Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
jsem 19tt a temer necitim pohyby. Mozna tak jednou za den. Srdicko obcas kontroluju dopplerem a to tluce, ale pohyby proste temer nulove. Mam syna, tak jsem se divala do denicku, co jsem si psala a v 19tt uz radil v brichu jak cerna ruka. Na utz jdu za 14 dni a dnes jsem byla u obvodaka (neziju v CR a tady je schema pece dost jine) a ten se me na pohyby ptal a rikal, ze bych mela citit asopon 10× za den, coz teda nehrozi. Nakonec nerekl nic, ale I tak mi to lezi v hlave (navic syn nebyl u doktora nejspokonejsi, tak jsme se oba snazili navstevu co nejvic urychlit).
Mate nektera podobne zkusenosti?
Taky jsem cítila pohyby později, a ze začátku jednou za čas. Mimi není stroj, aby se hýbalo pořád a stejně, navíc má ještě hodně místa, tak to není ani tak cítit.
Jsou holky, co cítí pohyby až daleko po 20tt. Být Tebou, jsem v klidu, cítit pravidelně pohyby v tomto týdnu je opravdu brzo ![]()
Jak je ale mozne, ze s prvnim tehotenstvim jsem je citila od 15tt a to fakt poradne? V tomto tehotenstvi jsem je citila uz od 13tt, ale je to proste jen jednou za cas a malicko.
Jsem v polovině 18 tt takže jsi o něco napřed, ale mám to stejně…na tom, že jde u mne o druhé těhotenství, tak taky nic moc…vlastně skoro nic. Já doplera nemám takže si nic neověřím, ale tak nějak si myslím, že holt to ucítím až později…na kontrolu jdu za týden a velkou hlavu si z toho ještě nedělám.
Ja zacala prvni pohyby citit az 21tt. A z lehka se to stupnovalo ![]()
Me spis stresuje to, ze v prvnim tehu jsem je citila opravdu hodne a casto a ted nic. Vetsinou je to naopak. Asi bych na to nemela myslet, ale proste I tim, ze tady je pece jina a jen tak si na gyndu na kontrolu nezabehnu… mam to v hlave
@Freetibet já zřetelně pohyby začala cítit až po 20tt a od 17-19tt to bylo jen takové pošimrávání a ani ne každý den. Záleží i jak je mimi natočené a kde je placenta.. Vydrž ještě pár týdnu a uvidíš jak tam bude řádit ![]()
Klid. První syn byl divočák a toto dítě je třeba kliďas. Stresovala bych se v 25 týdnu, ale ne v 19. Ještě to přijde.
@Freetibet kde máš uloženou placentu? Pokud je vepředu, tak jsou pohyby skoro neznatelné, ta placenta je právě hodně tlumí a musela by jsi počkat až bude miminko starší a silnější aby jsi kopanečky cítila.
@Freetibet jinak ještě podotknu, že jsem se tím v těhu také zabývala a pozorovala se, nejdřív jsem pohyby necítila, pak cítila, ale ne tak často no a nakonec sem je zase cítila až moc
teď vím že sem si ten čas měla víc užívat a míň se pozorovat ![]()
@dorkas jj o tom vim, ale jak mam placenta, to netusim. Muze byt v kazdem tehu jinak? Nad tim jsem prave taky premyslela. Tak si tady procitam I par temat, tak se trochu hazim do klidu…
@Freetibet píše:
Jak je ale mozne, ze s prvnim tehotenstvim jsem je citila od 15tt a to fakt poradne? V tomto tehotenstvi jsem je citila uz od 13tt, ale je to proste jen jednou za cas a malicko.
Stačí mít jinak položenou placentu a je vše cítit jinak.
@vally ja uprimne ani nemam cas to moc pozorovat. A rikam, ze mozna mam pohybu vic a jen je proste nevnimam? Ale to asi ne, co? Syn me zamestenava na plny uvazek a k tomu chodim do prace…