TP srpen 2014 Ostrava

• Fotoalbum (13)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4986
7.5.14 13:54

@laurela no a ty máš absolutní pravdu v tom, že představy o vlastním porodu jsou jedna věc a praxe na porodním sále/boxe je zase věc druhá :palec: Alespoň máš nějakou představu.

Co a jak probíhá ohledně porodu (odnos miminka apod) se nejlépe dozvíte přímo ve vybrané porodnici. Proto jsem už na začátku říkala, že všem vřele doporučuji předporodní kurz. Třeba na Fifkách, kam jsem chodila já, byly přednášky zdarma. Neplatila jsem za to nic, platilo se jen plavání a cvičení, které bylo jaksi k tomu. Já ale měla klidový režim bez námahy, takže jsem chodila jen a povídání, byla jsem na prohlídce a pak jsem se u porodu cítila „jako doma“ ve známém prostředí a byla jsem o dost klidnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4986
7.5.14 13:56

@laurela taky jsem se nejvíc bála nástřihu (a se mnou vlastně všechny prvorodičky ve skupince :D ). Před nástřihem mi to doktor opíchnul, což nebolelo vůbec a nástřih jsem fakt necítila. Při šití to píchalo, tak mi to doktor ještě připíchnul. Asi týden to bylo nepříjemné, bylo potřeba si opatrně sedat… ale od té doby v pohodě. Bála jsem se zbytečně. Vím, že tě to tolik neuklidní, ale snad alespoň maličko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2578
7.5.14 14:23

@hartiepa týýýjo, čtyři hoďky??? to je nádhera, za takový porod se modlím :-) :potlesk: :potlesk: :potlesk: :kytka:

ta kamaradka co jsem byla její doprovod u porodu rodila 15 hodin, a muzu rict, že já už jsem mela co delat abych se udrzela na nohach natož tak ona po tolika hodinach kontrakcí…ale celý porod vedla prakticky PA, a to byla úžasná paní…šel z ní klid, pohoda, a prožívala to s nami :-) a taky říkala…každá to ma jinak, a nohem lepe se spolupracuje se ženami, ktere jsou pripravene, chodily na kurzy vědí jak dýchat než s temi co se na to vyprdnou na tu přípravu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4986
7.5.14 14:37

@laurela nemůžu si být jistá, ale jsem přesvědčená, že mi takhle v rychlosti pomohl epidural. Po jeho aplikaci se to celé rozjelo. Co by bylo bez něj netuším :nevim: A stejně tak si myslím, že mi ty bolesti moc teda neotupil. Takže i proto si to myslím.

A co se týká přípravy. Já se celkem připravovala a stejně jsem nevěděla jak dýchat :mrgreen: PA mi to musela říct :lol: A přitom „dýchejte jako pejsek“ je v každém blbém filmu, ve kterém se objevuje porod :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Norae
7.5.14 14:57

@hartiepa jo, argumenty o stredoveku tu jeste nebyly.. prosimte, trosku si taky zjisti, jak vubec se pohlizelo na porod ve stredoveku, bolest a tezky porod se bral jako trest za to, ze eva podlehla satanovi, zeny se v tom vylozene nechavalo a pokud se jim neco stalo, bralo se to jako trest za hrich. Nepomahalo se v tom. Pokud se behem porodu neco nedarilo, misto zasahu se modlilo (primo ke konkretnimu svatemu, ted si nevzpomenu kteremu). Navic se i porod i treba sestinedeli bralo jako neco neco necisteho, zeny po porodu se chlap nesmel ani dotknout. Dalsi vec ze zeny rodily zhruba od 14 let, kdy sice deti mohly mit, ale panev na to anatomicky nebyla jeste pripravena, byly to vlastne jeste deti, za dalsi, mely deti hodne a casto, telo se nedokazalo zregenerovat, dochazelo i vylozene vlivem castych porodu k deformaci panve i patere. Hygiena je v tomhle to nejmensi.
A promin, ale pokud jsi mela porod s tolika epiduralama, lezela jsi a jeste ti pichali vodu! Je naprosto jasne, ze jsi. nemohla porodit prirozene a bez nastrihu, bez nastrihu dokazes rodit pouze bez medikaci. Takze ja si s dovolenim svou „predstavu o porodu“ ponecham, protoze to co jsi mela ty nema s prirozenym porodem nic spolecneho ;) (kor kdyz jsi ani nevedela jak dychat, je jasne, ze sve telo moc neznas..)

• Citovat
  • Upravit
4986
7.5.14 15:03

@Norae ty kousavko, jedna :mrgreen: Rozdíl je v tom, že mě až tak nezajímá jaký byl můj porod. Ono z hlediska délky života to bylo úplně fuk. Můj porod se mi líbil, byla jsem v pohodě, bylo to rychlé, výsledkem je zdravý, šikovný kluk a to je pro mě hlavní. Ty jsi zatím hodně teorie. Uvidíš sama, jak to bude probíhat u tebe a jak moc se tvoje představy budou scházet nebo rozcházet s realitou :nevim: Jen se pořád nehádej a nekousej. Ostatní ti jen psaly to, že tvůj názor „JÁ JSEM PÁNEM SITUACE, VŠECHNO BUDE JAK JÁ JSEM SE PRÁVĚ TEĎ ROZHODLA, JAK JSEM TO VYČETLA, JAK JÁ SI PŘEDSTAVUJI“ se může míjet s realitou :nevim: A ty hned vrčíš ;) Asi tohle nemůžeme řešit. Jsme tady snad 4 a 3 z nás mají na porod odlišný náhled než ty. Prostě se neshodneme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Norae
7.5.14 15:13

@hartiepa hele, v zivote plati, jaky si to udelas, takovy to mas.. jiste, nesouhlasite se mnou, o to nejde a ani mi to. nevadi, jenze vy mi tady vytykate takove veci ze jsem nezodpovedna matka, pro me je zase nezodpovedna matka ta, co si necha do porodu zasahovat pichnutim vody a dopovat se epiduralem.. a taky ti to nevytykam.. takze jedna vec je nesouhlasit, druha vec je k tomu pouzivat dost spatne argumenty a diskutovat se zastankyni prirodnich porodu, kdyz ja sama jsem ho prirozeny vubec nemela (a to z vlastni vule). Fajn, ty jsi mela porod medikovany a zasahovany kdecim, vybrala jsi si to (a netvrd mi ze ne, nebo te tam snad privazali k posteli a tohle vsechno delali proti tve vuli?), takze jsi mela to, co jsi chtela. A ja to budu mit taky, nevim, proc by tomu melo byt jinak. Kdyz ty baby dokazou v te nemocnici i jist placentu, to co chci ja, je myslim nic.

Jo a treba to dychani jako pejsek je taky blbost jak nevim.. ja jakozto tetanik takhle dychat vylozene nesmim, protoze mi to muze zpusobit zachvat, a kdyz se podivate na prirozene porody treba na youtube, takhle tam nedycha vubec nikdo ;)

• Citovat
  • Upravit
4986
7.5.14 15:26

@Norae hele, a ty zase koušeš a bez důvodu. Nevšimla jsem si, že od začátku diskuse o porodu (což je pár dní) by tě někdo nazval nezodpovědnou… a já už vůbec ne :nevim: Jsi asi podrážděná. Jen nevím, proč nám ostatním okázale dáváš najevo, jak ty to děláš dobře a my blbě :nevim: Dělej si co chceš, klidně si sněz i tu placentu, mě je to fuk :mrgreen: Já jsem jenom zvědavá, jak bude tvůj porod ve skutečnosti opravdu vypadat. Už se těším na vyprávění v srpnu ;) Argumentovat ti nebudu vůbec, protože o souboj ve vědomostech to není. Já mám oproti vám ostatním „navrch“ v tom, že už mám jeden porod za sebou. Sice je každý porod jiný, ale já už se prostě cítím jinak, než když jsem byla těhotná poprvé a bála se porodu poprvé :nevim: A už nehuč, nebo tě zašiju do polštáře :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4986
7.5.14 15:30

@Norae a jistě máš pravdu v tom, že můj porod byl přesně takový, jaký jsem ho chtěla mít, protože autoritu z lékařů ani PA nemám. Spoustu lékařů mám v rodině, takže to prostě beru jinak než ty. Na epidural jsem měla dvě diagnózy, vzhledem k preeklampsii bych do blbostí, za jaké považuji i jakékoliv alternativní metody využívané při porodu, prostě nešla. Lepila mi prdelka jednak z toho co mě čeká a jednak z toho, aby moje dítě bylo v pořádku. Přesto tě nekritizuji. Mě pomáhá vědět, že mám kolem sebe odborníky, tobě zase pomáhá vědět, že máš kontrolu a děje se co chceš ty. Jen je zvláštní, že nemyslíš na plán B. To je to, co zaráží ostatní a ty to nechceš zkousnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Norae
7.5.14 15:57

