Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky holky, před pěti lety jsem měla akutní císařský řez. Teď jsem ve 26+4 tt. Ve čtvrtek jsem byla u pana doktora na kontrole a ten mi doporučil rodit raději zase císařem, jelikož jizva je tenká 2,5 mm (před 3 týdny to bylo 4 mm). Mám dodržovat klidový réžim a při bolestech v oblasti jizvy okamžitě jet do nemocnice. Prý se mám modlit, aby nám to neprasklo
Máte některá stejnou zkušenost? Ve kterém týdnu jste rodily a při jaké tloušťce jizvy? Nevíte kolik je hraniční limit, kdy se musí provést předčasný porod? Moc se o prcka bojím, čekali jsme na miminko 3 roky a teď tohle
Zatím žádné problémy v těhotenství nebyly, jenom tvrdnutí bříška na to beru magnezko. Děkuji za radu ![]()
Ahoj, to jsme na tom stejně - minule akutní, teď raději plánovaný. Na posledním UTZ byla jizva do 2 mm a nikdo nic neříkal, nijak nestrašil. 31.3. jdu rodit tak to snad už doklepem. Držím palce a neboj, já nedělám nic jiného než tahám malou v náručí a odpočívat je nemožné - je hrozně akční. Já myslím že to tělo zvládne, musí ![]()
A v kterém týdnu jsi? Já mám termín až 25.6., tak doufám, že to vydržíme s prckem ještě dlouho. Nedovedu si představit, že bych teď měla rodit. Copak čekáš, holčičku nebo chlapečka? Já druhého chlapečka. Jestli to bude stejný rošťák, tak to se mám na co těšit
Ono se to lehce říká klidový réžim, ale při dětech se moc odpočívat nedá.
Byla jsem na UTZ ve čtvrtek, to bylo 37+5tt, tloušťka prý 3mmm a nabídli mi, že můžu rodit přirozeně..
Jsem 37+3, čekáme překvápko - jako minule to nechci vědět
A odpočívat fakt nejde. Už se těším až bude prcek venku, je to prý obřík, taky proto ten císař…
Určitě to zvládnete a mimči bude v pohodě ![]()
ahoj,
neboj se, že by ti jizva praskla sama od. Prasknutí hrozí prý jen při kontrakcích a můj porodník mi říkal, že jim to nikdy nestalo. Půjdeš na plánovaného císaře a bude vše ok.
já mám za sebou 2 císaře. Mně dr. říkal, že hraniční pro císař je 1,9 mm, ale pokud je to mezi 2-3 mm, tak se spíš přiklánějí k císaři (ale určitě se to líší dle nemocnice a lékaře jako snad všechno). Já chtěla moc rodit přirozeně a měla jsem domluveného porodníka, tak mi slíbil že pokud se neztenčí pod 2 mm a porod bude rychlejší (ne 40 hodin jako ten první), tak že by to šlo. Na posledním utz jsem měla 2,5mm. Když se mi rozjel porod 40+0, tak jsem ale měla jako při prvním porodu problém s otvíráním, pak i špatné ozvy a jizva se značně ztenčila, takže akutní císař. Ale byla jsem moc ráda, že se porod rozjel sám.
opravdu se neboj, bude to v pořádku.
Tak teď jsem tu vylíčila ty horší stránky mého druhého porodu cca 14 měsíců po císaři. Protože to bylo celý tak problémový (zejména ve vztahu, prakticky žádná komunikace, natož abych si řekla o pomoc, že mně něco bolí, že je mi ale opravdu zle, atd.), že nějaká tloušťka jizvy, to jsem neřešila. Bohužel. A tak si dneska říkám, že snad zázrakem, i když dříve, v 34 tt., se narodil zdravý kluk (ikdyž v prvním momentě - teda když se probudila z narkózy - to tak teda nevypadalo ani smykem. ).
holky a kde se měří tloušťka jizvy? a co dokáže celkově těhotenství…měla jsem císaře s duhou dcerou a uvažovali jsme o třetím mimi, protože bych chtěla zažít přirozený porod s dobrým koncem
…poslední dobou si teda říkám, že bych třetí už nezvládla, ale kdyby náhodou někdy
…poučtě mě, nevím o tom vůbec nic…
Taky mě zajímá, jak to vlastně je.
To se měří nejspíš vnitřním utz ![]()
Tloušťka jizvy na děloze se měří vnitřním utz. Mě ji začal pan doktor měřit až od 16 tt. Taky jsem si moc přála druhého prcka rodit přirozeně, ale nic s tím už nenadělám. Hlavně aby bylo mimi ještě dlouho v bříšku a narodilo se zdravoučké ![]()
Ischtar - tak to už máte za chviličku. Držím moc palečky ať vám to dobře dopadne ![]()
Já jsem měla nakonci těhu také tloušťku 2,5mm (39+3) a odhad přes 4Kg -takže císař, ale rupturou mne nestrašili, prý je to hoooodně vzácné v těhotenství(největší riziko vyvolávaný porod) a hlavně, kdyby náhodou k ruptuře došlo, tak to prý ženská pozná …
Obnovuji diskuzi.
Dneska jsem byla u gynekologa. Řešili jsme otázku třetího těhotenství. Jsem po dvou sekcí. Změřil mi jizvu a říkal, že je hraniční - 5mm, že mi těhotenství nezakazuje, ale zároveň si to mám dobře promyslet, protože samozřejmě jak by děloha rostla, tak by se jizva zužovala. Máte některá zkušenost?
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi.
Dneska jsem byla u gynekologa. Řešili jsme otázku třetího těhotenství. Jsem po dvou sekcí. Změřil mi jizvu a říkal, že je hraniční - 5mm, že mi těhotenství nezakazuje, ale zároveň si to mám dobře promyslet, protože samozřejmě jak by děloha rostla, tak by se jizva zužovala. Máte některá zkušenost?
Ahoj, mohu vědět jak to dopadlo? Rozhodla jsi se pro miminko? Já jsem po 3 CS, nyní opet v 10tt. Poslední CS před rokem. Mám se rozhodnout jestli chci pokračovat, anebo těhotenství ukončit.
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi.
Ahoj, mám také 5 mm, ale jsem jen po jedné sekci…také se rozhoduji…jak to dopadlo?