Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Kup si v lékárně blokurimu. Pokud je to zánět, pomůže ti to. Čekat na příští týden je nesmysl, to se jen zánět rozjede.
Mně tedy gynekoložka testovala moč vždy jen v těhotenství, při běžné preventivní prohlídce nikdy. Začni brát alespoň nějaké volně prodejné léky, určitě nečekej až do příštího týdne. V nejhorším případě na pohotovost pro antibiotika, kdyby se to za dva tři dny nezlepšilo. Já se vždy prolévám urologickým čajem, beru brusinky s manosou a brufen, většinou se mi to podaří rozehnat.
Pokud máte problémy, vezměte moč s sebou a gynekoložce to řeknete.
Nejlépe poslat moč do laborky na moč chemicky a sediment a zvlášť na mikračku ( sterilní zkumavka z lékárny),protože papírek může být falešně pozitivní i negativní.
Normálně běž na urologii. Žádanku nepotřebuješ. Běž hned, ať ti to nevleze do ledvin.
@Anonymní píše:
Zdravím a mám dotaz, jestli se na preventivní prohlídce u gynekologa vyšetřuje moč? Mě to asi nikdy nedělali, ale teď bych to potřebovala. Několik dnů mám bolesti v podbřišku a dole v zádech, taková tupá bolest a včera se přidalo pálení při močení. Tak se bojím nějakého zánětu. Moje praktická doktorka i ta gynekoložka mají tento týden dovolenou, ale na gyndu jsem objednaná hned na 3.1., tak jestli moč vyšetří tam nebo budu muset k praktické? Ptala jsem se v lékárně na ty testovací papírky na moč, že bych to zkusila doma, ale je to dost drahé, tak se mi za to nechce utrácet.
Díky za rady
S močovým měchýřem bych šla za praktikem. Bude mít zástup.
Jen v těhotenství. Ale zkusila bych to. Moje gynekoložka je i urolog.
Vždyť to menší balení stojí asi 150 Kč. To bych teda raději obětovala než čekala do 3.ledna.
@Anonymní píše:
Zdravím a mám dotaz, jestli se na preventivní prohlídce u gynekologa vyšetřuje moč? Mě to asi nikdy nedělali, ale teď bych to potřebovala. Několik dnů mám bolesti v podbřišku a dole v zádech, taková tupá bolest a včera se přidalo pálení při močení. Tak se bojím nějakého zánětu. Moje praktická doktorka i ta gynekoložka mají tento týden dovolenou, ale na gyndu jsem objednaná hned na 3.1., tak jestli moč vyšetří tam nebo budu muset k praktické? Ptala jsem se v lékárně na ty testovací papírky na moč, že bych to zkusila doma, ale je to dost drahé, tak se mi za to nechce utrácet.
Díky za rady
Taky bych šla hned. Do 3 je to dlouhý čas a může se ti tam zbytečně něco rozjet.
Při preventivce ne, jenom v těhotenství vždy chtěli moč. Zašla bych co nejdřív na urologii ![]()
@smile_xxx píše:
Když jsem měla zánět močových cest, tam na urologii chtěli nejenom hádanku, ale ještě mi chtěli dát termín někdy za 14 dní od dne, kdy jsem tam s bolestmi přišla, zda by mne lékař vzal. Praha.
Hm, to je divný. Pokud vím, tak odborní lékaři (minimálně typu uro, pro atd.) nemůžou podmiňovat léčbu žádankou od praktika. Mi se nestalo, že by chtěli žádanku. Stačilo zavolat, že mám bolesti, že se mi asi rozjíždí zánět a jestli mě můžou vzít. Normálně mě vzali hned druhý den.
Díky za rady