Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Blanch89 ahojky…ja jsem o tom precetla fakt už si troufám říct, že stovky recenzí…drtivá vetsina pozitivních (někde to skoncilo nakonec cisarem, takže zbytecne) a byla jsem i na prednásce o porodu s maminkama ktere už odrodily…a ty co to použivaly tak bez nástrihu, plus ve svem okolí jsem se poptala vsech co nedávno rodily a natrefila jsem na 4 holky a vsechny s minimalním poranením. ale vís jak to je…neco si naplánujes a ve finále to je jinak…ale já to urcite vyzkousím. a dulu nebudu řešit ani PA. ale doprovod mít budu, to urcite…i personál se chová mnohem lepe když maminka není sama, ale má tam tzv. svědky.
@laurela cetla jsem ze existuje origos a nejaky neoriginalni… kolik to tak stoji?
@Blanch89 epino je drahý…to je asi ten jak píšeš origoš stojí cca 2500… a pak existuje aniball ten stojí 1200, a funkce stejné:-) moje PA doporučuje aniball…včera mi na cvičení dokonce říkala, že jak s tím cvičís, tak si vlastne natrenujes tu hraz aby byla pružnejsí a že si uz umís asi predstavit jak to bude u porodu palit, tahat, a dva tydny pred porodem vlastne zkousís tu vypuzovací fázi, že to dost pomaha i psychicky…ale nevím, na sobe nemam vyzkouseno ![]()
@Blanch89 max tři týdny pred porodem ( před termínem), když prenásis tak ternujes dele, ale v podstate od ukonceneho 36 tt můžeš
@laurela no a to presne ja chci, aby mi ji nestrihali, doktori ti ji NESMI strihnou bez tveho souhlasu a stejne to delaji, to.je ten humus.. oni proste podle zakona nesmi delat vubec nic, pokud s tim nespihlasis a pokud nejsi ty nebo dite v ohrozeni zivota, ale stejne si delaj co chteji.. nastrih proste neni nic, co je nutne, ale pokud se na to. divas, ze coby kdyby, tak je to znamka toho, ze. proste svemu telu neveris, a to je pak lepsi, aby u tebe ten doktor byl.. epino a podobne veco jsou vylozene jen na psychickou pripravu, hraze mekne az pred porodem, je to pro zeny, ktere si neveri a potrebuji se ujistit, ze to zvladnou.. takovyma vecma se ja absolutne nestresuju ![]()
a tim KP jsem to myslela tak, ze si prave dneska muze zena vybrat, kdysi to neslo, ja sla taky kp a byla jsem klestema a pak mela spatne nohy.. to neni neco, co je primo komplikace vznikajici u porodu
Jeste takova poznamka… hraz je sval a vazy, jako kazdy sval na tele se stahuje stresem a uvolnuji pohodou, proto taky vypada jinak sex s predehrou.. my zenske jsme po x let presvedcovany, ze porod samy nezvladneme, a tak hledame pomoc kde se da a ve vysledku svuj osud vlozime do rukou doktoru, jelikoz jsou to autority.. no a zeny ktere si neveri a resi coby kdyby maji tendenci to hazet kolem sebe a stresovat i jine, aby ve svem strachu nebyly samy.. takze se na me nezlobte, ze vase argumenty neberu, je to jen jakasi vase snaha sdilet sve obavy.
Ja se odjakziva bala porodu, uz jako mala jsem z toho mela hruzu, nemohla jsem to ani videt v tv, dlouhe roky jsem deti ani nechtela, dokud jsem se se svou psychiatrickou nedomluvila, ze mi napise indikaci k cisari.. no a pak jsem se konecne uklidnila, zacala patrat, zjistovat, ptat se.. a uvedomila jsem si, ze ja se nebojim porodu, ale nemocnice. A ze ja si v nemocnici uz za svuj zivot uzila.. Tohle prozreni bylo jakoby mi spadl kamen ze srdce, jakykoli strach z porodu razem zmizel, prestala jsem resit coby kdyby, ze to bude bolet, ze se potrham.. proste pohoda, klid. Navic ted v tehotenstvi pozoruju mnohem vic, jak moje telo vlastne funguje samo, je to celkem mazec. Z vlastni zkusenosti vim, ze veskere nemoci ktere jsem kdy mela a se kteryma jsme treba skoncila i ve spitale, byly z me psychicke nepohody ci dlouhodobych psychiatrickych nemoci. Ono nenadarmo se rika, ze vsechno je v hlave.
Tohle je muj nazor, a nehnevejte se, ale ja si ho vzit nenecham, trvalo mi dlouhe roky, nez jsem v tomto ohledu dosla jakehosi klidu a nenecham se proste stresovat.
@laurela zní to zajímavě, počtu si o tom více. co ta tvoje princezna? kope kope?
@Blanch89 malá ma od vcerejska pauzu, skoro ji necítím…začínam z toho být nervozní…a co ty tak brzo??? vsak už nechodís do práce ne?
@laurela nechodím, ale dneska jsem neměla vůbec spaní. včera jsme natirali futra a topení a byla jsem tak přetažena, že se mi asi i blbě spalo. malou taky právě od včera necítím. ráno se tam málo pohemzila a zase nic, tak též si říkám, co je. snad mají holky jen odpočinkove dny
@Blanch89 dokud jsme necítily pohyby tak jsme byly v klidu, že? ted jak víš, že ma kopat a dlouho se nehlasí, tak je človek hned nervozní, že?
to bude dobrý…
@Blanch89 píše:
Dneska mi dala @Norae brouka do hlavy, tak jsem se koukala na problematiku porodu. Zkoukla jsem par dokumentu, v necem se mi libi zaco bojuji a na jine veci ja nemam asi dostatecne koule
Chtela jsem se zeptat te nejzkusenejsi z nashartiepa jak ty si to mela ty po porudu malrho? Dali ti ho na bricho a nechali ti ho tam tam jak si chtela nebo ti ho hned vzali? A co rikas na porodni plan?
