Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Norae hlavně, jak jsem říkala, ambulantní porody jsou v „západních“ zemích běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje. Moje sestra žije léta v Holandsku a odrodila tam obě děti ambulantně. Myslím, že se chodí domů po 4 hodinách od porodu.
K nástřihu, já jsem měla dvě diagnózy pro epidurál, taky to byla psychická pomoc a i když mi od bolesti moc nepomohl, tak urychlil porod. No a kvůli epi jsem byla skoro celou dobu na monitoru a musela jsem ležet. Nijak zvlášť mi to nevadilo a ani nástřih nebyla taková hrůza. To jsou prostě věci, které si každá musí prožít, zkušenosti jsou nepředatelné.
@Norae jo a ještě k tomu nástřihu. Ono je to asi taky dost individuální. Se mnou na pokoji byla mamina, která měla druhé dítě a porodila bez nástřihu nebo šití. Dítě mělo navíc 4,5 kg! Mě doktor řekl, že bych větší dítě asi ani neporodila.
@hartiepa vis co, ja si o tom hodne ctu, ruzne nazory zen ktere mely a nemely nastrih.. nikde ale nikdo nepise v jake poloze rodily, to je totiz hodne dulezita informace. Je dokazano, ze poloha vleze riziko poraneni i nutnosti nastrihu zvysuje a to je prave ten pruser. Kazdopadne, je to dlouhy pribeh, ja jsem na svuj spodek hodne citliva, mivam problemy se sexem, obcas se mi navozuji pocity znasilneni a tak.. no proste posttrauma.. jak bych to vysvetlila.. jako kdyz ma nekdo panickou hruzu z. pavouku, nemuze dychat, ma tres, rve, pisti, jeci, omdleva.. tak ja mam to same z predstavy, ze mi dolu nekdo leze.. pokud by me dole nekdo nastrihl, urcite by to u me vyvolalo. posttraumaticky sok a ja bych mohla taky klidne ten porod ohrozit.. proto mi moje psychiatricka rikala, ze kdyby neco, da mi papir na planovany cisar.. tak to bohuzel je.
Jednou se mi stalo, ze jsem mela bolest v podbrisku, uz nevim co to bylo, bolela me cela panev, zada, pater, bricho, vnitrnosti.. takovou bolest jsem jeste nezazila, skoro jsem se pozvracela, ale uz se neopakovala tak nevim co to mohlo byt.. kazdopadne jsem se zkoulila do klubicka a preckala to, prodychala.. kdyz jsem se chtela narovnat, skoro me trefil slak.. pokud budu citit pri porodu takove bolesti, nikdo me nedonuti se narovnat a lehnout si na zada, to ho raci kousnu ![]()
@Norae nebyl by císař „nejjednodušší“ řešení? Než riskovat další trauma? Určitě po své vlastní zkušenosti můžu říct, že pro „fungování“ po porodu je lepší přirozený porod. Já jsem asi za 4 hodiny po porodu nevěděla, že se něco děje. Nebýt nástřihu, tak snad ani nevěřím, že jsem v ten den porodila. Ale já se obecně odmítám smířit s omezením. Neležím, chodím na wc (mísu fakt po operaci třeba nee), vstávám když chci… trošku neukázněný pacient, který si dokazuje, že mu vlastně nic není ![]()
Já si to možná trošičku umím představit. Podobné pocity - nemůžu dýchat, stres, mám… ani to neumím vysvětlit. Myslím si, že by mohlo jít o něco jako formu klaustrofobie. Nevadí mi výtahy, ani malé uzavřené místnosti. Když jsme třeba blbli s manželem a on mě „zalehl“ a lechtal, tak jsem právě měla takový stav. Já okamžitě nemůžu dýchat a jsem ve stresu. Totéž třeba když se nějak nešikovně zamotám do peřiny. Myslím si, že bych třeba nemohla být jeskyňář a lézt nějakými úzkými chodbami a podobně. Nijak moc to nevnímám, protože do jeskyně se často nepodívám a doma okamžitě řvu ![]()
Dneska jsem byla na ko, všechno v pořádku, vypadá to na holčičku ![]()
@hartiepa jo, nejjednodussi by byl cisar a proste uvidim az pujde do tuheho, jak na tom budu psychicky. Ale raddeji bych proste rodila normalne. Jak rikam, pokud mi do toho nebude nikdo kecat, nebude na me sahat, tak to zvladnu. Ale ja jsem taky takova, ze ja si proste budu delat co chci
ted se stehujem, balime, uklizime, malujeme a mamka, tchyne i babicka me sekyrujou ze se mam setrit, coz nedelam ze
ale zas jakmile citim, ze uz to prehanim, jdu si lehnout a lezim a odpocivam a na vsechno kaslu ![]()
Jo, ty pocity znam, ja treba nesnasim byt omotana perinou, jak dycky babicky prikryvaji ze se nemuzes hnout
takova jemnejsi klaustrofobie, a nebo spis fobie z toho, ze te neco omezuje. Ja si treba ted musela najit nejakou tu gynekolozku a v noci nez jsem sla na prvni navstevu, jsem dostala tak panicky zachvat, brecela jsem a rvala, ze jsem si sama musela dat nekolik facek. Jsem z toho mela druhy den modrinu, by si nekdo pomyslel ze me tyral manzel
ale obcas se jinak nevzpamatuju no
@Norae zase po císaři bys asi domů hned nemohla
Díky za gratulaci ![]()
@hartiepa o tom balonku jsem slyšela, mas s tím nějakou zkušenost? jeste existuje nejaký aniball…a gratuluju k holčičce!!! tak budes mít párecek?
to je nádhera, fakt.
@Blanch89 ty brdo ted si nemužu vzpomenout,(je to někdy kolem třetí) pán mi to říkal jen do telefonu
jsem blbá fakt, ale zítra mám sraz s holkama z emimina a s jednou jsem domluvená, že tam spolu půjdem ( ta ten čas bude vědět určitě) tak Ti pak napíšu…:-)
@laurela píše:
@Blanch89 ty brdo ted si nemužu vzpomenout,(je to někdy kolem třetí) pán mi to říkal jen do telefonujsem blbá fakt, ale zítra mám sraz s holkama z emimina a s jednou jsem domluvená, že tam spolu půjdem ( ta ten čas bude vědět určitě) tak Ti pak napíšu…:-)
na jake strance na emiminu jsi? taky bych se s nejakymi stejne tehotnymi potkala jedna bydli kousek ale jeste jsme se nevidely mozna na konci mesice ![]()
@laurela píše:
@hartiepa o tom balonku jsem slyšela, mas s tím nějakou zkušenost? jeste existuje nejaký aniball…a gratuluju k holčičce!!! tak budes mít párecek?to je nádhera, fakt.
Nemám, vím, že ten epi-no byl dosti drahá záležitost a ne vždy pomohl. Díky za gratulaci, snad mi příště neřeknou chlapečka ![]()
@Baby1987 jsem v soukrome skupine ( ne v diskuzi)už dlouho, scházíme se pravidelně jednou za měsíc ![]()
@Blanch89 ahojky, tak to těhotenské plavání je ve čtvrtek od 14.30… To je pro Tebe asi moc brzo, že?
@Aleyt ahojky jak se daří??? co malá princezna Emma? hoď sem nějakou další fotečku…
![]()