Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny,
chci přispět s naší nedávnou zkušeností ohledně teplot u novorozenců, resp. ještě v šestinedělí…
Mojí holčičce vylítla teplota v noci na 38,3 (léky jsme žádný nedali, protože jsme je neměli a zábalů jsem se bála), pak postupně klesala na normální a druhý den kolem páté odpoledne zase na 38,3 stupňů. Celou dobu byla v pohodě, jen o něco víc spala.
Na netu jsem se dočetla, že na pohotovost se s tím nejezdí, že napřed zkusit zábaly a léky a hlavně nehysterčit.
To jsem ovšem nebrala v potaz a radši hned po té páté vyrazila na pohotovost.
Tam si nás nechali s tím, že u takhle malého dítěte není normální, když teplota lítá.
Po nějakých základních testech z moči jí napíchli na kapačku a nasadili širokospektrá antibiotika. Měla extrémně vysokou hodnotu CRP a nakonec malé zjistili zánět močových cest!
Prý se dostala bakterie ze stolice (eColi) do močového ústrojí a udělala takovýhle zánět.
Když jsem se ptala, co jsem udělala špatně, tak mi bylo řečeno, že v podstatě nic, že když se holčičky pokadí tak, že to mají až na bříšku, tak tomu člověk nezabrání, prý mají krátkou močovou trubice a ta nečistota se tam snadno zanese a následně postoupí dál.
Bylo mi doporučeno pokaždé když bude pokaděná nebo bude mít sebemíň uprdnuto, tak pod sprchu a pořádně propláchnout.
… snad tahle info někomu pomůže.
Jinak dneska večer měla zvýšenou teplotu zase, tak počkám přes noc, co se bude dít a snad nepojedem znovu ![]()
Btw. nemáte někdo zkušenosti s návratem takového zánětu? Nebo co se stane, když dostane takhle malý dítě chřipku nebo nachladne brzy po zánětu?
Díky.
Ahoj,malý měl taky zánět a to mu byl necelý měsíc, byli jsme s tím v nemocnici, je to teď častý u malých dětí, měl antibiotika a jezdíme na kontroly doteď, dělali mu vyšetření jestli se nepoškodili ledviny, je to závažné onemocnění.Hlavně by neměla prochladnout a hodně pít, klidně jí dávej i vodu nebo čaj.
Zánět se mu už nevrátil zatím.
Ahoj, udelala jsi dobre, je neco jineho,kdyz obcas teplota vyskoci a kdyz vyskakuje pravidelne,u te se rika, ze kdyz po trech dnech nezmizi,tak jet k lekari ![]()
S novorozencem a horečkou se má jet k lékaři ihned vždy. Ty 3 dny pllatí až pro starší kojence.
Alpaka A do kdy se prosím mimčo bere jako novorozenec? Jen v šestinedělí nebo déle?
j.a.n.i1 píše:
Alpaka A do kdy se prosím mimčo bere jako novorozenec? Jen v šestinedělí nebo déle?
j.a.n.i1 píše:
Oficiálně 1 měsíc.
Ale nebrala bych to striktně. klidně bych jela i s dvouměsíčním, pokud by mělo třeba 38,5. S novošem možná i pod 38.
Díky, tak to už jsme velký
malý má 3 měsíce… i když já jsem krkavčí matka, nejela bych pod 39… pokud by tedy nebyl „divný“ ještě jinak.