Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Báro, nevím jak to chodí v chemickém průmyslu, ale např. strojaři, ti co něco umí (tzn makali v oboru už při škole, nebo byli někde na stáži), tak rozhodně nenastupují do českých firem za dvacítku. Já jen jestli nelovíte ve špatných vodách a na špatnou návnadu ![]()
fellix píše:BaraF píše: … tak mně znepokojuje i úroveň znalostí jakou poskytuje podstatná část našich vzdělávacích institucí. A taky, že s těma „produktama“ přicházím do styku a musím se alespoň pokoušet najít někoho schopného kdo by pracoval…Báro, v tomhle s tebou souhlasím, jen bych chtěla dodat, jak jsi tam narážela na úči, kulturoložky a ještě něco…, že ten úpadek ve vzdělání se vůbec netýká jen těchto oborů (vlastně moc nechápu, co máš proti učitelkám… ale to je jiná věc), ale i oborů technických. Manžel studoval ČVUT a když byl v posledním ročníku, prváci už měli tehdy studium o mnoho snažší (například z 8 povinných matematik se to stáhlo na 2.. atd.) Věřím, že takhle to nemůže jít donekonečna a že se české školství zase jednou vrátí na původní úroveň.
A já potřebuju chemiky. Kdysi se dalo do výzkumu přijmout absolventa průmyslovky, dnes jsou na podobné úrovni (že bez dozoru napodruhé trefí do jídelny a napotřetí do skladu) absolventi VŠCHT a jeden z deseti přírodovědců. Absolventi všech ostatních škol produkujících „chemiky“ jsou pro chemii nepoužitelní, většina se umí zalogovat na FB a pokecat, ale třeba vygooglit nějaká data o látce nebo procesu ani náhodou. A když se jich jemně zeptáš na rozdíl mezi substitucí a adicí tak se rozpláčou.
A u kulturologů, marketérů a spol. nemyslím, že došlo k degradaci oborů, tyhle „vědy“ nikdy neměly být vpuštěny na půdu univerzit.
Anonymní píše:
Báro, nevím jak to chodí v chemickém průmyslu, ale např. strojaři, ti co něco umí (tzn makali v oboru už při škole, nebo byli někde na stáži), tak rozhodně nenastupují do českých firem za dvacítku. Já jen jestli nelovíte ve špatných vodách a na špatnou návnadu
Chemik s praxí, to ještě existuje? Pokud vím vyhynuli, prodávají sráče na pančování potravin nebo se rozprchli po světě. Ale my potřebujeme obyč zkoumálka, co bude nijak závratným tempem systematicky pracovat (a když je rozjetý pokus tak to neutne v půl třetí protože slíbil dítěti squash), analyzovat, vylučovat slepé cesty atd.. A takoví jsou taky jen zřídka. Česká chemie to byl pojem a mně to prostě nedá se na to úplně vyprdnout, sbalit tátu a děti a tradá do USA mýt zkumavky za desetinásobný plat (a že jsem si to bezdětná docela užila).
BaraF píše:
A já potřebuju chemiky. Kdysi se dalo do výzkumu přijmout absolventa průmyslovky, dnes jsou na podobné úrovni (že bez dozoru napodruhé trefí do jídelny a napotřetí do skladu) absolventi VŠCHT a jeden z deseti přírodovědců. Absolventi všech ostatních škol produkujících „chemiky“ jsou pro chemii nepoužitelní, většina se umí zalogovat na FB a pokecat, ale třeba vygooglit nějaká data o látce nebo procesu ani náhodou. A když se jich jemně zeptáš na rozdíl mezi substitucí a adicí tak se rozpláčou.
A u kulturologů, marketérů a spol. nemyslím, že došlo k degradaci oborů, tyhle „vědy“ nikdy neměly být vpuštěny na půdu univerzit.
No, souhlasit se tu dá v mnohém!
Ten příspěvek od anonymní pisatelky mi nepřijde zrovna zanedbatelný.
Dnes je průměrná měsíční mzda kolem 23 000,–Kč.Není trochu problém i v té finanční stránce?
Samozřejmě, že prioritou by měla být míra vzdělání a poté si klást podmínky finančního rázu.
To co jsi napsala o schopnostech některých vysokoškoláků zažíná být nepříjemný fakt,ale netýká se to bohužel jen jich, protože jistá „změkčení a nedotažení učiva“ už vidím i v ZŠ, kde mám děti.
Diskuze se zamotala na zajímavá místa a koukám,že kdo není vystudovaný chemik s praxí,který je ochoten být v práci 24hodin denně 7dní v týdnu,tak je pro tebe BaraF nepoužitelný a vlastně absolutně zbytečný.Boužel já jsem vystudovala právě toho manažera,kterým ty tolik opovrhuješ,ale nebylo by od věci si třeba uvědomit,že každá profese,je svým způsobem v dnešní době potřebná,bez jedné nemůžou existovat druhé,takže plivat kolem sebe na všechny a ze sebe dělat královnu je hodně smutné.
Jen tak mimochodem,také jsem si všimla,že stát je v …,ale nebudeš ty a tvoje děti jediná,která bude platit,budeme to my všechny.
A jen takové malé zamyšlení,víš,ty jsi jednou taky byla tím produktem,tím sráčem apodobně.Než jsi získala tu praxi,jak už tu někdo psal trochu pokory by neškodilo,žádný učený z nebe nespadl.Můj muž je třeba vystudovaný letecký mechanik a taky celý život nedělá v oboru,taky mu dali šanci a taky se naučil třeba zámečničinu.Já vím,že ty potřebuješ chemika,jen na věc pohlížím z obsáhlejšího pohledu.
Jiná diskuze je o tom,že někdo dělat nechce.Ale to bych tady taky mohla plivat,s jakýma lidma jsem se v práci setkávala nebo se setkávají moji známí a rodina a pušalizovat to,ale to nejde.
Emmaa - průměrná mzda je sice pěkný pojem, ale absolvent bez praxe ji určitě nemůže požadovat jako nástupní plat.
Pokud praxi má, ale ne nijak závratnou, tak třeba ze stavárny se dá nastoupit v lepším případě za 18tis hrubého
Z pedagogiky je obvykle nástupní plat kolem 13tis hrubého (to mám od mámy, která učí ![]()
Nástupní plat je nízký proto, že dotyčný teprve musí ukázat co umí, musí se s firmou sžít a ve smlouvě (v soukr. sektoru ne státním) bývá, že po roce bude navýšení platu. Míra navýšení pak závisí na tom, jak se dotyčný předvede.
Po 6ti letech jsem se dopracovala na víc než dvojnásobek nástupního platu (tedy v případě, že bych neměla nuceně zkrácený úvazek jako všichni postatní ve firmě), a s tím jsem také nastupovala, ne že hned bůhví kolik, prostě dřít a ukázat, že člověk si ty peníze zaslouží
Sandriku naprosto s tebou souhlasím,ale boužel dnesšní doba mladé lidi,vychovává k tomu,aby si studium maximálně užili,pak se pokusili si najít práci a nechává jim tu iluzi,že dostanou stejný plat jako člověk,který ve firmě dělá 10let,což je samozřejmě nemožné.
sandrik píše:BaraF píše:souhlasím, že tohle je něco, co by se mělo řešit, ale do téhle diskuse to prostě nepatří, a už vůbec ne způsobem, jakým jsi to podala
Nějak se mi zejména poslední dobou nedaří nevidět v jakém srabu naše země je a do jakého směřuje. A protože to budu já a moje děti, kdo bude muset opravovat co lenoši a zloději a „jámámprávona…“ ničí a vysávají z podstaty, tak mně znepokojuje i úroveň znalostí jakou poskytuje podstatná část našich vzdělávacích institucí. A taky, že s těma „produktama“ přicházím do styku a musím se alespoň pokoušet najít někoho schopného kdo by pracoval.
Tak tak
. V lecčem taky souhlasím, ale nelze vše paušalizovat a hned napadat ostatní. Stačilo přeskočit prvních pár příspěvků…
Tak tak. V lecčem taky souhlasím, ale nelze vše paušalizovat a hned napadat ostatní. Stačilo přeskočit prvních pár příspěvků…
Neboj. My neschopy neposíláme do háje paušálně, ale pěkně jednoho po druhém, ba i přívětivé hodnocení jim napíšeme. A když přijde nový taky s přívětivým hodnocením tak to s ním taky zkusíme. Že by nám někdo alespoň trochu schopný nebo ochotný unikl nepřipadá v úvahu.
BaraF píše:
Tady je najednou nějak moc multigraduovaných pracujících matek, to čučím. A to jste všechny úči, marketérky a kulturoložky z Univerzity v Mokrých Lazcích nebo je tu i nějaká taková, co má s dítětem a při plném úvazku vystudovánu třeba architekturu, chemii, farmacii nebo strojařinu? Nebo nějaká lékařka, to by mně fakt překvapilo.
V dnešní době rekvalifikačních kurzů „z číšníka plastickým chirurgem za dva měsíce“ financovaných penězi z operačního programu Vzdělávání strukturálních fondů EU je ale čím dál větší problém najít někoho kdo něco skutečně umí (nebo alespoň vykazuje znaky že by po troše drilu mohl umět).
Dámy bacha, státní sektor není do nekonečna nafukovací, část z vás bude muset hledat uplatnění i v soukromé sféře.
Baro,
já také pracuji na HR a mám na starosti výběr zaměstnanců a vím jaká je situace na trhu práce, ale těch vašich kandidátů mi je upřímně, upřímně líto. Jestli ke všem přistupuješ s takovým sarkasmem, despektem a pocitem vlastní nadřazenosti, jako vystupuješ v této diskuzi, tak nechápu jakým způsobem jsi se k práci s lidmi vůbec dostala.
Nejsem personalista. Jsem chemik (chemický inženýr v oboru Technologie vody), pracuju jako manažer odboru ochrany životního prostředí, ve firmě jsem začínala ve výzkumu (po mateřské a 5 letech práce v oboru i mimo něj). Účastním se výběrových řízení na různé pozice jako člen výběrového týmu a tak se setkávám s kandidáty. Jsem mezi nimi i u svých podřízených oblíbená neb „mluvím k věci a vědí na čem se mnou jsou“. Sama jsem v rámci přijímacího řízení mimo jiné absolvovala celodenní zátěžový „assesment“ a vím, že to není snadné ani na jedné straně barikády.
Přesto trvám na tom, že o kvalitní lidi je dnes nouze, zato nekriticky sebevědomých magorů máme nadbytek.
Sandriku,
souhlasím s Tebou v tom, že by se mělo v práci nejprve něco předvést a potom si klást požadavky typu, zvýšení mzdy.
Musím ovšem podotknout, že někteří zaměstnavatelé to pojímají tak, že dají základní mzdu s vidinou zvýšení platu po roce a poté co lhůta vyprší řeknou, že stávající plat je dostačující a jestli se ti to nelíbí, na každém prstu mají údajně další dva zájemce.To je unfair, na tom se shodneme.
Ohledně platu ve školství máš od maminky přesné informace
!
Můj muž je, když už jsme u toho, pedagogického vzdělání, ale jelikož nás po dvou letech ve školství přešel s výplatou humor, úplně změnil obor, je v nadnárodní společnosti, kde jeho schopnosti dokáží náležitě ocenit.Ovšem předcházelo tomu 10 let praxe po všem možných, malých fabrikách, ale dokázal své dovednosti zůročit a o tom to taky je.
!Báro!
Mám z Tebe trochu pocit, že chemie vládne světem. Dost možná v tom Tvém, protože jsi evidentně zanícená pro změnu, ale nejsem si úplně jista, zda je vůbec slušné, degradovat ostatní obory „snad“ na podobory.
Hm tak koukám,že Bára by vymítila manažery a sama jednoho dělá,to mě vážně pobavilo,no jo Báro jak píšeš v dnešní době je spousta nekriticky sebevědomých magorů
Tím jsem,ale nemyslela nic proti tobě ![]()
BáraF Pořád nějak nechápu proč řešíš svoje problémy s neschopnými zaměstnanci v diskuzi Těhotná u státnic ![]()
Báro, v tomhle s tebou souhlasím, jen bych chtěla dodat, jak jsi tam narážela na úči, kulturoložky a ještě něco…, že ten úpadek ve vzdělání se vůbec netýká jen těchto oborů (vlastně moc nechápu, co máš proti učitelkám… ale to je jiná věc), ale i oborů technických. Manžel studoval ČVUT a když byl v posledním ročníku, prváci už měli tehdy studium o mnoho snažší (například z 8 povinných matematik se to stáhlo na 2.. atd.) Věřím, že takhle to nemůže jít donekonečna a že se české školství zase jednou vrátí na původní úroveň.