Téměř dvouletý počítá, čte ale nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1262
5.12.14 12:22

Nestrašte autismem :zed:
Přesně, začalo to SPZetkami. Zakladatelka mu to určitě nevnucuje. Mám to doma také a snažím se rozptýlit jinými aktivitami, než písmenky a čísly, ale je to těžké, když to pořád sám vyžaduje, huláká na mě od tabule, ať mu jdu napsat čísla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
5.12.14 12:22

Nebo nový Karel Janeček :) ten to mel pry v detstvi podobne. Cisla, tvary, proste matika všude kolem snad od narozeni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
5.12.14 12:24

@pjetka jestli se ti jinak zdá v pořádku- myslím hlavně co se týká vztahu k ostatním lidem, vyhledávání kon taktu, mazlení atd.. plus něco jako základní sociální inteligence příslušnák tomuhle věku- byla bych v klidu. Do dvou a půl roku v naprostým :-D On se postupně rozmluví, třeba nad knížkami, nebo v létě na hřišti s dětmi. :hug: Děti se nevyvíjejí rovnoměrně, mají období, kdy veškerou kapacitu věnují jedné dovednosti, aby ji pak přechodně skoro opustili a napřeli úsilí zase jinam..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
5.12.14 12:25
@lucenka píše:
Takže ti mluví. Tak nějak moc nechápu co řešíš :nevim:

Jde o to, že první jeho slůvka byla „dva, tři, čtyři“ samozřejmě s patřičnou dětskou výslovností. Odposlechl to od ségry. To bylo někdy v jeho jednom roce. Teď mu budou dva. A za ten rok toho moc nepřibylo. Rozšířil řadu čísel a přidal písmena. Prostě mě to začíná trochu zneklidňovat. Místo, aby se naučil řadu dalších věcí alespoň povrchně, zaměřil se na jedno a to prohlubuje. Nevim, jestli je to běžné. Zajímají mě zkušenosti ostatních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
5.12.14 12:27

@baruse.t u nás to taky nešlo moc odklonit.. Tak umí písmenka, no :-) Spíš je pak trochu problém ve škole- oba moji starší kluci se na zš dost nudili, až teď na omiletém gymplu užili :-D Jsem zvědavá, jestli se to bude opakovat ted se třetím, ještě je miminko..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
5.12.14 12:29

@pjetka je to v pohodě, děti se vrhnou na jednu činnost a když ji zvládnou, rhnou se na další, je šikulka, že počítá a mluvit taky začne, můj kluk nemluví ani ve třech a jsem v klidu, netřeba za vším hledat autismus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
@pjetka píše:
Jde o to, že první jeho slůvka byla „dva, tři, čtyři“ samozřejmě s patřičnou dětskou výslovností. Odposlechl to od ségry. To bylo někdy v jeho jednom roce. Teď mu budou dva. A za ten rok toho moc nepřibylo. Rozšířil řadu čísel a přidal písmena. Prostě mě to začíná trochu zneklidňovat. Místo, aby se naučil řadu dalších věcí alespoň povrchně, zaměřil se na jedno a to prohlubuje. Nevim, jestli je to běžné. Zajímají mě zkušenosti ostatních.

Tak uvidíš.. když tě to bude zneklidňovat, tak se můžeš zastavit u dětského klinického psychologa - pro každý věk existují testy, tzv. Vývojové škály- řekne Ti jestli jste v normě.. A taky má velký vzorek dětí ze zkušenosti ke srovnání :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
@pjetka píše:

Ja bych byla zatím v klidu. Mne zacali kluci mluvit az před 3.rokem (i když tedy zacali tak obecne mluvit všechno mozne) - zadne jedna dva tri se nekonalo, ale zatím bych to brala s humorem - třeba z toho casem bude jeden milion, dva miliony, tri miliony :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
511
5.12.14 12:31

Tak dětičky jsou vyčůraný dost :-)Co je zajímá musí mít a co nee to ignorují :-) Taky máme doma vyčůránka. Autismus? Mi nepříjde. Na škole jsem měla bioložku a její mladší syn, tuším, že mu bylo kolem dvou let automaticky poznával veškerý květinky, který nám promítala. Já na malýho od narození neustále mluvím, našemu je dvacet měsíců a mluví krásně, ale teda jen semnou, s cizíma se nebaví :) Ber to tak, že je normalni šikovný dětátko, který musíš trošku usměrnit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
5.12.14 12:32
@pjetka píše:

Kdyby ti nemluvil tak by to vypadalo o dost jinak. Moc to podle mě hrotíš a máš na něj nereálné požadavky :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1262
5.12.14 12:34

@Agáta13 Tím mě straší snad každý, že to bude chudák dítě, že se bude v první třídě nudit. Ale zakázat mu to přeci nemůžu. Někdo už mě nutil do domácího vyučování, to bych si dala :D Prostě mu v té první třídě najdeme jinou zálibu. Nebo bude umět číst a počítat, ale třeba psaní mu nepůjde.
Zakl. neboj se. v období dvou let je to s nimi jak na houpačce. To, že neposlouchá je normální, zkouší, kde jsou hranice. Byla bych v klidu, ale na výchovu důsledná a stála si za svým a vysvětlila mu to. Dělaj, že neposlouchaj, ale vnímají to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
5.12.14 12:42

@pjetka Nejsem žádný odborník ani dětský psycholog, ale viděla bych to na nadprůměrně inteligentní dítě se zájmem o matematiku. Jak píšeš, že neposlouchá, když mluvíš o něčem, co ho nezajímá, že se ti zdá, že nerozumí, ale jakmile zmíníš něco oblíbeného, tak najednou rozumí - to dělají všechny děti, jak jsi to správně nazvala, prostě selektivní hluchota. Jestli nereaguje na pokyn „pojď jíst“, tak bych spíš řekla, že o to prostě nemá zájem, ale rozumí velmi dobře. Jestli umí říct „čtrnáct“, ale ne „pejsek“ tak asi spíš proto, že ho pejsek nezajímá a tudíž nemá potřebu o něm mluvit.
K psychologovi jít můžeš, ale pravděpodobně ti nic neřekne, protože co jsem tady tak četla, případné poruchy jako autismus a asperger se dají poznat až v trochu pozdějším věku. Takže bych se spíš hodila do klidu a těšila se, že budeš mít za 20 let ze syna dobře vydělávajícího ajťáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
5.12.14 12:44

Nezlobte se na mě, ale zakladatelka teda uplně změnila to co psala v prvním příspěvku, popsala autistu a věřte, že já s tím mám bohaté zkušenosti u syna jsme se toho obávali 1,5 roku, nakonec skončil s vývojovou dysfázií a ADHD(naštěstí)Rainman není zrovna typický autista, takových je velmi málo, pokuď to někdo posuzuje jen podle toho, tak je jasné, že neví vůbec nic. Autismus už není tak vzácný jak byval, každé 80. dítě narozené v ČR trpí autismem. Takže nikdo tu nikoho nestraší, jen včasná diagnoza dokáže dost pomoc.

Mě taky pořád uklidnovali, že to dožene, je to kluk, pomalejší. Dělali ze mě blba, že se zbytečně strachuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
5.12.14 12:45

@pjetka Je naprosto normální. Nikam bych nechodila a spíš si přečetla nějakou knížku o chování dětech před druhým rokem věku. Pravidelně tady doporučuji od Penelope Leachové Dítě a já. Jsou i jiné.
Asi si myslíš, že když umí počítat, že by měl zvládat i jiné věci jako mluvení, poslouchání… Ale tak to vážně nefunguje. Je evidentně velice vnímavý a přemýšlivý, takže s tím posloucháním tě to bude stát více sil a nebude to tak jednoduché, resp. samozřejmé jako s počítáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
5.12.14 12:46
@lucenka píše:
Kdyby ti nemluvil tak by to vypadalo o dost jinak. Moc to podle mě hrotíš a máš na něj nereálné požadavky :nevim:

Mě se nezdá, že by zakladatelka měla na syna nějaké nereálné požadavky, jen přemýšlí, proč počítá do patnácti a na druhou stranu neříká třeba „mámo ham ham“, jako většina dětí.
Jo, kdyby napsala „můj syn umí ve svou letech počítat jenom do deseti, čte jen po písmenkách a dokonce ani mámo mi neřekne“, to by byly nereálné požadavky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí