Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Děkuji všem za názory, zítra se na to paní učitelky zeptám, co je na tom pravdy. Nejde tady o to, že bych si myslela že mlátit děcka ve školce je normální. Jen mě zajímalo jestli nad tím mávnout rukou nebo to řešit. @hanka.br. Určitě beru v potaz i to že to mohlo být jinak než syn povyprávěl.
Já myslím, že učitelky to mají hodně těžké. Myslím, že kdo si nevyzkouší směnu ve školce, má naivní představy. Rozhodně nesouhlasím s trestáním, které popisovala zakladatelka, ale pravda je, že mnoho rodičů má děti nevychované, děti neznají mantinely, neuznávají autoritu a pak když jich máte zvládnou 20 „vysvětlováním dokola a dokola“, to je dost obtížné. A respektovat a být respektován, to je přesně ono. Mnoho dětí nerespektuje absolutně nic, jsou doma jako vládci a ve školce nutně dochází ke střetu, když nenít vše po jejich. Obdivuji všechny učitelky, které svoji práci zvládají a umí děti zabavit tak, aby je to ve školce bavilo a umí je připravit na výuku ve škole.
@Pady2 přesně..učitelku ve školce (potažmo i na základce) bych nechtěla dělat ani za zlaté prse..problém většinou není ani tak s dětmi, jako s rodiči
já jako rodič budu asi dost benevolentní. ![]()
@Pady2 píše:
Já myslím, že učitelky to mají hodně těžké. Myslím, že kdo si nevyzkouší směnu ve školce, má naivní představy. Rozhodně nesouhlasím s trestáním, které popisovala zakladatelka, ale pravda je, že mnoho rodičů má děti nevychované, děti neznají mantinely, neuznávají autoritu a pak když jich máte zvládnou 20 „vysvětlováním dokola a dokola“, to je dost obtížné. A respektovat a být respektován, to je přesně ono. Mnoho dětí nerespektuje absolutně nic, jsou doma jako vládci a ve školce nutně dochází ke střetu, když nenít vše po jejich. Obdivuji všechny učitelky, které svoji práci zvládají a umí děti zabavit tak, aby je to ve školce bavilo a umí je připravit na výuku ve škole.
napsala jsi to krásně
mám za sebou dva roky na prvním stupni ZŠ a už by mě na pedagogickou dráhu nikdo nedostal ani párem volů
pokud jsou děti z domu zvyklé na tresty, rozmazlování nebo totální nekázeň, tak se v MŠ nebo ZŠ můžou jít s celým Respektovat a být respektován zahrabat..
Zakladatelko, zeptala bych se učitelky, jak to doopravdy bylo a podle toho bych postupovala dál ![]()
Po více než 10 působení letech v českém školství přeji všem maminkám klidné a vyrovnané paní učitelky bez diagnózy zapšklé a strnulé učitelky a všem učitelkám slušně výchovně vedené děti a nehysterické rodiče. ![]()
Rozhodně bych zašla za učitelkou a zjišťovala také u zdroje, jak tady radí další přispěvatelky. Naše dítě občas něco v dění ve školce nastíní ve svém vyprávění tak, že mi jde hlava kolem. Teprve postupně se dozvídám, jak to doopravdy bylo. Naštěstí, máme celkem pohodové učitelky a k takovým excesům, jak se zmiňuješ, se u dětí neuchylují a zvládají je nějak v klidu. Chodí do školky moc ráda.
@Pady2 píše:
Souhlasim! Mam kamosky uci ve skolce a jsou to skvely zensky na svem miste. Nic mene fyzicke tresty jsou proste zakazane a je mi celkem jedno za jakych okolnosti. Pokud nekdo uderi moje dite bude nest nasledky. Kdyz udelam v praci neco spatne tak taky musim nest zodpovednost…
Tak stopro bych se nejdříve zeptala učitelky
moje mamka je učitelka na MŠ a příští rok končí, jde do důchodu. Říkala, že už by tuhle práci nikdy nešla dělat. Teď dostala hajzlíka, kluk 3 roky, neuvěřitelně inteligentní, ale bez vedení doma. Na procházce mladší děti shazuje na zem (když to nečekají, tak do nich prudce strčí), mamce jednou řekl, že jí dá přes pusu… a mamka? Ta nesmí nic. Když ho pokárá, kluk se jí akorát směje do obličeje, školka toho smrada (fakt si to pojmenování zaslouží) nesmí propustit, když už ho jednou přijali. Kvůli němu se budou měnit i podmínky přijetí, zavede se tříměsíční zkušební doba… A jeho maminka? Ta jenom řekne, že doma je Vojtíšek hodný kluk a nedělá to. Ovšem když ji teda moje mamka poprosila, ať předvede, jak si Vojtíšek nazouvá boty, tak Vojtíšek na milou maminku z vysoka kašlal a smál se jí do očí.
Třeba tohle jsou situace, kdy by si to dítko jednu výchovnou zasloužilo… ale prostě učitelka nesmí za žádných okolností.
Takže učitelkou v MŠ nikdy, je to nedoceněná řehole.
@Lizzi S paní učitelkou jsem dnes mluvila a celé to popřela. Syn prý ten den vůbec nezlobil (nijak výrazně) a prý k ničemu takovému, jako dávání přes zadek nebo posílání za dveře vůbec nedošlo.
