Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:BaraF píše:Báro inženýrko,
U státnic je porota? To studuješ nějakou varietní školu? U nás zkoušela zkušební komise. A nikdo si s břichem na státnice nepřišel, diplomka se měřila v laboratoři a my všechny budoucí inženýrky jsme chtěly jít nejdřív trochu se uplatnit v praxi (kdysi se mateřství za extra kariéru pro čerstvou VŠ nepočítalo).
ony taky některé maminky studují dálkově.
Ono je to asi jedno, porota nebo zkušební komise je slovíčkaření ![]()
Taky mě tady leccos pobavilo. ![]()
Souhlasím s tím, že ti asi nikdo vyloženě neuleví, ale ti vyučující tě po těch 5 letech studia znají, ne?
Mě nikdo nepomáhal, ale předseda zkušební komise se mě několikrát ptal, jestli se cítím dobře. ![]()
Určitě bude záležet hlavně na vědomostech, ale toho, že by těhotenství mělo být minus bych se teda rozhodně nebála.
Leda bys narazila na nějakou kdysi vystudovanou inženýrku s praxí, která by ti záviděla, že zvládáš práci, školu a k tomu dítě ![]()
Hodně štěstí ![]()
Z vlastní zkušenosti vím, že záleží na lidech, a taky asi na oboru, ale u nás na škole se nesnažila komise potopit nikoho, ale zadarmo to taky nikdo nedostal.
Ale Jednou mě moje bříško u zkoušky z angličtiny zachránilo od vyhazovu-zkoušející poté co zjistila, že jsem těhu tehdy 4 m (čekala jsem svou první dcerku), tak přestala mluvit anglicky a povídala o svých dětech a tu trojku mi nakonec dala.
A na studium s dětmi či v těhu nevidím nic špatného, já odstátnicovala loni v květnu se 4 letou a těhotná. Jen se mi kvůli mateřství tak o rok to studium protáhlo, přeci jenom může se přihodit víc komplikací, jako zdravotní problémy tvoje či prcka a taky ne každé dítko je andílek.
ty moje jsou pěkné čiperky, ale i přesto se už po roce na mateřské ted už bez studia trochu nudím a přemýšlím nad doktorátem. ![]()
Tak držím pěsti a pevné nervy.
Ellanis píše:
Leda bys narazila na nějakou kdysi vystudovanou inženýrku s praxí, která by ti záviděla, že zvládáš práci, školu a k tomu dítě
Hodně štěstí
Velmi vtipné, chechtám se jako blázen až se mi ranec chvěje.
Asi mně to přejde až zítra až budu poslouchat co bude padat z další várky těchto „nadlidí“, kteří se nám hlásí do výzkumu, do provozu, na odborná místa… (a dvacka nástup jim přijde jako diskriminace). Tak si zase popláču a půjdeme dál.
Anonymní píše:BaraF píše:Báro inženýrko,
U státnic je porota? To studuješ nějakou varietní školu? U nás zkoušela zkušební komise. A nikdo si s břichem na státnice nepřišel, diplomka se měřila v laboratoři a my všechny budoucí inženýrky jsme chtěly jít nejdřív trochu se uplatnit v praxi (kdysi se mateřství za extra kariéru pro čerstvou VŠ nepočítalo).
ony taky některé maminky studují dálkově.
A nebo si rozšiřují kvalifikaci a postupně úspěšně odstátnicují na několika VŠ
.
Břicho u zkoušek bylo, jak by nebylo, známka byla podle toho, co mám uskladněno mezi ušima; ale pár dní před termínem státnic, na který jsem byla přihlášená, mi zemřel otec a po domluvě mi je posunuli - nepřišla jsem o termín.
řekla bych,že určitá ohleduplnost by se očekávat mohla,ale nějaké úlevy určitě ne…Já osobně studuji dálkově,mám dítě,další čekáme.Teď jsme tři těhulky,některé si děti občas musíme vzít sebou.Nikdy s námi nikdo neměl problém.řekla bych že naopak.Dost nám vycházejí vstříc..
BaraF píše:Ellanis píše:Velmi vtipné, chechtám se jako blázen až se mi ranec chvěje.
