Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den dámy, založila jsem nové téma těhotná po čtyřicítce…týká se to i mě možná bych malinko potřebovala radu.
Mám 11 let holku,2 a půl a ted jsem zjistila před týdnem, že jsem znovu těhotná. V prosinci mi bude 42.Nevím, jestli tohle ještě zvládnu. S druhou maličkou jsem roky zápasila s miomi a prodělala 3 operace s nima, abych vůbec mohla otěhotnět, taky jsem měla umělý přechod, po poslední operaci hned měsíc na to jsem otěhotněla. Malá je zdravá a chytrá holčička, to mi bylo 39 když se narodila.Ted nevím, zda riskovat své zdraví a zdraví toho malého. U doktora jsem byla, vše je v pořádku, jsem asi 5 týdnů těhotná. Ale jsou tam spojená rizika jako v předchozím těhu, že se mi může děloha protrhnout, tam kde byla víckrát zašívaná. S malou jsem všecko zvládla, jen už jsem sotva lezla ![]()
Gratuluju, tohle řeší se svým doktorem ty zdravotní rizika, my se v tom nevyznáme. Ale pokud tedy doktor to po zdravotní stránce schválí tak to víš že to zvládneš, budeš muset ![]()
@bronik1 věk chápu, úplně jasně ho chápu. Rodila jsem taky v devětatřiceti a cítím, jak už jsou síly někde jinde, než to bylo ve 30 ti.
Ovšem nemyslím si, že tohle za tebe někdo rozhodne, to si musíš rozhodnout sama, na co se cítíš a jak to dáš do dalších let, protože lepší to už nebude.
@bronik1 ty musíš vědět sama, jestli to zvládneš… já mám čtvrté dítě ve čtyřiceti, nelituji, ale já jsem si věřila, že to zvládnu… manželova kamarádka má poslední dítě ve 42 letech, a vyloženě jí to prospělo, omladilo ji to… máš jedno dítě už větší, to je v pohodě, mezi těmi malými budou tři roky rozdíl, to je krásné, to bych taky neviděla jako problém… nevím, jak jsi na tom s hlídáním, babičkami, co manžel… pokud bych se cítila zdravotně i psychicky v pohodě, neřešila bych to a ten malý zázrak si nechala bez přemýšlení…
Ahoj, moje maminka měla segru v 45… spíš než fyzicky to asi nešla hůř psychicky, že už je starší a není jak mladé máminy. Segra si na zakladce párkrát vyslechla, že má staré rodiče…ale to bylo od zamindrakovanych děti… segra byla mazel celé rodiny a já o 5 let mladší jsem to těžko nešla, páč do tý doby jsem byla mazánek já
. Nebojte se toho, děti jsou dar a radost.
![]()
Syn se narodil v mých 39. Je prvni dítě. Za dva mesice mu budou 2 roky. Druhemu se nebranim. Jen se taky bojim, abych to zvladla.
Můj názor je ten, že dítě po 40 letech prostě ne… No, ale je to možná tím, že tohle mi bude za hodně dlouho, třeba názor změním
Jenže už jsi těhotná a teď když mám sama dítě, tak bych nedokázala jít na potrat… My jsme se nikdy nijak extra nehlídali, ale taky jsme věděli, že když to přijde, tak budeme rodiči a nakonec to vyšlo plánovaně. Teď 5 měsíců po porodu se sakra hlídám, abych další dítě neměla. Normálně bych to neřešila, ale kvůli těhotenství mám velké zdravotní problémy a další těhotenství v tento moment by pro mě bylo katastrofou, myslím pro tělo. Tím chci říct, že si se měla hlídat, pokud si další nechtěla. Nechci tě soudit, na tohle se neptáš. Já bych asi do toho šla, ale nejsem ve tvé situaci ![]()
@bronik1 nevím sice ve kterém týdnu jsi, ale předpokládám, že na úplném začátku, takže čas vše promyslet a vymyslet by měl být. Doktor ti řekne rizika, ale konečné rozhodnutí je opravdu, jak už tu bylo zmíněno jen a jen na tobě.
Čistě můj názor je ten, že to rozumné není. Představa, že má 60 letá matka 17 leté dítě je pro mě prostě divná.
Ale je to jen a jen tvoje rozhodnutí - nebo teda vaše s partnerem.
Pokud bys byla zdravá, bez rizik, řekla bych co už, když se stalo…
ale máš relativně malé dítě, já bych do toho nešla hlavně kvůli zdrav. riziku jak tvém, tak dítka
Tak ale když už k nim ten drobeček chtěl… Nechala bych si to
Ja myslim ze kdyz uz tehotna jsi a je videt, ze jsi v dobre kondici, kdyz ti telo dovolilo otehotnet. Po takovych strastech kterymi jsi prosla driv abys vubec otehotnela je tohle tehu zazrak. To miminko k vam moc chce, kdyz uz je tady. je jasny, ze obavy mas to je prirozene a taky ze vse ze vsech stran utrepavas a ze se i bojis. To je jasne. Ale to se podda a urcite vsechno zvladnes a v dubnu uz ten zazrak pochovas v naruci. Myslím, ze i pro malou bude sourozenec fajn, nebude sama.
Ja mam ted pulrocni holcicku ve 43 letech a je to stesti a slunce naseho zivota.
Jen ta psychika je jinde nez ve 20 kdyz jsem si nic nepripoustela a nic se me nedotykalo. Ted je to jinak a uz tak v pohode nejsem coz povazuji spise na skodu, ptz je lepsi si nic nepripoustet.
@Aries6 pro me je spis horsi predstava, kdyz ma dite mama, ktera sve dite nema rada a nestara se o nej dobre. V 60 muzes byt jeste parádní kocka k nakousnuti.
Mně je 41, mám téměř pětiletou a desetiletou. Já bych do dítěte takhle pozdě už nešla ani omylem. Fakt ne.