Poradna duly
Jana Čurdová
@SarkaKC sem na tom úplně stejně, zatím teda hlavně večer. Ráno vstávám docela v pohodě. Ale večer usinam s mladší dcerou.
Ty jo, to jako už opravdu oznamujete? My jsme při posledním těhu nikomu nic neříkali, jen já mamce, kvůli plodovce a pak jsme to „oznamování“ furt prodlužovali o další a další výsledky, až to dopadlo tak, že jsem oznamovala úmrtí. Já furt u všeho čekám na vhodnou chvíli a tak to vše trvá ( třeba na první kontroly jsem šla až v 10.a 16.tt
) ale čekala bych nejméně do ukončeného 3 měsíce. Rozpustná káva tak nevadí, je tam kofejnu minimum, oproti mleté.
@Lenary Takže tys nikomu nerekla, ze jsi těhotná (kromě mamky) a pak jsi jiným dalším lidem napr. z rodiny oznamovala až to, ze to nedopadlo dobre? Nebo to chápu špatně? Já třeba u prvního tehu čekala na ten první trimestr, i vlastne u druhého tehu
Vadu nám ale zjistili až v 22tt, takže stejně už to všichni věděli a oznamovali jsme to totálně všem.
Ahoj holky,
@Aluschka @Myska1984 moc gratuluju, mám radost, že kontroly dopadly dobře! U nás také všechno v pořádku, dle doktora jsem 7+2, malej bojovník má 12 mm a srdíčko jsem viděla i já slepota
konečně mi to tak nějak trošku víc došlo, tak jsem zbytek dne byla v práci celkem nepoužitelná a jen jsem se nablble usmívala
další kontrola i screening až v září, tak teď musím zase vydržet.
Jinak co se týká oznamování, ví to jen přítel, ségra a dvě nejbližší kamarádky. Rádi bychom to sdíleli i s rodinami, u nás čekáme radost z obou stran a jsem s nimi zvyklá věci sdílet, tak je to celkem fuška to tajit. Nicméně mám zároveň trošku strach, zda není ještě brzy.. rádi bychom počkali do výsledků screeningu, jestli vydržíme. Další věc ale je, že každý pocházíme z druhého konce republiky, za rodinami nejezdíme úplně často a rádi bychom jim to řekli osobně. A taky si myslim, že to na mě už dost možná bude poznat jak to tak pozoruju ![]()
A co se týká kafe, omezila jsem ho z počtu zhruba „kdoví kolik“ na jedno slabé ráno a v největší krizi tak jednou týdně si dám ještě druhé odpoledne. Zkoušela jsem Caro a moc mi nejede. Kafe bez kofeinu mi chutná, tak si sem tam dělám i to. ![]()
@tartelette Ooo, krása
já mám další kontrolu 6.9., ale když vidím, jak rychle to uteklo teď, tak to beztak bude stejne. Jinak u toho bez kofeinu “bacha”, prý je to horší než normální, protože je to vlastně hrozná chemie, ten způsob, jak se z kafe odstraňuje kofein. Já ho taky kdysi koupila, pak jsem si někde přečetla co to je za hrůzu a bylo vymalováno
![]()
@Aluschka děkuju moc!
