Terenní pracovník - práce s Romy

55
3.11.12 11:33

terenní pracovník- práce s romy

Ahoj, pracujete někdo jako terénní pracovník v sociálních službách - práce s romy? Můžete mi napsat Vaše postřehy, dojmy z této práce, či jestli by jste do takového zaměstnání šly? děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
3.11.12 12:15

Asi záleží v jaké lokalitě. Znám soc. pracovnici tu z Olomouce, dělaly jsme spolu autoškolu… A ta říkala že v pohodě, už se s „jejma“ rodinama zná a vesměs (i když jde o „typické“ případy) vychází v klidu… Hlavně tito Romové nežijí ve vyložeěně „odlehlých“ částech města, ale mezi „normálníma“… Takže tam toho strachu moc není, jestli jde o to.. Jo, na Chánov bych ale asi nešla :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.11.12 13:50

Raději anonymně. Dělala jsem to v Ostravě, ve vyloučené lokalitě v Radvanicích. Nebyli to jen Romové, ale i Češi - velice, velice sociálně znevýhodnění (slušně řečeno). Vydržela jsem tam 2 měsíce - stačí Ti to tak?

Ty domy vypadaly asi takto: žádné dveře, okna, neměli podlahy (jako koberce), jen holý beton, ačkoliv tam bylo 7 dětí, byla jen 1 postel (netuším, kde spali ostatní… ani nechci vědět), špína, smrad, brouci, vši. Neměli mýdlo, děti chodily i v zimě nabodo (do bot). Neměli WC, chodili jen tak na chodbu - kam to kdo „položil“, tam to bylo, umíte si představit ten smrad.

Pokud bych chodila do lokality, kde žijí Romové normálně (protože těch, co mají normální, jakžtakž hezké byty je, troufám si říct, víc) - neměla bych problém. Já jsem s nimi neměla problém jako s lidmi, ale problém mi dělalo to šílené prostředí. Oni jako lidi byli v pohodě, vděční, i když spíš nespolupracující. Ale nikdy jsem s nikým neměla konflikt. Jednou to zavánělo, když jsem jim nechtěla pomoct sjednat půjčku (už byli hodně zadlužení a nechtěli si nechat vysvětlit, že tudy cesta nevede).

Shrnutí: tuto práci bych už dělat nešla, ale spíš proto, že bych se bála, že se dostanu zase do „ghetta“ a ne mezi normální rodiny žijící různě po městě.

• Citovat
  • Upravit
18305
3.11.12 14:40

Tuto práci nedělám, ale s cílovou skupinou jsem prakticky v každodenním kontaktu. Moje humanisticky orientované okolí mě označuje za rasistu, já jim na oplátku říkám, ať si trhnou… Tož tak.
Jen pár postřehů z každodenního života. Samy sociální pracovnice (kupodivu sociálního pracovníka chlapa jsem tam neviděl… ;) ) říkají, že úspěšnost pomoci tímto směrem mírně převyšuje 10 procent. Takže se připrav na pořádnou fušku, pokud teda hceš tuto práci dělat plošně. Spíš má smysl zaměřit se na ty, kteří chtějí spolupracovat, pak budeš úspěšnější. (Těm ostatním - a i takto žijícím „bílým“ - těžko někdo pomůže…)
Na tvém místě bych před začátkem této práce trval na striktním vymezení toho, co je a co není tvoje práce. Vysvětlím: lidi v této sociální vrstvě (opět to není o etniku) považují krádeže, podvody a manipulaci s psychikou jiného člověka za legální prostředek, jak si usnadnit život. Taky pro ně není problém kohokoli jakkoli pomluvit, když z toho budou mít užitek. Vždycky je potřeba zvažovat, kdo mně co říká a co tím sleduje. Tak to ostatně funguje i ve zbytku společnosti, ale hmotná chudoba tyto procesy víc zviditelňuje a v konečném důsledku vytváří bídu duševní. Jsou ale jedinci, kteří se tomu nepoddávají a co si s nima dohodneš, to splní. Ale potom taky to stejné očekávají od tebe. A jejich uvažování bývá dost černobílé a přímočaré. Domluvili jsme se, tak jsi povinna to splnit - a nezajímá nás, že z toho můžeš mít problémy. (Tam se těžko domlouvají operativní změny…)
V konečném důsledku se dá říct, že jsou jako pětileté děti. Taky často zkoušejí, kde jsou hranice a kam až můžou zajít. Ale když zjistí, že umíš dodržet slovo, tak v mezích možností jsou docela fajn. Někdy i víc než zbytek populace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
3.11.12 16:39

Anonymní, když už teď tu práci neděláš, co děláš za práci teď? Nebo jsi na mateřské? Kdyžtak mi napiš SZ. Kdybych nebyla handicapovaná, chtěla bych vyzkoušet teréní práci s Romy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.11.12 20:40

Jana: Dělám teď to, co jsem vystudovala - učitelku. Dělala jsem speciální pedgogiku a pracovala tam při studiu (tedy… ty 2 měsíce, co jsem to vydržela) - dle zákona o soc. službách jsem splňovala kvalifikační požadavky. Nevím, jestli jsem osoba, která by Ti dala potřebné informace, protože zas tak dlouho jsem tam nevydržela.
Anonym z 13:50

• Citovat
  • Upravit
2331
3.11.12 21:11

Aha, vůbec Vás neodsuzuju, chápu, že Vám práce nevyhovovala. Nevím jak dlouho bych v této práci vydržela já, ale kdyby mi to zdraví dovolilo, zkusit bych si to chtěla. Jedině bych možná mohla pracovat v nízkoprahovém klubu pro romské děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
4.11.12 12:17

Děkuji moc za zkušenosti, jsem váhala, jestli do takové práce jít, mám z toho podvědomě strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
19.1.14 22:40

!!

Mohu obnovit diskuzi jaké požadavky tam jsou, četla jsem i vyuč. s maturitou, žádné soc. vzdělání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.14 17:35

Terénní pracovník Ostrava

Dobrý den, chci se zeptat zda tady někdo pracuje v organizaci ROMCENTRUM? Popř. Vzajemna pomoc? V Ostravě? Mohli byjste říct o co přesně ve Vaší práci šlo? Zda jste měli s nimi nějaké problémy? Nebo byli slušní atd..? A co peníze? Našla jsem inzerát že shánějí terénního pracovníka, jen nevím co od toho očekávat, proto bych chtěla znát Vaše zkušenosti ;) Velice dkěuji za odpověd! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.9.14 21:15
@Anonymní píše:
Dobrý den, chci se zeptat zda tady někdo pracuje v organizaci ROMCENTRUM? Popř. Vzajemna pomoc? V Ostravě? Mohli byjste říct o co přesně ve Vaší práci šlo? Zda jste měli s nimi nějaké problémy? Nebo byli slušní atd..? A co peníze? Našla jsem inzerát že shánějí terénního pracovníka, jen nevím co od toho očekávat, proto bych chtěla znát Vaše zkušenosti ;) Velice dkěuji za odpověd! :mavam:

Tak hodně štěstí, takovou práci bych vykonávala snad jen s vlčákem u nohy nebo se samopalem

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.1.18 14:59

Máte nové zkušenosti?

Holky, dostala jsem nabídku na práci v této pozici. Jedná se ve většině případů o Romy, ale jsou tam i maminky, které jsou v životní tísni, ale z 80% romové. Ta práce mě svým způsobem láká, zase bych se zaměřila na něco jiného, získala nové zkušenosti..Ale svým způsobem mám i strach, jaký jsou, aby nebyli zlí, nevyhrožovali…Můžete mi někdo i napsat, jak taková práce vypadá v praxi? A zda vám to něco dalo, nebo litujete. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
18001
29.1.18 15:34
@Anonymní píše:
Holky, dostala jsem nabídku na práci v této pozici. Jedná se ve většině případů o Romy, ale jsou tam i maminky, které jsou v životní tísni, ale z 80% romové. Ta práce mě svým způsobem láká, zase bych se zaměřila na něco jiného, získala nové zkušenosti..Ale svým způsobem mám i strach, jaký jsou, aby nebyli zlí, nevyhrožovali…Můžete mi někdo i napsat, jak taková práce vypadá v praxi? A zda vám to něco dalo, nebo litujete. Děkuji

Soc. pracovníci tě proškolí a hnusný chování můžeš čekat stopro si myslím. Je to práce v azyláku? Krizový centrum? Nebo terenní práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18001
29.1.18 15:34

Zkusila bych to, zkušnost jako žádná jiná si myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.18 15:51

@malá_holka Terénní

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat