se prodlužuje) a pak přijít domu a relaxovat nebo se věnovat svým zálibám. Třeba tady někdo psal, že rodiče stavěli něco z ruiny, ano byl to jejich koníček a jejich rozhodnutí, kdyby to nezvládali, tak s tím skončí. Baví je to, a proto to dělají. Můj taťka je v sedmdesáti taky aktivní, pracuje v lese, má hospodářství a jen sedět by nevydržel, a to je dobře. Člověk má být aktivní, dokud to jde a udržovat se v kondici. Ale dnešní senioři odcházeli do důchodu ve věku, o kterém se nám bude jen zdát. Mamka 65 nám všem sestrám hlídá vnoučata a užívá si jich, ale zase jsou rádi, že mají svůj klid, když odjedou. Ovšem řešit vlastní děti je něco jiného. Tam nejde říct, promiňte, já už chci mít klid a netravujte mě a běžte si kam chcete. Tam je ta odpovědnost rodičů.
@Anonymní píše:
Ono nejde o to na odpis, ale většina už má ráda svůj klid. V tom věku stačí i chodit jen do práce (a bude hůř, věk se prodlužuje) a pak přijít domu a relaxovat nebo se věnovat svým zálibám. Třeba tady někdo psal, že rodiče stavěli něco z ruiny, ano byl to jejich koníček a jejich rozhodnutí, kdyby to nezvládali, tak s tím skončí. Baví je to, a proto to dělají. Můj taťka je v sedmdesáti taky aktivní, pracuje v lese, má hospodářství a jen sedět by nevydržel, a to je dobře. Člověk má být aktivní, dokud to jde a udržovat se v kondici. Ale dnešní senioři odcházeli do důchodu ve věku, o kterém se nám bude jen zdát. Mamka 65 nám všem sestrám hlídá vnoučata a užívá si jich, ale zase jsou rádi, že mají svůj klid, když odjedou. Ovšem řešit vlastní děti je něco jiného. Tam nejde říct, promiňte, já už chci mít klid a netravujte mě a běžte si kam chcete. Tam je ta odpovědnost rodičů.
V 65 snad nikdo už své vlastní děti neřeší, ani, pokud se mu narodí po 40tce, ne? 23letému snad nikdo večeře a kroužky neřeší ![]()
Příspěvek upraven 15.09.16 v 19:23
Jinak chápu, že se někomu kolem 40 přihodí. Vědomě plánovat dítě po čtyřicítce je asi trochu bláznoství. Já už na 40 taky skoro dohlédnu, na jednu stranu se cítím velmi mladě, na druhou jsem ráda, že se můžu vychrápat, když nejdu do práce a nevím, jak by mi šlo k duhu znovu si dát probdělé noci, sople, plíny, neštovice. Miminka jsou krásná a mateřství taky, ale těch let piplání, než je z toho aspoň trochu samostatný člověk, je to prostě náročné a musí si to zvážit každý sám.
@Kfětoslava píše:
V 65 snad nikdo už své vlastní děti neřeší, ani, pokud se mu narodí po 40tce, ne? 23letému snad nikdo večeře a kroužky neřeší
fakt ne? Ale je to tu velmi oblíbený argument…
![]()
@Kfětoslava píše:
V 65 snad nikdo už své vlastní děti neřeší, ani, pokud se mu narodí po 40tce, ne? 23letému snad nikdo večeře a kroužky neřešíPříspěvek upraven 15.09.16 v 19:23
Tak kroužky sice ne, ale školu většinou financuje. ![]()