a jinak koukám, že budeme asi chodit na kontroly „spolu“, také mám tu další zase ve stejný den, 6.9. ![]()
S tím kafem děkuju, to mě vůbec nenapadlo, něco na tom ale asi bude. Achjo, tak já ještě jednou zkusím to Caro teda
hrozně mi to připomnělo to „bílé kafe“ co nám dělávali ve školce, pamatujete? Ikdyž dost možná mi ho to připomnělo, protože to tehdy prostě bylo Caro s mlékem. Hmm. ![]()
Ahoj holky,
Opatrně se k vám přidávám, měla bych být tedka na začátku 7. tydne… na kontrolu jdu až 7. září, doktor má teď dovolenou a aspoň už bude neco vidět… jen to čekání je hrozne dlouheee 🤦♀️ Oznamovat budeme nejdřív po prvním screeningu, alespoň to nejrizikovější bude za nama… je to mě čtvrté tehotenstvi, doma máme dvě děti, třetí nám zemřelo v 36 TT, tak tusim, ze reakce rodiny budou taky rozpačite…
@Aluschka no fakt že jo… Oznamovala jsem to nejbližším, protože se pak všichni ptali, co se stalo, proč se nestýkám a proč ruším svou oslavu narozenin. Jako neříkám, že to ostatní netušili, ale neptali se…vše se to odvíjelo tak zvláštně, neustále nějaká vyšetření, čekání na něco, tak jsem furt čekala, až budu moct říct „čekáme zdravé miminko“.S manželem jsme byli za jedno, počkat, až to ostatní poznají a až budou výsledky.
Holky, ted me tak napadlo… Ma se tehotenstvi oznamovat obvodnimu lekari? Bude me take nejak hlidat? ![]()
@Lenary No já bych to asi sdilela i kdyby to nedopadlo teď v tom prvním trimestru. Nejspíš bych ani teď o tom nedokázala mlčet. Zvlášť, pokud by výsledky vycházely špatně a trápila bych se. Ale chápu te, každá to máme jinak a jinak reagujeme. A nejspíš i v různých situacích a případech se to muže měnit. Muselo to byt pro vás hodně náročné. @tartelette A sladis to Caro? Já ne, takže mi to tak ani nepřijde
ale možná mas pravdu, ze je to docela podobne
@Petulka2706 Tvl, 36tt
toto je teprve masakr. Každá ztráta bolí a přijde mi, ze čím je to později, tím je to větší a větší masakr
nám porodni asistentka při porodu říkala, ze dopředu nemáme plánovat žádný zapijeni atd. Ze proste až je miminko venku a je vše v pořádku. Oba jsme na ni dost koukali, ale svým způsobem měla pravdu. Nikdy nevíme, kdy se co muze zvrtnout.
@SarkaKC Ne
někdo k němu chodí na nějakou kontrolu. Ani nevím jakou
Naše dr neřeší, ani zubaře. A ani v porodnici nic z toho neřešili. Jako v prukazce je na to kolonka. Ale za mě jen zbytečná návštěva doktora navíc.
@SarkaKC třeba má ale někdo jinou zkušenost a naopak třeba nějaká dr vyžaduje
jiný kraj, jiný mrav ![]()
@SarkaKC obvodacku sem neřešila, a až sem tam pak sla s něčím jiným, to měl syn už rok, tak sem ji to jen nahlásila a zapsala si to. U zubaře sem byla na prevenci těsně před otehotnenim tak sem taky neřešila, gynekolog se mě pak jen na konci ptal jestli sem byla a byl s tím takhle v pohodě, do průkazky nic dávat nepotřeboval. Ale třeba kamarádky doktor to vyžadoval, tak asi záleží.
@SarkaKC tak u nás to doktorka vždy řešila… Obvodní se to jakoby nehlásí, ale po mně na gyn požadovali potvrzení do těhotenské průkazky od obvodního a zubaře a s tím mě vždy sám uvedený lékař provedl prohlídku - takže u nás se to vyžaduje. Dříve (tchyňka gynekoložka v nemocnici, starší ročník) se v případě, že žena neměla potvrzení od zubaře nedovolovalo ze začátku dávat miminko k prsu (bakterie v zubních kazech a případné nakažení miminka). Informace od mé zubařky, proč ty prohlídky a potvrzení - maminka by v těhotenství neměla mít zubní kaz, aby tělo miminka umělo rozpoznat, že je to něco škodlivého a umělo se po porodu proti tomu bránit - což mi přijde logické a dobré vysvětlení. Snad jsem to napsala srozumitelně ![]()