TO při šikaně ve škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44199
23.2.21 19:20
@Tomáš916 píše:
Hele u nás na základce jsou dvě OA. Jednou z nich je moje žena, takže mám přehled. Obě jsou zároveň vychovatelky v družině. Nevím o něčem, že by tam kdy něco řešil psycholog. Maximálně je rodičům s dětmi doporučováno jít do PPP většinou kvůli nějaké poruše učení nebo chování. A tím to končí. U dětí na víceletém gymplu taky o ničem takovém nevím. Ani děti neví, ptal jsem se jich. Prý je tam jen vychovaný poradce, který učí normálně i svůj předmět. Takhle to tam bylo i za nás. Šikana se u nich ve třídě v primě taky řešila. Jich se to netýkalo, takže nevím podrobnosti, ale děti tvrdí, že holka agresorka dostala dvojku z chování a později jí rodiče stáhli zpět na ZŠ. To samé je i na čtyřletém gymplu, kde učí můj kamarád, tam, když prostě nezabere nejaké výchovné opatření, pozvání rodičů do školy, tak následuje podmínečně propuštění a pokud jsou dále problémy, tak ahoj. A mě to tak přijde v pořádku na té střední škole, já bych jim dal psychology a etopedy. Já být rodič toho dítěte co vyhodili ze školy, tak by šel kopat kanály a ješte by byl rád, že by mohl nastoupit někam jinam na školu. Dokud by si ale nesrovnal v hlavě jestli chce dělat problémy nebo se bude slušně učit a chce, aby z něho něco bylo, tak by fakt ty kanály kopat šel. To je účinnější než deset psychologů.
:lol: :lol: :lol: Ty bys byl se vším raz dva hotový :mrgreen:
Faktem je to, že šikana na gymplech a výběrových školách vždy byla a je největším problémem, protože inteligentní děti mají promyšlenou a zakernou taktiku. Když to napíšu lidově, blbouny z ucnaku srovnáš líp a snadněji.
Výchovný poradce je pozice povinná na každé škole, dřív to měl nějaký učitel ke svému úvazku. Teď je spíš snaha mít kompletní školní poradenství zvlášť a nekombinovat to s ucitelskymi úvazky i k vůli míchání rolí, které potom může dítě mást.
Dřív se to tutlalo, teď se to řeší. Dítě z nižšího gymplu nemůžeš vyhodit ani preradit na ZŠ k vůli poruše chování. Nemůže dostat ani podmíněné vyloučení, to až od kvinty.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
23.2.21 19:28
@Pears206 píše: :lol: :lol: :lol: Ty bys byl se vším raz dva hotový :mrgreen:
Faktem je to, že šikana na gymplech a výběrových školách vždy byla a je největším problémem, protože inteligentní děti mají promyšlenou a zakernou taktiku. Když to napíšu lidově, blbouny z ucnaku srovnáš líp a snadněji.
Výchovný poradce je pozice povinná na každé škole, dřív to měl nějaký učitel ke svému úvazku. Teď je spíš snaha mít kompletní školní poradenství zvlášť a nekombinovat to s ucitelskymi úvazky i k vůli míchání rolí, které potom může dítě mást.
Dřív se to tutlalo, teď se to řeší. Dítě z nižšího gymplu nemůžeš vyhodit ani preradit na ZŠ k vůli poruše chování. Nemůže dostat ani podmíněné vyloučení, to až od kvinty.

To neni bezna praxe. Bezne je vychovnym poradcem ucitel, ktery ma nizsi uvazek (asi o 3 hodiny tydne). Prosla jsem mnozstvim skol, vsude to tak bylo, znam samozrejme pomery na mnoha dalsich. To, co popisujes je vyjimka, urcit ne samozrejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25129
23.2.21 19:31
@Anonymní píše:
@Kelsey Tohle vše už proběhlo několikrát, přesto syn od začátku školního roku skončil s vyraženým zubem, několikrát pokousaný a dnes s otřesem mozku. Nenechám si přece vědomě mrzačit své dítě.
:hug: Strašný. Nekompromisně bych se zprávou od lékaře šla za ředitelem školy a pohrozila mu, že pokud to nebude okamžitě řešit, odcházím to projednat na policii.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25129
23.2.21 19:41
@Anonymní píše:
@Kelsey Navrhli mi schůzku v ředitelně. Ale tím jsem si prošla už několikrát - pokus o smířlivé řešení, domluva a stopadesátá ponzámka darebákovi. Dospělo to až sem do situace, kdy je náš kluk v nemocnici ( jen na pozorování, naštěstí) a škola jede stále podle stejného scénáře :pocitac: A já už na to prostě nemám, příjdu si, že ze mě dělají blbce.

A ještě ti napíšu jednu věc, co se ti možná nebude líbit. Nauč syna, aby se bránil. Bohužel, je to jediné dlouhodové řešení. Jinak to agresor má tendenci stupňovat a dělat skrytě, rafinovaně. Děti umí být fakt zlé. Neříkám, že máš ze svého dítěte udělat rváče, ale aby se uměl ohradit. Když to udělá poprvé, podruhé, potřetí, tak mu ten útočník prostě dá pokoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
23.2.21 19:52
@matkabagristy píše:
To neni bezna praxe. Bezne je vychovnym poradcem ucitel, ktery ma nizsi uvazek (asi o 3 hodiny tydne). Prosla jsem mnozstvim skol, vsude to tak bylo, znam samozrejme pomery na mnoha dalsich. To, co popisujes je vyjimka, urcit ne samozrejmost.

Nepíšu, že je to běžná praxe. Ale nová doporučení jsou pokud možno ty poradenské pozice nemíchat s ucitelskymi pozicemi. Na škole, kde není školní psycholog, může výchovný poradce zasahovat i do problémů s chováním. Není vhodné, aby to byl zároveň i TU nebo ředitel školy, který má dítěti udělit výchovné opatření, zatímco poradce(pokud tam není psycholog) má stát spíš za ním, i v určité napravne a terapeutické rovině.
My máme dvě školní psycholožky pro tři školní budovy, u syna ve škole tuto pozici zastává psycholožka z PPP. Takže tam je výchovný poradce možná pro volbu povolání(naše budovy druhého stupně), u syna ani to ne, protože testy profesní kvalifikace pro kvartu a septimu má v kompetenci ta psycholožka. Dcer škola pár měsíců neměla ani tu výchovnou poradkyni, protože jim zdrhla za lepším. O školním psychologovi si můžou nechat leda tak zdát. Žádnou učitelku na to prý neukecali(VP), protože všechny ty školní poradenské pozice vyžadují určité papírování, o které všichni nestojí. A taky by VP měl mít DPS, je možno dodělat za pochodu samozřejmě.

Ale to je jedno. Hlavní myšlenka byla, že šikana v kolektivech dětí s vyšším intelektem a většinou vyšším socioekonomickym statutem se vzdy vyskytovala. A nikomu nepomůže poslat je k lopatě :nevim: Protože vyšší IQ se vyskytuje i mezi kriminálníky a bezdomovci. Kdyby se jim ve správný čas dostalo adekvátní péče, mohli skončit jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
23.2.21 20:02
@Pears206 píše:
Nepíšu, že je to běžná praxe. Ale nová doporučení jsou pokud možno ty poradenské pozice nemíchat s ucitelskymi pozicemi. Na škole, kde není školní psycholog, může výchovný poradce zasahovat i do problémů s chováním. Není vhodné, aby to byl zároveň i TU nebo ředitel školy, který má dítěti udělit výchovné opatření, zatímco poradce(pokud tam není psycholog) má stát spíš za ním, i v určité napravne a terapeutické rovině.
My máme dvě školní psycholožky pro tři školní budovy, u syna ve škole tuto pozici zastává psycholožka z PPP. Takže tam je výchovný poradce možná pro volbu povolání(naše budovy druhého stupně), u syna ani to ne, protože testy profesní kvalifikace pro kvartu a septimu má v kompetenci ta psycholožka. Dcer škola pár měsíců neměla ani tu výchovnou poradkyni, protože jim zdrhla za lepším. O školním psychologovi si můžou nechat leda tak zdát. Žádnou učitelku na to prý neukecali(VP), protože všechny ty školní poradenské pozice vyžadují určité papírování, o které všichni nestojí. A taky by VP měl mít DPS, je možno dodělat za pochodu samozřejmě.Ale to je jedno. Hlavní myšlenka byla, že šikana v kolektivech dětí s vyšším intelektem a většinou vyšším socioekonomickym statutem se vzdy vyskytovala. A nikomu nepomůže poslat je k lopatě :nevim: Protože vyšší IQ se vyskytuje i mezi kriminálníky a bezdomovci. Kdyby se jim ve správný čas dostalo adekvátní péče, mohli skončit jinak.