Zeptala jsem se jí, jestli si to tedy syn celé vymyslel a ona mi řekla že nemůžu věřit všemu, co mi řekne 3 leté dítě, a že s ním evidentně MOC MLUVÍM.
Dál jsem to s ní nijak neřešila, a uvidíme co bude. Syn každopádně do školky chodí v pohodě, nevypadá že by tam nějak trpěl nebo neměl některou učitelku rád nebo něco takového
Dost často mi ale vypráví, že některý jeho kamarád zlobil a pak dostal na zadek. Takže opravdu netuším jak zjistit co je pravda.
Hele tak to si zase myslím, že bych učitelce věřila - protože kdyby opravdu tak moc děti dostávaly na zadek, tak by se to už vědělo, ne? Navíc když synátor chodí do školky rád… jak jsou na tom tříleté děti s vymýšlením, to ale nevím…
A co se zeptat ostatních mamin? že by keceli hromadně… ale tě by se teda nelíbilo ani to "asi si s nim moc mluvim… " WTT? ![]()
Tak já to brala tak, že syn zakladatelky doma říká, že některý z kamarádů zlobil a pak dostal na zadek. Že by se ani jeden z těch kluků doma nezmínil? A nebo že by to všichni rodiče řešili pouze tak, že se zeptají paní učitelky? Možná není špatný nápad se zeptat ostatních rodičů…
@Lama Lama píše:
A co se zeptat ostatních mamin? že by keceli hromadně… ale tě by se teda nelíbilo ani to "asi si s nim moc mluvim… " WTT?
Jo to už mi ve školce řekli víckrát že je syn hrozně upovídaný, on teda do dvou let neřekl ani bú a pak z ničeho nic valil v souvětích, a ted je fakt úplně neuvěřitelnej, pořád všechno komentuje a ptá se, no a to je asi obtěžuje ve školce tak trochu, tak mi už několikrát řekli, žeje vidět že se s ním „dost vybavuju“
Už jsem tam o tom s jednou učitelkou kdysi debatovala jestli to vidí jako problém nebo proč mi to říká a ona teda přibrzdila a že samozřejmě to není problém, ale že se tam žádné dítě nechodí pořád na něco ptát (proč ten klavír má ulomenou nohu a proč je tamto okno zavřené a co se stalo té holčičce že pláče.. atd.)
S ostatními rodiči se tam neznám, ani nemám pocit že by se tam nějak extra znali rodiče mezi sebou, je to soukromá školka, kam chodí děti z celýho okresu, který se nedostaly do státních školek, takže ta komunita rodičů tam není taková jako třeba někde ve státní školce, ale zkusím hodit řeč. Jestli to má ještě význam, protože syn od září už jde do státní školky u nás, už se naštěstí dostal.
@marmelada78 píše:
Jo to už mi ve školce řekli víckrát že je syn hrozně upovídaný, on teda do dvou let neřekl ani bú a pak z ničeho nic valil v souvětích, a ted je fakt úplně neuvěřitelnej, pořád všechno komentuje a ptá se, no a to je asi obtěžuje ve školce tak trochu, tak mi už několikrát řekli, žeje vidět že se s ním „dost vybavuju“Už jsem tam o tom s jednou učitelkou kdysi debatovala jestli to vidí jako problém nebo proč mi to říká a ona teda přibrzdila a že samozřejmě to není problém, ale že se tam žádné dítě nechodí pořád na něco ptát (proč ten klavír má ulomenou nohu a proč je tamto okno zavřené a co se stalo té holčičce že pláče.. atd.)
S ostatními rodiči se tam neznám, ani nemám pocit že by se tam nějak extra znali rodiče mezi sebou, je to soukromá školka, kam chodí děti z celýho okresu, který se nedostaly do státních školek, takže ta komunita rodičů tam není taková jako třeba někde ve státní školce, ale zkusím hodit řeč. Jestli to má ještě význam, protože syn od září už jde do státní školky u nás, už se naštěstí dostal.
n to nepotrebujes extra znamoati. proatw vybafni na rodice na ktereho natrefis
Obnovím téma, i když zrovna trestem bych to nenazývala…
Napište mi zda jsem přecitlivělá nebo je to ok…
první situace:
Malé děti ve školce hodně pláčou-paní učitelky chovají, utěšují, mazlí se-není problém.. vysvětlují že maminka se vrátí atd..nabízí aktivity, pohlazení.. ale když tam pláče dítě moc, jako hodně nahlas a už opravdu dlouho, učitelka řekne at jde plakat do koupelny, že tam plakat muže, ale že tady nás tím už obtěžuje a ostatní děti pak také pláčou.. ale nikdy násilím dítě do koupelny nedovedla.. je to oka? Já myslím(doufám) že jo..
Druhá situace:
paní učitelka vypráví pohádku, straší chlapec pořád popichuje, nedává pozor učitelka vezme židličku a dá ji vedle sebe, vyzve chlapce at si sedne vedle ní (asi jako židlička hamby),chlapec nechce-umoudří se.. nebo když chlapec neposlouchá kontroluje zda dobře slyší zda si čistil uši (humorně ve srandě)..
na maláčky takové nároky ještě nemají..
Tak co holky je to ok? já doufám že jo..
Prosím anonym, už tu jedno téma školka řeším.. nechci at jste předpojaté