Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
kačenka11 píše:
V naší taky, jen trochu jiným způsobem
Máš trošku zvláštní pohled na pomocnou ruku… No nevím, já bych rozhodně na potrat nešla a rozhodně bych se na něj ani nenechala donutit jít… To už bych spíše, dala dítě k adopci, jak už jsem tady dneska jednou psala, že je spousta rodičů, kteří dítě chtějí a nemůžou je mít ač se snaží jak se snaží…
Honzuovka - souhlasím jinak s Tebou…
ynax píše:
tak jsem napsala dlouhý příspěvěk a nezobrazil se - tak jen ve zkratce. Proč všichni automaticky předpokládají, že se matka a rodia postará o těhotnou puberťačku. Je hezké tvrdit, na potrat nepůjdu, ale není možné předpokládat, že matka dcery půjde na MD nebo stráví dalších x let přebalováním, krmením, hlídáním a výchovou mimina aby její dcera vystudovala. Když chci sexovat, tak mám v 16cti dvojí ochranu - i kvůli nemocem - prášky a kondom. Poslední dobou se tu rozmohly příspěvky typu je mi 16ct a jsem těhotná - pokud to není sranda, postrádám od dotyčných nějaké řešení své situace, všechny se bojí, že bude doma řev - a oprávněně, taky bych řvala. Ale už nikde nepíšou, co chtějí se svým životem dělat dál. Druhá největší pitomost než těhotenství v 16cti je přerušení školy - málokterá ji pak dodělá. Ale chce to rozmyslet, co dál a jak to udělat. Těžko může po své matce chtít aby se o dítě starala, když ona bude ve škole. Když už oznamovat doma těhotenství, je potřeba mít rozmyšlení jak to bude s bydlením, penězma, přítelem, školou a to vše rodičům naservírovat, nečekat jen na oznámení - jsem těhotná - a co dál? Zatím nevím.Zvládnout se to dá, ale třeba se začít chovat jako dospělá.
No já to předpokládám proto, že bych se v takovémto případě o vnouče a dceru postarala. Je tu někdo, kdo by dceru vykopnul z baráku nebo hnal na potrat proti její vůli? No asi takové „matky“ existují, ale ty sem
nepíší. Nevím, jestli ve čtyřiceti bych šla zrovna na MD, ale dcera by mohla studovat i střední dálkově, i to se dá. Finančně na tom zas tak moc k nezvládnutí není, ta dcera přece bude dostávat mateřskou a aliky od otce (matka by tu dceru stejně živila) a mimino zas tak moc nestojí, když se chce. To jenom teď rozmařile utrácím za kdejakou ptákovinu ![]()
Jinak máš pravdu, je dobré mít rozmyšleno, co bude dál a chovat se „dospěle“.
Gina108 píše:
No já to předpokládám proto, že bych se v takovémto případě o vnouče a dceru postarala. Je tu někdo, kdo by dceru vykopnul z baráku nebo hnal na potrat proti její vůli? No asi takové „matky“ existují, ale ty sem
nepíší.
Zrovna jedna tu psala a nedá mi to, ale nejradši bych ji nakopla. Madam, je hrozně jednoduché říci, že to je chyba rodičů a že ty bys nutila své dítě na potrat (pokud by se to někdy stalo, chci to vidět, doopravdy), ale v reálu to není až tak jednoduché. Já bych své dceři nabídla svou plnou podporu, ať už by se s partnerem rozhodli jakkoli. Několik takto mladých maminek znám a ani jedna nelituje toho, jak se rozhodla. Teď děti ještě nutit můžeš, aby ti byly po vůli, ale až povyrostou, nebude to tak jednoduché. A pochybuju že bys měla svědomí na to, abys svou dcerku jen tak těhotnou vykopla z domu
kačenka11 píše:
Když se na to podívám z pohledu šestnáctileté dcery, tak bych asi byla neštastná, kdyby mě rodiče nutili jít na potrat (protože v šestnácti si člověk nemá šanci představit, co takové dítě obnáší a stojí a to nejen peněz).. Jo, ono to je krásná představa mít živou panenku na hraní, ale dítě není panenka, nedá se vypnout, dítě je na celý život..
teď, když je mi víc jak 2× 16 bych nakonec jistě byla ráda, že jsem na potrat šla a dětem můžu dopřát hlavně čas a spokojenou, dostudovanou matku, finančně zajištěnou s vlastním bydlením a spolehlivým otcem
Ježiš, to jsou jen řeči. Co je na děcku drahýho, proboha? Já kdybych si nekupovala takový čičovinky jako nový kočár, milion hadrů a hraček, tak mi stačí mateřská na obě dvě děti i na jídlo pro celou rodinu. No a stejně by ta matka tu dceru živila. Ty jo, doufám teda, že v padesáti nebudu taková socka, abych neuživila sama dceru a vnouče.
Jinak je asi blbost, aby na MD šla babička, to by ta rodina přišla o její příjem. ![]()
Kajuli píše:Gina108 píše:Zrovna jedna tu psala a nedá mi to, ale nejradši bych ji nakopla. Madam, je hrozně jednoduché říci, že to je chyba rodičů a že ty bys nutila své dítě na potrat (pokud by se to někdy stalo, chci to vidět, doopravdy), ale v reálu to není až tak jednoduché. Já bych své dceři nabídla svou plnou podporu, ať už by se s partnerem rozhodli jakkoli. Několik takto mladých maminek znám a ani jedna nelituje toho, jak se rozhodla. Teď děti ještě nutit můžeš, aby ti byly po vůli, ale až povyrostou, nebude to tak jednoduché. A pochybuju že bys měla svědomí na to, abys svou dcerku jen tak těhotnou vykopla z domu
nepíší.