@hartiepa nejde o to, ze to nechci zkousknout, ale o to, ze to neni o nejake snaze mit plan B, ale prave o tom, jak vetsina zen dnes premysli. Premysli jako ty - nechava to odbornikum. A proto, ze veri vic odbornikum nez sobe, ma v sobe zakodovany strach, ze to sama nezvladne. A ten strach pak siri kolem sebe, aby na to nebyla sama. Ma tendenci ten svuj strach a nejistotu vtlacit i do dalsi zeny, jelikoz ma pak pocit, ze neni jedina na svete, kdo sebboji. Kdyz pal potka nekoho, kdo ten strach nema, podvedome to nedokaze pojmout, jelikoz je to situace, kterou nezna.To je psychologie a ja to nikomu nevycitam, jen to proste neberu jaoo nejaky argument. A plan B samozrejme existuje, ale nestresuju se tim dopredu a neberu takovou situaci v potaz, pockam az na tu chvili a uvidim, co bude a co mi da vedet moje telo.
Pokud jsi mela tehu cukrovku a jeste i preeklampsii, je jasne, ze s tvym telem neni neco v poradku, de facto jsi nemela fyziologicke tehotenstvi, v tom pripade je dobre, ze jsi to nechala odbornikum. Ja jsem ale zdrava ;)
Jinak, i ja mam v rodine nekolik lekaru, a treba moje sestrenka doktorka me nazory chape a dokonce to byla ona, kdo mi pomohl vybrat si karvinskou nemocnici, kdeco mi tam pozjistovala a tak.

• Citovat
  • Upravit
Norae
7.5.14 16:10

@hartiepa btw, nekolikrat jste tady vsichni psali, ze radeji nastrih nez nechat zemrit dite, to je dost velka narazka.na to, ze nez se nechat nastrihavat, tak radeji necham sve dite zemrit ;) a kdyz je ti (vam) fuk co jak delam, proc mate vsichni takovou potrebu se vyjadrovat k mym nazorum a davat hezky najevo, jak je nechapate, a to uz od tematu cukrovky, hm?;) jedno vam to neni, jinak by tahle diskuze skoncila uz u tematu bodycka a kocarku, ke kteremu jsem zajela pred par strankami ;) (kor kdyz jsi i sama napsala, ze jsi zvedava jak muj porod nakonec dopadne, coz je soucasne opet narazka na to, ze si nemyslis, ze to bude podle me)

• Citovat
  • Upravit
4986
7.5.14 16:17

@Norae mit plan B neni o strachu. Je to o pripravenosti pro pripad, ze neco nejde podle ocekavani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4986
7.5.14 16:27

@Norae ty jsi docela sebestředná a egocentrická, že? Kdo se vyjádřil k tvým názorům? Co já vím, tak jsi dostala pár otázek, ne? Jistě, že s tebou nesouhlasím, a co? Copak jsem ti něco vyjasňovala? Já jsem poznamenala obecně ke všem a tedy i k tobě, že představa porodu se může dost rozcházet s realitou. To se samozřejmě týká i tebe. Své vyjádření o tom, že jsem zvědavá, jaké dojmy a pocity budeš nakonec z porodu mít, jsem myslela naprosto upřímně. Ty z toho zase děláš zlomyslnost. Jenomže ty víš všechno, takže samozřejmě znáš i mě, že?

Vnímám tvůj smířlivější tón, ale diskuse s tebou mě nějak přestává bavit. Měla by ses zapojit spíš asi do diskuse dalších alternativních těhotných a maminek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Norae
7.5.14 16:28

@hartiepa a napsala jsem snad neco takoveho? Ty si ctes co chces, vid?:) psala jsem o sdilelem strachu, ktery z psychologickeho hlediska maji lide tendenco sdilet a prenaset. A ze lide samo sebou nechapou lidi, co ten strach nemaji. O planu jsem jsem napsala az pak. Navic, ja mam uplne jasny plan A, ale nikdo z vas tady nema ani ten plan A, protoze to berete stylem „coby kdyby“ a kdovi co se muze stat. Tys nemela ani porodni plan. Takze kdo tady je nebo neni pripraveny je myslim jasne.
Ale uz to radeji neresme, co?

• Citovat
  • Upravit
Norae
7.5.14 16:31

@hartiepa hele, ja uz pred par strankama psala blanch, ze pokud to chce se mnou resit, tak at napise sz, jelikoz vim, ze to neni server pro takove nazory. Ale stejne to resime tady. U me asi problem nebude. A jasne, ja te neznam, ale ty zas o me vis, ze jsem sebestredna a egocentricka :) no jo…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová