Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, před 3 měsíci jsem rodila podruhé sekcí. Chtěli bychom ještě jedno mimi, nejlépe co nejdříve. Můj gynekolog mi řekl, že klidně po půl roce můžu znovu otěhotnět. Většinou se ale spíš setkávám s názorem, že ne dřív než za 2 roky. Šly byste do toho už po půl roce, případně je tu některá, co to tak měla? Co si o tom myslíte? Pojďte napsat svůj názor. Díky ![]()
@Verych píše:
Ahoj holky, před 3 měsíci jsem rodila podruhé sekcí. Chtěli bychom ještě jedno mimi, nejlépe co nejdříve. Můj gynekolog mi řekl, že klidně po půl roce můžu znovu otěhotnět. Většinou se ale spíš setkávám s názorem, že ne dřív než za 2 roky. Šly byste do toho už po půl roce, případně je tu některá, co to tak měla? Co si o tom myslíte? Pojďte napsat svůj názor. Díky
Většinou se doporučuje počkat rok, než znovu otehotnis. Fakt ti nic neuteče a když už dvě děti máš, tak riskovat to že ti třeba praskne děloha ![]()
Mela jsem 1 akutni sekci a na kontrole po sestinedeli, kdy bylo vse naprosto v poradku, mi doktor jasne rekl, ze pokud do pul roku prijdu s tim, ze jsem tehotna, ze mi doporuci potrat, i kdyz me nebude moct donutit, tak at neblbnu. Ze at pockame minimalne rok. Takze po 2 sekcich bych to fakt neriskovala. Mate 2 deti, ktere potrebuji oba rodice…
@Caridina no tohle právě slyším celkem často. Ale můj doktor je mezi gynekology uznávaný s roky zkušeností. Dokonce mi říkal, že jednou dělal u paní už 7.sekci a to jo teda doporučil, že jestli otěhotní znovu, bude si muset najít jiného porodnika.
Mám tři sekce a po té druhé sekci jsem otěhotněla po 2 letech. I tak byla jizva velmi tenká a dost si mě v porodnici hlídali. Vše bylo ale v pořádku a rodila jsem v 38+3tt. Švagrová otěhotněla půl roku po druhé sekci a měla celé těhotenství bolesti a musela jen ležet. Velmi rizikové těhotenství. Jestli to mělo spojitost s jizvou ale nevím.
Určitě bych ale alespoň rok počkala. Ještě lépe 2 roky.
@Verych píše:
@Caridina no tohle právě slyším celkem často. Ale můj doktor je mezi gynekology uznávaný s roky zkušeností. Dokonce mi říkal, že jednou dělal u paní už 7.sekci a to jo teda doporučil, že jestli otěhotní znovu, bude si muset najít jiného porodnika.
Osobne mne to rikal taky jeden z nej gynekologu, jehoz jmeno dobre znaji i v CARu, kam prave chodim (bohuzel druhe mimco proste nejde). Verim mu na 110% a nikdy bych neudelala nic, co by mi nedoporucil. Jak rikam, radsi byt maminkou pro 2 deti, nez aby 2 nebo 3 deti byly bez maminky… nechci to hrotit nebo malovat certy. Ale proste bych to neriskovala uz jen kvuli tem detem ![]()
Díky za názory, právě mě to od mého gyndaře a zároveň porodníka překvapilo. Ale má za sebou tisíce sekcí, tak jsem mu věřila. Už na kontrole po šestinedělí koukal na jizvu i ultrazvukem a říkal, že je ukázková.
@Verych píše:
Díky za názory, právě mě to od mého gyndaře a zároveň porodníka překvapilo. Ale má za sebou tisíce sekcí, tak jsem mu věřila. Už na kontrole po šestinedělí koukal na jizvu i ultrazvukem a říkal, že je ukázková.
To je fajn, ze se hojis dobre, ale opravdovy stav jizvy se ukaze az pri rostouci deloze.
@Verych to máš hodně optimistického gynekologa, nebo bych spíše řekla neseriózního. Ne, nikdy bych neriskovala. Já měla moc hezkou jizvu, hojím se krásně, otěhotněla jsem nějak rok a půl po první sekci a stejně na sálu během sekce jizva rupla. Měli jsme s mimčem štěstí, že sekce nebyla týden později, jak byl prvotní plán. Prý mohu jít do dalšího, ale vytahovat se bude nejpozději v 37 tt. Já tedy do dalšího nepůjdu ani náhodou
.
@Capelucia nevím, jestli neseriozniho. Jak říkám, je uznávaný a odrodil už tisíce žen, hlavně sekcí. Takže komu jinému bych měla věřit víc. Nicméně ptám se na zkušenosti ostatních. Ona ta děloha prý může prasknout i pokud tam žádná jizva není. No nevím, chtěla bych děti co nejdřív po sobě, ale samozřejmě nechci riskovat víc, než je nutné.
PS: teď koukám, že Ornella Koktová měla třetí sekci rok po druhé. A vše v pohodě.
@Verych víš co, stejně si sama vybíráš, komu budeš věřit. Máš dalších x lékařů, kteří udělali tisíce sekcí a doporučovat to nebudou. Taky najdeš hafo žen, které problém neměli - jde jenom o míru rizika, která pro tebe je, nebo není přípustná - každý má hranici jinde. Vypadá, že jsi rozhodnutá - tak proč se ptáš? ![]()
Doporucuje se minimalne rok, proc tak spechat. U vetsiny to bude ok, par zen di bohuzel vybere cerneho Petra, nekdo prijde ien ondelohu, nekdo bohuzel o dite ci zivot. Tak je otazka, zda je nutne to kvuli par mesicum riskovat.
@Capelucia píše:
@Verych víš co, stejně si sama vybíráš, komu budeš věřit. Máš dalších x lékařů, kteří udělali tisíce sekcí a doporučovat to nebudou. Taky najdeš hafo žen, které problém neměli - jde jenom o míru rizika, která pro tebe je, nebo není přípustná - každý má hranici jinde. Vypadá, že jsi rozhodnutá - tak proč se ptáš?
Dáma bude asi slušnej oddíl.
@Verych píše:
@Capelucia nevím, jestli neseriozniho. Jak říkám, je uznávaný a odrodil už tisíce žen, hlavně sekcí. Takže komu jinému bych měla věřit víc. Nicméně ptám se na zkušenosti ostatních. Ona ta děloha prý může prasknout i pokud tam žádná jizva není. No nevím, chtěla bych děti co nejdřív po sobě, ale samozřejmě nechci riskovat víc, než je nutné.PS: teď koukám, že Ornella Koktová měla třetí sekci rok po druhé. A vše v pohodě.
Moc v pohodě asi ne, když potom musela na akutní operaci a šlo ji o kejhák.