Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
První situace se mi teda nelíbí. Pokud jde o malé dětičky, které si ve školce zvykají a pláčou kvůli tomu, tak to mi přijde hodně drsný. Pokud by to bylo starší dítě, které pláče ze vzteku, z trucu nebo já nevím co, tak ano.
Další situace mi přijdou v pořádku.
Mně se teda moc nelíbí ani jedno.
To první určitě ne, malé dítě, které si na školku zvyká a pláče, k tomu má zatraceně dobrý důvod a potřebuje podporu a pomoc, aby novou situaci zpracovalo, ne izolaci v koupelně. Chápu, že je to obtížné, když se děti k pláči navzájem strhávají a učitelek je málo na to, aby si toho největšího uplakánka některá vzala stranou, ale poslat ho „na samotku“ mi přijde přes čáru a jako matka takového dítěte bych to asi chtěla řešit.
To druhé se mi taky nelíbí, vyrušování a pošťuchováni se dá řešit mnohem kreativněji a s větším respektem, než židličkou „hanby“. Opět chápu, že učitelka potřebuje mít klid a posazením vyrušujícího dítěte k sobě nadním získá lepší kontrolu, ale přijde mi to (v popsané podobě) ponižujicí. A hlavně v tom nevidím ani trochu snahy zjistit z řešit příčinu. Dítě může vyrušovat z mnoha důvodů - nudí se, chce na sebe upozornit, cítí nějaký fyzický dyskomfort… Utnout projev bez znalosti a řešení příčiny je snadné, ale naprosto nerespektujicí individuální potřeby dětí.
Tak s tou koupelnou asi hodně záleží proč vlastně dítě pláče. Pokud je to dítě opravdu zoufalé a to z jakéhokoliv důvodu, tak to OK není. Pokud je to ale vynucovací a demonstrační pláč tak ano. Jinak si myslím, že to je v pohodě. Taková školka by se líbila i mě. Já si bohužel pamatuju jak za mého dětství vyšoupli plačící dítě na chodbu…
Mně ta první situace taky nepřijde úplně v pořádku. Takhle se v té vaší školce „trestají“ i čerstvě nastoupivší tříleťáci?
Než tohle paní učitelka řekne, tak ho opravdu tuli, hladí, chce zapojit do aktivit.. Atd. Myslím ze tohle zrovna není „nováček“ ve školce.. A možná bych i řekla ze je to lehce demostrativni pláč, takový ten hoooodne hlasitý aby upozornil.. Ale nikdy nikdo nikoho fyzicky do té koupelny neposlal..
@Anonymní píše:
Než tohle paní učitelka řekne, tak ho opravdu tuli, hladí, chce zapojit do aktivit.. Atd. Myslím ze tohle zrovna není „nováček“ ve školce.. A možná bych i řekla ze je to lehce demostrativni pláč, takový ten hoooodne hlasitý aby upozornil.. Ale nikdy nikdo nikoho fyzicky do té koupelny neposlal..
Oboje je v poradku, spoleham na zkusenosti ucitelek a verim, ze dokazi situaci spravne vyhodnotit. Od zname ucitelky v MS vim, jak dokazi rodice pokrivit realitu a vemli tezce snaseji kritiku svych ratolesti, zoravidla silnych osobnosti, pardon rozmazlencu a nevychovancu…
Za me v pohode. U nas take posazovali dite, ktere „zlobilo“ k sobe, aby se zklidnilo. O tom placi- nekdy je nutne zakrocit i jinym zpusobem, aby dite v tom stavu /placi/ neustrnulo. V pocitu „lituji me, tak jsem chudak, tak budu plakat dal“. Za me v pohode pristup.
@Anonymní píše:
Tak po tomto upřesnění mi to přijde v pořádku. Pokud se to dítě uklidní a k odchodu do koupelny nedojde, tak asi situace nebyla tak vážná. A to se čtením mi přijde úplně v pořádku. Chlapec si vynucuje pozornost, tak se mi ji dostává, všechny děti ho teď budou pozorovat.
@Anonymní píše:
Obnovím téma, i když zrovna trestem bych to nenazývala…
Napište mi zda jsem přecitlivělá nebo je to ok…
první situace:
Malé děti ve školce hodně pláčou-paní učitelky chovají, utěšují, mazlí se-není problém.. vysvětlují že maminka se vrátí atd..nabízí aktivity, pohlazení.. ale když tam pláče dítě moc, jako hodně nahlas a už opravdu dlouho, učitelka řekne at jde plakat do koupelny, že tam plakat muže, ale že tady nás tím už obtěžuje a ostatní děti pak také pláčou.. ale nikdy násilím dítě do koupelny nedovedla.. je to oka? Já myslím(doufám) že jo..Druhá situace:
paní učitelka vypráví pohádku, straší chlapec pořád popichuje, nedává pozor učitelka vezme židličku a dá ji vedle sebe, vyzve chlapce at si sedne vedle ní (asi jako židlička hamby),chlapec nechce-umoudří se.. nebo když chlapec neposlouchá kontroluje zda dobře slyší zda si čistil uši (humorně ve srandě)..na maláčky takové nároky ještě nemají..
Tak co holky je to ok? já doufám že jo..
Prosím anonym, už tu jedno téma školka řeším.. nechci at jste předpojaté
Co blbnes dyt to je super chování učitelek. Nejak ty deti usměrnit musi, a pokud se k nim hezky chovají, tak oč jde?
to ze dítko chce posadit,,na hambu" ale komunikuje s nim porad hezky, je dle me naprosto v pohodě. Neni to prca mit tolik deti na starosti, a dokud nekrici a nejsou na deti zle, tolerovala bych cokoli.
Mně to přijde naprosto v pořádku. Kdyby jsi napsala, že uplakane dítě učitelka osprchovala studenou vodou anebo zavřela do kumbalu, to by byla jiná.
Já vás některý opravdu nechápu. Chápu, že pro svoje deti chcete to nejlepší, aby byli spokojene a nikdo jim neublizoval, to je samozrejmost. Ale podle me rešíte opravdu kraviny. Vzpomente si jak jste byli ve školce vy, s nama se nikdo tolik nepiplal jako je ve zvyku ted.
Já vás některý opravdu nechápu. Chápu, že pro svoje deti chcete to nejlepší, aby byli spokojene a nikdo jim neublizoval, to je samozrejmost. Ale podle me rešíte opravdu kraviny. Vzpomente si jak jste byli ve školce vy, s nama se nikdo tolik nepiplal jako je ve zvyku ted.
Oboje mi připadá ok. Sama používám poslání dítěte do jiné místnosti, když už hysterčí a ječí jen proto, aby ječel. Dítě má možnost vybrat si, má právo brečet, ale zárověň ostatní mají právo na to to nemuset poslouchat. A dítěti to musí být takto podáno. Rozhodně lepší, než kecy typu velcí kluci/holky nepláčou, podívej Pepíček nebrečí a ty jo, ty jsi ale ostuda, když pořád pláčeš, když budeš plakat, nikdo si stebou nebude hrát…
A sezení na židli vedle učitelky je taky ok, pokud to není vyloženě předkládáno dítěti a kolektivu jako „hanba“ a potupa.
Za mě taky oboje naprosto v pohodě…
Sama jsem teď odváděla dcerku poprvé do školky a toto by mi přišlo v pořádku. Jasně, nemám dobrý pocit z toho, že moje dítě vychovává a „trestá“ či usměrňuje někdo jiný, dokonce cizí, než já. Ale tak to prostě chodí. Nemůžeme jim pořád stát za zadelí my maminky. Od toho je školka.
Nezapomínejte, že se tam děti učí… učí se jak se mají chovat, uznávat autority, poslouchat dospělé, být slušní, ovládat se. A to nepřijde samo od sebe… ty učitelky jim to musí vysvětlit.
Myslím, že takto to dítě pochopí… jsou na to školené, vědi co dělají.
Když je moje dcera hysterická tak ji taky pošlu pištět si do svého pokoje. Jak nemá diváky, uklidní se.
A židle vedle pani učitelky? Podle mě ideální. Dítě musí pochopit, že je v kolektivu, netočí se vše jen okolo něj, jako tomu bylo doposud doma, a musí brát ohledy na „tým“. Ze židle vedle pani učitelky jistě bude výhled na všechny členy kolektivu a dítě má dokonalou příležitost je vidět a pozorovat jak jsou ostatní hodní a „drží za jeden provaz“