Tlačení při porodu - nepřeceňuje se?

8071
31.1.13 17:20

Tlačení při porodu

Taková kacířská myšlenka: Nepřeceňuje se to tlačení při porodu přeci jen trošku? Když to jde, tak jak má, tak se ani tak moc tlačit nemusí a všecko je tak nějak přirozené, dítě leze ven skoro samo. A když tady čtu různé deníčky, jak se matky namáhaly a namáhaly a stejně to skončilo císařem, skoro vždycky je tam nějaká příčina, u které tlačení asi moc nepomůže - nepoměr velikosti, krátká nebo omotaná pupeční šňůra atd. A pak mě dokáže dojmout, když lékaři prohlásí, že ta či ona rodička umí či neumí tlačit nebo tlačí „do hlavy“ a podobně. Co si o tom myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4263
31.1.13 17:25

Podle mně mají doktoři, kteří u porodu jsou mnoholeté zkušennosti a ví, jak se má správně tlačit a pokud rodička neposlouchá pokyny, nedivím se, že to nejde. Ale tím neříkám, že všechny rodičky tlačí špatně. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
31.1.13 17:29

Tak já si myslím, že některé ženy opravdu tlačí špatně, nespolupracují a pak to tak dopadá…myslím si, že každý porod je jiný a u někoho to opravdu může být problém. Já jsem sice tlačila dobře, jak mi řekli ale nevydržela jsem moc dlouho tlačit na jeden nádech a prostě se mi malá jakoby vždy „vrátila“ o něco zpět, tak dopadlo asi 5 pokusů a pak už jsem toho měla plný kecky, tak jsem se do toho opřela a na 2 pořádný zatlačení se malá narodila. Nejsem zrovna zastáncem toho, poslouchat doktory na slovo ale zrovna u toho tlačení asi ví co říkají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9754
31.1.13 17:30

Ja teda jeste nerodila, ale predpokladam, ze kazna se snazi tlacit spravne.
Jak se teda potom pozna, ze tlaci do bricha a ne do hlavy? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
31.1.13 17:36

No, tak já už asi tři dny různě studuji všemožné o porodech, přestože jsem už dvakrát rodila, tak se opět strašně bojím :? :|, takže jsem ráda za tohle téma :potlesk:

Mě u žádného porodu nikdo neřekl, JAK tlačit, ale jen nadechněte se a tlačte!!! měla jsem málo síly a dítě se po mém zatlačení vůbec neposunulo,,, pořád jsem měla pocit, že jim zadkem spadnu do toho lavora, co mívají u porodního stolu… tak mi doktor dal ruku na spodní stranu stehen a říkal, ať tlačím do té ruky a soustředím se na tu ruku a ne na bolest nebo na padání do lavora… a najednou to šlo! Takže mi nakonec vlastně dobře poradil - nvím, možná jsem tlačila do hlavy nebo jsem nedokázala uvolnit spodek, ptž jsem cítila, jak se to tam dole všechno hrozně napíná a bála jsem se bolesti :roll: A čím více se to blíží, tím více mám zase obav…

@Cuarentena Ty jsi asi měla nějaké hladké porody, ne? podle toho, co píšeš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
31.1.13 17:37

Mně teda nikdo neříkal jak mám tlačit :mrgreen: prostě máš pocit jako při velké a tlačíš při stahu. Při první porodu jsem mohla na jeden stah tlačit 2× a tačila jsem asi půl hodiny a při druhém byla dcera venku na tři tlačeníčka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5998
31.1.13 17:37

Já ti nevím, mamka mi vyprávěla, že jednou zatlačila a měla jsem venku hlavičku a na druhé zatlačení jsem vyšla celá. Takže jsem byla překvapená, když to u mě takhle nešlo 8o :mrgreen: PA mi říkala, že tlačím hezky, ale malej ne a ne ven. Tak se vrchní dr. naštval, něco pronesl a udělal mi něco s kapačkou (fakt nevím, asi mi zvýšil dávku oxitocinu či co to do mě ládovali) a malej vyšel ven až asi na dvacáté zatlačení. Šňůru omotanou měl, ale fakt nevím, zda to bylo tím :nevim: každopádně manžel mi potom říkal, že si myslel, že vůbec netlačím, jak jsem byla potichu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
31.1.13 17:38

Tak náš malej byl venku asi na tři zatlačení…první jsem tak „pošolíchala“, ale do druhého už jsem se opřela (moc mi pomohla rada PA zavřít pusu i rty, aby neutíkal vzduch) a hlavička byla venku, na třetí bylo hotovo ;)
Já se přiznám, že moc nechápu, jak může někdo naplno tlačit třeba hodinu, zaprvé to zřejmě znamená, že dítko ještě není připravené, nebo je tam nějaký problém, proč to nejde, za druhé bych to ani nedala teda, jakože fyzicky…

jak se pozná tlačení do břicha a do hlavy? no mám pocit, že do bricha tlačíš jako když se chceš vykadit a do hlavy defacto jen zatínáš svaly…
mě pomohlo si při tom úplně představit ten „pohyb“ dítěte ven, nebo jak to napsat…

Příspěvek upraven 31.01.13 v 17:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2149
31.1.13 17:38

@Verca1989 mě se taky malá vracela zpět, měla v podstatě stejný míry jako ta tvoje :-) a bylo mi řečeno, že je to tím, že je malá a má tam dost místa. Jinak jsem tlačila podle dr., podporovala mě a hodně mi to pomáhalo, párkrát jsem taky tlačila špatně a hned to bylo znát. Jinak celkově na porod mám hezký vzpomínky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
31.1.13 17:39

Ja bych rekla, ze to tlaceni je kolikrat spatny uz jen tim, ze v porodnicich nuti rodit „do kopce“. Aneb na zada, kolena k brade… jenom aby PA mely dobrej vyhled :cert:
polohu by si rodicka mela volit sama :think:

u vicerodicek jsem nekde cetla, ze to opravdu jde temer samo (zena by si ale mela instiktivne sama vybrat svoji vhodnou polohu) u prvo je pritlacovani udajne nutne

zdroj uz asi nenajdu, je to dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
31.1.13 17:39

@3HE No u prvního mě právě nutili tlačit dvě hodiny a furt nic a nakonec mi skočili na břicho. Jenže myslím, že mě nutili tlačit zbytečně brzo, i čípek byl na šití. U druhé jsem se bála, ale netrvalo to ani pět minut. U třetího jsem pak vyloženě cítila, jak se dere ven a odráží se asi nohama, to nevím, jak dlouho to trvalo, pět minut určitě ne, možná minutu, ale taky mi babizna zatlačila na břicho, teda ne tak prudce a celým tělem, nevím proč, kdyby člověka necpali vždycky ležet na stůl, tak by to muselo jít samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
31.1.13 17:40

Já jsem tlacila asi správně, aspon podle reakce doktoru… Ale tlacila jsem skoro hodinu hlavičku a pak uz proste nemohla. Na malého nakonec museli použit vexu a po té se na dve zatlaceni narodil.
Měl obtocenou pup. Šňůru kolem hlavičky a nozicky. Jak já tlacila ven tak ho to táhlo zpet. Nevím možna kdybych tlacila lepe a hlavne více, šlo by to rychleji a bez té vexy :nevim: :nevim:

Příspěvek upraven 31.01.13 v 17:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816

Tlačit musíš, samo o sobě jen stahy dělohy mimino ven nevyklouzne :). Na sále jsem byla 2 hodiny… a je pravda že si za to sama můžu. nemohla jsem najít ty správný svaly a tlačila dost dlouho právě do hlavy (moje krvavý oči byli dost velkým důkazem) a pak když jsem se nadechla a sestra mi zatlačila na břicho jsem vydechla bez tlačení… crcala jsem se s tím tu 1,5 hodinu :P.
Takže za mě.. ne, tlačení se nepřeceňuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071

@Blanka S No já jsem právě nikdy pocity jako „na velké“ neměla, ale vůbec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
31.1.13 17:41

Já jsem četla, že pokud porod probíhá přirozeně ( v intimním, pro rodicku příjemném prostředí, rodička se muže hýbat jak chce, při tlaceni si sama vybírá polohu, bez medikalizace a anestezie), telo tlaci samo.
Potvrdilo se mi to u mého porodu, který postupoval rychleji nez PA čekaly, takže jsem byla celou dobu posazena na WC v pritmi, dokud jsem necitila tlak na konečník. Pak rychle na sal, rodila jsem na všech čtyřech, nejdriv se bála, že se rozpulim :mrgreen: ale při další kontrakci uz to neslo zastavit, telo tlačilo samo… A byl to úžasný pocit, nechat se ovládnout takovou silou, ktera tlacila ven me miminko :andel:
Ještě si vzpomínám na jeden porodni deníček, jednalo se o prekotny porod doma - ona paní se snažila tlaceni zastavit, protože chtěla dojet do porodnice, ale nezastavila :think: :)

Příspěvek upraven 31.01.13 v 17:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky