Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tuhle mutaci neznam
, ale co se tyka nastepene kyseliny listove tak je obsazena ve femibionu. Ja jsem dneska 5+4 a az na citlive prsa a sem tam boslesti bricha mi nic neni 😬. Takze mam porad strach, ze je neco spatne kdyz nezvracim. Jinak se citim porad unavena, ale vecer nemuzu usnout
. A nebo se probudim v noci a cucim do zdi. ![]()
@Dominika7 Nezvracení se vůbec nemusíš bát, je ještě brzo. Navíc mám mnoho kamarádek, co cítili drobnou nevolnost, ale za celé těhotenství nezvracely ani jednou.
Příspěvek upraven 27.09.20 v 22:50
@Margit. Tomanova Díky za rady, hned ráno zavolám doktorce a začnu si ředit krev. A seženu štěpenou kyselinu listovou. Snad to je včas (teď 5+7)… ![]()
@Dominika7 zvracení není nutný příznak, jsem těhotná počtvrté, nikdy jsem nezvracela ani mi nebylo špatně a zatím všechna těhotenství dopadly dobře ![]()
@Thea42 Ahojky. Tahle mutace způsobuje, že tělo neumí samo využít přijatou kyselinu listovou. Je vhodné ji dodávat v naštěpené formě, kterou tělo dokáže zpracovat. Asi jediný preparát, který ji má naštěpenou je Femibion. Pokud mohu radit, tak si ji hned kup a začni ji brát. Bere se celé těhotenství. Jsou 2 druhy. Jeden je Femibion 1 - bere se do konce prvního trimestru a druhý je Femibion 2 - pro 2 a 3.trimestr a období kojení.
Nevím jestli máš ještě jiné mutace nebo ne. Pokud ne, tak s touto mutací se na ředění nic nepíchá. Pokud máš i jiné mutace(protrombin, Leiden,…, tak budeš muset chodit na pravidelné kontroly k hematologovi, ten bude kontrolovat krev a srážlivost. V případě horších výsledků se krev ředí. U Leidena se tuším ředí hned od začátku těhotenství.
@markyska82 Ahoj, kdy se podíváš na složení Femibionu a Pregnafolinu tak oba mají aktivní kyselinu listovou úplně ve stejném poměru, liší se akorát tím, že jeden má například více vitamínů B, druhý má navíc selen, železo atd…
@Thea42 pro jistotu si určitě zavolej doktorce, ta ti nejlíp poradí ![]()
samozřejmě nejlepší kyselinu listovou dostaneš na předpis od lékaře, taky jsem jí měla během IVF cyklů, tak se jí na to poptej, třeba by ti poslala na mobil E-recept ![]()
Určitě dej vědět jak si dopadla ![]()
@Margit. Tomanova Díky moc za rady - je to přesně jak píšeš… teď jsem si o tom nečetla všechno možné a mám dobré a horší zprávy:
Začnu tím horším, našla jsem, že některou mutaci toho MTHFR genu má cca každá druhá žena. Testy jsou komplikované a drahé, tak se to řeší až po několika potratech / prokázané vadě neroveho systému plodu - což mi teda přijde drsné na to jak jednoduché je tomu předjít ![]()
Ta pozitivní zpráva je, že se ten Metafolyn tím pádem někdy rovnou přidává do těhotenských můtivitamínů (jako ten femibion). Každopádně bych vám ale doporučila ho pro jistotu brát (alespoň v prvním trimestru).
Druhý problém je pak riziko trombózy (to je ale mnohem vyšší u homozygotní formy té mutace, kterou má jen 10% lidí) - a to se musí píchat injekce. Jelikož je to dědičné, tak bych se na to zeptala, jestli někdo z vašich blízkých příbuzných měl trombózu.
Jinak já jsem na tom tak, že mě doktorka posílá na hematologii na podrobnější vyšetření. Mezitím jím ten multivitamín s Metafolynem a plánuji 2× denně alespoň krátkou procházku / 15 min cvičit. Tak to snad dobyšetření a příp. speciálních prášků bude stačit ![]()
@Thea42 no hlavně bacha na to cvičení, moc to nepřeháněj, myslím, že lepší jsou ty procházky
![]()
Je moc dobře, že máš načteno, ale zase aby tě to moc nevystrašilo
určitě dej na rady lékaře a za mě je prostě nejlepší dělat a jíst to, co ti zrovna v daný moment vyhovuje a co chceš… Taky jsem předtím četla různé rady a články co v těhu smím jíst a co ne a pak jsem se na to úplně vykašlala
prostě na co má chutě moje tělo určitě neublíží v malé míře ani miminku - teď jsem třeba řešila oregano, všude milion článků jak můžeš potratit a bla bla bla, no dala jsem trošku do salátu, protože oregano prostě miluju a nic mi není ![]()
Jak se říká, všeho moc škodí a to platí i o různých informacích na netu.
Každopádně ty teď mysli pozitivně, děláš pro miminko všechno co je v tvých silách a to je důležité, nemysli na špatné scénáře a užívej si první týdny těhotenství, možná za chvíli budeme všechny mít hlavy v záchodových mísách a budeme vzpomínat na to, jak jsme řešily jen bolest prsou a bříška ![]()
Ahojky, snad nevadí že se vcucnu, já jdu zítra na krev, ve čtvrtek, sobotu a dnes TT //,tak to vypadá že jsem 4tt.
Chtěla bych se zeptat ve kterém týdnu vám dělali cytologii-stěr z čípku a 1.těhotenskou prohlídku. Můj gyndař mi řekl že zítra jak pujdu na krev tak mi ten stěr udělá, že vychází už pravidelná prohlídka čípku. Ale všude čtu, že je lepší to udělat až od 8tt.Jak to bylo u vás? Sbírám info, nikdy jsem těhu nebyla, tak nevím čemu věřit a trochu mám obavu. Děkuji
@Karkulka66 Ahoj, mě to taky vyšlo na to, že mi cytologii udělal rovnou při první návštěvě, to jsem byla 4+0, nic o dalším stěru neříkal, příští týden ve středu bych měla jít znovu na kontrolu, to budu 7+0, budou mi dělat rovnou i nějaké krevní testy, dají už těhu průkazku pokud bude všechno v pořádku a pak kontroly 1× za měsíc v těhotenské poradně, víc mi neřekl ![]()
@Margit. Tomanova Děkuji moc
Právě dost holek mi řeklo že by takhle brzo na sebe nešáhly, že i ten čípek může pak krvácet atd.Tak mám strach, ale pokud to i tobě tak brzo udělali tak asi ví můj doktor co dělá a snad nic nepokazí. Držím moc palce, ať miminko krásně roste a díky ![]()
@Karkulka66 neboj nic
doktor určitě ví co dělat
držím palce a dej pak vědět jak si dopadla
Jinak já jsem nekrvácela vůbec, takže se toho neboj ![]()
@Weru32 Ahoj
tak já začínám mít docela dost nevolnosti
zkouším to zajíst piškotama, ale vůbec mi nechutnají
jinak podbřišek občas cítím docela dost, někdy zase vůbec, v noci začínám mít divoké sny
a co ty? jak je?