Jej… snad si to pamatuju dobře. Hned když vyklouzl ven, tak mi ho dali na břicho - to jsem na něj jenom civěla a neměla slov ani myšlenek, mezitím asi přestřihli pupeční šňůru a sestra z novorozeneckého ho naproti mě ošetřila. No a teď nevím, jestli mi ho ještě na chvíli dala (ale asi ano) nebo s ním pak pokračovala na novorozenecké oddělení. Já mezitím porodila placentu a doktor mě šil. Pak mi dali malého a byl s námi asi hodinu, hodinu a půl. Pak putoval zase na novorozenecké a já šla do sprchy, přesunula se na pokoj a během 3-4 hodin mi Lukáška dovezli. Pak už byl u mě.
Načíst o tom můžete co chcete, ale stejně ta realita bude jiná, než byste očekávaly. Tak to alespoň bylo u mě. V té chvíli, ženy nejsou úplně… jak to napsat… hbité v myšlení? při vědomí?… Byla jsem unavená, ráda, že to mám za sebou a zároveň zaskočená. Koukala jsem na to maličké miminko a vůbec nic mi nedocházelo, tak jsem si v mysli opakovala, že to je to miminko, co jsem měla v břiše… Žádný pláč dojetím, ani nával emocí. Já byla spíš v šoku, zaražená. Celý porod a vše co se dělo bylo relativně rychlé a šlo to ráz na ráz. Prostě když o tom člověk čte v knize, tak si udělá představu a pak jenom čučí jak čas letí a jak všechno rychle probíhá. Špatně se to popisuje, a samozřejmě každá to má jinak. Uvidíte samy ![]()
@Blanch89 jo a abych odpověděl na porodní plán. Já osobně (a nezlobte se za to na mě) to považuju za zbytečnost a hloupost. Já jsem se řídila tím, co bylo potřeba udělat, co bylo v tu chvíli a při situaci, ve které jsem byla, nejlepší pro dítě a eventuálně pro mě. Během porodu jsem musela povětšinou ležet na monitoru, protože jsem měla epidural a u toho se musí sledovat ozvy dítěte velmi často. Mimoto jsem byla jednou ve sprše, která sice byla fajn, ale jakmile jsem z ní vyšla ven, tak byl veškerý efekt pryč. Nechala jsem si pak připíchnout další dávku epiduralu a pak jsem už jenom ležela. Nechtělo se mi hopsat, nechtělo se mi nijak se nikam věšet. Chtěla jsem porodit a mít to za sebou, vědět, že malý je v pořádku a víc mě nezajímalo.
Můj porod trval asi 4 hodiny. Předtím jsem sice měla „bolesti“, ale kontrakce nebyly a byly to bolesti jako při ms, takže to ani do doby porodu nepočítám. Všechno začalo (a všechno urychlil) epidural. Předtím mi sestra dala klystýr, pak jsem se osprchovala, přišel anesteziolog aby mi zavedl epidural, pak monitor a píchnout vodu a za chvíli tlačit. Půl hodiny tlačení, pak přišel doktor, že teda co a jak, nástřih, dítě ven, placenta ven, zašít. Hurá!
I když to byly 4 hodiny, tak to hrozně rychle utíkalo a najednou bylo po všem.
@Norae píše: jinak vim, ze hartiepa mela nastrih, coz treba pro me je naprosto neprijatelne.. a jestli mi maleho odnesou, tak je kousnu
Pro mě byl daleko přijatelnější nástřih, než třeba zabít dítě
Jinak by se ven prostě nedostal. A byla jsem fakt ráda, že „stačil“ nástřih. Kleště nebo vax bych fakt nerada.
Naše názory se dosti rozbíhají. To je jasné a nechci na tebe nijak útočit, ani tě znepokojovat. Přeju ti, abys měla porod rychle a pokud možno bezbolestně za sebou, bez dalších traumat a podobně. Měla by ses ale připravit i na to, že všechno nepůjde tak, jak si představuješ
Přirozený porod je super věc, ale víš proč ve středověku umíralo 9 z 10 dětí u porodu a proč byla taková úmrtnost rodiček? Hygiena je jen jeden důvod. I když ženy jsou „stavěny“ na reprodukci, těhotenství a porod samotnou přírodou, tak prostě občas se něco zadrhne. Fakt nic ve zlém.
Mě třeba doktor řekl, že jsem měla tuhou hráz a že bych větší dítě asi ani sama neporodila
Navíc po půl hodině tlačení mi bylo celkem fuk co a jak kdo udělá když to povede k tomu, že bude dítě venku ![]()
@Norae já s tebou souhlasím v tom, že tělo samo je dost inteligentní „stroj“, který si sám řekne co potřebuje a podobně. To se třeba krásně pozoruje u miminka. Ty jenom vůbec nebereš v úvahu, že všechno by nemuselo být, jak si představuješ
Ale ruku na srdce - ať to máme všechny za sebou rychle, pokud možno bezbolestně a bez následků, se zdravými miminky a ať jsme brzy doma z porodnice ![]()