Sory, já reagovala dřív než jsem dočetla diskuzi celou.
Nenutila… řekla bych ji názor, ale kdyby
si ho chtěla nechat, tak bych ji pomohla..
Znám totiš jednu - moje sestřenice, která takto šla v necelých 16 a pak nemohla donosit dítě a měla několik potratů.
Ráchelka píše:
děkuju všem, potřebovala jsem se ujistit, rozmyslet, popovídat si. Ano, ve čtvrtek potvrzeno od doktorky, zas tak mladá nejsem, abych se domnívala a plašilaNemůžu ani spát, je to stres
Ale asi máte pravdu, zítra hned zavolám P. a pak mamce, mamka je fajn, jen má se mnou velké plány… Pro ni je samozřejmá VŠ, minimálně magisterské studium, samozřejmě
, úspěchy ve sportu… Mno, to bude prozření, že má dceru blbku.
každá matka má se svými dětmi plány,to poznáš až později u svých dětí,ale pořád je to máma a má tě určitě ráda.já už tady někde svůj příběh jednou psala,takže jen krátce dceru jsem měla také v 16 a neměnila bych,dnes je jí 19 a už má 7-mi měsíční holčičku,kdyby nebyla neměla bych super dceru a krásnou vnučku a to je hodně. Tak se neboj a nepovažuj se za blbku!
zakladatelko, ditko uz cekas, takze vlastne uz nemas na vyber. Musis to oznamit nejblizsim a byt pri tom silna. Pokud chces vychovavat dite, tak tohle musis zvladnout. V zivote nastane mnohem vice situaci, kde proste nebudes mit na vyber a budes muset je zvladnout. U tebe to hold zacina drive. A zivot tim rozhodne nekonci, spise ho budes mit slozitejsi, ale taky pestrejsi. Na skolu je casu dost, kdyz ji nevystudujes ted, vystudujes pozdeji. Dite uz tu je, to asi odlozit nepujde. Drzim pesti a pisni nam jak se to vyviji s mamkou a pritelem.
Gina 108
Promiň, to mělo být na onu maminu
Nějak mi hnula žlučí, omlouvám se
teda děvčata nechápu přístup některých maminek jako donutit dceru na potrat - já bych to mámě nikdy neodpustila a už bych asi nikdy s ní nekomunikovala mě nutit máma na potrat tak se sbalím a i za cenu přebývání po kamarádech bych to nějak zmákla jako sorry to se mi nelíbí díky bohu mám báječnou rodinu co se o mě postará kdybych to náhodou nezvládala a ty co tu rodinu nemají tak se holky držte
Ahoj
Jsou různé konce těhle začátků.
Rozhodně to zavolej příteli a pak zajdi za mamkou. Pak uvidíš, co dál.
Mám kamarádku a ta měla první dítě v necelých 16 letech. Druhé o rok a půl později. Její přítel byl starší než ona a měl práci. Nastěhoval se k té těhulce a jejím rodičům a společně tam žili. Jsou pořád spolu.
Teď bude mít její dcera miminko. Bude mít 16 let a TP má cca 4 dny po narozeninách. Jejímu příteli je 24 a pracuje. Mladá maminka se přestěhuje k němu. Kámoška bude ve 33 letech babičkou.
Tím chci říct, že se to zvládnout dá. Jen střední si kamarádka nikdy neudělala. Ale ona nikdy nebyla studijní typ.
Pak znám holčinu, která měla první dítko v 17 letech. Střední si dělala při prckovi. její babička ji malého hlídala. Je rozvedená. Ve 25 letech měla druhé dítko s druhým chlapem. Studuje vysokou.
Takže to nevzdávej, dokud nevíš, jak se k tomu postaví tví blízcí. Co nejdříve jim to oznam a uvidíš.
A rozhodně nesouhlasím s názorem, že za brzké těhotenství může matka těhotné. Mě ta má neinformovala snad o ničem. Rozhodně ke gynekologovi nikdy nedovedla. A první dítě jsem měla ve 24 letech.
No, ono jít na potrat - málo se třeba o tom mluví, nebo se před tím zavíraj oči, ale donutit jít dceru na potrat - a co když potom nikdy nebude moct mít děti?? I tohle se stává, třeba mé tetě… Šla na potrat, vždyť co by se jí mohlo stát… Ouha, 15 let se pak snažili marně, skončili u adopce.
Ty rizika tam jsou a myslet si „to se mi nemůže stát“..?? ![]()
A hlavně teda jsem napnutá, jak to zakladatelka zvládá, jestli už šla s pravdou ven… moc na ni myslím…
zimi píše:
Nenutila… řekla bych ji názor, ale kdyby
si ho chtěla nechat, tak bych ji pomohla..
Znám totiš jednu - moje sestřenice, která takto šla v necelých 16 a pak nemohla donosit dítě a měla několik potratů.
a myslíš ,že je rozumný,aby rodilo 16leté dítě?ještě není vyvinutá,podle mě si taky může ublížit…ale sama nevímjak bych se zachovala,kdyby mi dcera přišla těhotná
asi bych se nejdřív děsně zvízdala a potom?…
jirabobes píše:
Teď bude mít její dcera miminko. Bude mít 16 let a TP má cca 4 dny po narozeninách. Jejímu příteli je 24 a pracuje. Mladá maminka se přestěhuje k němu. Kámoška bude ve 33 letech babičkou.
Takto je hukot, babička ve 33letech…