Leda bys narazila na nějakou kdysi vystudovanou inženýrku s praxí, která by ti záviděla, že zvládáš práci, školu a k tomu dítě
Hodně štěstí
Asi mně to přejde až zítra až budu poslouchat co bude padat z další várky těchto „nadlidí“, kteří se nám hlásí do výzkumu, do provozu, na odborná místa… (a dvacka nástup jim přijde jako diskriminace). Tak si zase popláču a půjdeme dál.
Neříkám, že v lecčems nemáš pravdu, Báro, ale proč ten jízlivý podtón?Nechápu.
Já jsem dělala rigorózní zkoušku v cca 34tt těhotenství, mírnější rozhodně nebyli, řekla bych, že prostě spravedliví. Po 45 minutách mi poblahopřáli k doktorátu i k miminku
. Akorát rektor prohlásil, že se celou dobu třepali, abych jim tam neporodila. Jinak podruhé bych do toho nešla, měla jsem už v té době poslíčky, nic moc příjemného.
Gina108 píše:
BožeMůj kamarád učí na hnojárně a z těhle mamin prý všichni zkoušející šílí. Mírnější na ně rozhodně nejsou a ani se jim nedivím, protože to prostě na ně takhle zkouší každá. Prý se mu dokonce stalo, že matka přitáhla na zkoušku „vřeštícího parchanta“ (kamarádův výraz) s tím, že nemá hlídání a doufala, že jí to prostě dá bez zkoušení. Raději se vše pořádně nauč a nespoléhej na nějaké úlevy, akorát je tím naštveš.
S tím dítětem jsem to slyšela, že se to stalo na VŠE. Zadara to nedostala, ale prej prakticky - dostala nějakou triviální otázku. Spolužáci soptěli.
Jinak coby těhule jsem měla jisté úlevy v běžném studiu - teda bylo to o tom, že termíny úkolů a zkoušek se popřípadě daly individuálně domluvit. Třeba když jsem mailovala, že mám před odběrem plodovky a jsem trošku vyděšená, jestli bych seminárku nemohla odevzdat o týden později, a tak.
BaraF píše:
No tak já dělala státnice hned po obhajobě diplomky a to vše před komisí a jestli zakladatelka napsala „porota“ tak myslela jistě komisi ![]()
Byla jsem v 7m těhotenství a nebylo to až tak plánované, zadařilo se dřív než jsme počítali, přesto praxi jsem už měla, protože jsem pracovala při škole … promiň, ale tvůj příspěvek mi přišel trochu přehnaný
Ja delala statnice v 7.mesici tehotenstvi. Davala jsem si velky pozor abych si na bricho behem cele zkousky nesahala, slysela jsem, ze na to jsou fakt alergicky - „mysli si,ze kdyz je tehotna,ze muze byt duta“
A bylo to v pohode ![]()
k dotazu zakladatelky - úlevy jsem žádný nepociťovala, ikdyž jsme si se spolužáky dělali srandu, že kdybych nevěděla jak dál a měla okno, můžu začít hrát porodní stavy … ale to bych si stejna nepomohla, protože bych musela spíš vše opakovat v létě a to by se mi tedy nechtělo
a ani na mě nebyli kvůli těhotenství přísnější, myslím, že šlo všechno v normálu.
U nás byla na státnicích taky jedna spolužačka těhotná a nikdo na ní z komise ohledy nebral. V té době už byla v 9 měsíci a vyhodili ji stejně jako netěhotnou spolužačku. Holt neuměla otázku a šla.
Jasný, znalosti jsou klíčový. To je bez debat.
Ale pokud chceš uvažovat o tom, jestli to nějak ovlivní porotu, tak si spíš myslím, že to bude malé mínus. Je to můj názor a nemyslím to špatně.
Profesoři nějak automaticky počítají s tím, že se s diplomem půjde čerstvý absolvent uplatit někam do firmy a zdokonalovat se, uplatňovat to co se naučil a ne na mateřskou.
Měli jsme v ročníku taky jednu těhotnou studentku a celkem si pamatuju, jak profesoři, spíš takový starší lidé, se na ni dívali stylem, co ta tady dělá.
Tak to bohužel u nás bylo