Uz vice lidi ti napsalo, ze vase situace je naprosto vyjimecna. Profesni poradenstvi muze spadat pod vychovneho poradce (ucitele), vyjimecne je touto praci poveren jiny ucitel. Ty pak rozdavas hrabeci rady. Skolni psycholog a poradenske pozice jsou bezne placeny z fondu EU, neni o ne zajem. Ja to chapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
23.2.21 20:24
@Pears206 píše: :lol: :lol: :lol: Ty bys byl se vším raz dva hotový :mrgreen:

To ale není opravdu všude. Ti výchovní poradci opravdu učí. Vygooglil jsem si pár okolních škol a v záložce učitelé a ostatní zaměstnanci je jasně psáno: Hana Vomáčková-výchovný poradce, př, ma. Další škola-Pavel Novák výchovný poradce, aj, cj. Stejně je to i ve škole u našich dětí. Co jsem koukal maji to tady v okolí všechny, které jsem si vyhledal. Akorát na jedné škole výchovný poradce není vůbec uveden. S tím preřazením zpět na ZŠ detí z gymplu s nedokončenou docházkou, nevím jak to je. Děti tvrdí, že tu holku co sikanovala rodiče preradili zpět na ZŠ. Coz není vyloučení ze skoly. Asi ji vzali dobrovolně, nevím. A prý ještě dva odešli. Takže to asi nejak jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65345
23.2.21 20:27

@Pears206 neznám školu, kde by to měli jako samostatnou funkci. Vždy je to součást úvazku, vychovný poradce prostě učí třeba jen o dvě hodiny méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
23.2.21 20:31
@Tomáš916 píše:
To ale není opravdu všude. Ti výchovní poradci opravdu učí. Vygooglil jsem si pár okolních škol a v záložce učitelé a ostatní zaměstnanci je jasně psáno: Hana Vomáčková-výchovný poradce, př, ma. Další škola-Pavel Novák výchovný poradce, aj, cj. Stejně je to i ve škole u našich dětí. Co jsem koukal maji to tady v okolí všechny, které jsem si vyhledal. Akorát na jedné škole výchovný poradce není vůbec uveden. S tím preřazením zpět na ZŠ detí z gymplu s nedokončenou docházkou, nevím jak to je. Děti tvrdí, že tu holku co sikanovala rodiče preradili zpět na ZŠ. Coz není vyloučení ze skoly. Asi ji vzali dobrovolně, nevím. A prý ještě dva odešli. Takže to asi nejak jde.

Dite, ktere plni povinnou skolni dochazku, nelze ze skoly vyloucit. Pravdepodobne do bylo tak, ze vedeni gymplu se s rodici divky domluvilo na jejim odchodu na zs, spadova ji prijmout musela. Prechody z nizsiho gymplu zpet na zakladku jsou pomerne beznou zalezitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
23.2.21 20:38
@vokishka píše:
@Pears206 neznám školu, kde by to měli jako samostatnou funkci. Vždy je to součást úvazku, vychovný poradce prostě učí třeba jen o dvě hodiny méně.

@Tomáš916 Já jsem myslela toho školního psychologa. Mám dvě kolegyně z ročníku, které tuto pozici mají, studují s námi specku právě proto, že chtějí setrvat ve školství, tak aby jejich úvazek šel nakombinovat ještě s něčím jiným. Mají psychologii fildu. Nemyslím si, že by o tu pozici nebyl zájem, jsou z jiného koutu. Výchovný poradce jsem vlastně nikdy pořádně nepochopila jeho funkci, ani za svého dětství si nepamatuji, že by něco závažnějšího řešil. Vím jen o jedné škole tady, kdy řešil kybersikanu na FB. Hodně středních škol tady má kompletní poradenské pracoviště, i ucnak naproti. A škola v malomeste, kam jsem chodila já, má školního psychologa už dlouho, kolem roku 2006.Dela to dodnes na malý úvazek táta jedné bývalé žákyně, který je normálně klinicky psycholog v ambulanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
23.2.21 20:38
@vokishka píše:
@Pears206 neznám školu, kde by to měli jako samostatnou funkci. Vždy je to součást úvazku, vychovný poradce prostě učí třeba jen o dvě hodiny méně.

Ja v roce 2016 kratce pusobila ve skole, kde se to snazili se zavedenim inkluze takto rozbehnout. Nastoupila tam armada - spec. pedagozka, socialni pedagozka, psycholozka… Ted jsem mrkla na jejich stranky, jedou klasiku, vse je na ucitelich. Myslenka pekna, ale ztroskotava to na penezich, tyto pozice lze hradit z sablon EU, coz je administrativne narocne, a hlavne financni prisun nejisty. Takze chceme finsko za ceske nepenize, necekane.

Příspěvek upraven 23.02.21 v 20:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.2.21 20:39
@matkabagristy píše:

Jj, i u nas je to pozice zastupce red.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
23.2.21 20:41
@Kelsey píše:
Jj, i u nas je to pozice zastupce red.

asi mala skola, ze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65345
23.2.21 20:43

Tak aspoň školy v okolí mají speciálního pedagoga, to jo. Ale dost často mají třeba dvě školy stejného. V každé to má na půl úvazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.2.21 20:44
@matkabagristy píše:
asi mala skola, ze

Velka vesnicka, 300 deti. Okolni vesnice nam nejpozdeji posilaji na druhy stupen deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin